OB verzia "Čo sa vám dnes podarilo / nepodarilo?"

Re: OB verzia "Čo sa vám dnes podarilo / nepodarilo?"

Poslaťod Elis » Ned 10.03.2024 13:49

Super, gratuluji :winner: cloveka to nakopne, co? dal makat...
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod dasken » Str 22.05.2024 11:00

Nám sa "nepodarilo" :heh: Vytiahla som v sobotu Arinka na OB preteky do Košíc. Viac menej len tak z nostalgie, lebo už necvičíme, ale jak trénujem s mladou tak trochu žiarli a je mi ho ľúto. :ach: Tak som sa trochu hecla a potrénovala cviky na OB2.
Ale teda nevyšlo nám to vôbec, začiatok sľubný, chôdza za 9 (asi prvýkrát v jeho živote), a pár svetlých momentov na začiatku a potom to bola komédia. Ale dostali sme pochvalu od rozhodkyne, že sa na to pekne pozeralo (aspoň na začiatku :heh: ) a za skvelú kondíciu v 12 rokoch.

Nevadí, ale iné som chcela. Mám hypotézu, že pes nevidí dobre alebo vôbec červenú farbu na zelenej tráve. Takže box s malými kuželkami v červenej farbe som mala pocit, že vôbec nevidí. A s tým boxom mali aj ostatné psy problém. Takisto potom kužel na obiehanie, že mu to proste splýva a keď je na ploche aj kopec iných serepetičiek výraznejších - biele, žlté, tak je riziko, že sa zameria na tie.

Ja mám box naučený tak, že mu pred cvikom poviem, že bude štvorec a on si ho vyhľadá a zameria sa na neho a potom tam beží. Ale tu som som videla, že ho vôbec nezaregistroval.

Nemá to byť výhovorka, jasné že keď je tip top pripravený pes, tak je ten cvik naučený tak, že to zvládne. Na tom ob som ale viac krát bola svedkom, že psy "vybuchnú" a majú nulu za cvik, lebo sú jakeby dezorientovaní. Tak moja teória je, že to môže často súvisieť práve s tou farbou. že keby boli tie kužele trebárs. biele, tak to pes vníma úplne inak.
čo si o tom myslíte?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
dasken
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Str 22.05.2024 11:31

Nemáš hypotézu, pes naozaj nemá receptory na odtiene červenej, je dichromatický takže vidí len modrú, žltú a dačo medzi tým. červenú, oranžovú, ružovú prakticky vôbec.
Mne takto sur tiež vôbec nenašla box na nočných v Poprade, pretože to bol prvý cvik, hneď po príchode na plochu, na čo nebol pripravená a ako pozerám video, tiež bol červený. Pritom "môj" box čo mám doma má neonkové oranžové kužele ale bielu pásku a trénujem často len na ňu bez kuželov. A aj kužel obiehací mám červený a presne, na "vidíš" si ho má zamerať pred sebou. Lenže to je tréning, nie preteky v neznámom prostredí. Už sa mi stalo, že proste vybehla do blba dopredu, kde som videla že ona nevidí, v prostred cesty ho zbadala a dobehla bez problémov.

(a rovnako sa mi na posledných pretekoch stalo, že bol pred skúškou povolený tréning, ona si šla box omrknúť kde je a potom ju celú skúšku ťahalo furt len k nemu :pac: :lol: )
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Tiaali » Str 22.05.2024 12:49

My s týmto mávame problém pomerne pravidelne :pac:
Najväčší problém máme s tým, že mám suku čo zle znáša neúspech. Tým pádom po dvoch takýchto skúsenostiach na tej istej ploche, už má problém vôbec vybehnúť, pri tom v tréningu to dáva bez problémov. Keď sa takto farebný box ocitol raz ešte rovno pod oknom, čiže psom slnko svietilo priamo do očí, tak to som videla, že to vôbec nevidí a zmätkovala statočne.
Tiaali
Junior

Poslaťod Mackie » Str 22.05.2024 13:38

Tohto sa chytim.. ako moze pes nerozoznat cervenu od zelenej, resp. "sa pise", ze nevidi cervenu loptu v trave. Zelenu farbu vidi ako bielu, cervenu zase ako odtiene od zltej po nejaku sivu. Nemal by tak ci tak tu cervenu odlisit od travy, ako nejaku sedu, oproti bielej trave? Chapem, ze nerozozna cervenu od oranzovej povedzme, ale toto praveze by mal, nie?
Nemyslim to teraz konkretne na tuto situaciu, ze tvoj/vase psy, ale vseobecne, lebo mi to nedava zmysel.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod dasken » Str 22.05.2024 13:48

odkiaľ máš že zelenú vidí ako bielu? zelenú vidí ako zelenú
našla som nejaké obrázky, tak asi takto mu to môže splývať
dasken
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mac Gie » Str 22.05.2024 14:06

