Offtopic: Dúfam, že tému dávam do správnej kategórie, ak nie, tak sa ospravedlňujem.
Ako tak riešim psa a plemeno, napadlo mi či máme niekde štatistiku alebo dáta o tom, ktoré plemená sú na čo náchylné - na jednom mieste, aktuálne, a aké je to v našich podmienkach a nie len v zahraničí. Čo si spomínam tak knihe Jak prodloužit život vašeho psa boli myslím najčastejšie príčiny úmrtia (ak by niekto mal doma, poslali by ste tých pár stránok odfotených? ja už som ju posunula ďalej), neviem ale, či aj choroby. Ako jasné, viem si očekovať, čo odporúča klub, balíčky testov a pod., ale to je a) len genetika a b) nedáva mi to až takú smerodajnú informáciu o prevalencii. A to ani nejaká suchá veta v nejakom článku alebo na nejakej stránke, že plemeno trpí na, ja neviem, epilepsiu. Ok, ale koľko psov zo 100 tak ochorie? S posledným psom som behala na sklonku jeho života každý mesiac, potom týždeň, a napokon každý deň k vetovi. U seniora je to jasné, len nechcem takto dopadnúť s mladým psom, napríklad zobrať si kavaliera a v 5 rokoch zistiť, že nám ten spoločný život vlastne končí kvôli diagnóze. Chcela som sa teda opýtať, či neviete o nejakej takejto databáze v SK/ČR.

A sú to hlavne takí, ktorých ľudia považujú za dobrých chovateľov. Ale pravda je iná. By som vedela rozprávať