Ķŕče a slinenie

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Ķŕče a slinenie

Poslaťod Retuska » Pia 29.11.2024 13:42

Ahojte,
moja 15r foxinka mala 2 týždne dozadu kŕc, trval do 2minut, sľúbila, potom bola dezorientovaná a ok, dnes to isté, kŕč trošku slabší. Predtým sme hneď išli k vet, krv ok, na epilepsiu to nevyzerá, odhadovala že môže mať niečo teoreticky na mozgu. Nasadila nám Karsivan a milgammu, ale keďže sa nám to dnes zopakovalo, nemá niekto skúsenosti podobne? Čo robiť resp ako tomu predísť? Vďaka
Doplním že na RTG sono a krv chodíme každy pol rok cca
Retuska
Junior
Obrázok užívateľa

Re: Ķŕče a slinenie

Poslaťod Mackie » Pia 29.11.2024 13:54

Ako vyzeral ten krc? Lebo podla popisu to vyzera na epilepsiu. Podla coho sa rozhodli, ze to epilepsia nie je? Epilepticky zachvat kludne moze byt priznakom "niecoho na mozgu". Pricinu moze (a nemusi) zistit asi len neurologicke vysetrenie, resp. MRI.
Pri karsivane potom este pozor na oblicky.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod Retuska » Pia 29.11.2024 15:08

Nepocikala sa a z krvi nejaký parameter že bol ok a že epi sa skôr rozvinie v mladšom veku. Áno MRI nám bolo doporuc len aj to že v podstate stav to nevyrieši, ukáže alebo potvrdí niečo no v jej veku ani mozog by už som operovať nedala.
Karsivan zaťažuje obličky? Momentálne mala obličkové parametre ok preto aj navrhli Karsivan.SDMA 14,síce hraničné ale tak sa pohybujeme už vyše 2 rokov.
Retuska
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod pigie » Pia 29.11.2024 17:17

Kamaratke sa kedysi take prejavilo u psa. Kvazi akoby mrtvicka. Nic ine, len vitaminy skupiny B im boli odporucene. Neda sa s tym nic, len skusit nasadit lieky proti epilepsii. Aj ked nie je potvrdena.
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Pia 06.12.2024 0:51

Tak ale epilepsia nie je len choroba samotna, ale aj priznak ineho neurologickeho problemu. A co som citala, ani MRI nemusi zistit pricinu, ale aspon moze vylucit napriklad nador. Mojmu psovi to zacalo v 13tich. Okrem liekov som tiez nic viac neriesila, lebo to bolo raz za mesiac, az prisli posledne dva mesiace a bolo po vsetkom. Zavisi od teba, co si ochotna urobit (a zaplatit). Ja lutujem, ze som nesla na to MRI a vseobecne na neurologicke vysetrenie. Plus vyssie davky liekov na epilepsiu.

A ku Karsivanu, je to v pribalovom letaku, ze pri znizenej funkcii obliciek sa ma znizit davka. Ja som davala plnu palbu, a kedze tiez bol pes pol roka predtym ok, a zrazu do tyzdna bol koniec, lebo oblicky boli uplne kaput, tak mi to pasuje, ze nieco sa pokazilo a tymto som to uplne urychlila. Ona mala zase ine problemy a v 15tich rokoch som este uvazovala nad MRI kvoli onkologickej diagnoze, ale uz sme to nestihli. Cize ked je psik inac ok a je predpoklad, ze zvladne uspatie bez nasledkov, chcela by som vediet, co sa deje. V podstate mozes zacat aj konzultaciou, a oni poradia, ake su moznosti.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod Retuska » Pia 06.12.2024 22:24

Teraz som sa aj celkom kvoli tým obličkam vyplatila. Asi znížime dávku na polovicu. Začala sa mi totiž aj pocikavat od kedy ho berie. Už neviem čo s čím spájať. Na MRI ísť neísť no neviem, vet vravel že v podstate aj keby som šla ja nič s výsledkom vlastne neurobím.
Retuska
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Sob 07.12.2024 3:49

