Switch to full style
Poradňa pre začínajúcich chovateľov.
Odoslať odpoveď

Chudozubosť / mnohozubosť

Pon 18.11.2024 16:47

Zakladám tému, ktorá sa venuje zubom z chovateľského hľadiska. O chudozubosti existuje mnoho článkov aj z genetického hľadiska. Ale o mnohozubosti (hyperodontia, polyodontia) som našla pramálo. V istom vrhu sa objavili šteniatka so siedmimi až ôsmimi trvalými rezákmi v hornej čeľusti. Mliečne mali v poriadku, po 6. Zaujímavé tiež je, že sa táto "vada" objavila len u samcov (síce vzorka samíc je menšia, ale predsa...). Máte niekto skúsenosti s polyodontiou? Resp. máte niekto nejaký článok o dedičnosti tejto "vady"? Mám už rozpracované rodokmene, kde by sa mohla vada odsledovať, ale chcem si to porovnať s nejakými normálnymi výskumami.
Píšem "vadu" v úvodzovkách, pretože žiadny štandard nepíše o mnohozubosti ako vade, čo je tiež zaujímavé. :nwm:

Re: Chudozubosť / mnohozubosť

Pon 18.11.2024 20:16

Ano ten ex s tými stafordami mal suku s 8rezakmi a pri vypisovanie nejakých papierov ,kolonka počet chýbajúcich zubov a on ,že ale keď ma na vyše?a salay čo je tu napísané ?počet chýbajúcich zubov, chýbajú jej?že nie :heh: takže aspoň pri ast to neriešia ,nebola to jeho prvá suka ,kt mala viac zubov

Str 04.12.2024 11:24

Ako, čo sa pýtam chovateľov flatov, ani tam sa to vraj nerieši. No mne to nedá, predsa len je to niečo abnormálne. :nwm: By som bola zvedavá na genetiku tejto "vady".

Sob 05.07.2025 22:46

Moja ma jeden zub navyse, ani neviem kedy vyrastol. Vsimla si to poradkyna chovu na zvode, tam pozerala ten chrup fakt dokladne. Tiez to neriesila ako vadu. Na vystavach si to doteraz nikto nevsimol, alebo tiez len neriesil.
Odoslať odpoveď