garish píše:Zdravím, už dlhšie toto nádherné plemeno obdivujem a teraz sa konečne vyskytla môžnosť mať ho aj doma a nie len na obrázkoch :) ... Chcel by som sa však spýtať na pár vecí, kedže informácie o tom sa dosť líšia, prvá a asi aj najdôležitejšia je výcvik, je naozaj také tažké naučiť tohto psa poslúchať ?
Nie. Najtazsie je naucit seba byt kozistentny a nezanedbat vychovu. Navyse je rozdiel medzi vychovou a vycvikom. Posluchanie je o vychove, vycvik je o nauceni konkretnych povelov a ich spravnom prevedeni.
garish píše:Som začínajúci "psíčkar" (mám zo psov skúsenosti iba s Jackom ruselom, ktorého mam doma) a preto ma to dosť zaujíma či pes, aj skrz moje snaženie, bude stále robiť, čo chce on alebo sa ho dá naučiť aspon základne povely ako iné psy ?
Da sa naucit obrovske mnozstvo povelov. Ale pokial ho nevychovas bude robit co len chce. Niekedy aj poskuchat lebo rpave chce :D
garish píše:Ďalšia vec je socializácia, bývam v rodinom dome s obrovskou záhradou, ale háčik je v tom že na záhrade sa takmer stále pohybuje niekto z rodiny (aj dieťa) a nerád by som, aby sa niekomu niečo stalo. Takže otázka znie, aký vzťah má k ostatným ľudom a hlavne deťom ? Ďakujem :)
Ako ho vychovas taky bude. Od malicka potrebuje vediet co sa patri a co nie. S detmi sa naucia nadherne zzit, ale vzdy je to vec majitela, ci jeho vychovu zvladol.
CSV je extremne inteligentny pes, ale potrebuje aby jeho majitel chapal jeho myslienkove pochody a chapal jeho motivaciu. Pri kazdej vychove a vycviku je dolezite aby pes chcel spravit to co sa od neho ziada a nechcel sprvit to co ma zakazane. Niektore plemena lahsie zosynchronizuju vlastne chcenie so zelanim majitela. Ak mas vychovaneho jacka russela, s CSV by si nemal mat problem, mas uz skusenost s tvrdou hlavou. Dolezite je nezabudnut ze pokial ma pes fungovat s hociktorym clenom rodiny, vojensky vycvik mu nepomoze, je dolezita vychova a vycvik cez pozitivnu motivaciu. Ked pes vie, ze posluchanie znamena spokojnost a lasku od vsetkych, omnoho lepsie poslucha ako ked je duseny zakazmi a prikazmi.