Ako ukľudniť psa

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Ako ukľudniť psa

Poslaťod Aris » Pon 01.12.2025 13:10

Ahojte,

hľadala som podobnú tému, ale nič moc som nenašla. Máte skúsenosti so psom, ktorý má "pocukanú" nervovú sústavu? My máme doma pocit, že Darku neskutočne niektoré činnosti dokážu vyhecovať a nevie sa poriadne ukľudniť aj niekoľko dní po tom. Napríklad Darke vôbec nemôžeme hádzať loptičky alebo hračky, lebo ak jej jeden deň hádžeme loptičku, tak potom keď je sama doma tak vyvádza. Chodí nekľudná po byte, skáče po nábytku, zavýja, šteká. Ona pri tých hračkách je ako na drogách, normálne ma vytreštené očí a rozšírené zreničky. Rovnako na ňu vplývalo aj keď sme sa stretávali väčšia skupina psov, ktorá sa spolu (kontrolovateľne) hrala. Takže sme tieto dve činnosti odstránili a ona je odvtedy jeden kľudný pes (klop klop) čo doma spí a okrem toho sa nám zdá, že aj jej vyštekávanie na psov je na tom oveľa oveľa lepšie.
Ja sa však bojím aby sa nestalo, že ju z nejakého dôvodu začnú takto hecovať aj bežné stretnutia na ulici s inými psami alebo mačkami. Napríklad aj keď dlho cvičíme nejaké statické veci (sadni, ľahni, zostaň a podobne) tak ona sa dostane do takého raušu, že jej musíme dať pár dynamických cvikov a potom vie znovu cvičiť aj tie statické.
Nestretli ste sa s tým niekto, neviete poradiť nejaké hry na celkové skludnenie psa? Veľa jej dávame aj čmuchací koberček a vylizovacie podložky, ale neviem čo ešte pridať. Nose work?
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa

Re: Ako ukľudniť psa

Poslaťod Slausa » Pon 01.12.2025 15:28

To, ze je pes rozhaluzeny po aportovani este 2 dni je vlastne uplne normalne, zvlast ak je to fetak na hracky. Stresove hormony (aj "dobry" aj "zly" stres) sa z tela vyplavuju udajne az 72 hodin, takze kludne moze robit presne to, co robi.
Za mna - treba naucit fakt riadene a diktovane psa oddychovat, doslova na povel (za mna proste klec) a postupne s tym naucit (p)sa nejak pracovat.
Existuje milion zdrojov na vselijake hry na sebakontrolu, rozmyslanie aj v stave rozhaluzenej hlavy, kontrolovane hranie sa s hrackou (teda skor hranie sa SO MNOU s hrackou ako hrackou samotnou), mozno nejake veci na cvicene a la fitko, kde ten pes musi premyslat nad svojim telom, vedome prepinat klud a akciu, striedat aj v treningu nejake dynamickejsie a kludnejsie cviky. Toto by osm povedala, ze je uplne normalna vec, ze po nejakych kludnejsich veciach pes, zvlast ak nastartovany a "reaktivny***"
Mozno nejaky kludnejsi sport (prave mozno nosework, rallycko...) by prospel, alebo prelozit dacim, kde sa ten pes dokaze vybit uplne a cielene ale zaroven to je stale strukturovana aktivita a ma po tom dost oddychu (ja mam na toto kolobezku :D). A nenechat sa zbatocne pretacat.
Ad zdroje - anglicky - Susan garret (shaped by dog) mala nejake, pozri Denise Fenzi (ma dost dobry podcast a na takuto temu som daco od nej urcite pocuvala, fenzi food for thought), v nasich koncinach (CR) je Kristyna Dostalkova - prevzate od AbsoluteDogs, ale ti su na mna az moc trhli :lol: . Byvaju ale aj nejake onliny, v CR mava viacero trenerov vselijake online programy prave na taketo zamerane. Na SK uplne neviem co kde a ako funguje, ale myslim ze v Ziline a niekde okolo sa nosework robi, podobne RO tusim, inak moc nesledujem jak som mimo.

A drzim palce, ona mi znie dost ako Sura v tych zaciatkoch. Trhly terieroid ktory vonku nedokazal nikjak zapnut hlavu a spomalit. A teraz sa k tomu, co ma ucila ona pomaly, nechceme ale povinne vraciam, lebo holand v puberte :hi:

*** - reaktivny v zmysle friskych reakcii, ktory skor rozmysla ako kona a ma mozno jemne pobzikane kabliky :lol:

P.S: nedavno som videla ad lizacie podlozky, ze to az take jednoznacne byt nemusi. Hlavne ak mas pazraveho psa, blby vzor atd, tak to moze vystrelovat este vyssie
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pon 01.12.2025 19:30

Ja suhlasim so slausou. A okrem.toho to mam celkovo asi posunute inde :haha: ale vytrestene oci mi pridu normalne :ha: akurat teda moje psy vzdy mali pracu pomimo, nie nezmyselne blbnutie - toho nie som.fanusikom vobec... ak bolo hadzanie lopty, tak to bolo vzdy v ramci nejakeho treningu, priprava na nieco... to cvicenie, zapajanie hlavy velmi pomaha - ty mas takto viac fyzicky vyblbnutie ako psychicke... pes sa moc nenamaha a ani vlastne neunavi. A taka opakujuca sa monotonna cinnost - behanie zaloptou, aj lizanie - to je presne na pretocenie... uc dake cviky - aj narocne, nieco cuchacie - nosework, stopy, cokolvek, to fitness, dogdancing, ci triky, obcko, cokolvek, striedanie vzruch-utlm, sebaovladanie.. ale zvysuj narocnost, nech musi zavarit mozog. A doma cas na oddych - kludne by som tu klietku zapojila, nech to.rozlisuje.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pon 01.12.2025 22:51

