Mám doma aktuálne už "len" 4 psov, istú dobu ich bolo aj 13 - 2 husky z útulku, syn jednej z nich, ďalšia dospela sučka a jej odrastné šteniatka. Aktuálne tu mám tú matku, jej dve 7 ročné dcéry a 12 ročného psa. Tak snáď mám skúsenosti dosť

Behám s nimi v záprahu, kedy sú psy niekoľko metrov predomnou a okrem vzájomnej dovery nemám na nich žiadnu "páku", tak snáď aj partneri sme
So súrodencami, ktorí žijú inde, sa občas stretávame. Nepamatajú si už ani mňa, nie to svojich súrodencov a to niektorí odchádzali už dávno dospelí. Klasická výcvik nemajú, ale výchovu ano, inak by to nešlo. A aj keď nie som pes, rešpektovať ma ako šéfa musia - ja som tá, ktorá riadi potenciálne nebezpečné situácie, ku mne si chodia pre ochranu, keď sa v nejakej situácii necítia dobre - tak som ich to naučila, že problémy riešim ja, nie oni sami zubami. Lebo svorka psov má taký blbý zvyk - kto je na zemi a je bitý, do toho sa pustia všetci. Ak ste to ešte nezažili, buďte radi - nie sú ojedinelé prípady, kedy sa 2 psy vo svorke pustili do seba a keď sa pridali ostatní, jeden z tých psov to neprežil. Tie =udy sú naozaj silné. Tí vaši sú ešte mladí, s vekom sa to zhoršuje. U nás matka bývala spolu v koterci s dcérou snáď do 2 rokov? A jedného dňa sa to otočilo a dcéra matku začala vyháňať a šikanovať. Bez dozoru mám psy oddelené, nechcem riskovať... Pod dozorom spolu krásne vychádzali, 7 rokov. A zrazu bum, 2 sestry sa pobili tak, že jedna skončila na šití na veterine. Inej sestre som ako 2-3 ročnej hľadala nový domov, lebo sa s ďalšom nezniesla ani cez tie mreže, išli sa zabiť.
Radu ako na to nemám, vo vašej situácii naozaj netuším. Len chcem upozorniť, že vážne opatrne, nenechávať bez dozoru spolu, zo začiatku ideálne púšťať jeden na jedného, aby ste zvládli zasiahnuť, keby niečo. A skúsiť ich naučiť, že na riešenie problémov ste tam vy.