Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Sem píšte vaše rady a nápady.

Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Veronika_27 » Uto 03.07.2012 18:07

Ahojte,
mám 7 mesačnú fenku kríženca staforda. Celkovo mi príde veľmi citlivá, tvrdohlavá, drží si odstup od ľudí (čo sa týka maznania) inak je veľmi priateľská voči psom aj ľudom, povedala by som až príliš. Už pri bratí z útulku som premýšľala, ako sa budem k nej chovať, aby sa mi to nevypomstilo v budúcnosti. Mojim jediným cieľom bolo, aby sa z nej nestal agresívny pes. Dnes nám vet. naznačil, že pri takom vyvádzaní, aké predvádzala pri vyšetretní (strihaní labiek a prezeraní štípanca nad ňufákom) sme na dobrej ceste mať doma agresívneho psa. Neviem, čo je na tom pravdy, ale určite chcem jej správanie zmeniť.

Už som písala, že mi príde dosť citlivá (raz si zasekla nejakým zázrakom labku na kovovej tyči spôsobom, že sa nemohla pohnúť dopredu, nič vážne, len poriadne spanikárila a pišťala, akoby si to zarezala do mäsa), nenechá si prezrieť labku, zuby, ušká... vždy sa na nás pozerá akože jej ubližujeme a príznačne vyvádza, škriabe, chce kusať do ruky, čo najrýchlejšie utiecť do najvdzialenješieho rohu miestnosti a pod.
Viem, že je dôležité naučiť psíka znášať takéto úkony v pokoji a teda by som chcela požiadať o nejaké rady, ako na to, s čím začať, na čo všetko sa zamerať, pretože je už najvyšší čas s tým začať.
Obrázok
Veronika_27
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 102
Bydlisko: Zvolen, Lučenec

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Cathie » Uto 03.07.2012 18:12

Veronika urcite si priprav kopec trpezlivosti a lasky na pokroky milimetrovymi krockami vpred :smile:
Ja by som povedala, ze v jej spravani budu skor obavy a strach, nez agresivita, takze ju treba postupne na taketo ukony zvykat a spravit z nich dennu rutinu a to prijemnu.
Vravis, ze si drzi odstup od ludi, co sa tyka hladkania - je to tak stale alebo sa to meni, odkedy ste si ju vzali? Ma rada hladkanie aspon od teba alebo od nikoho? A ak nie hladkanie, tak co ma rada? Ake dotyky znesie a ake su jej prijemne?
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Veronika_27 » Uto 03.07.2012 18:31

Jasné, že so všetkým rátam, najmä že to nebude zo dňa na deň, odkedy ju máme (od jej 8 týždňov) som sa veľa naučila, prešli sme si niekoľkými kilometrami ako píšeš milimetrovými krôčikmi, veľa vecí mi trvalo dlho kým som našla správny spôsob ako sa vo veciach pohnúť, no ako som našla odpoveď na naše psie problémy, pohlo sa to dopredu, no tu pri týchto úkonoch sme natrafili po dlhej dobe na prekážku a netuším, ako sa pohnúť v pred :ua:

Určite s tebou súhlasím, ona je samozrejme štenaco veľmi zvedavá, no zároveň aj veľký bojko :ach: Niekedy mám však ale pocit, že by sa s radosťou dokázala zvítať aj so samotným zlodejom :plac: pretože k cudzím ľudom je veľmi priateľská, ked prejavia o ňu záujem, sem-tam sa od šťastia aj pociká. Každého hafana hypnotizuje pohľadom, je ochotná hrať sa dokonca aj s agresívnym psom :pac:

S hladkaním je to rôzne, vyžaduje si ho, len ked ona chce, pri zvítaní, alebo ráno do postele, ked sa trochu prebrala a polovicou tela sa zvalí na posteľ čakajúc či dáme kladný signál, no ked my (priateľ a ja) sa chcem pretúliť, lebo rozkošne odfukuje, tak sa na nás varovne pozrie, že ak neprestaneme, odíde na druhý koniec miestnosti čo aj splní. No s občasnými okoloidúcimi nemá problém, sama sa o nich obtiera, vyžaduje si pozornosť, vyskakuje a lezie po nich :ua: čo sa ju snažíme ale odučiť, kedže to nemusí byť každému príjemné. Sem-tam znesie škrabkanie, ale väčšinou sa počas dňa od každého odťahuje, hoci sme jej nikdy nič zlé nespravili, práveže naopak.

