Náročnosť na kĺby

Náročnosť na kĺby

Poslaťod Riky » Sob 23.01.2010 10:05

Ahojte. Dog frisbee je super šport. Psíka ešte nemám, no rozmýšľala som o tomto športe, keďže budem mať CR(koliu) a to sú aktívne psíky. Ak teda budeme robiť tento šport, mala by som trénovať, neviem či už teraz, alebo až keď ho privezieme domov, ale možno už aj teraz, pretože hádzať tanier síce ako-tak viem, ale nie dosť dobre pre psíka. Ale nie je tento šport náročný na klby?
Riky
Big Dog
 
Príspevky: 1526

Re: Dogfrisbee

Poslaťod Basha » Sob 23.01.2010 11:22

Riky, najlepsie je trenovat hadzanie urcite bez psa, cize kludne mozes zacat uz teraz. Dakoho zavolaj a chodte si von hadzat, alebo len tak na nejaky ciel, da sa tak pekne trenovat presnost. Sice hadzat psovi, je trocha ine, lebo kazdy pes je iny a treba mat odsledovane jeho reakcie, rychlost a snazit sa predvidat (co sa ale castokrat neda) ako asi pes zareaguje. Aj ked by si teraz isla hadzat nejakemu psovi - nakoniec s vlastnym psom to bude uplne ine.
Nie je dolezite ako daleko clovek hodi, ale ako disk leti. Takisto aj vo vetre je to sranda - s tym mam aj ja problemy. Vtedy mi to lieta vselijak, takze nakoniec to vacsinou ukoncim, lebo nechcem zbytocne riskovat.
Co sa tyka narocnosti - ano je to narocny sport. Ale tak ako aj ine sporty - na flyballe su napriklad neumerne zatazovane predne laktove klby, rovnako pri aportovani (najma ak mas draveho psa, ktory je schopny spravit po chyteni aportu trojity kotrmelec), takisto agility - skoky, pad z kladiny moze byt....proste aportovanie palicky moze takisto dopadnut velmi vazne (zapichnuta palica do hrudniku), tazko hovorit, kde je ake nebezpecenstvo. Lebo je v podstate vsade, i ked uznavam, ze pri frisbee by sa mohli vyskytnut skarede poranenia. Preto treba hlavne poznat svojho psa, odhadnut jeho fyzicke moznosti, v ziadnom pripade ho nepretazovat a nechcet po nom veci, na ktore nema, alebo zatial nie je v stave ich uskutocnit. Jednoznace u nas bolo zakazane skakat do vysky pre disk do roka priblizne - i ked obcas sa podarilo :pac: ale jednoducho aktivnemu psovi v tom na 100% uplne nezabranis. Preto takto - obmedzit a nie cielene hadzat tak aby pes musel pre disk skakat.
"život se nepočítá na množství nádechů a výdechů, ale na chvíle, které berou dech!"
Basha
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2063
Bydlisko: Bratislava

Re: Dogfrisbee

Poslaťod Riky » Sob 23.01.2010 17:30

Basha - Tak to je jasné, každý šport kladie dôraz na psíka a majiteľa a má nejaké nároky na jeho stavbu. Teraz nehovorím o šteniatku, ale o dospelákovy. Do roka sa chceme trápiť s poslušnosťou, keďže v okolí je iba jeden cvičák, kde platí 300sk za hodinu! A možno ešte iným vecam. Ale frisbee ma zaujalo a chcela by som ho pre teraz skúsiť aspoň s našim 3-ročným NO, ktorý miluje chytanie loptičky a všetkého možného. No nie je to náročné na kĺbiky psa pri dopadaní? Predsa len, je to výška a tak..
Riky
Big Dog
 
Príspevky: 1526

Re: Dogfrisbee

Poslaťod Basha » Sob 23.01.2010 18:14

Takto - presne % nicenia klbov ti nikto nepovie. Zalezi to od viacerych faktorov - typu skoku - ci skace len kusok nad zem, alebo tie krkolomne vaulty 2 metre nad telo. Na take sa napr. ja s mojim ani nechystam, to je dobre pre gumi-psov :lol: Zalezi to urcite aj od typu psa - napr. 16-kilovej borderke sa budu zrejme menej nicit klby ako keby som pracovala s nejakym 35-kilovym psom. A este aj od individualnych dispozicii kazdeho psa - niektori (aj ti vacsi) by skakali aj do desiatich rokov, niektori (aj mali a lahki) sa uz v piatich rokoch citia stari... preto netreba so psom fakt prehanat, radcej 1-2x do tyzdna 2-5 minut ako stale omielat a znechutit to psovi. Frisbee podla mna nie je len o vaultoch :lol: Ako ja tvrdim, je to ceresnicka na zaver, nie pre kazdeho, treba vyskusat prakticky ako to ide, az potom sa da uvazovat o takychto veciach. Poviem na priklade - moj borderak sa psychopaticky vrha kotrmelcami za loptickou letiacou po zemi. :aaa: Takze zdravotne to pre neho nie je nic moc... No a ked bezi po letiaci disk - ktory pri dolete leti povedzme 60 cm nad zemou - tak pon akoby spravi iba taky mensi skok s naprahom dopredu a dopadom na nohy bez kotrmelcov. Takze moj zaver - ak sa frisbee robi s mierou, v ramci fyzickych schopnosti psa a disky sa snazime hadzat spravne a bezpecne (zial nie vzdy sa to podari :ua: ), nemyslim, ze by to malo mat daky extremny dopad na klby u zdraveho psa.
"život se nepočítá na množství nádechů a výdechů, ale na chvíle, které berou dech!"
Basha
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2063
Bydlisko: Bratislava

Re: Dogfrisbee

Poslaťod Riky » Sob 23.01.2010 20:46

Basha - Aha. No tak CR má asi 25kg ... a tak skúsiť môžeme. no Tambi behá dobre, povedala by som, že kĺbiky má v pohode.. ale stará je už stará a tak Tambi nemá moc pohybu a cez prázdky keď som tam tak sa s ním hrám, ale dookola len s loptou nás už nebaví a na prechádzky moc nechodíme, lebo ja Tambiho v niektorých prípadoch neudržím. tak si teraz chcem nachystať niečo extra ... a toto mi teda pripadá fajn a aj pre nášho hafana by to mohlo byť fajn spestrenie. občas si zachytať .. takže len kúsok nad zemou... keď má v rodine psíkov s pevným zdravím(mamina trénovala agility, flyball a tak) . takže by to nemuselo mať nejaký dopad na kĺby.. prípadne občas prihodiť nejaké vitamíny ..
Riky
Big Dog
 
Príspevky: 1526

Re: Dogfrisbee

Poslaťod Millie » Uto 26.01.2010 20:15

Na kĺby nie, ale na jazyk :lol: Tá moja ťava si dnes doňho spravila ďalšiu dierku :D :pac: Asi frisbee zaradím na listinu rizikových aktivít.
http://www.blondie.wbs.cz/
Remeber that love is eternal hope.
Once while out to eat, a child saw Lola in her cape and said "Look Mommy a racing dog!"
Millie
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 398
Bydlisko: LM, KE, BA


Späť na Dogfrisbee