Holandský ovčiak / Hollandse Herdershond (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Re: Holandský ovčiak / Hollandse Herdershond (FCI)

Poslaťod Slausa » Pon 23.06.2025 15:15

Vďaka :hi:
Na tej rodinnej je vidno aké je to hebedo :lol: Zľava H, mama, sestra a otec. Samozrejme Helik o hlavu vyšší :ha:

A ako sa vraví, že šteňa sa furt mení, tak mne práve príde, že on sa začína hodne meniť teraz. Ako vravela chovatelka, že aj jeho otec bol do roka taky žiadny, tak H síce nebol, ale teraz to úplne vidno, ako je inakší
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Štv 24.07.2025 22:43

Prďúch pred objektívom :angel: Baba čo sa učí fotiť si nás vzala do parády :hi:
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 25.07.2025 8:34

je krasny :love:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod dasken » Pia 25.07.2025 8:50

fest krásny psík :hi:
aký je povahovo? z toho čo si zatiaľ písala asi dosť taký citlivý, žiadny drsoň, či? a čo sa týka výcviku, opakovania, motivácie, samostatnosti (zachytila som že robíte zachranarinu?) jak sa ti s ním robí?
dasken
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pia 25.07.2025 15:08

Určite to neni "pracak". Teda vo význame psa čo chce makať aj cez mrtvoly, chce sa zavďačiť za každú cenu, bezhlavo lebo vidí loptu. Nie je drilovací, ani trochu. Narozdiel od Sur, ktorá maká lebo sa pri tom môže nažrať, on potrebuje veľa veľa podpory a málo opakovaní. Pritom sa ale učí rýchlo, len mu to treba "opatrne" dávkovať.
Sur sa zapne behom mikrosekundy.
On je kľudný jak angličan, jemu trvá sa naštartovať a málokedy mu to dlho vydrží. Trochu motivačná výzva. Pritom je ale slušne žravý, na hračky už menej, musí mať náladu. Najvyššie je pre neho voda. Alebo pieskovisko.
Toto teda skrz poslušnosť, čo sa štekania týka, tam ide koľkokrát po zadných :lol:
Ma 14 mesiacov, teda mentálne tak 10, šije ním puberta, práve je v stave, že nič nemusí, Já sám já sám
:lol:
Narozdiel od Sur, na ktorú stačí pozrieť je ale on ten typ, ktorého môžeš v bežnom živote učápať jak hada, on na teba pozrie že haha, nebolí.
Mimo to ale fajn, bez problémov funguje v meste, psy čo ho neriešia nerieši tiež

Suma sumarum, do života zlaty, na robotu čo ho baví super (štekanie, ťahanie...), ale poslušnosť s ním je zatiaľ pre mňa pomerne náročná, to je úplne úplne iné ako som zvyknutá
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pia 25.07.2025 16:26

(nechce sa mi to na 100x editovat)

Teraz som sa par dni akurat tak celkovo hrabala v plemene. Nasla som od jednej chovatelky take celkom pekne sumare jej chovu aj chovu celkovo, vrhy, kde kolko, pribuznost... A ak by som chcela "pracaka" tj aj mozno kusacieho, makacieho, tak mam na vyber asi 4 chs :ha: A bud Finsko alebo Francuzsko, nic viac som nenasla. Teda, este sa maximalne objavi nejaky z kratkosrstych, rovnako ako u BO.
A tiez som sa stretla s tym, ze ako je mozne ze sa kryje aj dkk B. Nu, keby sa nie, tak z toho mala polovicka vymrie :/
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 25.07.2025 20:20

a je rozil mezi chlupacema a bez chlupu? myslim ve vyberu na praci ted...
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pia 25.07.2025 21:11

Neviem ci presne chápem ako to myslíš, ale chlpati sú stále brani dosť ako proste rodinný pes/farmdog. Väčšinou to sú pomerne kľudné psíky, práve na nejaké "soft" aktivity, furt to je ovcak, takže pomerne tvarne zvieratká, ale nemajú v sebe taký ten oheň. Kratkosrsti sú, čo som videla, proste koľkokrát už vyslovene pracovni, malina, len v pyžamku. Je par takych, čo s nimi kusu, videla som nejaké fidea z ringu, niekde z Francúzska, dokonca Heliovho deda a pradeda (zrovna on je vystepeny). V našich končinách ma takýchto viac makacích dlhosrstých Lenka Blachová (a strašne sa mi páčia :ha:), práve z Fínska. Robí primarne agi + ťahá. Tam viem o 2 chs, jedna je táto a druha je baba čo k nim má aj maliny, ona ma práve sestru toho "nasho" kusacieho deda :lol:

Dlhosrstých je inak celosvetovo hrozne malo, plemeno sa dávalo dohromady z doslova pár psov, ti vystepeni čo sa objavia z kratkosrtých občas dačo pridajú ale z toho mala je ešte menej fakt makačov.