Oprava: napr. teraz sa vrátil priateľ domov, tak sa nechá hladkať, škrabkať na brušku, krku čo inokedy nemá rada, ak je to z ničoho nič :smile:
Obrázok
Veronika_27
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 102
Bydlisko: Zvolen, Lučenec

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Cathie » Uto 03.07.2012 20:00

Este doplnujuce otazky - asi este neharala, ze? A ako sa zvyknete hravat? Hra sa s vami aj "fyzicky" ako sa hravaju psy medzi sebou (ze sa po sebe valaju, "akoze" do seba hryzu a podobne)? A ako reaguje na nejake maskrty? Ovlada nejake povely?

Viem, ze niektore vyzeraju, ze nesuvisia :angel: Ale podla mna je to u nej komplexny problem toho, ze nie je uplne naucena na manipulaciu so sebou a to sa podla mna musi odrazat aj v inych oblastiach, nielen pri veterinarnych osetreniach..
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Bad » Str 04.07.2012 5:48

Veronika_27 píše:Už som písala, že mi príde dosť citlivá (raz si zasekla nejakým zázrakom labku na kovovej tyči spôsobom, že sa nemohla pohnúť dopredu, nič vážne, len poriadne spanikárila a pišťala, akoby si to zarezala do mäsa), nenechá si prezrieť labku, zuby, ušká... vždy sa na nás pozerá akože jej ubližujeme a príznačne vyvádza, škriabe, chce kusať do ruky, čo najrýchlejšie utiecť do najvdzialenješieho rohu miestnosti a pod.
Viem, že je dôležité naučiť psíka znášať takéto úkony v pokoji a teda by som chcela požiadať o nejaké rady, ako na to, s čím začať, na čo všetko sa zamerať, pretože je už najvyšší čas s tým začať.

Nejvyšší čas s tím začít byl druhý den po příchodu štěněte domů :ha:
Musíš jí ten stres (ty úkony, co popisuješ) dávkovat úmyslně a řízeně, v rámci hry (budete si s něčím hrát a ty jí v rámci té hry budeš šahat na uši, tlapky atd.), jako samozřejmost a taky se u toho samozřejmě a klidně chovat.
Druhou cestou je vzít jednotlivé úkony jako poslušnost (takže záleží jak na tom s poslušností jste :ha: ) a stejně tak je učit - povel "zuby" (posadíš si fenu zády k sobě do "véčka" nohou a prohlížíš zuby - jedna strana, druhá, odhrneš přední, nakonec otevřít - jako na výstavě. Odměna. Nejdřív krátce, dobu prohlídky prodlužuješ). To stejné uši - povel "ucho"(nebo cokoliv) a šáhni jí na ucho - odměna. A zase prodlužovat.
Bad
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5691

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Veronika_27 » Str 04.07.2012 11:59

Cathie)
nehárala sa, ešte dokonca ani neznačkuje, hoci hygienu už máme pekne zvládnutú na vonka. Najradšej sa preťahuje, teda lanko, alebo hocičo čo môže doniesť a druhú stranu mi núkať, aby som ťahala ( jej sa nejako nechce) ak náhodou neťahám, tak začne trhať (nie agresívne, ale tak v rámci hry, ked nemá pozornosť prestane), inak nič okrem hračky netrhá, nikdy sme jej to nedovolili. Priateľ sa s ňou ešte zvykne hrávať takým štýlom ako píšeš, že ako pes na psa, dráždi ju, ona doňho skáče, chce hrýzť ruky a on sa vykrýva, atd. Ja jej to nedovolím, dlho mi trvalo kým som ju odnaučila hrýzť (už so síce dlhú dobu nerobí) ale vtedy to bolo dosť bolestivé, takže sa s ňou zásadne nehrám ak do mňa hryzie. Takú hru môže skúšať iba vonku na psy ktoré pozná, pretože viem, že oni si to vyrozrpváajú a je to pre nich prirodzené.

