Komunikácia s rodinou

Sem píšte to čo neviete nikam zaradiť.
Pravidlá fóra
Pravidlá pre sekciu Ostatné :

1. Nezamieňajte si túto sekciu s voľnou diskusiou. Sekcia ostatné slúži ako poradňa pre vaše problémy. Nepridávajte sem príspevky typu ,,Aké psie mená sa vám páčia ??" to patrí do voľnej diskusie.

2. Zakladajte tu témy ktoré už neviete kam máte pridať tak ich dáte sem a ak sa hodia inam moderátori ich prenesú.

Komunikácia s rodinou

Poslaťod lichennmoss » Pon 01.12.2025 12:37

Po nejakom čase by som chcela vlastného psa. Najväčším problémom je to, že rodina (bývam s rodičmi, sestrou a jej rodinou, a nie je perspektíva, že by sa to v dohľadnej dobe zmenilo) ma nerešpektuje, a to samozrejme ani čo sa týka tohto. Už som videla, ako sa to na psovi odráža: nedôslednosť - regresia vo výchove, neznalosť reči tela psa - úzkosť, atď. atď. atď.

Nemyslím si, že by som do nich žiadala niečo nad rámec základov, ale oni proste uprednostňujú vlastné pohodlie, nemajú chuť učiť sa, pracovať na sebe, ani to minimum... je to zjavne súčasť širšieho problému v našom vzťahu/mojom sp. komunikácie/ja už nvm čoho, ale z perspektívy toho, že budem mať psa, a moja snaha s ním zase raz vyjde navnivoč, alebo mi ho "pokazia" (ako posledného), mám normálne strach a úzkosť.

Nehovoriac o tom, že oni očakávajú, že pes ich bude poslúchať, robiť/nerobiť nejaké veci (hoci absolútne odmietajú robiť/nerobiť to, čo majú/nemajú oni), a potom si to odnesiem ja. Napríklad chceli zoznam povelov, ktorý som im spísala, vytlačila, všetko - hodili ho do šufla a ani raz sa naňho nepozreli. Potom mi dávali za vinu, že pes nepočúva, pričom mňa poslúchal, ale oni nepoužívali správne povely, a už vôbec ich s ním neprecvičovali, hoci som im ponúkala, že im to ukážem, že si to môžu skúsiť. Podobne napr. so žobraním pri stole, ktoré si spôsobili kŕmením pri jedle.

Neviem to celkom dobre vyjadriť, dať do slov, ale je neuveriteľne frustrujúce, že pes, ktorý mi mal pomáhať, robiť život lepším, mi napokon len a len kvôli nim spôsoboval aspoň z 20% nervy. Sami hovoria, že by som mala mať psa, videli už, že má na mňa pozitívny vplyv, len nejako nechcú pochopiť svoju rolu v tej negatívnej stránke.

Určite nie som sama, kto si niečím podobným prešiel. Ak sa vám niečo podarilo zmeniť, čo vám (ne)fungovalo? Ďakujem
lichennmoss
Okoloidúci

Re: Komunikácia s rodinou

Poslaťod wer » Pon 01.12.2025 18:21

Z mojich skisenosti - nebrala by som to.tak tragicky.... Netreba si pripustat veci, ktore sa nedaju ovplyvnit...
Pes nie je sprosty a vie rozlisovat... Ak si ty mala daky problem vo vztahu ku psovi, bol to len tvoj problem a ty musis na tom zapracovat. neries druhych clenov rodiny - kazdy ma svoj pristup a pes to rozlisi, psa neoklames.
Moja prva skusenost so psom - strykov pes, ktoreho som.chodila vencit par krat do tyzdna (a neskor som.si ho vzala, ale nesuvisi s temou) - bol to ich pes, takze toto som ja musela akceptovat - aj co sa tyka stravy, umiestnenia a ich rezimu..., ale pes, samozrejme, miloval mna najviac, lebo som s nim travila cas, cvicila ho... jasme, ze tieto cviky oni potom barsjako predvadzali kadekomu na pockanie, zle, ucili ho blbosti, ale so mnou to nikdy neukazal, aj sme mali skusky porobene, aj cosi odpretekane... dalsi pes uz vyrastal so mnou a s frajerom - ten si tiez robil, co chcel, vencil navolno a pod - mali svoju cestu, ale zas som ja bola na prvom mieste, tiez sa mi nic "nepokazilo", rovnako sme spolu skuskovali a pretekali.
Z kurzov zase mam.skusenost, ze niektori ludia aa chcu ucit, snazia sa, nieco sa naucia, ale clovek sa s tym predovsetkym musi narodit... musi mat cit pre psa, akysi talent - nie vsetko sa da naucit, zopakovat, casto treba konat pohotovo, v roznych situaciach.. rovnako moja mama ma na stare kolena prveho psa a hoci s tym.psom.casto travim.cas - vtedy si ho viem osefovat a nemam s nim problem, hoci ten pes vyrasta ako "drevo v lese" - mama si robi po svojom a uz ju ani neupozornujem na nejaku nedoslednost alebo.chyby... je to.ich cesta a oni si porozumeju aj bez mojich mudrych rad... co potrebujem, to.ju naucim sama a pri mne bude fungovat. Pre moju mamu je to dost tazke chapat, nema to v krvi a nebudem sa s nou hadat kvoli psovi..
Akurat mozno.rada - lepsie tomu prisposobit psa a nebrat si daky "tazky pripad".
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod lichennmoss » Uto 02.12.2025 11:02

