Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Re: Stekanie do ostatnych psov

Poslaťod Nikolka » Pon 17.10.2011 15:15

Ahojte, mam 3,5 mesacne steniatko a mam taky problem, ze ked s nim idem von, tak steka na vsetko, co sa hybe- na ludi, na psov, na macky... ale nie je to agresivne, robi to podla mna preto, ze sa chce hrat a aj preto, ze sa boji...ked si ju okoloiduci clovek pohladka, tak sa strasne tesi... ale psov sa z neznamych pricin boji, tiez na nich z dialky steka, ale ked pridu blizsie, tak zacne pred nimi utekat a knucat, niekedy az priam ziapat, akoby ju ten pes kusol, ale nikdy jej ziaden pes neublizil, tak tomu nerozumiem.... ma aj zopar psich kamaratov, s ktorymi chodime spolu vencit, ale z ostatnych ma nenormalny strach, boji sa aj civavy, pritom je asi 2x taka, ako civava....skusavam ju zobrat a priniest na rukach k tym psom, ale ona si schova hlavu pod moju ruku a snazi sa od nich dostat prec... nechcem, aby sa vsetkeho bala a stale stekala...mate s tym prosim niekto skusenosti? Dakujem
Nikolka
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11

Re: Stekanie do ostatnych psov

Poslaťod Mackie » Pon 17.10.2011 15:31

spravne si to pomenovala, boji sa
precitaj si temy o bojazlivosti
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión
 
Príspevky: 10425
Bydlisko: PO/KE (mon)

Re: Stekanie do ostatnych psov

Poslaťod Hanka 1 » Pon 17.10.2011 17:55

Určitě jí nenech honit od ostatních psů, když to bere takto. Je na tobě, abys řídila její seznamování s ostatními psy, vyber si opravdu klidné a pohodové, a seznamuj je, když ti psi budou ležet. Nech jí, aby si je očuchávala, ty si je hlaď a mazli a dej si záležet na tom, abyste druhý pes dával najevo, že se mazlí rád, že to je super, dělal samá přátelská gesta. Ona si ho postupně očuchá, ty mu nedovol, aby k ní otočil hlavu. Až bude jistější, otoč jí pak zadkem k hlavě toho psa a nech ho, aby si jí opatrrně očuchal. Všechno v klidu a pohodě, bez utěšování, chlácholení. Na druhou stranu jí nenech, aby před psy utíkala, když ty rozhodneš, prostě zůstane u tebe. Je samozřejmostí, že ty jí budeš přiměřeně chránit před ostatními psy, aby jí nějaký naublížil už jen divokou hrou. Nároky na ní se budou postupně zvyšovat. Nikdy jí nesmí napadnout ve zlém jiný pes.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Stekanie do ostatnych psov

Poslaťod lila.claire » Pon 17.10.2011 20:46

a nenos ju ku psom na rukach. nedovol jej skryvat sa. nedovol inemu psovi aby sa k nej prudko priblizil.. treba chodit co najviac medzi (vychovanych) psov.. a ukazat jej, ze je s nimi sranda..
It´s not a bug; it´s a feature.
lila.claire
Big Dog
 
Príspevky: 1255
Bydlisko: Košice

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod AndreaT » Uto 18.10.2011 11:31

Ja mám podobný problém, ale s malým bradáčom. Nerobí to vždy. Na privolanie poslúcha, ale keď zbadá človeka, ktorý mu ne nesympatický a rozhodne sa ho obštekať, tak môžem kričať, čo mi hrdlo stačí, ale nepomôže. Minulý týždeň to bol celkom extrém, lebo mi za človekom odbehol celkom dosť ďaleko a vôbec nepočúval. Raz mi dokonca vybehol aj na cestu, keďže obštekával jedného pána, ktorý sa zrovna snažil prebehúť cez cestu. Ako bola by som veľmi rada, keby mi niekto poradil, a keby som tento problém odstránila. Ináč s ním nie sú žiadne problémy, je dosť poslušný a ani zo psami nemáme problémy.
Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.
Bradáč je láska na celý život!
In my heart and in my home Schnauzers rule!
AndreaT
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1427
Bydlisko: Bratislava

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Bellss » Sob 29.10.2011 12:25

