Prečo sú veterinári tak drahí?

Zoznam veterinárnych ambulancií so základnými informáciami a skúsenosťami užívateľov dogfóra
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Prečo sú veterinári tak drahí?

Poslaťod karl » Štv 10.07.2025 17:55

Vážne, poplatok len za to, že stanoví diagnózu? Nemalo by to byť už zahrnuté v samotných úkonoch, ako je odber krvi, rozbor, sono, RTG? Ďalšia položka – podanie injekcie. Seriózne? A tak ďalej, a tak ďalej... Chýba už len poplatok za otvorenie dverí alebo za vytlačenie faktúry – podobne ako u ZSSK, kde účtujú „prirážku“ za predaj lístka.

Nič v zlom, jasné, každý sa musí nejako uživiť. Ale čo je veľa, to je veľa. Ak veterinár potrebuje haciendu a prémiové auto, logicky musí mať aj prémiové ceny. Tak to teraz každý z nás má začať pýtať také sumy? Kam to celé smeruje?

To aby som sa už aj bál ísť k nemu, koľko si zapýta. Človek ani nevie, či ide na vyšetrenie, alebo na finančný výsluch.

Alebo len ja mám pocit, že keď nechám u veterinára za pol hodinu (ktorú väčšinou len čakám na výsledky testov) dvojdňový plat, tak je niečo zle? A to sa bavíme o opakovaných návštevách.

Keď som si pred 15 rokmi zaobstaral psa, netušil som, že raz budem musieť riešiť, či si môžem dovoliť základné vyšetrenia. Vtedy boli ceny v pomere k príjmom únosné – nemusel som kalkulovať, či sa mi konkrétny úkon oplatí alebo nie. Dnes už dlhšie neplatí.

A kto trpí? Zviera.
A pritom mi jeden veterinár raz povedal, že je to jeho poslanie. Poslanie – ale len za predpokladu tučnej provízie, samozrejme.

Toto je pre mňa jeden z hlavných dôvodov, prečo už nechcem domáce zviera. Zvieratá mám rád, ale nečakaná situácia, ktorá mi rozbije rodinný rozpočet a donúti ma rozhodovať sa, či nakúpiť potraviny alebo nechať u veterinára mesačný rozpočet – a to všetko ešte s neistým výsledkom? Operácia sa nepodarila? Tu je faktúra.

Kam sme sa to preboha dostali?
karl
Okoloidúci

Re: Prečo sú veterinári tak drahí?

Poslaťod Lindchen » Štv 10.07.2025 18:34

To, ako si niekto cení svoje znalosti, nemôžeme ovplyvniť. Môžeme ovplyvniť, aké máme príjmy my a či si zaobstaráme zviera. S vysokými nákladmi v starobe zvieraťa treba počítať. :nwm: Nedá sa na to moc dopredu pripraviť (môj pes žil vyše 17 rokov), ale treba si poradiť a neviniť ostatných. Ale áno, je pravda, že veterina je drahá, niekde snáď fakt predražená. Lenže treba chápať aj ako sa vlastne tvoria ceny, aké sú náklady, čo to obnáša. Mať ambulanciu je drahý špás, treba sa vzdelávať celožitovne, semináre a školenia sú drahé, nájom je drahý, nástroje a prístroje sú drahé, kazia sa... Je to služba ako každá iná. Ani ty asi nerobíš zadarmo len preto, že niekto nemá peniaze. Alebo to možno urobíš párkrát, zľutuješ sa, ale dlhodobo to nevychádza. Alebo máš inú životnú skúsenosť?
"You never barked without reason, and now, you are silent."
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Vikiki22 » Pon 11.08.2025 12:16

Veterinári, resp. veterinárne kliniky sú drahé, lebo musia vyžiť len z toho, čo im klienti zaplatia - veterinári nemajú žiadne dotácie alebo "dobré duše". Sami si platia réžiu (elektrika, plyn...), prípadne nájom priestoru, odvody, sami nakupujú lieky/špeciálnu stravu klientom, sami si robia dezinfekciu priestorov/nástrojov, nakupujú čistiace priostriedky, nástroje, prístroje (a že sú mrte drahé!), testy, inhalačné prístroje/inhalačné plyny, keď sa zamyslíte, koľko utierok, ependorfiek, striekačiek, ihiel, čistiacihc prostriedkov sa minie len za jeden jediný deň... A v nepodslednom rade sa musí z týchto "drahých peňazí" zaplatiť personál (veterinári/sestričky/asistenti, príp. brigádnici) - a ak chcete mať kvalitných veterinárov a personál, tak sa musia vzdelávať - a aj to niečo stojí. Ono sa na to pozerá vždy len z jednej strany... :ach:
Vikiki22
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Poslaťod lucik » Ned 17.08.2025 13:36

ja len doplním, že tie výkony, ktoré si vymenoval, si účtuje aj humánny lekár.. dokonca aj konzultáciu po telefóne/emailom si účtuje.. lenže v humánnej medicíne to nevidíš, pretože to účtuje poisťovni a tá mu platí za výkony.
A million words would not bring you back. I know because I´ve tried.
Neither would a million tears. I know because I´ve cried.
I miss you, my black angel Gipsy!
lucik
Multišampión
Obrázok užívateľa

Späť na Veterinárne ambulancie