Oni inak budí robiť hocijakú blbosť čo ich baví. Len to proste nie je pes primarne na vrcholovu robotu a na rýchle vyznanie za rok na vrchol. Skôr turista, čo si dôjde, niečo pomaká, teší sa tomu, pokochá sa okolím, pokecá so známymi... :heh:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 25.07.2025 21:35

Slausa píše:presne chápem ako to myslíš, ale chlpati sú stále brani dosť ako proste rodinný pes/farmdog

mam vystepence z echt pracaku. Tak to myslim :ha:
Proc by se mel brat jako neco, co nema na prvni dobrou -makat? jo, musi se to cesat a je tomu horko asi o chlup vic - ale jake dalsi rozdily?
Zajima me, jak to potom probiha dal - jestli opravdu budeme muset platit nejakou dan za to, ze tech chlupacu neni moc a tim ani neni na vyber :nwm:

Slausa píše: teší sa tomu, pokochá sa okolím, pokecá so známymi...

:lol: :lol:
nastesti znam nasi celou rodinu, i tu kratkosrstou :lol: - a ze jsou v civilu normalni nezalezi na delce chlupu :joint:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pia 25.07.2025 21:49

Aha, takto.
To potom závisí, aj akí boli krátkosrsti predkovia. Lebo aj tam máš tých kusaco-sportovko... a aj takých čo sú turisti kratkosrstí.
Ja som to myslela celkovo, že chlpatí, takí tí "originál" vela-generační sú kľudnejší. Vystepeni chlpaci sa normálne chovajú ako dlhosrsti ďalej, kryjú sa čo viam aj s "originál nemakacími", už len čisto z dôvodu príbuznosti ktorá tam proste je. Ale pracuje s nimi nejak vrcholovom málokto. Kratak sa nájde častejšie, aj teraz co boli nejaké pruhate majstrovstvá, tak na igp3 medzi kratkosrstymi bola 1 chlpatá fena, dajaká sesternica z 2 kolena :lol:
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 25.07.2025 21:56

Slausa píše:bola 1 chlpatá fena, dajaká sesternica z 2 kolena :lol:

njn. pocet jedincu v chovu, sportu -je ten "problem" - a je to evidentne vsude stejne :nwm: nebo jinak - ne uplne stejne,.
exterieraci u nemcu maji dlouhosrstych zastupcu hafo... Hari nema sanci na vystave :lol:
diky :jop:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Pia 25.07.2025 22:15

U tých kratkosrstych už aj ja mojim okom vidím fakt rozdiely v nejakom type tých psíkov, na vystavach ich byva už "dosť". Dlhosrstých keď vidíš viac pokope tak je to jednak sviatok a druhak v našom prípade dosť pravdepodobne rodina :heh:

Offtopic: neni to tak že u NO boli chlpati dlho nežiaduci alebo neštandard? Lebo HO boli odjakživa trojakí. Ešte sú tí hrubosrstí čerti, tych je tiež strašne máličko a u nich je blbé že sa ti vystepenec nikdy z ničo nenarodí lebo drsna srst je dominantná.
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 25.07.2025 22:49

depends on...

od cca 2011 je dlouhosrsty NO povoleny - ale prevazovali exterieraci. Kdyz jsem vzala Hariho na vystavu -nastoupil jako dvoulety k 5-6ti letým exterierakum do pracovky. a to nema sanci. Dite mezi samci... tim ukocil vystavy....ted uz mu jen prace "zbyva" :ha:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pia 25.07.2025 23:16

Offtopic: dlhosrsti NO tu boli vzdy a boli zapisani ako kratkosrsti.. :ha: max sa im pristrihli zastavky na vystave, ale nic ine sa neudialo...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod dasken » Sob 26.07.2025 9:29

No je to zvlastne, ze na to kolko je tych holandakov malo, tak su este take rozdiely medzi jednak variantami a jednak aj vramci jednej variety. Vidim ze ti kratkosrtsti su niekde riadne akcne psy na knpv a zas ina linia uplne jemne zvieratka na pasenie alebo tak. Povodne som myslela ze su si dost podobne s malinami ale je tam dost rozdielov teda a dlhosrsti su asi este uplne ina kava. Ale krasni su :hi:
dasken
Hafan
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Plemená psov FCI