Alique píše:Dobry den,
Tobimu silno silno drzime palceky...
Nas Benny bol na klinike tyzden, kde s nim po operacii intenzivne cvicili a rehabilitovali, ked sme si prenho prisli, uz vedel aspon sam vravorat na nozickach. Lekar nam dal instrukcie, ako masirovat, cvicit, chodit.
Masirovali sme kazdu nozicku zvlast - najprv zadne, od spodku labiek, smerom hore, potom chrbticu a nakoniec predne labky - lekar vravel, ze vzdy smerom k srdcu... Masirovali sme takymi magavymi kruzivymi hmatmi.
Cvicili sme po masazi, ked boli svaly trosku zahriate a to tak, ze sme v klbikoch najprv nozicky ohybali, potrzali v danom zhybe a nasledne natahovali - smerom dopredu a dozadu. nikdy nie cez bolest a pocty opakovani sme zvysovali.
Benny necvicil rad a cviky po stojacky odmietal uplne, cize som si ho vzdy len odchytila a lahla a cvicila s nozickami, magala a natahovala, nech sa mu neposkracuju slachy a nestuhnu svaly.
Popruh netreba kupovat specialny, staci obycajny postroj, psika tak viete lepsie ovladat ako na obojku a teda mu aj rychlejsie pomoct, ked pada do strany a ako popruh pod zadnymi nozickami, mi posluzil obycajny plateny opasok.
Zo zaciatku som ho viac drzala vo vzduchu na opasku, ako by stal na svojich nozickach, vencenie bolo max. 5 minutove, ale velmi rychlo zacal instinktivne pouzivat nozicky a postupne som popruh nosila len pre istotu, keby mu nozicky usli.
Netreba psika prepinat, ako sa hovori, pomaly dalej zajdes.
Benny je od operacie 3/4 roka a aj dnes mu obcas vynecha prava zadna nozicka, tak cudne si poskoci, ale inak je to nas stary vymyselnik, beha, dokonca aj vyskakuje na sedacku - clovek mu to nezakaze, aj ked velmi chce.
Na postel uz nevyskoci, co sme radi, lebo sa mu to zrejme stalo, ked zoskocil z postele - mame vyssiu postel.
Treba davat pozor na skakanie, zoskakovanie, schody - snazime sa ho vsade vykladat, skladat, vynasat, snasat.
Vasmu drobcovi zelame skore uzdravenie, nech coskoro beha aspon tak ako ten nas.
Najvacsia rada asi je, obrnit sa velkou trpezlivostou, nevzdavat sa a dat mu vela lasky, on vam ju vrati [emoji6]
Dobrý deň,
Ďakujeme pekne za rady, hlavne s tým pláteným opaskom, my používame šál
. Konečne si Tobik môže pocupitať. Dneska zbadal drozda a už sa chcel za ním rozbehnúť
.S tým skákaním to bude asi dosť problém. Aj u nás bol zvyknutý vyskakovať na posteľ a na gauč. Posteľ máme tiež dosť vysokú, niekedy na ňu na prvýkrát ani nevyskočil. Keď sa mu polepší, neviem ako mu zabránime aby neskákal, budeme ho musieť mať stále na očiach. Dúfam, že aj sám bude cítiť, že by nemal moc vyskakovať, lepšie by bolo keby zamrnčal a človek by ho vyložil
Dnes alebo zajtra s ním pôjdeme na kontrolu, tak som zvedavá čo povie veterinár. Hádam len samé dobré správy
Pozdravujeme Bennyho a prajeme pekný víkend

...no aj keď psy majú pomerne voľný režim, v istých veciach to mám doma postavené tak, že proste musia a neprotestujú...vidím na nich že neeeee ale spravia čo chcem.....