Môj otec je farboslepý, neviem presne ktorú formu má ale viem, že vidí podobne ako psy. Farby dokáže identifikovať, ale červenú od zelenej nerozlíši. Aj tie obrázky na nete so spektrom pre psy sa rôzne líšia.
Toto som našla k ľudskej farbosleposti
“If you don’t own a dog, at least one, there is not necessarily anything wrong with you, but there may be something wrong with your life.” - Roger Caras
Mac Gie
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod clupko » Str 22.05.2024 14:26

na toto je dobra appka Dog Vision, vies si tak aspon pri treningu skontrolovat, co je ako vidiet.
It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.
clupko
Big Dog
Obrázok užívateľa

Poslaťod Mackie » Str 22.05.2024 14:44

Tie obrazky sa roznia, ale zelena je stale v tom najsvetlejsom spektre. Plus pisu vsade, ze rozoznava len zltu a modru, ziadnu zelenu. Ci zle chapem? Kazdopadne mne sa po zime naucil pes z ulice srat na travu, on to zvykol dat hocikam, potom bola zasnezena zima, vsetko biele, a ked sa zacalo topit, viditelne presiel na travu, z bielej na zelenu.
Aj tak, ta cervena a zelena vyzeraju maximalne rozlisitelne na tych porovnaniach, cize povedzme svetlosiva/svetlozlta/zelenkava (trava) vs tmavosiva/seda, tak mal by to vediet rozoznat :nwm:

Mac Gie jop, ale tam vyslovene vidi len tie dve farby podobne, nie? Resp. odtiene. To ani vodicak clovek nedostane :ua:

Dasken pozeram na to porovnanie hraciek, ja vlavo rozhodne nevidim zelenu travu :lol: chapem co sa tam porovnava, ale to nie je zelena, to je nejaka vysusena burina ako ta hneda hracka, co tam splyva. Zelena lopta je vpravo biela, no, svetlozlta. Potom si to musime premenovat ako nie problem so zelenou, ale problem s "travou". Anglicky travnicek vs. cervena lopta, nevidim problem.
A ze z ruzovej hracky je biela, to je kde v tom spektre. Haluz.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión

Poslaťod dasken » Str 22.05.2024 15:08

Tie obrázky sú asi dosť orientačné, detailne po farbách by som to nepitvala, zaujíma ma to primárne v spojení s farbou trávy nech je akokoľvek zelená. Proste tie odtiene zelenej a červenej, že nám to príde ako jasný rozdiel, veď nie nadarmo je to na semafore a pritom pes to má ako nejaké odtiene jednej farby.
Takže ak sa orientuje že to rozlíši, tak skôr kvôli inému tvaru, pachu až potom asi podľa odtieňa.
Ja len viem, že som mala takú červenú loptu a okolo nej chodil ariso vždy jak slepý kým nezapojil nos, pritom tenisák našiel bez problémov.

clupko píše:na toto je dobra appka Dog Vision, vies si tak aspon pri treningu skontrolovat, co je ako vidiet.

to aj také existuje? :oo:
dasken
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod Lindchen » Str 22.05.2024 16:18

Jo, my sme svojho času hojne používali, keď sa na pretekoch stavala plocha alebo dráha.
"You never barked without reason, and now, you are silent."
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod elfinka » Sob 25.05.2024 22:20

Mackie, u tej červenej a zelenej potom záleží hlavne na odtieni. Svetlejšiu červenú na sýtejšej zelenej bude ťažké rozoznať, keď bude naopak sýta červená a vyblita zelena asi to uvidí hneď.
Obrázok
elfinka
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod Sunny » Uto 28.05.2024 6:56

Info o červená/zelená = problém si pamätám ešte z praveku, keď som behala agility a riešili sme to kvôli farbám prekážok. Sa divím, že vtedy sa na to prihliadalo a teraz to občko nerieši.
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Uto 28.05.2024 7:20

My mame tiez cervene plenty na obiehanie. Ale zas byvaju na rovnakom.mieste a na kraji placu, tak to je jednoduchsie. Akurat farebne plenty s napismi a za tym reklamne putace na stadionoch dokazu psov zmiast..
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod dasken » Uto 28.05.2024 8:32

tak hlavne plenta je aj dosť veľká vec, to už pes tak ľahko neprehliadne, akurát s tými bannermi hej, to asi nikomu nenapadne jak to psovi splýva

no pýtala som sa aj v OB skupine, tak vraj sa to "rieši" ale práve skôr tak, že sa to robí aj naschvál, že proste treba na to psa trénovať :nwm: na jednej strane chápem, na druhej strane mi to príde odveci sťažovať to psovi takýmto spôsobom, keď to chudák na tom pľaci nevidí, a je tam rozmiestnených x ďalších vecí
ja nie som za zľahčovanie podmienok a náročnosti, ale to sa dá robiť aj inak
dasken
Junior
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Obedience