Trestanie

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Re: Trestanie

Poslaťod Hanka 1 » Str 14.11.2012 5:51

Cathie píše:Trosku obnovujem temu. Minule som pri uceni sa na skusku z pedagogickej psychologie konecne nasla krasne zdovodnenie toho, preco nepouzivam tresty v pravom slova zmysle. Aspon na nieco je skola dobra :lol:

Dva pojmy:
- trest
- logicky dosledok = u ludi to znamena, ze rodic zariadi, aby vysledok toho, co dieta robi, malo iba jeden mozny "zaver"

A rozdiely medzi nimi:
Trest = vyjadrenie autority a postoja / Logicky dosledok = realita, zakon akcia-reakcia bez emocii
Trest = nejasny vztah k zlemu spravaniu / Logicky dosledok = cinnost priamo sposobuje dosledok
Trest = viazany na minulost / LD = viazany na pritomnost
Trest = spojeny s hrozbou / LD = zalozeny na dobrej voli ("vysvetlim ti, ako veci funguju a sprav, ako myslis")
Trest = vyzaduje poslusnost / LD = dava moznost volby

Aj ked sa to malo tykat vychovy deti.. mne toto dokonale sedi na vychovu psov :angel:


Mně to moc na děti ani na psy nesedí. Chybí mi tam základ, kdy vysvětluješ, co je dobře a co je žádáno. Přece nebudeš vychovávat dítě ani psa tím, že ho budeš rovnou trestat za něco, co právě dělá, a neví, že to není dobře. A trest jako vyjádření autority - to mi nesedí vůbec.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Trestanie

Poslaťod johny5 » Str 14.11.2012 7:13

Presne tak ako to napisal Bin Ladin. My co sme ako tak znali vo veci vieme o com je rec.Lenze toto forum je z 98% o ludoch neznalych veci.Cize ked uz nieco taketo sem hodis tak to aspon pre nich preloz. :ahoj:
johny5
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1542
Bydlisko: Martin / Vrutky

Re: Trestanie

Poslaťod Bad » Str 14.11.2012 9:32

Taky patřím ke slaboduchým, například :
Cathie píše:Trest = vyzaduje poslusnost / LD = dava moznost volby

já po psu vyžaduji poslušnost a nechci mu dát možnost volby.....a co se týká dětí, to jsme u jakého věku?....
Bad
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5691

Re: Trestanie

Poslaťod Puk » Str 14.11.2012 20:55

Offtopic: Neviem, či je to OT, ale tak sa mi prehnala hlavou jedna hláška Ivoša Eichlera : Prečo trestať psa za niečo, čo ho nedokážem poriadne naučiť? Patrí to sem, alebo nie?
Puk
Big Dog
 
Príspevky: 1833

Re: Trestanie

Poslaťod johny5 » Štv 15.11.2012 0:07

Ano toto veru patri sem.Vlastne to plati vsade kde sa so psami robi. :ahoj:
johny5
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1542
Bydlisko: Martin / Vrutky

Tresty

Poslaťod matuskovar » Ned 06.01.2013 23:11

Zdravim, chcel by som sa spytat ake tresty pre psa su podla vas najlepsie. Skusal som len rukou a pokarhanim ale to akosi moc nezaberalo a prislo mi to prilis silne, potom mi jeden znamy poradil noviny a tie zaberali velmi dobre,ale vsimol som si teraz ze ked spravi nieco zle a ja na nu idem s novinami tak sa trochu pomočí...Je to zle znamenie alebo v tom mam pokracovat?
matuskovar
Okoloidúci
 
Príspevky: 3

Re: Tresty

Poslaťod Cathie » Ned 06.01.2013 23:16

Je to znamenie toho, ze na to ides UPLNE zle, pretoze pes sa ta TAK boji, az sa pomocuje od strachu a stresu :ach: Naozaj chces, aby ta pes posluchal preto, lebo sa ta boji?