Maškrty hypnotizuje pohľadom, vždy sa ich snaží ukradnúť si ich z ruky (pri mojej nedostatočnej pozornosti sa jej to miestami podarí) no učím ju, že nič nie je zadarmo, teda aj bez upozornenia robí rôzne triky: prosí, robí mrtvolku, klania sa... je veľmi inteligentná, takže s učením poslušnosti a trikov sme nemali problémy, rýchlo pochopí, čo človek od nej chce, ak sa jej to správne podá, hoci vonku máme s poslušnosťou problémy, musím dookola upútavať jej pozornosť na seba, lebo ju všetko ešte stále veľmi zaujíma: vtáčiky, ostatné psy, prechádzajúci okolo, deti atd. Takže toto trénujeme, na vodítku ju je ľahké usmerniť, no ked je na voľno, trvá to.

Engee je vlastne môj prvý psík, ktorému sa max. venujem, zistujem si čo potrebuje a čo je pre ňu dobré, čomu sa mám vyhnúť, na čo ju pripravovať atd. Veľa veciam som za tých 5 mesiacov porozumela, no niektoré sú pre mňa ešte stále zahalené :smile:

Bad,
ako som už písala, Engee je môj prvý psík, ktorého mám od šteňaťa a ktorému venujem moju úplnú pozornosť a starostlivosť, v dome sme vychvoali mnoho psov, no nikdy som sa tak nezaujímala o výchovu ako teraz. Som si vedomá, že toto som zanedbala, no viem, že ešte nie je enskoro ju na tieto veci pripravovať, pretože sa rýchlo prispôsobí, len potrebujem prísť na správny spôsob ako na to. Už predchádzajúce vyšetrenie, ked jej spadlo niečo do uška, mala ich podráždené a na vyšetrení ich vet musel prezrieť mi bolo jasné, že s tým niečo musíme robiť. S uškami si nechá narábať, pokiaľ to už nie je nejako veľmi dlho, nechá sa pohladkať, chytiť, no len potiaľ, pokiaľ jej to nie je nepríjemné a kedže jej vtedy pán doktor niečo strkal dnu, tak bola z toho hotová, pretože to bolo pre ňu nové a bála sa.

Díky za tip, týmto spôsobom som ju doteraz učila všetko, poslušnosť aj triky, takže to budeme takto praktizovať :yes: Bála som sa aj toho, že zo mňa vycíti nervozitu, pretože už pár krát na nás varovne zavrčala a hoci nás nikdy zámerne nepohrýzla, predsa len ma to napadlo. Ale už dávnejšie sa to neopakovalo, takže asi sa nám to podarilo zaraziť a ak sa bude opakovať, znovu zarazíme také správanie.
Obrázok
Veronika_27
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 102
Bydlisko: Zvolen, Lučenec

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Cathie » Str 04.07.2012 13:32

Na haranie som sa pytala, pretoze je celkom mozne, ze bude este viac maznava a hladkacia cez haranie a ze jej to ciastocne zostane aj po harani. Nie je to pravidlo, ale poznam dost vela takych feniek :smile:

Ak vravis, ze je ochotna sa niekedy nechat hladkat a hrat aj na take to "bitie sa", aj pretahovat sa s hrackou - vsade by som sa snazila zakomponovat to, ze z casu na cas jej pritom prejdete po nejakej citlivejsej casti tela. Akonahle stuhne, uhne sa alebo nieco, absolutne to nerieste, iba prestante a sustredte sa na hru ci hladkanie na miestach, ktore jej nevadia. Robte to iba obcas, akoby mimochodom, postupujte velmi pomaly - hladkajte ju po miestach, ktore znesie a iba raz za cas nenapadne zajdite kusok dalej, k miestu, ktore az tak velmi nemusi a zase sa vratte k tomu prijemnemu hladkaniu.
Zaradila by som ten fyzicky kontakt vsade, kam sa da - nielen v ramci hladkania, ale aj v ramci tej hry na hryzenie s priatelom a tiez do cvicenia. Skus ju ucit triky, ktore su o fyzickom kontakte - napriklad podavanie labiek, vykladanie oboch labiek na ruku ci pokrcenu nohu, dotykanie sa nosom ruky, pripadne pokladanie hlavy na zem/na ruku/na hocico ine :smile: Vsetko sa snaz ucit tak, ze ju navedies pamlskom alebo ukazanim, miesto fyzickej manipulacie, aby jej samotny trening nebol neprijemny, ale za pokroky a splnenie cviku bude odmenena = teda aj za ten fyzicky kontakt. A takisto by som v ramci odmenovania za akekolvek dobre spravanie kombinovala pochvalu hlasom + pohladkanie, pripadne pamlsok/hracku.

