Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poradňa pre začínajúcich chovateľov.

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Puk » Sob 05.11.2011 13:24

Chcel by som sa opýtať tých, čo zastávajú názor, že je dobré riešiť insemináciou graviditu suky, ktorá ešte nemala šteňatá prirodzenou cestou, koľko tých zvierat už mali, či nikdy neriešili zdravotné, genetické, psychické, výchovné a
iné problémy so svojimi psami? To sa pýtam preto, lebo v dnešných časoch práve z takýchto krytí (a z ďalších generácií po stránke rodičovstva netestovaných zvierat) je kopec problémov, ktoré noví majitelia väčšinou počas celého života psa "riešia". Je podľa mňa zvrhlé, inseminovať suku, o ktorej nevieme, či sa dá nakryť aj prirodzene, ako prebieha gravidita, pôrod, laktácia, odchov, atď. Pozrite si len, koľko plemien dnes má problémy po stránke reprodukcie a hlavne, či ich zavinili tí psi... Podľa mňa, zviera, čo sa nevie samé od seba prirodzenou formou reprodukovať, by nemalo mať ani nárok po sebe zanechať potomstvo, pretože práve toto sa prenáša do ďalších generácií. Jedinou výnimkou je snáď ozaj len málopočetnosť plemena, ale ani tu by som neurobil nijakú výnimku, čo sa týka prvej spontánnej gravidity. Donna, farba predsa u LLP by predsa nemala byť to hlavné! Myslíš, že v USA sú tí LLP iní? Poväčšinou sú presne zo spojení merle x merle...
Puk
Big Dog
 
Príspevky: 1833

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Stanislava » Sob 05.11.2011 18:00

Podľa mňa, zviera, čo sa nevie samé od seba prirodzenou formou reprodukovať, by nemalo mať ani nárok po sebe zanechať potomstvo, pretože práve toto sa prenáša do ďalších generácií.

Aj podľa mňa... Prvé príznaky degenerácie (či už celého plemena, alebo len nejakej línie, či chovu) sú vždy dosť nepatrné a málokto si ich uvedomuje - je to zníženie výšky a dlhodobé reprodukčné problémy. Podľa niektorých údajov až za 1/3 reprodukčných problémov sa skrýva práve tento "problémik". Ak pes/sučka nemali pred umelou insemináciou (či nebodaj oplodnením zmrazeným semenom do maternice) potomstvo prirodzenou cestou, tažko už zistiť, čo si ich potomstvo v tomto smere ťahá zo sebou.. Nie som apriori proti UI a vo výnimočných prípadoch (oživenie krvi) ani proti zavedeniu zmrazeného semena do maternice, avšak s mierou a rozumom. Zdá sa mi však, že sa využitie týchto techník príliš nadľahčuje. Pre mňa osobne je reprodukčný potenciál psa odrazom jeho zdravia.
Stanislava
Hafan
 
Príspevky: 927

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Liola » Pon 07.11.2011 15:04

FCI ma na UI stanovene jednoznacne pravidla. 1.Pouzivat iba v pripade, kedy OBAJA rodicia uz maju potomkov prirodzenou cestou. 2. Pripadne vynimky iba mimoriadne, kedy je fyzicke krytie neuskutocnitelne a spojenie predstavuje vyrazny prinos pre populaciu, je potrebne vopred ziskat suhlas na urovni narodnej organizacie, t.j. u nas od SKJ.

Stanislava píše:Pre mňa osobne je reprodukčný potenciál psa odrazom jeho zdravia.

Takto jednoznacne by som to na celkove zdravie nevztahovala... :nwm:, neschopnost reprodukcie je nezriedkavo izolovany problem a zvierata sa bez akychokolvek problemov dozivaju krasneho veku, aj vyssieho ako ich zreprodukovani sukmenovci :lol: . Ak sa bavime o reprodukcnych problemoch pri samotnom kryti, pokial majitel takehoto jedinca nema chorobne ambicie chovat za kazdu cenu, tak je vlastne vsetko v poriadku, lebo suka ci pes zostanu bez potomkov a teda defekt dalej neprenasaju. Bohuzial cast chovatelov ich ma :hmm: ...ale u nas nastastie vyrazne prevladali ti rozumni :lol: .

