Očkovanie

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Re: Očkovanie

Poslaťod clupko » Pon 29.12.2025 14:39

tak to je jasne, ze keby sa nieco stalo, tak ma majitel problem - skor som myslela vyslovene na tu nakazu.
It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.
clupko
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pon 29.12.2025 14:43

pokuta 400-1000E, ale muzou psa utratit, ctu ted, ze posledni pripad byl pred rokem a porad se u vas aktivne vakcinuje po lesich

tohle nema byt nejake sireni paniky - vzteklina ma ohniska, myslim si ze ochranne pasmo pri vyskytu je asi 20 km ? Nepredpoklada se, ze by pripadne nakazena zvirata putovala dal.

Ale je to nemoc prenosna na cloveka a nevylecitelna. ze se neockuje pes na jine choroby -to odnesou "jen" psi - tohle je obecne ohrozeni.
jinak parva a psinka je zase zpet - to taky bylo skoro vymycene
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Pon 29.12.2025 20:48

Myslim, ze uz dve lisky (alebo nieco) boli potvrdene za posledny rok alebo dva, tym je SR automaticky vylucena z krajin bez vyskytujucej sa besnoty. Veterinari budu vediet lepsie, ockovanie proti besnote sa nejako "kumuluje", to sme tu uz tusim riesili, ze ked na papieri posobi vakcina napriklad tie tri roky, realne to moze byt aj dlhsie. Stare psy som nemala ockovanie a ano, da sa to "zariadit", aby to bolo ok. Ale treba tomu prisposobit aj nasledne spravanie a toho psa si zavriet doma a nechodit s nim kade tade po akciach s inymi psami. Umyselne dlhodobo neockovat mlade psy a chodit s nimi medzi ine psy.. s ospravedlnenim, ze ved ostatne su ockovane.. takto sa konci kolektivna imunita, ked sa naraz zide niekolko takych expertov a nakazene psy, ktore vdaka vakcine nemaju viditelne priznaky a priebeh. Zial mam take tusenie, ze ti antivax budu mat na haku co sa tyka tych dalsich opatreni. Davno este ked Haator bola stena, sme mali takeho neockovaneho psa vo vybehu, pani bola na to hrda. Vyhybala som sa mu, aj sme to riesili v skupine, ostatnym sa to tiez nepacilo, neviem ako to nakoniec dopadlo, prestahovala som sa.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod ivana8 » Pon 29.12.2025 22:51

Ďakujem Vám za reakcie a názory. Mám nad čím premýšľať. Určite nemám v pláne ohrozovať, alebo provokovať cudzích psov/ľudí a vnucovať môj pohľad. Len skrátka musím niečo spraviť inak, lebo apoquel nám nič neriešil. Naopak. Pruritus síce potlačil, no kvasinky si žili svoj premnožený život a Beňo sa začal dosť pocikávať. Nie, že by mal inkontinenciu, len nevydržal. Každú hodinu a pol sme chodili ucvrkávať a keď sme nešli, tak skrátka pustil. To postupne tiež prešlo, odkedy sme ho vysadili. Škriabe sa ešte trochu, ale je to už tak v norme, 2 - 3 krát za deň ho to chytí, ale zamestnám ho a už si ani nespomenie na škrabanie. Verím, že si s tým poradíme, len to chce čas.
Teoreticky ešte besnotu by som dala očkovať, to máme preočkovanie až v 2027, uvidíme, čo bude. Ani nie tak kvôli líškam, len asi nenájdem veťasa s otvorenou mysľou a ochotou diskutovať, ak by mi náhodou ochoreli na kĺby či podobne. A mechanickú časť medicíny nezaznávam.
Ale DHPPI musím zvážiť a leptospiru určite už nedám preočkovať. Aj tak sa neočkujú všetky kmene, ktoré sa tu vyskytujú a keď si mám vybrať medzi teoretickou nákazou, ktorá sa u imunitne kompetentného organizmu nemusí ani prejaviť a prežitou závažnou systémovou reakciou, tak asi nemám nad čím premýšľať. Ešte raz ďakujem.
.."morálka nehrá žiadnu rolu, pokiaľ sa kríži s našimi vlastnými záujmami"..
ivana8
Okoloidúci
Obrázok užívateľa

Poslaťod ivana8 » Pon 29.12.2025 23:05

Vikiki22 píše:Nuž, u nás na klinike máme s neočkovanými psami skúsenosti typu parvovírus (aj u 4 ročného dospelého psa)... :ach:

Ak môžem, ten "parvopes" bol za mladi kompetne očkovaný len to potom neopakovali alebo vôbec nebol? Stretla som sa s viacerými odkazmi, že klasické šteňacie preočkovanie rieši psinku na celý život. Parvo neviem.
.."morálka nehrá žiadnu rolu, pokiaľ sa kríži s našimi vlastnými záujmami"..
ivana8
Okoloidúci
Obrázok užívateľa

Poslaťod Vikiki22 » Štv 08.01.2026 17:22

Áno, ako šteňa bol poriadne očkovaný, ba aj rok na to. Nemal len očkovanie z posledného roku. Len tak tak prežil.
Vikiki22
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Predchádzajúci

Späť na Choroby