Tipy na výlety a turistiku

Sem píšte to čo neviete nikam zaradiť.
Pravidlá fóra
Pravidlá pre sekciu Ostatné :

1. Nezamieňajte si túto sekciu s voľnou diskusiou. Sekcia ostatné slúži ako poradňa pre vaše problémy. Nepridávajte sem príspevky typu ,,Aké psie mená sa vám páčia ??" to patrí do voľnej diskusie.

2. Zakladajte tu témy ktoré už neviete kam máte pridať tak ich dáte sem a ak sa hodia inam moderátori ich prenesú.

Re: Tipy na výlety a turistiku

Poslaťod pigie » Str 20.08.2025 4:44

Vyberali Aris :yes: Ale oni vyberaju podla mna len v istych terminoch. Cely jul/august urcite, a potom vyberaju vtedy, kedy sa im brigadnik oplati. Napr. ked je pekne pocasie, sviatkovy den, vikend... Lebo ak mimo sezony by na vstupe vybrali 100eur a brigadnik by na den dostal 100, to sa neoplati. Neznamena to vsak, ze je od poplatku oslobodeny, len ze si ho ma zakupit inde. (Ale nik to nebude kontrolovat samozrejme, vid aj my, sme nikomu za cely skoro tyzden listok neukazali, som s nimi domov odisla, bez toho, aby to niekto videl :heh: )
Skor sa ma mama opytala, ze ked som tam bola este predtym, s kamoskou stanovat, ci aj vtedy sa uz vyberalo. To bolo niekedy okolo roku 95 a to si fakt neviem spomenut... to bolo urcite leto, lebo to som bola 3 rocnik na strednej a neviem veru. Stade si pamatam ine sprostosti, ale toto veru nie. A skor by som povedala nie ako ano.

A novinka je to fakt len pre Letanovce, ktore sa do toho zapojili ako posledne a vsetky vstupy do roklin raja teda su pokryte brigadnikmi tuto sezonu. Predtym ti stacilo vliezt do raja cez Letanovce a usetrila si, pretoze poplatky vyberaju obce, nie NP.
https://www.ta3.com/clanok/1007539/turi ... -poplatkov

Od roku 1992 Letanovce nezískali do obecného rozpočtu za vstup do Slovenského raja ani euro. A napríklad za minuloročnú rekonštrukciu lanovej lávky obec zaplatila 20-tisíc eur. Oddnes sa situácia mení k lepšiemu.

Takze podlesok asi vyberal od 92, ked spomenuli rok 92... Moze byt, hadat sa nebudem :heh: Alebo mozno vtedy nabrali pravo vyberat ako obec, ale nevyuzili to.
A co obec, to ine ceny :heh: A mozno aj ine pravidla...
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Str 20.08.2025 8:00

Ja si pamatam, ze sa platilo uz daaavno, a malo to byt akoze poistenie. A neboli to ferraty ani nic narocne, kde to je dnes povinne. Ale tiez to raz nebolo komu zaplatit. To bolo uz velmi davno.
Mna by zaujimalo, co spravi ten brigadnik, ked tam pride nejaka vacsia hlucnejsia partia, a povie, ze nie. Budu ich cakat policajti a dufat, ze sa presme tadial vratia?
Boli sme okolo Svidnika a jedna obec tam mala take male parkovisko, s maketou tanku, velkym pristreskom na sedenie aj spanie, platilo sa parkovne, ale nasla som, ze je to dobrovolne. Najprv som bola nabrusena, ale ked sme dokoncili na co sme prisli, v klude som aj to parkovne zaplatila, na rozvoj obce atd. Taki vyberaci ako to ma byt v Raji, niekolki za sebou, to sa mi nepozdava. Nie zeby som sa tam predtym nejak hrnula.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod Slausa » Str 20.08.2025 8:27

Presne tie brigadnicke decka si pamätám aj ja z cca 2016/17/18. V zejmarskej, na prelome určite boli q práve to bolo s tým poistením. Tuším ešte rozdávali aj nejaké tie info letaciky o raji
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod pigie » Str 20.08.2025 8:32

Mackie píše:Mna by zaujimalo, co spravi ten brigadnik, ked tam pride nejaka vacsia hlucnejsia partia, a povie, ze nie. Budu ich cakat policajti a dufat, ze sa presme tadial vratia?

