Skušobný poriadok Obedience

Re: Skušobný poriadok Obedience

Poslaťod Shel-chan » Štv 11.01.2024 20:09

no vidite. a ja vidim obrovsky rozdiel a posun pri OB u nas.

robim to uz nejaky ten rocik, takze si to mozem porovnat.

dlho bol moj najvacsi pohar doma ten, ktory sme so shayminom vyhrali za 1. miesto v OB1. a az som nemala chut ho ani brat domov, pretoze sme tam boli snad styria-piati... a vsetci sme mali "nesplnil" (pod 192), ibaze my sme boli ti, co to v ten den pokazili najmenej :ach: trenovat nebolo kde, systematicky sa pripravovat na OB uz vobec. co som mala z toho, ze som dostala papier s logom FCI, ked na nom bolo ze nesplnil. nemohla som sa pohnut dalej, feedback od rozhodcu ktory ob nikdy nerobil mi bol k nicomu. bolo tu asi 5 pretekov rocne, aj ked po celom slovensku, na celych pretekoch nas bolo asi 20, a mala som vacsinou pocit, ze organizatorov s tym akurat tak otravujeme, ze sme prisli. na vyhlasovani sme dostali papier, vitazi mozno vzorky granul a pohar.

na predposlednych pretekoch, co boli majstrovstva sko v septembri, nas sutazilo v OB1 celkovo 21 !!! to bol uz diametralne iny pocit, postavit sa so shaylou na to druhe miesto, s vybornou a 288 bodmi. od prveho miesta nas delilo 4,5 boda, t. j. rozdiel nejakych 1-2 bodov z jedineho cviku. a to neboli treneri, vytrvalci, ale obycajni ludia. ktori chodia pravidelne na treningy. pretoze treningy su dostupne. a trenuju a posudzuju ludia, ktori sa obedience aktivne venuju. a je tam zazemie, pretoze na tom preteku sa pozerali na vela svojich zverencov aj ich treneri (vsak wer vies, ze tam bola aj veronika), vsetci sme si navzajom fandili. vsetci dostali ceny, vitazi dost bohate. nie ze by mi islo o ceny, ale napriklad sutazilo aj mnozstvo deti, a tie sa z nich vzdy tesia. pocas roku maju preteky svoju temu, a podla toho aj krasne medaily a drobne ceny. je to vesele a take... srdecne. mam tam pocit, ze to organizatorov bavi, a ze sa tesia z kazdeho ucastnika.

v aprili sme mali na preteku viac ob1 nez Ztiek. a ti ludia sa vracaju a vidis, ako sa posuvaju. to potom mas pocit, ze to aj dava zmysel.

p. s.: akurat tento tyzden nam vo vycvikovej komisii sko padol navrh na vyhlasenie najlepsich sutaziacich za rok, takze nieco sa rysuje :no:

a myslim ze to bude ine, ako ked sme s kesinkou vyhrali ligu obedience v obz za to, ze sme mali najviac bodov lebo sme ako jedini boli na 3 ci 4 pretekoch v danej sezone, aj ked sme mali vysledky mizerne... nieco mi vravi, ze tu to nebude uplne zadarmo :joint:

momentalne su zadarmo len trojky... lenze v trojkach je to ine, lebo tam si fakt zamakas, kym sa ti tam podari dostat. no taky isty pohar za 1. miesto v ob3 so znamkou "nesplnil" som si v decembri niesla domov s joycou, lebo akurat sme boli prihlasene len dve :heh: tak sme si to dali "treningovo" a nechali sa prekvapit, ktora to pokazime viacej :heh:
Naposledy upravil Shel-chan dňa Štv 11.01.2024 20:13, celkovo upravené 2
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Shel-chan » Štv 11.01.2024 20:12

elfinka, hej, v cesku je to stale tak. byva aj problem sa dostat na skusky, lebo rychlo su plne. a snad vsetky skusky na ktore v cesku chodim su podobne prijemne, s nadsenymi ludmi a veselymi temami :smile:
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 12.01.2024 9:19

wer píše:Este raz - hovorim o tom, ze chcu ist dalej, ale nevedia. Ono staci nepripravenemu psovi ukazat tu atmosku, bez odmien, ine vystupovanie a problem na roky to odburat...

Na BH-cku? Ja ti nevim, ale pokud si nekdo tak odpali psa na BH, ze si zavre dvere na nekolik let dopredu nebo se dokonce uz vubec nepohne - ten by se stejne dal nedostal - i kdyby pockal jeste i par let :nwm:

Znam spis pripady, kdy clovek vyhrava! roky v jednickach a nedokaze se posunout dal -ale spis nechce, protoze uz by nevyhraval. Ale na to zase nevidim neco spatneho. Na velkych zavodeh to omezi vekem psa a na tech ostatnich -vsak at jsou masový :lol:

wer píše:Druha vec - ked sa niekto rekreacne zabava, v poriadku. Akurat to zlahcenie a rozdelenie na dielcie skusky bolo prezentovane ako pozdvihnutie kynologie, motivovanie nasledne k lepsim vykonom a postup k vyssim skuskam. A ono to ma skor opacny efekt - aj ti, co by zamakali, sa uspokoja s malom. Tot moje pozorovanie :no:

jo.
ono to odpovida celkovemu nastaveni spolecnosti.
vsichni chteji zavodit a vyhravat - ale nechteji na to makat. Tak se delaji zavody v - nicem. Nemusis umet nic, ale vyzdobime ti arenu, nadelame fotecky, pripravime sponzor darecky, diplom dostane i posledni.. A budou tam jezdit zastupy... Vsak i malym detem se delaji takovehle akce - tak se asi radi vraceji do detstvi.... :ha:
Me by to nevadilo - kdyby se nekrivila cela spolecnost timhle. A neslo to smerem, ze kdyz chces neco umet -budes ty ten problem. A budou ti to zakazovat. To me stve!
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod wer » Pia 12.01.2024 12:43