Bohuzial v TT som od januara velmi nepokrocila, pri osobnej navsteve som si dohodla zaslanie informacii, vseobecne prisli ale odpovede na konkretne otazky uz nie, bola som odkazana na telefonicky kontakt s technikom. Jednalo sa o veci, ktore by som v kazdom pripade mala rada na papieri (ceny jednotlivych vykonov, skladovanie, sluzby, garancie), takze som to cele nechala tak... "per huba" mi to proste nevyhovuje :nie: . No skusim sa im vnutit este raz...lebo inak som bola s pristupom Dr.Paseka maximalne spokojna :jop: a nemame to ani daleko :yes: .
Liola
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 230

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Stanislava » Pon 07.11.2011 17:22

Ak sa bavime o reprodukcnych problemoch pri samotnom kryti, pokial majitel takehoto jedinca nema chorobne ambicie chovat za kazdu cenu, tak je vlastne vsetko v poriadku, lebo suka ci pes zostanu bez potomkov a teda defekt dalej neprenasaju. Bohuzial cast chovatelov ich ma ..

Iba časť?? V chove aj vo veterine sa už nejaký rôčik pohybujem, myslím, že mám reálny obraz. A ten ma vôbec neteší...
Bavíme sa o chove a v chove je dobrá reprodukčná schopnosť základom. To, čo sa nevie v prírode samo rozmnožovať, je odkázané na zánik. Za svojím názorom o tom, že reprodukčný potenciál psa je odrazom jeho zdravia - si v súvislosti s chovom pevne stojím. Samozrejme svoj názor nikomu nevnucujem :no: .
Stanislava
Hafan
 
Príspevky: 927

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Puk » Pon 07.11.2011 17:57

Liola - bavíme sa o zdravotnom stave v súvislosti s chovom. A z tohto aspektu má Stanislava pravdu. Ak sa bavíme o konkrétnom jedincovi, ktorý sa nereprodukuje a dožije sa vysokého veku v zdraví, to je individuálne zdravie. Súčasná doba, myslím, psom skôr škodí. Za najväčších škodcov považujem samotných chovateľov (česť výnimkám, či mnohým, to neviem), veterinárnej medicíne (aký to paradox - o tomto je čiastočne aj toto vlákno) a chovateľským klubom s krátkozrakou funkcionárskou politikou (žiaľ, tiež neraz). No a samozrejme ďalších pár extrémov, z ktorých hlavný by som vypichol nevyužívanie psa (plemena) za účelom, na ktorý bol vyšľachtený, resp. nenájdenie mu náhradnej činnosti.
Puk
Big Dog
 
Príspevky: 1833

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod MisheliQ » Pon 07.11.2011 18:07

Sú však plemená, pri ktorých je inseminácia či cisársky rez bežnou súčasťou (francuzsky buldoček, anglický buldog a pod.). :ua:
Mne napr. nikdy predtým nenapadlo pýtať sa chovateľov na reprodukčnú schopnosť ich whwt až raz medzi rečou sa načrtla táto téma...vždy som tak nejak vedela, že westík má rodiť prirodzene. Bavili sme sa o fenke, ktorá porodila svoj 1. vrh cisárskym rezom a práve z tohto dôvodu to bol aj jej posledný vrh v živote, a tiež šteňatá šli výlučne ako nevhodné na chov. Nuž som rada, že táto náhodná debata ma inšpirovala k tomu, aby som brala ohľad vo výbere budúceho šteňaťa aj na toto, keďže plánujem chovať.
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Liola » Uto 08.11.2011 9:59

Stanislava, ten Tvoj povodny prispevok vyznel skutocne velmi zovseobecnujuco... a podla toho som aj reagovala. Ak to jasne vymedzis, potom niet s cim nesuhlasit.
Puk
Puk píše:Za najväčších škodcov považujem samotných chovateľov (česť výnimkám, či mnohým, to neviem), veterinárnej medicíne (aký to paradox - o tomto je čiastočne aj toto vlákno) a chovateľským klubom s krátkozrakou funkcionárskou politikou (žiaľ, tiež neraz). No a samozrejme ďalších pár extrémov, z ktorých hlavný by som vypichol nevyužívanie psa (plemena) za účelom, na ktorý bol vyšľachtený, resp. nenájdenie mu náhradnej činnosti.

