Separačná úzkosť - pes nevie byť sám doma

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Re: Zmena v spravani psika

Poslaťod Viki24 » Pia 17.02.2023 15:58

No ved prave to nechapem. A praveze on od zaciatku je dokonale steniatko. Hned cca od 3. dna u nas sa zacal pytat von kvoli potrebam aj sam od seba. Povely sa uci raz dva posluchne zakazdym a to nie len doma ale aj vonku. Vacsinou chodime dokonca bez voditka pretoze s nim nie je ziadny problem a pride na privolanie alebo ked uz vidim ,ze nieco ide brat do pusiny mu poviem ,ze NE a necha to tak. So psikmi nema problem. Je pravda ,ze asi 2 tyzdne dozadu bol vonku ( ale len u nas na ohradenom dvore ) s mojim muzom a nieco sa stalo doteraz nevieme co ale prisiel k muzovi s chvostikom stiahnutym a odvtedy sa boji hocijakeho buchotu alebo niektorych ludi. Na socializaciu s nim chodime a tam nie je problem. Fakt aj vcera krasne nas cakal. On nejak tusi cca kolko je hodin a vzdy krasne v peliesku sedi a uz pozera na okna a dvere ci nejdeme. No ale dnes je neskutocne vystresovany. Len jedna vec mi napadla. Rano som sa s nim mazlila omnoho viac ako ine rana ked idem do prace lebo behal s kacickou v ustockach a mrmlal si popod nos, tak bol velmi zlaty. A mozno je to blbost len uz som vystresovana aj ja ci aj to nemohlo prispiet k takemuto spravaniu. Inokedy tiez ho poriadne pohladkame vystiskame ale dnes trosku viac. Samozrejme nie uplne ked odchadzame. Ale cca pol hodinu predtym.
Viki24
Okoloidúci

Poslaťod straka17 » Pia 17.02.2023 18:03

To čo popisuješ je jednoznačne stres, treba prísť na to že prečo. Ak sa bojí hocijakého buchotu, stavila by som to na nejakých smetiarov alebo spadnutú vec keď ste neboli doma. Kamera má zvuk? Nemáte nejakého dobrého suseda čo chodí vyklepávať alebo by mohol na záhrade nainštalovať plašič na krtky?
straka17
Big Dog

Poslaťod wer » Pia 17.02.2023 18:22

A ako dlho je sam?
6 mesiacov je dost malo, stale je to stena. Inak z toho popisu sipim vcelku pruser, lebo vyhlasit u stenata "ze pocuva", je totalna hovadina. Cakate hotoveho psa od narodenia..? Na tom treba intenzivne pracovat a nieze sa uspokojit s tym, ze stena este neobjavilo svet a bude to tak do konca zivota. Za prve bez voditka (stopovacky) by som uz von nevyliezla, lebo velmi riskujete, ze sa na niecom splasi a zdrhne. A za dalsie zasla by som.za dobrym vycvikarom, ktory vam poradi, co a ako..
A skuste si precitat o tzv obdobi strachu. Zalezi, ako sa s tym.teraz popasujete - preto ten trener, ktory vam poradi priamo a nie cez pismenka
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Viki24 » Pia 17.02.2023 18:36

Kamera ma zvuk a nijake hlasne zvuky sme nepoculi. Byvame mimo hlavnej cesty. Sme len 2 domy zatial na tej ulici. Tiez sme si mysleli, ze nieco ho stresuje ale poobede ako sme prisli sme nic nepoculi a knuckal aj tak. S tym plasicom na krty si nie som ista ale pre istotu sa spytam.Dakujem pekne

a co sa tyka, ze " poslucha " je blbost tak netusim ako toto moze niekto napisat ked nevie o tom nic. Zasa len komentar, kde clovek si ide svoje a nechce pomoct . Nikde som nenapisala, ze cakam hotoveho psika. Ale praveze ho chvalim, ze na to, ze je steniatko velmi rychlo sa uci a poslucha na povely. A poslucha asi prave preto lebo na tom pracujeme a venujeme sa mu. A pisem prave preto hned aby som sa poradila a hned to riesila aby nebol ani on ani ja v strese. Samozrejme, ze steniatko sa este formuje, preto sa hned staram a pytam sa.

Ideme dnes ku kynologovi sa poradit, ale zatial z mojho popisu usudil, ze to vyzera na separacnu uzkost :(
Viki24
Okoloidúci

Poslaťod Viki24 » Pia 17.02.2023 18:46

a zabudla som este vysvetlit, ze ho mam pusteneho na takej luke, ideme cez par domov najprv ale potom je uz len luka a tam aj cvicime aby mal vycvik doma aj vonku.

a precitam si o tom obdobi strachu, dakujem pekne za tip
Viki24
Okoloidúci

Poslaťod wer » Pia 17.02.2023 19:10

20 rokov kurzov urobia svoje... poznam to prave velmi dobre a vobec to nemyslim v zlom. :no:
Btw KAZDE steniatko poslucha a to je presne kamen urazu - ludia zacinaju neskoro,ked ten problem nastane, nedokazu predvidat a ucit dopredu, len oducaju zlozvyky, co je navyse omnoho tazsie (coz uz u vas nastalo).

A inak my sme sa zase nedozvedeli, ze ako ako dlho je sam, lebo to je podstatna informacia
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Ulf » Pia 17.02.2023 20:09

Este totok, on zacne stresovat az po nejakom case, alebo hned jak odidete prec? A ked prichadzate z prechajdy neprejavuje nejake naznaky nevole ist nazad do baraku? To ja len skrs pricinu. Lebo moja ked sa niecoho lakla v dome, tak sa jej nazad do bytu vtedy moc nechcelo. Hoci problem so samotou sme nikdy nemali.
A hej, to je taka zakladna poucka ze pred odchodom sa nema so psom maznat/lucit. Vo vasom pripade by som toto asi dodrzala, skor dat strohy povel cakaj, alebo co a proste odist. Celkovo to pred odchodom tahat do kludu. Zacnite od znova, vo volne dni, odchody, prichody, rychle, vela krat za sebou, nelucit sa, privitat sa len tak pomimo, ziadne velke emocie. To je taky zaklad. Blbe je ze si vtedy prisla kuknut (akoze necudujem sa ale), havo si spojil ze si ta takto privola.
Nic to, trenujte, vytrvajte. A neviem ako ked ste vo volne dni doma, ci ste neni so psikom prilis pricucany na seba, ale aj vo volne dni trenujte aj v ramci domu, ze je par chvil od vas oddeleny. Chapem ze clovek chce psovi venovat kazdu volnu chvilu, ale netreba sa zase az tak na seba nacucat so psom, lebo to nerobi dobrotu.
They say good-bye to their family, to supply the needs for your. Show some respect and thank to truck drivers.
Ulf
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod straka17 » Pia 17.02.2023 20:42

Wer to vystihla. Ak pes ešte nezistil, že vonku je švanda a majiteľ nemá dosah, bude to ten najmilejší plyšák na svete. Po prvú srnku. Alebo zaujímavého bežiaceho psa. Kedy to príde je otázka času, Berta puberta je za dverami.
A duplom keď sa bojí, radšej šlapnem na kábel (pripnutý na postroj) než mať psa pod autom alebo vlastne kdekoľvek mimo kontrolu. Bohvie kam pobeží, ja mám psa nácucku a keď sa zľakne vie bežať odomňa...
Aké má vyžitie? Okrem úzkosti to môže byť prostá nuda. Ako sa správa keď si doma, je ti furt za riťou, chodí si aj sám ľahnúť na pelech...?
straka17
Big Dog

Poslaťod Renata » Pia 17.02.2023 23:49

wer píše:20 rokov kurzov urobia svoje...
a nič o tom nevieš a ideš do svoje :joint: :stuch: :pusa: ja by som pracovala s tým spomenutým "obdobím strachu"... Ak je to štenúch, ktorému nič nebolo a nič závažné sa nestalo, tak okrem iného preštuduj to obdobie strachu, to dosť často vzniká z "ničoho" ...
Maybe the reason I love animals so much, is because the only time they have ever broken my heart, is when they've crossed that rainbow bridge
Renata
Hafan
Obrázok užívateľa

Re: Separačná úzkosť - pes nevie byť sám doma

Poslaťod Aris » Ned 27.04.2025 16:45

Ahojte, uvažujeme nad psíkom do bytu, keďže Angie je u rodičov a jediné čo ma brzdí je strach zo separačky. Ako jej čo najviac predísť? Uvažujeme nad adopciou psíka do roka, nie malé šteniatko. Tému som prelúskala, mám nejaké poznámky ako napr. neprežívať odchod, neprežívať príchod, učiť postupne, stanoviť režim, ale nie zas nejak striktne. Lenže tu mi napadá, mám si zobrať dovolenku na prvé týždne? Resp. ja teraz budem doma do augusta, čiže asi ideálny čas na psa, len ako sa potom naučí samostatnosti? A aký je úplne ten naj postup učenia samostatnosti keď pes ešte nemá žiadne základy, ale vlastne ani separačku? Aby sme sa k tej separačke nedopracovali....
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Ned 27.04.2025 17:34