Nie bh, 1tka. Vizia pretekania v 3kach, ale 1tka zbuchana narychlo, s nepripravenym psom, hned za tym pretek. A netrebalo vela, podotahovat veci, urobit plan.
BH moc nepozeram, aj ked nedavno som bola na takom lokalnom preteku a v prestavke si tam trenovali poniektori a to bolo na zaplakanie aj s odmenami v ruke... a na vysledovke nik nemal plny pocet a to ma tiez sokuje, lebo na preteku, len za jednoduchu poslusnost, by som.to aj tak trochu cakala :angel:

A ano, aj zbierat ceny v 1tkach s trojkovym psom je hulvatske. Ale u nas to vytrca najma preto, ze vacsina nema natrenovane a ledva prelieza a ked sa tam.objavi niekto pripraveny, tak uz je v nemilosti a to moze pretekat len 1 sezonu... takze namiesto zamakania ostatnych len vystvu tych dobrych :heh:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Elis » Pia 12.01.2024 13:02

wer píše:Vizia pretekania v 3kach, ale 1tka zbuchana narychlo, s nepripravenym psom, hned za tym pretek. A netrebalo vela, podotahovat veci, urobit plan.

ale ona je opravdu otazka, jestli ty 3 nejsou jenom vize -predstavy v hlavach tech lidi a ta narychlo zbouchana jednicka je vlastne maximum, co dokazi psa naucit.
on kdo nezavodi -tak vlastne ani nevi, co vsechno musi psa naucit :nwm:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod kellee » Ned 30.06.2024 17:24

pozerala som videa z SKO, a taka otazka. to mi tam steward vravi co mam robit? napriklad pri chodzi, ked su obraty?
kellee
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod dasken » Ned 30.06.2024 17:25

Ano, hovori ti takmer uplne vsetko
dasken
Junior
Obrázok užívateľa

Poslaťod kellee » Ned 30.06.2024 17:27

dasken píše:Ano, hovori ti takmer uplne vsetko

aha, dakujem, to je celkom fajn, menej stresu pre mna :lol:
kellee
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Shel-chan » Uto 02.07.2024 1:51

hehe. to si myslíš teraz. mala by si si to niekedy prísť vyskúšať :heh:
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod kellee » Uto 02.07.2024 7:22

Shel-chan píše:hehe. to si myslíš teraz. mala by si si to niekedy prísť vyskúšať :heh:

Pracujem na tom, chýba mi už len vysielačka a aport.

A tak ty už nemôžeš mať stres ty už to musíš mať malíčku
kellee
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Shel-chan » Uto 02.07.2024 19:54

ja nehovorím že ja mám stres, ja upozorňujem, že veľa ľudí má stres z toho, že treba počúvať stewarda, a/alebo na to chronicky zabúda. to sú potom úplne zbytočné nuly...

a ak netrénuješ so stewardom... no, nechcem byť zlá, ale z mojej skúsenosti nemá ani zmysel ísť na skúšky, kým si na to človek nezvykne, lebo to je úplne samostatný tréning pre psovoda aj pre psa.

a na čo vlastne potrebuješ trénovať vysielačku?
či myslíš kužeľ a box?
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Lindchen » Uto 02.07.2024 20:01

Čo sa stewarda týka, tak skutočne ako Shel píše, to sú tri tréningy: pes si musí natrénovať stewarda (že sa tam niekto na ploche pohybuje), človek si musí natrénovať stewarda (počúvať čo hovorí a kedy nečakať, že bude niečo hovoriť) a potom tréning páru človek-pes na stewarda, ono to v začiatkoch skôr ruší ako pomáha, lebo musíš vedieť veľmi rýchlo prehadzovať pozornosť, zo psa na seba, na stewarda a naspäť.
Pokiaľ sa niekto chce OB venovať nejak viac alebo to plánuje niekam dotiahnuť, treba sa naučiť stewardovať. Nehovorím, že treba mať "papier", ale pripravený pretekár by v podstate mal vedieť ostewardovať Z-tko už od začiatku pretekania. No mal by - odporúčam.
"You never barked without reason, and now, you are silent."
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Uto 02.07.2024 20:18

Pre mňa je napr steward veľká pomoc, ja by som si nebola schopná napr zapamätať poradie cvikov ktoré je na každej skúške inak :lol:
Inak ja som poriadne netrenovala so stewardom asi nikdy, možno párkrát, ale sama si prakticky hovorím pred a počas to co by mal velit už len preto aby mi na to pes nereagoval
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Poslaťod kellee » Uto 02.07.2024 20:20

Žiaľ baby ja na to možnosti nemám nedá sa svietiť
kellee
Šampión
Obrázok užívateľa

Poslaťod Slausa » Uto 02.07.2024 20:21

Tak steward ti moze robiť ktokoľvek kto vie čítať a chodiť okolo vás. A nemusí ani ob veci, stačí keď bude rozprávať hocičo
Slausa
Moderátor
Obrázok užívateľa

PredchádzajúciĎalší

Späť na Obedience