Na mna sa zo zaciatku moja fenka pozerala ako na zjavenie, ked som ju za odmenu HLADKALA :oo: Stale cakala, odkial prileti ta piskota a uhybala sa ruke, pretoze na to nebola zvyknuta. A casom si to spojila s pamlskami, pochvalou a hrou a cim viac som to tak robila, tym viac mala rada aj ten fyzicky kontakt.

Akekolvek ukony budete potrebovat robit - dajte si ju na voditko. Obycajny obojok, kratke voditko a pridrzte si ho nohou, rukou, aby ked sa pokusi ujst, ju voditko zadrzalo. Vyhnete sa tak stresu z toho, ked ju musite "lapat" rukami alebo ju nahanat po izbe, aby ste nieco dokoncili. A samozrejme, vela chvalit a vela odmenovat.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Veronika_27 » Str 04.07.2012 14:37

Cahtie,
To s háraním je pre mňa novinka, počula som už, že fenky sa každým nasledujúcim háraním skľudňujú, teda dospievajú, ale toto čítam úplne prvý krát. Ďakujem, zase som sa naučila niečo nové :jop: Som zvedavá, ako zvládneme jej prvé háranie, už ju trénujem na bratove slipy, ktoré upravím aby jej sedeli, aby si zvykla na to, že niečo bude nosiť. Snažím sa myslieť dopredu o veciach, ktové viem, že raz riešiť budeme musieť a snažím sa vyvarovať situáciam, ktoré by mali byť pre ňu šokom, ako napr. nosenie náhubku, tiež som učila postupne kým som nasadila na dlhší čas :smile:

Čo sa týka takých fyzických trikov, tak podávať labku aj obe vie, naposledy som ju učila popros a kedže nevedela udržať rovnováhu, pomáhali sme jej nohou, na ktorú si mohla položiť labky alebo opreť sa dozadu o nohy. Ona zase až taká nedotklivá nie je, že by jej zase vadil každý dotyk, aj labku, chvostík, či ucho si nechá držať niekedy dlhšie, inokedy kratšie. No akonáhle je to až príliš dlho, tak začne vyvádzať, chce sa vymaniť zo zovretia. Napr. nemá problém, ked si napr. chce vyprosiť jedlo, položiť hlávku na moju nohu, ruku a pod. Ale sú situácie, ked je strašne nedotklivá, akonáhle je jej dotyk nepríjemný.

Napriek tomu zaradíme do výchovy ešte väčšie množstvo fyzického kontaktu. Kedže s pochvalou hlasom nemám pri nej dobré skúsenosti, viac som využívala pamlsok, snack. Napr. pri učení pomalej chôdzi to nebrala ako pochvalu ale ako povolenie k vráteniu sa k rýchlej chôdzi, kedy mi išla doslova odtrhnúť ruku, akoby bola na voľno a nie na vodítku. Ale napriek tomu sa snažím učiť ju rozoznávať ton môjho hlasu či používať rozradostené hladkanie po bokoch, pričom reaguje tak isto ako na začiatku tvoja fenka, uhýba sa a pozerá mi na ruky, kedy dostane fajnotku :ua: Ale aspoň viem, že pochopila, že spravila niečo dobre.
Obrázok
Veronika_27
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 102
Bydlisko: Zvolen, Lučenec

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Cathie » Str 04.07.2012 15:08

K tej pochvale hlasom - pouzivaj ju, tonom a rychlostou hlasu toho vies psovi skutocne vela vysvetlit, ked sa nauci pocuvat :smile: Pochvala nemusi byt iba rychla, hlasna a radostna - moze byt aj ticha, pokojna, ale prijemna, podla situacie. A to, ze sa ti pes prestane sustredit na cvicenie, ked ho pochvalis - to je nauceny zlozvyk. Problem nie je v tej pochvale, ale v tom, ze si ju fenke spojila s ukoncenim cvicenia :no: Ma to tak naucene vela psov, ovela lepsie je vsak pouzivat na ukoncenie samostatne slovo, napr "volno". Pracovat sa na tom da tak, ze budes pripravena na to, ze po pochvale moze fenka zmenit tempo ci sama ukoncit cvicenie a napr odbehnut - budes pripravena a das jej najavo, ze cvicite dalej skor, nez sama nieco spravi :smile:

Napr pri tej chodzi - pochvalis ju a zaroven jej pred nufak das ruku s pamlskom, odmenis ju a pokracujete. Tym, ze pred nu das ruku, jej zamedzis v rychlejsom pohybe dopredu a zaroven ju naucis, ze po pochvale cvik stale pokracuje.

