Sunny píše:Mám 2 kastrované feny (20kg huska a 7kg parsonka) a obom "ukapáva". Nie je to že by sa vyslovene počurávali, takže to nijak neriešim, ale sem tam kvapka unikne. Obe boli kastrované až v dospelosti zo zdravotných dôvodov (huska mávala hrozné falošky a pri jednej sa jej začala rozbiehať pyometra, parsonke sa nejak v 11-12 rokoch objavili hrčky na mliečnej lište, tak sme to vybrali všetko).
Ja osobne som za kastračku keď tak až po pohlavnej dospelosti, ale to je len môj osobný názor.
Sunny ďakujem za napísanie skúsenosti. Ja som plánovala až tak po druhom roku. Vet na mňa vysypal štatistiky ako rastie riziko rakoviny po určitých rokoch suky. Pred prvým, alebo medzi prvým a druhým háraním mi to príde skoro. Ale ako píšem, nie som veterinár, to len môj pocit.
Prvú suku sme kastrovali ešte pred prvým háraním, menší pes cca 15 kg, nemala žiadny problém.
Mňa vet ale na toto hneď upozornil, že pri veľkom plemene je to dosť častý problém.
Náhodou niekto ešte info bližšie alebo skúsenosť: vraj sa dá urobiť kastrácia tak, že sa vyberie maternica a jeden vaječník, jeden sa nechá kvoli hormónom a aby sa teda predišlo inkontinencii. Veti to vraj robiť nechcú moc. Viac neviem, to len medzi rečou na cvičáku som zachytila...To si ešte tiež overím u veta, avšak nenavrhol to tak predpokladám, že to asi bežne nerobí.