Ad posledná veta, s tým určite rátam a už sa snažím ísť do niečo blbuvzdorného (aj pre mňa, tiež nepotrebujem ďalšie projekty)
lichennmoss
Okoloidúci

Poslaťod Domca » Pon 08.12.2025 16:34

uprimne, ja by som si v takej situacii brala dalsieho psa az ked budem byvat mimo rodinu...s ludmi typu ''nebudem robit nic co mi poradis a ked to nie je ako chcem je to aj tak tvoja chyba'' sa moc dohodnut neda. Ked raz clovek nechce komunikovat tak ho clovek nedonuti, zvlast ked je to vztah dieta-rodic. Chapem, ze je to frustrujuce :ua:
life is Rough
Domca
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Str 10.12.2025 10:49

Dost zavisi od toho, ako to mate doma realne usporiadane, kto sa tam zdrziava a kedy, kde, kde bude pes, kam bude mat pristup.. ine je, ked je fyzicky mimo, formujes si ho sama, a s ostatnymi je len ked ste spolu, a ine, ked je hocikedy s hocikym. To si vobec neviem predstavit pocas tych prvych mesiacov, ked to cura kade tade, uci sa nejakemu rezimu, navazujes s nim vztah.. a realne nemas absolutne prehlad, kto s nim co kedy robi, nenasleduje instrukcie, nemas dosah, ake bude mat skusenosti, dobre ci zle, ked sa nieco pokazi, nebudes vediet preco.. do tohto by som ja uz znova nesla. Prisla som domov s cca 10 mesacnym psom a uz to bolo na hrane, ale stacilo to, aby uz mal nejaky zaklad a aby bolo jasne, kto je "veduci". Osobne uz koncept "spolocny pes" mi vadi, a nie ze usporiadanie, kde je X ludi, z ktorych nikto iny okrem teba nie je ochotny prevziat zodpovednost za toho psa, ci uz za vychovu, vycvik, starostlivost, alebo naopak, akceptovat to "nicnerobenie" a nezasahovat a uvedomovat si dosledky, ze vsetko toho psa nejako ovplyvni a neda sa vina za vsetko nasledne zvalovat na teba.

Ked uz dopredu vies, ze to bude problem, tak radsej sa vyhnut problemu. Alebo skusit vlastne byvanie, alebo aspon na prve mesiace podnajom, kde bude priestor najprv si vybudovat s tym psom vztah, nieco ho naucit, a potom uz to "kazenie" nebude mat taky vplyv ani na teba, ani na neho.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Str 10.12.2025 11:18

Tak za mna - neviem si prave predstavit mat stena min do pol roka ako sam pracujuci clovek... :nwm: ja som bola rada, ze mama mi za psom chodila na obed, lebo by to nevydrzal do poobedia... o nejakej vychove z jej strany nemoze byt rec.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Sob 13.12.2025 13:34

No ale to je nieco ine. Nevravim, ze ma byt clovek na to uplne sam ako ideal, ale urcite radsej toto, ako ludia okolo, a kazdy si robi co chce. Mama ti prisla vyvencit a odisla, spravila presne co si jej nakazala, nie? Ziadne nezname v rovnici. U nas napriklad psy vylietavaju z dveri, nasledne mlada skace do mladeho, on je z toho na nervy.. tak nie, na voditko, pokojne vyjdeme, presunieme sa k branke. Dodrziavaju sa tieto instrukcie? Samozrejme nie. Tak ked mas 50% vychadzania z domu bez pravidiel, tak ako sa to ten pes nauci? Nijako. V takom pripade radsej nech je ten pes nevyvenceny, ako toto. A ano, radsej nech je na to clovek sam a vyformuje si co chce ako chce, ako ma mat nervy zo psa, ktoreho si bral pre radost, lebo okolnosti ho ne/vychovavaju ako by sme chceli. Ci uz 2 kroky dopredu a 3 naspat, alebo 3 dopredu a 2 naspat, pre mna to je uz velka stopka. A to som s tym psom takmer nonstop. A staci na to jeden clanok doma, ktory nezapadne.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Sob 13.12.2025 13:52

Tak ja nesuhlasim :lol: Nikdy som so psami problem nemala, aj ked sa ostatni chovali kadejako a ziadne pravidla nedodrziavali... napr ked je mama, ci brat - pes ide zobrat. Pri mne to nikdy neskusal ani... ale vravim - ako.si urobis, tak mas.. :lol: a mama nemala ziadne instrukcie a bola s nim, kym som ja neprisla. Ono ten problem by vam vzdy vydkocil aj bez kazenia niekym inym.. pes sa vie spravat uplne inak podla toho, s kym je. Teraz to vidim aj na Bajke a to ja som.s nou minimalne a nic absolutne s nou nerobim..
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Ned 14.12.2025 16:31