Offtopic: Ale toto uz je do trochu inej temy.. :smile:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Veronika_27 » Štv 05.07.2012 19:59

Úplne mi to s tou pochvalou zapadá do súvislosti ako chýbajúce puzzle :) díky za ďalšiu novinku... skúsime to trenovať, hoci ja som mala doteraz vždy pocit, že si tým utvrdzujem svoju autoritu, pozíciu, ked jej dovolím odbehnúť, len ked ja chcem, ak momenálne cvičíme, nikdy ju nenechám odbehnúť len tak, ak som ešte neskončila :nie:

Jasné, že sme skončili pri inej téme, to sa ľahko stane :ach: začínam pracovať na tom častejšom fyzickom kontakte, ak enbodaj dlhšie držím ruku na jej tele, len tak mimovoľne položenú, už ide hryzkať ruku ako nepriateľa, nie silou, ale na odradenie, no ak sa nenechám odbyť, prestane :smile: aj ďasienka jej začínam prehmatávať, len tak mimovoľne ked ju hladkám, ušká nie sú až taký problém ak sa jedná o hladkanie, no čistenie musíme trenovať... :jop:

držte palce, nemyslím si, že to budeme mať zvládnuté za týždeň či dva, ale verím, že o dva mesiace budeme riešiť zase niečo iné :yes:
Obrázok
Veronika_27
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 102
Bydlisko: Zvolen, Lučenec

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Cathie » Uto 10.07.2012 19:21

Ak jej chuti syr, prehmataj jej dasna a zuby prstami od bambina :angel: Akurat bacha, aby ti nezjedla ruku :heh:

Ked pes nema tu tuzbu po kontakte v sebe, tak sa jednoducho "musi" naucit (teda nemusi, ale je to vhodne). Ona si na to casom zvykne a zacne to brat ako normalku, myslim, ze aj ten zaujem o hladkanie by sa casom takto mohol zvysit :smile:

Offtopic: Inak to hryzkanie do ruky mi niekedy robi aj moja fena, ale bud mi ju tak "ohlodava", akoby sa pokusala mi ju od niecoho ocistit (tak si napr cisti svoju srst na labkach) alebo mi do nej hryzka, pretoze sa ma pokusa vyprovokovat k nejakej hre na hryzenie :smile:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Prosím o radu pri zvykaní na určité nevyhnutné úkony

Poslaťod Veronika_27 » Pon 16.07.2012 13:16

Cathie,
tak dúfam, že také hryzkanie je v poriadku, nie je to enpríjemné, iba ked sa hra vystupňuje, tak zvykne aj tak viacej, no vtedy sa to všetko stopne, aby vedela, že sa to nesmie...

Čo sa týka toho kontaktu, odvtedy ako si spomenula, že ju naň treba zvykať, som si ju začala v tomto smere viac všímať, viac ju hladkať, škrabkať atd. a začína to vypadať, že sa jej to aj celkom pozdáva, samozrejme, ak to nie je také silené (myslím na deti, ked kmásajú ako sa im zachce) ... má už 8 mesiacov preč a fenka od susedov v tom istom veku je už na konci hárania, takže predpokladám, že čo chvíľa to čaká aj nás a rozmýšľam, či aj preto sa nestáva viac prítulnejšia, ako si už predtým písala...

Na tie zuby som rozmýšľala použiť sladkú smotanu, ako nám veterinár poradil, ale asi aj bambino bude fajn, ona všetko ľúbi, preto musím dávať pozor čo má na dosah :smile:

Nakoniec mám tak či tak pocit, že veterinár s tým úsudkom akosi prepískol, nie je až taká nedotklivá, len sa s ňou musí vo všetkom narábať jemne, aby pochopila, že sa jej nechce ublížiť... teraz mala štípanec nad ňufákom, dostali sme taký roztok na potieranie, je pravda, že som ju musela na začiatku pridržať, ale potom už pekne stála a čakala odmenu, lebo som ju chválila akoby dobehla prvá do cieľa :winner:
Obrázok
Veronika_27
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 102
Bydlisko: Zvolen, Lučenec


Späť na Výchova a výcvik