Moje psy napr ani vyslovene dokola aportovanie nepoznaju :lol: Jednak ani jeden z nich nie je uplne prepaty na hracky, ale jedine co obcas hodim len tak je puller alebo frisbicka. Sur si ovela radsej hracku/sisku/drevo len nosi a sklbe na kusy, Heli bol od malicka ucena na to, ze s hrackou sa taha a hra so mnou alebo si najde obrie drevo a nosi to. Bez klietky rovno vravim, ze by som Helika asi vystrelila do kozmu, dlho, snad do nejak 8 mesiacov mimo klietky ani nespaval, musel byt fakt moc unaveny.
A H teda momentalne zatial ma "pracu" (rozumej kolkorat az trochu buzeraciu) aj na vacsine obycajnych prechadzok, nedostal este vysadu takej slobody aby mohol len tak existovat a robit co chce. To smie Sur :lol: Mlady pan sa musi kontrolovat a byt kontrolovany a teda moc s tym nesuhlasi :ach: :lol:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Aris » Uto 02.12.2025 7:40

Slausa, ale ona oddychuje keď sme s ňou. Aj keď sme na prechádzke a schováme loptičku tak proste ide robiť niečo iné, nie je to že by skákala okolo nás. Preto píšem, že to má “pocukané”. Napríklad prídeme z prechádzky, pospí si, dáme večeru, posledné venčenie, v noci spí. Ale potom to kombo, že my odídeme + má v sebe z predchádzajúceho dňa nejaký stres z hádzania loptičky, to je problém. Vtedy vyvádza. Ona to ešte zvládne keď sme s ňou, ale keď zostane doma tak to u nej vybuchne. Napríklad odkedy sme to zatrhli tak nevyvadzala ani raz. My odídeme, ona si vylíže podložku a ide spať. A spí až kým sa nevrátime. Tú podložku tiež nerobí obsesívne, zlíže čo tam má a už si ju celý deň nevšimne. Odstránenie loptičiek a psích kamarátov je úplne najmenej, to nám nechýba. Ja sa len bojím aby ju takto nerozrušovali aj bežné veci. Ďakujem za tipy, popozeram :yes: . Áno, v Žiline robia nosework, uvažujeme nad tým.
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Uto 02.12.2025 10:15

Ja mam rada drivove psy a za mna vasen k zivotu patri. Coz urcite niektori behavioristi nebudu suhlasit, lebo stres :ach: ale je to sucast zivota a treba sa s tym vediet vyrovnat a spracovat to. Vseobecne nemam uplne rada ten trend utlmovania psov, aby bol s nimi lahsi zivot... nevravim, ze je to tvoj pripad, aris, to len taky vseobecny uvod. Co chcem povedat, ze lopta sama osebe nie je zla, len teda v inej forme. Ono ak nenaucis psa pracovat s emociami, kontrolovat sa, ukludnit sa, tak moze ti to, ako pises, vyskocit niekde inde.. a cielom nie je stale drzat psa v utlme - on sa moze vyventilovat, ale potom sa musi vediet aj skludnit a bud oddychovat, alebo sa sustredit... vediet ukocirovat psa vo svungu, je, podla mna, vcelku dolezite.
K tomu nahananiu sa so psami - tam neexistuje ziaden benefit a nerozumiem nikomu, kto to robi, to len na okraj :heh: ak su to kamarati, s ktorymi chodite stale na vylety, budiz. Ale sidliskove psy - neexist.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Uto 02.12.2025 10:19

Ale toto je za mňa úplne normálne. Proste rozpálený rozhaluzený pes, ktorý po istých situáciách nevie vypnúť a spomaliť do normálu. Že spí keď ste tam, hej, ale keď odídete, môže sa k tomu prepinaku z hracky/psov pridať aj nejaký menší stres z toho že ste preč (ktorý normálne nerieši, ale keď sa to naskladá, bum, problem).
Takže proste naučiť prepínať klud-akcia, striedať cviky nejaké statické a behave a za to sa s hračkou poťahať, možno časom 1-2x aj hodiť, podobne u psov, venčiť aj so psami, ale s takými, ktorí možno nebudú lietať donemoty, kluďasmi. Teda, aj keď možno nachvilu vypustiť, tak to tomu psovi v istej kontrolovanej forme a v množstve ktoré zvládne dopriať. Ale len za istých podmienok na psa z mojej strany
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Uto 02.12.2025 10:25

Ja hlasujem za to ist medzi psov, ale venovat sa dakej inej zabave - spolocnej (napr ten nosework), ale medzi psami, ktore tymto padom sa stanu menej zaujimave a ich pritomnost = sustred sa na mna

A este nadviazem - ako slausa pise - kazdy pes by mal mat dake "povinnosti". Ja som napr kurzistom radila, aby od psa vyzadovali napr chodzu pri nohe cez mesto, daky usek aspon, aj ked pes napr netaha... ale proste aby nieco vykonaval, ked jeho bezny zivot je hupsa hejsa. :lol:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Uto 02.12.2025 10:57

Hej, to tiež. Si síce medzi psami, ale mysľou musíš byť so mnou. Tiež nejaká požiadavka, podobne ako ta chôdza. Niečo za niečo, pre mňa dôležité hlavne u takýchto haluzistov alebo slobodomyselných špekulantov hlavy, že Heliček :ach: :heh: Ja trebárs vyžadujem, aby sa ma pes vonku "pýtal" a bol v hlave prítomný so mnou, pre niektorých pruhatých strašne náročné :lol:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Späť na Riešenie problémového správania sa psov