To chcem vidiet ako bude volat policajtov :heh: Preco by to rob ili? Ved ked tam ziadny brigadnik nie je, tiez nik na nikoho nevola policajtov...
Ved inak presne preto ma ten listok zmysel, dava clovek na tie stupacky + ma poistenie. Velmi efektne to urobili. Tam to zmysel ma. Ja som pocula hukat sanitku 2x za ten necely tyzden :joint:
A nie su ziadni vyberaci x krat za sebou. Plati sa raz, potom len ukazujes listok. A pozeram, ze ceny su rovnake 2 eura (deti, dochodci)/3 eura, jedine za belu sa platia 4eura, tam clovek ked dojde z inej rokliny, doplati rozdiel. Tak som to pochopila. Kludne mozes si kupit listok v hrabusiciach a ist s nim do zejmarskej. Platis v ten den raz. Je to viazane na datum, nie na pocet vstupov.
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Str 20.08.2025 9:04

Lepsie by urobili, keby to normalne vyberali vo vsetkych obciach cez tu dan z ubytovania. :nwm: a plus tabule informacne a daka kasicka (coz v tej oblasti by to muselo byt hoodne dobre zabezpecene.. :joint:) alebo v dnesnej dobe jednoducho online. :nwm: Lebo teda netusim, kde by som.to platila mimo sezony a hlavne kedy, ked my sme v kopcoch od rana do vecera a nebudem hladat daky urad kdesi vo vedlajsej dedine v case 8-12. :pac:
A poistenie mi je na 2 veci, kedze mam celorocne. Ale tak pre tych vyletnikov fajn
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod pigie » Str 20.08.2025 9:52

Ved nie vsetci navstevnici dojdu sa ubytovat. Ti platit co, nebudu musiet? Urcite sa to cez ubytovanie oplati ta, kde ma obec vela ubytovacich jednotiek. Ak nema kde ubytovat, tak asi moc netrhnu na dani z ubytovania...Im sa viac oplati vyberat vstupne, lebo z toho maju viac penazi. Dan z ubytovania v Hrabusiciach je len 2 eura na osobu. napriek tomu dostanes vstupenku na 3 eura + mozes ist aj do suchej belej, co je za 4 eura. Pre teba je proste len vyhodnejsie sa ubytovat. Podporuju svojich ludi, co ponukaju ubytovanie, aby odvadzali dane a nenechavali si to do vacku. Pretoze nie kazdy ide kazdy den v slovenskom raji do rokliny a zaplati 3 eura denne za roklinu. Idu aj do tatier, ci do popradu, okupat sa... Takto radsej za tyzden vyberu 14 eur, akoby dufali, ze dostanu za vstupne v rokline za toho isteho cloveka 21 alebo 22 eur.
Aj my mame poistenie, napriek tomu vacsina tych ludi asi nema... takze za mna proste vyhodne vo vsetkych smeroch.
A online atd, to by museli mat na to prostriedky. lahsie je postavit brigadnika, dat predavat listky do infocentra alebo kam. Na podlesku, ked sa da kartou, tak neviem, tam asi je nejaky elektronicky kiosk na to, podobe ako parkovaci automat. Ja som to nestudovala sa priznam vobec, kedze som vstupenky mala.
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod pigie » Str 20.08.2025 10:11

A ja teda rozhodne viac beriem platbu za toto ako napr. platbu za parkovne, ktore by som tipovala, ze ide aj sukromnikovi. A ktore vyjde viac ako vstup do rokliny :haha:
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Str 20.08.2025 10:51

Vsak vravis, ze to ani brigadnika nezaplati, potom, ze to je vyhodnejsie brigadnik... :heh: ktory tam navyse nie je mimo sezonu a v sezone dojde na koniec (podla clanku od 14.8..).. Na online system by krasne dostali peniaze z EU... ono ludia by platili ochotne, nemyslim, ze by bol problem, ze to chce niekto obchadzat, len treba nieco urobit, aby to bolo jednoduche, dostupne, rychle. ale toto je totalne debilny slovensky system. Preto mame :kak: a vsetko rozkradnute.
Ale pigie musi protirecit (aj sama sebe) a vsetci su blbci okradajuci krasny slovensky raj :lol:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod pigie » Str 20.08.2025 11:02