Ako nic neurobis, to co je za blbost, ved hadam podla vysledku sa zvazi situacia a odporuci dalsi postup a liecba, nie? :nwm: Ci oni sa rozhodli, ze u 15 rocneho psa uz nic netreba riesit, len cakat na koniec? V tom pripade ti ale nehovoria celu pravdu, tak bud vedia z vesteckej gule, o co ide, ale nepovedia to, alebo nemaju sajnu, a v tom pripade tento postoj uz vobec nechapem.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod pigie » Sob 07.12.2024 5:52

Si myslim, ze MRI nech cokolvek by ukazalo, tak operovat ju asi uz nebudu chciet. Nadory na mozgu sa tiez neoperuju atd... Keby bol problem s nejakym inym organom ako mozog, tak to ma vyznam. Ale s mozgom fakt nic neurobis :nwm:
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Sob 07.12.2024 6:17

Ale "nic neurobit" si kazdy zjavne predstavuje akoze najdu nador a dovi. A moznost, ze nenajdu nic ocividne, cize sa potvrdi epilepsia, nasadia sa lieky a pes moze fungovat dalej, nestoji za to? Alebo sa najde nieco uplne ine, co je riesitelne? Ja hovorim za seba, lutujem, ze som to nespravila. Majitel sa musi rozhodnut sam, ale ked dostane od veterinara taku fatalisticku radu, ze nic sa nebude dat robit, bez akehokolvek vysetrenia, ako som napisala, z vesteckej gule, tak ako sa moze majitel spravne rozhodnut? Ani diagnoza, ani liecba, naco je dobre platit takemu veterinarovi? A co asi tak poradime my? Ze hej kasli na to a mozno o mesiac mozno o rok pes zomrie a budes premyslat dalsich 10 rokov, co mu asi tak mohlo byt a ci sa nedalo to zmenit? Az na par vynimiek som dostala vzdy dost rozsiahle info, ake mam moznosti. Zial ta vynimka bol presne tento pripad, kedy pes zomrel, lebo sa "skusalo" ci a kolko liekov zaberie.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod pigie » Sob 07.12.2024 6:49

Ale voci epilepsii sa nasadit lieky mozu aj tak :nwm:
Ja by som tiez chcela vediet, ale chapem, ze niekto to tak mat nemusi. Ja by som napr. nemala problem tahat fundlov po veterinaroch aj vo vysokom veku, lebo im to nerobi stres. Frya? Asi nie :ua: Nestalo by mi to za to, by som sa bala, ze skolabuje kdesi na stole zo strachu...
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Retuska » Sob 07.12.2024 15:05

No presne ako píše pigie, ak by bol nádor to mi nik nezoperuje. Ja chodím každé 4mes na RTG,sono a krv nakoľko mala nádory na slezine aj ml listach, ani slezinu ani listy už nemá. Čiže u vet som nechala dosť peňazí, nejde o šetrenie. Kupujem jej kadejaké vitamíny od sanicellu a tak, myslím,že chodíme ku kvalitnému veterinárovi,ALE ak by šla na MR musela by ist do narkózy a to sa ju bojím dať aj vzhľadom na vek. S vet sme sa dohodli že ak by sa to.opakovalo častejšie nasadíme lieky na epi, ale vzhľadom na to,že má aj kolísavé výsledky SDMA a tak musím uvažovať čo jej dať. Rozumiem aj že niekto by pchal psa na MR ale pre foxy by to bol brutálny stres a ak by bol nádor tak s týmto presne nič neurobím iba sa zrútim.
Retuska
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Sob 07.12.2024 15:45

Ale ved to iste som uz spominala, rozhodnut sa podla dostupnych info a stavu psa, ci vysetrovat, ci akoze liecit, alebo len cakat. My sme cakali, lebo zachvat bol raz za mesiac, a kym sa konecne dali lieky, a nastavili, tak uz bolo po vsetkom. Za 10 mesiacov neboli schopni nastavit davkovanie ani dat spravne lieky. Preto pre mna "cakat" znamena zvysovat riziko. Ale prisla si si pre radu, co robit a ako tomu predist. Nuz, mas, vela stastia v rozhodovani.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Späť na Choroby