Ak nie, radsej sa zamysli nad tym, ako mu vysvetlit, co od neho chces - potom ho nebudes musiet trestat.
Ako stary je psik? V akych situaciach pouzivas tresty?
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Tresty

Poslaťod matuskovar » Ned 06.01.2013 23:53

Je to mozne som v tom zaciatocnik a tak prijmem hociaku radu:) Nechcem aby sa ma bal to uz vobec nie a samemu mi to neprislo prijemne ked som to videl a okamzite som s tym prestal lebo mi to prislo ako varovny signal. Je to 9 mesacna fenka, mame ju totiz z utulku a v docasnej starostlivosti si dost zvykla na velky luxus a neposlusnost. Tresty pouzivam napriklad ked roztahuje topanky po byte alebo napriklad vyskoci na postel aj ked som ju uz dva krat upozornil...
matuskovar
Okoloidúci
 
Príspevky: 3

Re: Tresty

Poslaťod Hanka 1 » Pon 07.01.2013 3:50

Proč používáš tresty? Jak vidíš, jsou naprosto k ničemu. Ona neví, že něco nemá dělat, dokud jí to nevysvětlíš a nenavedeš na správnou činnost. Útulkový pes zvyklý na luxus??? Odkud jí máš, takový útulek budu doporučovat každému. Neposlušnost to nebude, to je jako bys vyčítal někomu, kdo nikdy nemohl chodit do školy, že neumí číst. Místo trestu, když vyskočí na postel, jí dej povel Dolů, ukaž rukou, co to znamená, případně jí za vodítko stáhni bez hrubosti dolů a pochval, splnila povel. Každý se raději učí pomocí vysvětlení a pochvaly než fackami. Nápřahové tresty jsou k ničemu a bití psa čímkoli je ostuda.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Tresty

Poslaťod Bad » Pon 07.01.2013 8:23

matuskovar píše:aj ked som ju uz dva krat upozornil...

Hanka 1 píše:Místo trestu, když vyskočí na postel, jí dej povel Dolů, ukaž rukou, co to znamená, případně jí za vodítko stáhni bez hrubosti dolů a pochval, splnila povel

Matuskovar, buď trpělivý, tohle budeš muset udělat v klidu třeba 20x, než se to naučí.....
Bad
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5691

Re: Tresty

Poslaťod Cathie » Pon 07.01.2013 9:21

matuskovar píše:Nechcem aby sa ma bal to uz vobec nie a samemu mi to neprislo prijemne ked som to videl a okamzite som s tym prestal lebo mi to prislo ako varovny signal.

A dobre robis :yes: Varovny signal to urcite je. Neviem, ako dlho mate fenku, ale 9 mesiacov - to je take odrastene stena, este potrebuje vela trpezlivosti, lasky a vysvetlovania.

Skor, nez pouzijes akykolvek trest pri tom, ked robi nieco, co sa ti nepaci - najprv sa zamysli nad tym PRECO to robi. A potom nad tym, ako by si jej to mohol vysvetlit inak, nez trestom, ktoremu nerozumie.
Roztahuje topanky - mozno preto, ze sa doma nudi, je to zabava, navyse topanky maju vas pach, o to su pre nu zaujimavejsie.. miesto trestu jej daj napr povel "pust", vymen topanku za pamlsok ci hracku a ponukni jej nieco ine, s cim by sa mohla hrat = nejaku z jej hraciek.

Pozeram, ze v profile ju mas uvedenu ako krizenca jack russla a bigla. O to viac trpezlivosti, doslednosti a pevnych nervov budes potrebovat, navyse jack russel je plemeno velmi aktivne - nezabudni jej dopriat dostatok pohybu, hry a cvicenia. Lebo ako sa hovori = unaveny pes je dobry pes. Cim menej energie bude mat doma na vymyslanie, tym lepsie :no:

Hanka 1 píše:Útulkový pes zvyklý na luxus??? Odkud jí máš, takový útulek budu doporučovat každému.

