Plemená a zdravie

Témy netýkajúce sa konkrétneho plemena

Plemená a zdravie

Poslaťod lichennmoss » Str 10.12.2025 19:35

Offtopic: Dúfam, že tému dávam do správnej kategórie, ak nie, tak sa ospravedlňujem.

Ako tak riešim psa a plemeno, napadlo mi či máme niekde štatistiku alebo dáta o tom, ktoré plemená sú na čo náchylné - na jednom mieste, aktuálne, a aké je to v našich podmienkach a nie len v zahraničí. Čo si spomínam tak knihe Jak prodloužit život vašeho psa boli myslím najčastejšie príčiny úmrtia (ak by niekto mal doma, poslali by ste tých pár stránok odfotených? ja už som ju posunula ďalej), neviem ale, či aj choroby. Ako jasné, viem si očekovať, čo odporúča klub, balíčky testov a pod., ale to je a) len genetika a b) nedáva mi to až takú smerodajnú informáciu o prevalencii. A to ani nejaká suchá veta v nejakom článku alebo na nejakej stránke, že plemeno trpí na, ja neviem, epilepsiu. Ok, ale koľko psov zo 100 tak ochorie? S posledným psom som behala na sklonku jeho života každý mesiac, potom týždeň, a napokon každý deň k vetovi. U seniora je to jasné, len nechcem takto dopadnúť s mladým psom, napríklad zobrať si kavaliera a v 5 rokoch zistiť, že nám ten spoločný život vlastne končí kvôli diagnóze. Chcela som sa teda opýtať, či neviete o nejakej takejto databáze v SK/ČR.
lichennmoss
Okoloidúci

Re: Plemená a zdravie

Poslaťod AndreaT » Štv 11.12.2025 13:36

Ja ti môžem povedať za bradáča. Vo všeobecnosti sa považujú za dosť zdravé a odolné plemeno, ale tiež majú svoje problémy. Najviac náchylní sú na rakovinu ( keď beriem dokopy malých, stredných, veľkých bradáčov) :ua:
Potom ešte zvlášť majú najčastejšie problémy s:

Malý bradáč, problémy s očami- ako napr. šedý zákal, alergie, komedóny.
Stredný bradáč, problémy s očami - ako napr. šedý zákal, močové kamene.
Veľký bradáč hlavne dysplázia bedrových, lakťových kĺbov.

Keďže si spomenula epilepsiu, tá je u veľkých bradáčov veľmi veľký problém, hlavne v poslednej dobe. A je to hlavne "vďaka" chovateľom, ktorí vedome chovajú na chorých jedincoch :au: A sú to hlavne takí, ktorých ľudia považujú za dobrých chovateľov. Ale pravda je iná. By som vedela rozprávať :au:

Nech si vyberieš akékoľvek plemeno, treba vyberať hlavne dobrého chovateľa!!!
Naposledy upravil AndreaT dňa Štv 11.12.2025 15:16, celkovo upravené 2
Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.
Bradáč je láska na celý život!
In my heart and in my home Schnauzers rule!
AndreaT
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod clupko » Štv 11.12.2025 14:42

take nieco sa da pomerne lahko zistit za svoje plemeno, ale pochopila som to tak, ze ide o konkretne statistiky - nie len ze "su nachylni na rakovinu", ale kolko % jedincov tu rakovinu ma, aky typ, kolko sa dozili, atd.
to neviem ci niekto u nas sleduje, silno pochybujem - jedine ak nejaky velmi poctivy chovatel si to pre seba (alebo pre svoj klub) zistuje a zapisuje. ale ako individualny clovek tiez nemoze mat vsetky informacie.
It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.
clupko
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod AndreaT » Štv 11.12.2025 15:15

clupko píše: nie len ze "su nachylni na rakovinu", ale kolko % jedincov tu rakovinu ma, aky typ, kolko sa dozili, atd.

ako rozumiem, ale to je že úplne dopodrobna konkrétne plemeno riešiť. Lebo napr. u bradáčov je to veľmi vysoké % s tou rakovinou.
AndreaT
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod clupko » Štv 11.12.2025 15:42

no ved. cize v skratke, odpoved na zadanu otazku je - nie, taka databaza neexistuje.
It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.
clupko
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Štv 11.12.2025 16:16

Mne sa mari, ze dobermani mali ozaj taku databazu podrobnu - kedy a na co tie psy umreli. Kvoli tej DCM. Ale odkaz neposkytnem.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Štv 11.12.2025 21:08

Fínsky kennel club ma na stránkach ri ple.enach okrem kopy iných informácií aj príčinu a vek úmrtia psov
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod AndreaT » Pia 12.12.2025 10:21

A myslím, že aj austrálsky ovčiak mal databázu ohľadom epi. Tam mali zapísané rodokmeň, niektorí aj dopodrobna priebeh a úmrtie psa.
AndreaT
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pia 12.12.2025 11:55

A ake plemena su teda v hre..?
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod lichennmoss » Pia 12.12.2025 12:08

Diky všetkým za odpovede. Škoda, že nič takéto priam o u nás neexistuje, človek by si myslel že niekto už podobný projekt dávno dal dokopy. A jo, u dobermanov a myslím u pár boxerov som si takýchto štatistík všimla, ale len v rámci ChS, nič "plošné".

No u mňa sú v top výbere trpasličí a stredný pudel, bišón, bavlnka a levíček. Napríklad u bavlnky som pozerala, čo sa testuje, a teda ten zoznam je riadne dlhý - teraz neviem, či to znamená že je zdravie tak dobre ošetrené a psy bývajú zdravé, alebo či toľkými ochoreniami trpia :pac:
lichennmoss
Okoloidúci

Poslaťod Slausa » Pia 12.12.2025 23:01

pre nase konciny asi pomerne malo vypovedne ale pre zaujimavost sa pohrabat skus https://jalostus.kennelliitto.fi/frmTer ... 15&Lang=en
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Sob 13.12.2025 13:39

lichennmoss píše:teraz neviem, či to znamená že je zdravie tak dobre ošetrené a psy bývajú zdravé, alebo či toľkými ochoreniami trpia :pac:

Podla mna, toto znamena, ze sa neboja ukazat realitu a neskryvaju choroby. Vacsinou chovatelia a kluby este do tejto fazy nedosli, aby si "nasrali" do vlastneho hniezda pred ostatnymi, radsej to robia potichucky potajomky a bud sa psov zbavia, alebo to zataja a chovaju na vselicom. Plus kolko je plemien, ktore ani ziadne testy nemaju povinne na uchovnenie.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Späť na Všeobecne o plemenách