Ako cvičia exoti

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Re: Ako cvičia exoti

Poslaťod wer » Sob 13.12.2025 9:24

A vseobecne k.dlhodobemu odlozeniu - ja varujem pred dynamickym a aktivnym. Urcite to je individualne, ale 15 min cvicit a 15 min necinne lezat v nasadeni je extremne narocne. A vacsia chyba je knucanie, stekanie - ktore ti tam veeelmi lahko vznikne - ako vyvalenie sa na stehno. Aj nas dlhorocny uspesny pretekar napr uci psov v odlozeni doslova vypinat.

Offtopic: Inak by sa toto malo presunut do temy odlozenie, tu je to odveci
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Sob 13.12.2025 9:55

Diki moc baby, pozriem na to poriadne doma, teraz len tak na rýchlo

A presuniem to keď bude čas.

Wer, on našťastie pretacavy a piskaci nie je, toho sa nejak nebojím.

Elis, presne tie veci ale robím s tým odlozenim pomedzi. Skúsim sa na to ale viac sústrediť nejak.
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pon 15.12.2025 12:09

wer píše: Offtopic: Inak by sa toto malo presunut do temy odlozenie, tu je to odveci

tady je nekde tema Odlozeni? :angel:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pon 15.12.2025 12:20

Offtopic: prave som na rychlo nic nenasla tak som to švacla sem, ale dnes sa snad k tomu dostanem na PC, tak to pozriem poriadne :lol:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pon 15.12.2025 12:24

a co ti dela vetsi starost? to dlouhodobe nebo odkladacka do lehu?
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod dasken » Pon 15.12.2025 12:39

Slausa píše:a rovnako ulezi, ked dostane Zostan, co si mozem dovolit v obcku akurat.

čiže chápem správne, že ak dostane ľahni + zostaň tak to chápe a cvik je ok? ak áno tak by som trénovala s tým zostaň aby sa mu to uležalo v hlave a vydržal ten čas potrebný a postupne zostaň odbúraš a ostane len ľahni..či? :nwm:
dasken
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pon 15.12.2025 12:47

Elis píše:
wer píše: Offtopic: Inak by sa toto malo presunut do temy odlozenie, tu je to odveci

Offtopic: aha. by som odprisahala, ze hej.. :lol:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pon 15.12.2025 12:50

Elis píše:a co ti dela vetsi starost? to dlouhodobe nebo odkladacka do lehu?

Dlhodobé, odkladacka prakticky bez problémov až na občas pomalšie skladanie sa. Ja neviem ci ho to dlhodobé nebaví, či nechápe, či čo...
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pon 15.12.2025 13:18

Noo, hlavne by si nad tym tak nemala uvazovat, ze nebavi... si to vlastne tak ospravedlnujes podvedome. A si aj myslim, ze to je taky hlavny problem, ty nemas lahni ako lahni, ale ty to delis na 3 rozne cviky a pritom je to stale jeden jediny... :angel:

A teda nenavadzas do polohy naspat cez odmenu?
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pon 15.12.2025 13:38

dasken píše:
Slausa píše:a rovnako ulezi, ked dostane Zostan, co si mozem dovolit v obcku akurat.

čiže chápem správne, že ak dostane ľahni + zostaň tak to chápe a cvik je ok? ak áno tak by som trénovala s tým zostaň aby sa mu to uležalo v hlave a vydržal ten čas potrebný a postupne zostaň odbúraš a ostane len ľahni..či? :nwm:

tak takhle to funguje vetsinou - to me ani nenapadlo takhle popsat :pac:
otazka je, jestli po tom zustan - to pes opravdu ulezi - bez oprav
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pon 15.12.2025 13:49

Slausa píše: Ja neviem ci ho to dlhodobé nebaví, či nechápe, či čo...

naucila jsi ho to na dva pokusy, nic jineho - to neni zadna zahada.

a jeste k tomu aktivnimu odlozeni -wer. Ne, neucim aktivni dlouhodobe, taky s tim nesouhlasim. v podstate pak casem - samotne odlozeni ani neodmenuju - to je trosku / hodne na urovni povinnosti :angel:

Ale ucim, ze pes se aktivuje na dalsi povel po delsim lezeni. takze odmenuju hodne a casto naslednou aktivitu po dlouhodobem. samotne sednuti, odchod a za chuzi dostane atd. jen proste to uz vi, ze musi lezet. ze o tom se nediskutuje. a odmena se nevydava ani za predcvicovani - sed bez povelu, nebo sednuti na druhy povel napr. a ani k nemu nepujdu, kdyz vydava zvuky :joint:

samotne lezeni odmenuju hodne prave pri tech odchodech pro pomucky, prestavkach ap. asi jsme to blbe popsala
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pon 15.12.2025 14:27

No ved aj ja to tak ucim. A tiez uz neodmenujem dlhodobe, lebo mne tam teda zacal knucat a obcas aj stekat (2 nestastne preteky - prvykrat padla plenta kdesi v uvode a ked uz som stala so psom.za nou, tak dosiel ju chlapik zdvihat, darmo na neho maval rozhodca, nech tam nelezie :ach: a druhykrat potlesk presne, ked som vykrocila z plenty.. 2 super ostre starty po sebe a na problem.zadelano :lol:).

Ale vo faze ucenia to nemam ani ako daku zonaciu - ze teraz ideme robit dlhodobe.. proste robim.lahni. mechanika pohybu je tiez stale rovnaka, nemam 2 povely... ak je lahni, musi byt VZDY rychle a presne. Nie raz tak a raz tak..nehovorim o tom "nepovele", ktory tiez pouzivam, ale lahni je vzdy lahni a trva, kym neukoncim - ukoncenie je odmena, druhy povel, volno... akurat mam rozdelenu fazu odlozenia za pohybu - odmenujem.rychlost zaujatia polohu, zvlast cvicim zotrvanie a fokus. Dlhodobe prichadza az vtedy, ked to chape - cas aj vzdialenost - vzdy pridavam len 1 kriterium

Ale teda co robim inak - prave civilne cviky ja neodmenujem vobec (to polozenie pomimo napr)... tam si robim prave tu povinnost. V zaciatkoch, pri uceni, ano, mu to vysvetlim, potom je uz len musis. A prave to pomaha v neskorsich fazach v tom dlhodobom - ked uz nechcem, aby bol ako na ihlach, ale vie, ze si nemoze dovolit odist...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod clupko » Pon 15.12.2025 15:29

wer píše:
Elis píše:

Offtopic: aha. by som odprisahala, ze hej.. :lol:

keby jedna :lol: - mame temy na odlozenie, lahni, aj zostan.
viewtopic.php?f=87&t=194
viewtopic.php?f=9&t=21775
viewtopic.php?f=87&t=220
It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.
clupko
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pon 22.12.2025 10:38

clupko píše:mame temy na odlozenie, lahni, aj zostan.

ty jo - to je fakt hluboka minulost :lol:
jsem si zavzpominala...
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Štv 25.12.2025 10:22

Slausa, hned som si na teba spomenula :lol:
https://www.facebook.com/share/r/1CFoNmVVkg/
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa