Ako spojiť pôvodnú svorku

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Re: Ako spojiť pôvodnú svorku

Poslaťod Mackie » Str 26.03.2025 22:14

Offtopic: Uz nie je nic neschvalene v zozname, moderatori odklikali vsetko co tam bolo.
Novi uzivatelia musia pri prvych 10 prispevkoch cakat na schvalenie, potom uz to funguje bez schvalovania.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod Mackie » Str 26.03.2025 22:32

Prosim pred kazdu vetu pridat "podla mna" alebo "ja si myslim, ze", aby nedoslo k nejakym nedorozumeniam zase.

S tym, ze vsetci vedia vsetko o druhych, si prva prisla ty, ked si nas tu vsetkych zaradila ako vycvikarov a neskor to nieco s CHS. A isla si do opozicie so vsetkym, co sme pisali. Zial asi nikto z nas ti nevie poradit to, co by ti vyhovovalo, lebo neverime, ze sa to da. Vychadzame len z toho, ako si popisala tie psy, ako funguju medzi sebou. A vies co, je to ok, nemusis sa obhajovat, ani oponovat, je to len a len tvoja vec a tvoja zodpovednost, ako to dopadne. Rozhodnutie je na tebe a aj nasledky. Nemozeme ti povedat co robit co nerobit a ty sa nemusis obhajovat.
Sme tu vacsina rovnaky rocnik (skoda tej kavy, isto by niektori neboli proti, my sme tu tiez povodne boli viaceri "cudzinci" na zaciatku), hadam vsetci sme zazivali Desenskeho vzostup aj pad, aj sme boli u neho na konzultaciach, sledovali jeho zazraky aj "zazraky".. kazdopadne, ked uz mal tie mega svorky divokych vlkov, ked ich mal pokope, tam ziadne chlpy nelietali, lebo on bol sef a psy nemali absolutne co si vybavovat medzi sebou. Cize ked si niekto berie Desenskeho ako vzor, mozno by mal zacat tymto. Ako sa casom ukazalo, nie vsetko sa mu upratalo "samo" a nie vsetko bolo upratatelne, a upratoval to teda dost radikalne. Aj my tu mame psy z utulkov, z ulice, tyrane, bojazlive atd, aj vegani sme, ale to s tymto tu vobec ale vobec nesuvisi. Ano cely vrh si doma malokto nechal, mozno nejaki musheri, ale to je iny pripad. Nechcem slovickarit, ale naprv sa obhajovat, ze mas psov od 13tich, a potom ze "zrazu ste boli hodeni do vody".. tak bud viem, alebo neviem. Ale fakt kasli na to, sprav ako uznas za vhodne, potom pokojne dojdi povedat, ako to funguje, mozno budeme vsetci prekvapeni.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod jakut » Str 26.03.2025 23:03

ivana8 píše:Ale každopádne, nemám ani chuť a ani snahu so psom pracovať spôsobom agility, či obrana. Preto som do tej CHS nešla a nebudem psa trénovať. Som bežný psíčkar, čo bol hodený do situácie, ktorú by si inak nevybral - neašpirujem na cvičiteľa. Vyskúšala som si to keď som mala 30, idem ďalej.

Ja sa neurážam, z takých malichernosti som už dávno vyrástla. Ohľadom CHS si sa vyjadrila len spôsobom ako je vyššie, inak si dávala len skratku bez nejaké kontextu. Na to som reagovala.
Od kríženca z ulice s neznámou minulosťou nikto nečaká že bude majstrom sveta v obiedence, ale akosi všetci predpokladáme že majiteľ bude makať na socializácii, alebo aspoň sa pokúsi, nie vždy to ide bohužiaľ. To že ste sa rozhodli nechať aj šteňatá a že ich podľa tvojich slov vychovala na divoko matka.. matka podľa mojich skúseností prestáva byť matkou v čase keď prestane kojiť a šteňatá jej akurát začnú liezť na nervy a otravovať ju, ešte nejakú chvíľu usmerní a urobí poriadky, ale keď šteňa odchádza do nového domova má u prdele že ide preč, takže predpokladajme že sa vychovali sami.
Táto debata ale začala ako ich chceš spojiť , ten plot nie je zlý nápad, maj ale na pamäti, že sa za ním budú cítiť a počuť a že kľudne sa ti zo stresu, adrenalínu a napätia môže posekať aj domáca svorka. My máme dvor rozdelený na dve samostatné časti, bolo to najskôr dočasné riešenie, ale ukázalo sa ako veľmi praktické a tak to aj ostalo.
16 labiek, 8 ušiek a 4 ňufáčiky....
jakut
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod ivana8 » Štv 27.03.2025 0:16

Nuž jasne, máte pravdu. Cez písmenká ťažko opísať aj vidieť situáciu. Je skrátka strašný rozdiel mať dvoch psov a 8 či 6 - tam už je každý ako plus 4.
Prvé mesiace, keď som pri nich bola namiesto Belly, keď sme sa nevedeli zbaviť giardie som spávala 5 hodín denne a pribrala cez 20 kíl. Už som len chcela vždy prežiť ďalší deň, nejaká socializácia bola už mimo mňa. A na krížencov s nutnou vetstarostlivosťou nikto nečaká. Riešili sme inzerciu cez dcérin insta a aj komárňanský útulok. Útulok nám ponúkol zverejniť ponuku, čo chápem, sami sú v loji. Tu je okolo samá dedina. Mali sme dve ponuky - dať ich na dvor k "babke, lebo jej skapal predošlý pes". Kto z Vás by svoje šteňa dal? Nikto. Boli sme v háji finančne (len ten chrbát bol cez 3.000) aj fyzicky. Preto som možno reagovala ukrivdene. Fakt sme spravili všetko, čo sa nám dalo. Sťahujeme sa aj kvôli nim, lebo susedia by nás utopili v lyžičke vody a len čakáme na otrávený párok.
Tak sa ozvem, keď bude čo.
Ešte poprosím, ktorého Šustu? Má toho viac ako som pozerala a práve som objednala mäso na mesiac, takže sa nejako veľmi rozšupovať nechcem :ua:
.."morálka nehrá žiadnu rolu, pokiaľ sa kríži s našimi vlastnými záujmami"..
ivana8
Okoloidúci
Obrázok užívateľa

Poslaťod Sunny » Pia 28.03.2025 11:14

Mám doma aktuálne už "len" 4 psov, istú dobu ich bolo aj 13 - 2 husky z útulku, syn jednej z nich, ďalšia dospela sučka a jej odrastné šteniatka. Aktuálne tu mám tú matku, jej dve 7 ročné dcéry a 12 ročného psa. Tak snáď mám skúsenosti dosť :smile: Behám s nimi v záprahu, kedy sú psy niekoľko metrov predomnou a okrem vzájomnej dovery nemám na nich žiadnu "páku", tak snáď aj partneri sme :smile:
So súrodencami, ktorí žijú inde, sa občas stretávame. Nepamatajú si už ani mňa, nie to svojich súrodencov a to niektorí odchádzali už dávno dospelí. Klasická výcvik nemajú, ale výchovu ano, inak by to nešlo. A aj keď nie som pes, rešpektovať ma ako šéfa musia - ja som tá, ktorá riadi potenciálne nebezpečné situácie, ku mne si chodia pre ochranu, keď sa v nejakej situácii necítia dobre - tak som ich to naučila, že problémy riešim ja, nie oni sami zubami. Lebo svorka psov má taký blbý zvyk - kto je na zemi a je bitý, do toho sa pustia všetci. Ak ste to ešte nezažili, buďte radi - nie sú ojedinelé prípady, kedy sa 2 psy vo svorke pustili do seba a keď sa pridali ostatní, jeden z tých psov to neprežil. Tie =udy sú naozaj silné. Tí vaši sú ešte mladí, s vekom sa to zhoršuje. U nás matka bývala spolu v koterci s dcérou snáď do 2 rokov? A jedného dňa sa to otočilo a dcéra matku začala vyháňať a šikanovať. Bez dozoru mám psy oddelené, nechcem riskovať... Pod dozorom spolu krásne vychádzali, 7 rokov. A zrazu bum, 2 sestry sa pobili tak, že jedna skončila na šití na veterine. Inej sestre som ako 2-3 ročnej hľadala nový domov, lebo sa s ďalšom nezniesla ani cez tie mreže, išli sa zabiť.
Radu ako na to nemám, vo vašej situácii naozaj netuším. Len chcem upozorniť, že vážne opatrne, nenechávať bez dozoru spolu, zo začiatku ideálne púšťať jeden na jedného, aby ste zvládli zasiahnuť, keby niečo. A skúsiť ich naučiť, že na riešenie problémov ste tam vy.
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod ivana8 » Ned 30.03.2025 18:43

Ďakujem. O to sa snažím a budem snažiť. Ďakujem za povzbudenie.
Ono je to tak, že sú ľudia, ktorí majú nejaké psie hoby, podľa toho si vybrali psa a teda vedia čo je mushing, obedience a podobne. Teda už to viem tiež, googlila som.
Ja som bežný človek, čo má/mal psa ako spoločníka a priateľa, akých stretávate na prechádzke stovky. A keď napíšem prosbu o radu s problémom, viem že problém mám. Ale tiež ho chcem riešiť.
Takže ešte raz ďakujem všetkým, pokúsim sa to zvládnuť.
.."morálka nehrá žiadnu rolu, pokiaľ sa kríži s našimi vlastnými záujmami"..
ivana8
Okoloidúci
Obrázok užívateľa

Predchádzajúci

Späť na Riešenie problémového správania sa psov