Ved nejde o to suhlasit, ale vyjadrit nazor a skusenost. Kazdy si pozna svoju situaciu, a duplom ked to zazil, tak vie, co cakat, a ci do toho chce ist znova. A u teba specialne je ten pristup iny ako u bezneho psickara, a cas mozno trojnasobny, to by som nebrala ako standard :ha:
To zobranie jedla je dobry priklad, moja predstava je, ze nechcem aby to robil pri mne ale ani pri nikom inom. No ked "si" ho oni naucili tak, co s tym vies spravit? Nic. Samozrejme im to nevadi, tak ste v pohode. Ine je, ked budu ti okolo nununu daj si klobasku, a zrazi im zmizne pol taniera a je pruser a ty si na vine.
U nas je to take s gaucom, pes mal zakaz, bol s tym v pohode. Mne to bolo jedno, ale aby teda nebol zmatok, tak nechodil ani na postel. A ja som to teda nebola, kto ho na ten gauc zrazu zavolal, ze "len teraz ked pozerame telku" :heh: a ked tam zacal kempit, tak zrazu to bol problem. Plus vysvetli druhemu psovi, ako to ze jeden moze a on nie. Holt spoluzitie s takymito ludmi a so psom vie byt narocne, to si treba zazit, aby clovek plne pochopil dosledky.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Ned 14.12.2025 20:18

Pricina-nasledok. oni chceli, tak oni maju problem.. ja kludne dam navod, ako na to... a ked nechcu pocuvat, je to ich problem. A neovplyvnuje to spravanie psa voci mne.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod elfinka » Pon 15.12.2025 14:04

Wer, akurat ze dve veci
1. to, ze tebe nikto nepokazi psa lebo si pre psy super citatelna a vzdy mu vies vysvetlit pravidla neznamena, ze to tak ma kazdy, kto by chcel tiez. Skor si obrovska vynimka a vacsina z nas beznych smrtelnikov proste pre toho psa sme obcas menej pochopitelni, a do takeho vztahu uz potom dost vstupuju aj situacie, ktore zazil pes s inymi ludmi a robia to pre nas vsetko tazsie
2. "ich chyba, oni maju problem" uplne dobre nefunguje v usporiadani, ked ti co "to pokazili" su v spolocnej domacnosti byvajuci rodicia, ktori maju pocit "decko si zas dotiahlo psa a nevie ho vychovat a my tu kvoli nej trpime" a nie su schopni si priznat vlastnu chybu. Mozes byt milionkrat v prave, ale ta rodina ti to da zozrat, lebo oni su na koni a myslia si, ze ONI su v prave.
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Uto 16.12.2025 0:53

3. pes je napriek vsetkemu v norme a nepokazi sa uplne, ale ty mas nervy z ludi v kybli, lebo kazdy den ocakavas "co zase".
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod wer » Uto 16.12.2025 6:49

elfinka píše:Wer, akurat ze dve veci
1. to, ze tebe nikto nepokazi psa lebo si pre psy super citatelna a vzdy mu vies vysvetlit pravidla neznamena, ze to tak ma kazdy, kto by chcel tiez. Skor si obrovska vynimka a vacsina z nas beznych smrtelnikov proste pre toho psa sme obcas menej pochopitelni, a do takeho vztahu uz potom dost vstupuju aj situacie, ktore zazil pes s inymi ludmi a robia to pre nas vsetko tazsie
2. "ich chyba, oni maju problem" uplne dobre nefunguje v usporiadani, ked ti co "to pokazili" su v spolocnej domacnosti byvajuci rodicia, ktori maju pocit "decko si zas dotiahlo psa a nevie ho vychovat a my tu kvoli nej trpime" a nie su schopni si priznat vlastnu chybu. Mozes byt milionkrat v prave, ale ta rodina ti to da zozrat, lebo oni su na koni a myslia si, ze ONI su v prave.

Ok, takto som sa na to nepozerala... uznavam, moze byt. A dokonca by sa vlastne mohlo.stat, ze niekto dalsi by mohla byt pre toho psa vacsia autorita a clovek-majitel sa moze aj rozkrajat..
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Uto 16.12.2025 20:31

Nejak takto som to mala strašne dlho s Ro. Pre neho bol top otec, ktorý ho vôbec, ale vôbec nemal rád. Pomerne dosť tvrdý terieroidny samec, ktorý si zo mňa robil vrtulu.
Momentálne obaja vedia (mrchy...) ku komu si čo môžu dovoliť. Škemrať chodia od oca, mne akurát pichnú hlavu do dverí alebo si úplne nenapadne lahnu na druhú stranu pod stôl. Podobne vonku, Helios teda hlavne. Sur už môžu von zobrať. H si z nich robí prdel (a najlepšie mi ho vyvenci paradoxne brat)
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Späť na Ostatné