Wer, mrzi ma ak to vidis takto. Nemam sil ani chut uz prispievat a vysvetlovat kazdu jednu myslienku. Papa DF.
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Str 20.08.2025 14:11

Pri parkovisku tiez zalezi kto ho prevadzkuje. Kto chce rychle prachy a nieco pre seba, prenajme to firme. Komu zalezi na lokalite a rozvoji obce, podla toho sa zariadi. V tom Udoli smrti napriklad si to robila obec pre seba, este aj take bludy tam ma ako najvacsiu turisticku znacku a najvacsi napis v exterieri, ma tam aj vycapene certifikaty na to :heh: parkovanie cez QR kod, nikto ta nebude nahanat. Prives so suvenirmi. A je to na mieste, nie kdesi v informacnom centre alebo v obci na urade.
Ked sa im oplati mat tam brigadnikov a vyberat vstupne, nech vyberaju. Neviem ako to maju podchytene legislativne, nie je to sukromny pozemok, ale budiz. Potom treba nahliadnut do vyuctovania rozpoctu obce, aky zisk to prinieslo.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod janajka » Uto 23.09.2025 21:32

Vyberanie v raji NIE je žiadna novinka. Vyberalo sa uz ked moj muž chodil na strednú. Niekedy dokonca aj na vstupe do Prielomu Hornádu, tam je budka doteraz a dokonca aj na Tomášaku. Tu som ja nezažila, to len môj muž spominal. Akurát, nie vždy tam boli. Často nie. Asi sa im to oplatilo, len ked predpokladali vela ľudí. Ten poplatok bol minimálny, slúžil na opravu rebríkov. Rakúsko to tiez nema inak. Do klammov, kde sú rebríky sa platí.
janajka
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Uto 23.09.2025 21:45

Ano, ale v rakusku su skatulky :no: Budky si pamatam z raja aj z detstva, ale v zivote som.tam.nikoho nevidela a nech sa nehnevaju, nebudem hladat, komu mam.zaplatit kdesi v inej dedine a pocas doby, ked som.na horach :heh: a nie, NIE je to o tom, ze by som.nechcela prispiet, len to treba zjednodusit a nerobit z ludi automaticky nejakych klamarov a zlodejov :heh: ale vyjst im.v ustrety a dat im.moznost. :no:

A ze to je novinka tvrdili v dakom turistickom clanku priamo.z raja, takze tolko k tomu :heh:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod janajka » Str 24.09.2025 14:13

Ja som platila v R. pri okienku - ale bola som uz dávnejšie. V raji som ja furt pozerala - je tu/nie je? Ono zas, domáci neplatili a kedze som bola za domácu :heh: , tak sa ma to ani netýkalo.

A tie spravy o poplatkoch, nieco som zachytila. Ale to som pochopila, ze sa týkala doliny, co leží v katastri Letanovce. Ti nevyberali, lebo z toho smeru na Letanovsky mlyn bola echt cigánska osada a ludia sa tadial báli chodit. Ako ju presunuli, otvoril sa turistom ďalší prístup.
janajka
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod hewča » Štv 25.09.2025 10:09

mate prosim tip na vylet- autom tak idealne 1-1,5 hod od BA, nieco v interieri idealne, kedze pocasie nema byt pekne :lol: muzeum, vystava, zamok.. cokolvek ine zaujimave :smile:

nieco uz mame pobehane, ale mozno poznate nieco, co mi ani chatgpt neponukol :heh:
Dogs are like potato chips - one is never enough...
"Which of my photographs is my favorite? The one I’m going to take tomorrow."
(Imogen Cunningham)
hewča
Hafan
Obrázok užívateľa

Poslaťod clupko » Štv 25.09.2025 10:33

albertina vo viedni
It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.
clupko
Šampión
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Ostatné