Tie 2 tyzdne dovolenky urcite ano - aby ste sa zzili a mali moznost travit spolu cas. A postupne mozes nechavat psika sameho - smeti vyniest, do obchodu.... idealne, ak mas info o tom psikovi - ja by som asi psa so separackou ani nebrala... pre pracujuceho cloveka, este zijuceho v byte - obr problem. A najlepsie ucit na klietku rovno. Pre istotu. Ak budes brat psa z kotca, asi bude zvyknuty.. :lol:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Ned 27.04.2025 18:27

Klietka určite. Bez toho by som mala nervy v kybli, podnájom v troskách a jedno mŕtve holanďátko :angel:
Heli bol štendo, tam som unaveného prcka (rozumej po 5 minútach robenia bordelu) zavrela s tým, že sa ide spinkať a postupne chodila ako wer píše, smeti, obchod, so sur... po asi týždni - 10 dňoch som začala chodiť na brigádu - asi 5h smeny, vydržal to od malinka. Možno pomohlo, že mal pri sebe suru, na ňu videl ako spí na posteli. :nwm:
Sur viac než na to, že bola sama reagovala na to, keď som odišla ja. Zo začiatku boli snahy si písknuť, hrabať páskou po dverách, raz strhla kvetináč keď sa oprela o parapet a to bolo všetko. Nerobiť z toho drámu, nedávať sebou psovi priestor na blbiny (teba sa to netýka ale videla som už také tie stresy a čo keď a hystericke scény odchodu a návratu čo nerobili dobrotu)
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pon 28.04.2025 9:26

Presne to byva najcastejsi problem pri tych utulkacoch - ludia mavaju pocit, ze im to musia vsetko vynahradit...
Najlepsie je rovno stanovit hranice, aj pre dobro toho psa. Ono nie je dobre dat mu vsetko (obrazne) a potom uberat. Taky pes nic nemal a cokolvek navyse je len plus, ak to mam tak.sprosto povedat :lol: a to si teda myslim, ze u vas sa bude mat skvele.
Aris, co hladate? Minule na mna vyskocila uplne Bajka 2, inak (krajsie) sfarbena a este sa aj volala Majka. :heh: som chcela mame poslat, ci nechce dalsieho. :lol: ale uz ju neviem najst... :ua:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Aris » Štv 01.05.2025 9:30

Ďakujem baby :poklona: teóriu už mám, len sa musím odhodlať do praxe.
Pozeráme napríklad po tomto https://www.facebook.com/share/167LbzgEUM/? , ešte sú v útulku aj jeho dve sestry. Inak mamu si adoptovala Lucik tuto z DF. A tie šteniatka nie a nie sa adoptovať :ua: hľadáme psa alebo fenku vekovo do 1 roka, cca do 20 kíl, žiadny bull, žiadny terier, nič huskoidné, proste taký pohodový psík do voza aj do koča. Zároveň ale nech je aj normálny útulok, pozerám aj ten odkiaľ máš ty wer :yes:
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Sob 03.05.2025 0:55

Ja mam ako priklad dva extremy. Csv, to som urcite pisala, to boli zazitky na cely zivot, ale na klietku si zvykli a prakticky do staroby uplne v pohode. Do domu sme isli cez covid resp. pobyt na urade prace, tam sme toho vela nenatrenovali, ale uz som sa ich nebala nechat na kratsie, ked si zvykli, ze sa tam ostava byvat. Po pol roku ostala len Haator a do mesiaca mala pri sebe mladeho, ten bol v pripade nutnosti s nou v klietke, ale ona sa uz nevedela vyskladat tam, tak asi tyzden sme ho ucili (cirkusy hrozne), a zrazu utalo a ako Slausa mala, kludne si spal v klietke a Haator vonku, obaja boli spokojni. Po troske sme ho nechavali sameho, ale to uz sa do prace nechodilo, cize stale len na kratko, uz ostaval aj mimo klietku, ked boli spolu, postupne aj sam (vek asi okolo roka, neviem presne), a po 2 rokoch uz nebola ani Haator, ostal sam, a nejak mu to bolo jedno, a teda druhy extrem, on to vobec neriesil, ked sme ho nechali doma aj cely den, nic nenicil, nehucal, ok chodte, ja tu pockam, a taky bol v podstate odmala, a hoci bol na nas ako na ludi naviazany, mal to v hlavne upratane :angel:
Este sa vratim k Haator, s nou to bol kriz, a ked dostala klietku, tak najprv som jej tam davala veceru, to vyzeralo ako tie videa z odchytov polovlkov, zadne nohy vonku natiahnuta ako spageta a rychlo zjest, a po tyzdni som ju tam nasla spat cez den a bolo vybavene, zachvaty mavala stale, ale klietka bola svatyna a velmi pomohla.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Predchádzajúci

Späť na Riešenie problémového správania sa psov