Pisal o docasnej starostlivosti, v utulku luxus ozaj nehrozi.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Tresty

Poslaťod BinLadin » Pon 07.01.2013 9:49

Vpodstate kdyz neco psa ucis musis mu jasne ukazat co ma jak delat..dela dobre pochvalaa odmena ---dela spatne zmena intonace hlasu a odliseni situace kdy pes jednal spravne,jakmule pes udela spravce co po nem chces hned odmena a pochvala.Je to otazkapostrehu,nacasovani apsotoupnosti aby pes stale vedel co se po nem chce.
BinLadin
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 574
Bydlisko: Brno

Re: Trestanie

Poslaťod raky » Uto 08.01.2013 2:35

súhlasím s Binom - a plus je to otázka ,,čítania,, psa... veľa času trpezlivosti a porozumenia... :no:
raky
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4149

Re: prazdne

Poslaťod hugo :) » Pon 16.09.2013 20:28

ahojte, neviem, ci moj prispevok sa sem hodi, ak nie, prosim prepacte.
mam taku otazocku. moje steniatko, ktore je mimochodom tak cca po kolena - nemecka doga, 12 tyzdnova - je niekedy taky pojasene a nenecha sa ukludnit. ked sme vonku, nie je problem, necham ho chytat lopticku na gumicke, hrame sa s handrickou alebo sa vybehame, hadzem mu vselico, ucim aportovat :smile: ale napr. dnes sa blaznil v kupelni, kde spi: vyvadzal, hryzol ma, to akoze ta jeho hra, nesposobil bolest, ale bol drzy, jednoducho ako steniatko, ktore sa uuuuuuplne rozblazni :ha: ale fakt prehanal, nesiel upokojit, a to som ho hladkala (aspon pokusala) vyse 5 minut a kludne mu dohovarala. odist a nechat sameho som nechcela, mala som v kupelke nepripevneny ohrievac, a notebook (nepytajte sa :pac: ) tak som sa musela najprv "vystahovat". uplne kludnym hlasom som ho vyhostila na terasu na tych par minut, kym som dala prec tu elektroniku. keby tam ostal, motkal by sa popod nohy, to by som najskor spadla. ked prisiel spat, uplne bol "urazeny" ani sa nekukol na mna, lahol si na miesto. je takyto trest: na par minut ho vyhostit alebo nechat sameho primerany? pochopi ak bol viackrat opakovane napomenuty (pri hryzeni som vravela nesmies, ked zobral do papulky hracku som ho pochvalila, aj som odisla od neho na par krokov a ignorovala ho, zacal stahovat moj pocitac zo stolicky...) ze je to trest? nechcem kricat na neho ani fyzicky trest, ved je to babo, ale zas cez hlavu ho nechcem prerast :ach:
komicka momenka zo zivota, viem, eln o radu prosim, co v podobnej situacii, ak odist nemozete, ale fakt vyvadza peso :ach:
Obrázok
hugo :)
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 385

Re: prazdne

Poslaťod Bad » Uto 17.09.2013 8:38

Hugo, ke zbytku se nebudu vyjadřovat, jenom k tomuto :
hugo :) píše:uplne kludnym hlasom som ho vyhostila na terasu na tych par minut, kym som dala prec tu elektroniku. keby tam ostal, motkal by sa popod nohy, to by som najskor spadla. ked prisiel spat, uplne bol "urazeny" ani sa nekukol na mna, lahol si na miesto. je takyto trest: na par minut ho vyhostit alebo nechat sameho primerany?

Je zcela normální, že občas psy odněkud vykážu, když mi zavazí a fakt to nevnímám jako trest ale jako zcela normální běh domácnosti(smečky).
Stejně tak nevnímám jako trest, pokud bych např. vykázala ven rozdivočené štěně - jenom ukazuju co je žádoucí a co ne (resp. povolené, venku ať si leze třeba po stromech), nehledě na to, že rozdivočené štěně můžu převést na aktivitu řízenou a povolenou. A pokud se mi rozbláznilo štěně po večeři (když měl jít spát), tak hezky ven na malou procházku na vodítku - ještě se vyvenčil, uklidnil a pak v pohodě usnul.
Bad
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5691

PredchádzajúciĎalší

Späť na Výchovné a výcvikové metódy a pomôcky