S tymto by som takisto suhlasila bez vyhrad...az na tych chovatelov! Nepovazujem sa zdaleka za stastneho clena chovatelskeho klubu, ktory by bol prinosom (zdravotnym ci akymkolvek inym) pre plemeno, medzi veterinarmi sa pohybujem uz 30 rokov a stale ma pristup niektorych z nich k chovu (alebo mnozeniu) zanechava v nemom uzase...ale dovolim si tvrdit, ze pri plemene ktorym sa zaoberame teraz a planujeme pri nom zostat, je vacsina majitelov a chovatelov, s ktorymi sme prisli v okolitych krajinach do kontaktu, cestna a rozumna! Absolutnou prioritou pre nich nie je chov, ale spolocny zivot s tymito vynimocnymi tvormi (co je ucel plemena :lol:) . Leonberger je velmi narocne a vobec nie modne, rychlo obratkove ci ziskove plemeno a na RIADNOM chove sa zarobit neda. I ked ludia bez zabran a pripadne aj s nejakym tym "krytim chrbta" sa najdu vsade, to bohuzial mame takisto overene z vlastnych skusenosti.
Liola
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 230

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Puk » Pia 11.11.2011 19:08

Liola, tak Ti prajem, aby si sa nesklamala. Pripustil som už v minulom príspevku, že sa určite nájdu aj kluby s normálnymi funkcionármi a cieľmi. Ale musíš sama vidieť, že je to skôr rarita. Leonbergrovcov som si na základe Tvojho pohľadu zaradil v tomto smere ako nasledovaniahodných: :ahoj:
Puk
Big Dog
 
Príspevky: 1833

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Liola » Sob 12.11.2011 8:57

Puk píše:Liola, tak Ti prajem, aby si sa nesklamala. Pripustil som už v minulom príspevku, že sa určite nájdu aj kluby s normálnymi funkcionármi a cieľmi. Ale musíš sama vidieť, že je to skôr rarita. Leonbergrovcov som si na základe Tvojho pohľadu zaradil v tomto smere ako nasledovaniahodných: :ahoj:


Hmmmm...asi sme sa nerozumeli, je to bohuzial opacne :ach:
Liola píše:Nepovazujem sa zdaleka za stastneho clena chovatelskeho klubu, ktory by bol prinosom (zdravotnym ci akymkolvek inym) pre plemeno
Liola
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 230

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Puk » Sob 12.11.2011 13:03

Liola píše:ale dovolim si tvrdit, ze pri plemene ktorym sa zaoberame teraz a planujeme pri nom zostat, je vacsina majitelov a chovatelov, s ktorymi sme prisli v okolitych krajinach do kontaktu, cestna a rozumna! Absolutnou prioritou pre nich nie je chov, ale spolocny zivot s tymito vynimocnymi tvormi (co je ucel plemena :lol:) . .



Ja som vychádzal z tejto Tvojej časti príspevku. Preto som napísal, čo som napísal. Ak je to opačne, mrzí ma to. :nwm:
Puk
Big Dog
 
Príspevky: 1833

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod AtreySurrykata » Sob 10.03.2012 10:04

Mi plánujeme na rok pravdepodobne insemináciu feny Boerboela. Ktorá veterinárna ambuilancia mi vykoná insemináciu ? :smile:
AtreySurrykata
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 44

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Dana D » Sob 10.03.2012 12:57

A kde bývaš?
Dana D
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1033
Bydlisko: Stupava

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod AtreySurrykata » Sob 10.03.2012 16:50

Žilina :no:
AtreySurrykata
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 44

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod juba » Ned 11.03.2012 2:44

inseminaci ti asi provedou u každého veterináře, spíš je problém přeprava a uchování spermatu, a proč chceš vlastně inseminovat a nekrýt přirozenou cestou
juba
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 134

Re: Spermobanka a inseminácia (umelé oplodnenie)

Poslaťod Winnie » Pia 11.05.2012 15:11

Ahojte chcem sa opytat ak ste uz davali vase fenky oplodnit umelo co stali veterinarne poplatky? uvazujem nad psom z danska co je dost daleko ... ak by vyslo umelo lacnejsie asi by sme do toho sli
Winnie
Junior
 
Príspevky: 233

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chovateľstvo