Neviem do ktorej témy to mám zaradiť, ale táto mi príde najvhodnejšia asi. Tento týždeň sme sa presťahovali k babke, kde už je psík Bellka, ktorá má 7 rokov a celkovo psíkov nemusí. A mi máme doma dvoch ovčiakov .. 2 ročnú fenku a ročného kastrovaného psa. Naši ovčiaci sú úplne zohratí, ako pár a nie sú agresívny k cudzím psovm a so psami nemajú vôbec problém. Ale ako sme ich priviedli k Bellke a tá najprv vrčala po Rokovi, lebo veľkých psov sa bojí..Ale nakoniec najväčší problém je so Steffi a Bellkou. Hneď prvý deň si skočili po krku.. A to isté aj an druhý deň. Keďže Steff je veľký pes má aj veľkú silu a Bellka sa nemôže brániť a druhý deň bol problém oddeliť ich do seba, lebo Steff ju nechcela vôbec pustiť.. Netiekla žiadna krv a ani nie sú stopy po pohrázení, len ak som dobre videla tak Steff ju celý čas akoby ťahala z krk. Keď sa ideme s nimi prejsť do sadu tak nie je problém s nimi, idú okolo seba a nerieša sa. Ale akonáhle stojíme na mieste a Bellka sa motá okolo nás alebo zavrčí na Roka tak suky po sebe skočia.. A pritom Steff keď bola ako šteňa vyrastala s Bellkou a nemali problém. Tak ak vás môžem poprosiť o radu, lebo je to vážne a vôbec nevieme čo máme robiť, lebo sme sa s týmto nestretli a nechcem robiť chyby. Hoci tipujem, že sme urobili už teraz nejaké..
Nenútime ich spolu ani jesť a Bellka sa po Steffinom útoku vyhýba jej ako sa len dá. Lenže nemôžme ich stále deliť od seba a máme strach, že ak ich po čase necháme spolu tak aby si sučky neublížili ešte viac alebo nebodaj aby sa Roko nepridal k nim do bitku. Pretože on sa bitke vyhýba našťastie..
Preto vás veľmi pekne prosím o akékoľvek rady a aj ak mi viete povedať prečo to sučky robia budem za to veľmi vďačná..Lebo ak si nesadnú bude to veľký problém potom..
DOG HAS ONLY ONE GOAL IN HIS LIFE: To give his heart.
Bellss
Big Dog
 
Príspevky: 1446
Bydlisko: Kladzany

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Hanka 1 » Sob 29.10.2011 17:54

Vzít obě čuby nebo ještě lépe všechny psy a objednat se k Rei, Kače Hambálkové nebo Elišce Stellerové na konzultaci, jestli se vám to do Čech zdá daleko. Včera bylo pozdě.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod vavrena » Sob 29.10.2011 18:07

AndreaT píše:Ja mám podobný problém, ale s malým bradáčom. Nerobí to vždy. Na privolanie poslúcha, ale keď zbadá človeka, ktorý mu ne nesympatický a rozhodne sa ho obštekať, tak môžem kričať, čo mi hrdlo stačí, ale nepomôže. Minulý týždeň to bol celkom extrém, lebo mi za človekom odbehol celkom dosť ďaleko a vôbec nepočúval. Raz mi dokonca vybehol aj na cestu, keďže obštekával jedného pána, ktorý sa zrovna snažil prebehúť cez cestu. Ako bola by som veľmi rada, keby mi niekto poradil, a keby som tento problém odstránila. Ináč s ním nie sú žiadne problémy, je dosť poslušný a ani zo psami nemáme problémy.


Mám ten istý problém, a tiež ho neviem poriešiť, ale na 90% som ho eliminovala tým, že psy nepúšťam pred seba. Pokiaľ pes nie je predo mnou a nebeží odo mňa, tak ho viem korigovať ručne-stručne, takže sme zaradili do dennej prevádzky povel "čakaj," čo znamená, "nechoď ďalej, kým nie som pri tebe." A musím povedať, že odkedy psy nepúšťam pred seba ďalej ako na tie dva metre, alebo na ďaleko tam, kde nič nehrozí, neriešia už nič. Kým som ich púšťala navoľno bez toho, aby som mala oči aj za rohom, tiež to robili. Teraz už nikam nechodia prví. A nemajú potrebu vyštekávať.
A pekne za mnou idú aj v prípade "ideme okolo strašne zlého psa," takže už je celkom bežné, že pes oproti sa ide pretrhnúť, a moje psíky bez mihnutia oka cupkajú za mnou. Keby boli medzi mnou a psom, určite by sa ozvali, ak by to uznali za potrebné.
Problém je, keď ich nestrážim - paradoxne - na dvore u babky :ach: . Herbie vždy babku vyštekáva, ak vyjde z dverí, a tiež kohokoľvek, kto vyjde spoza rohu napríklad. Dokonca aj u nás doma, vyskočí aj zo spánku so štekotom, ak sa otvoria dvere. Toto vyriešiť fakt neviem :ach:
vavrena
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2958
Bydlisko: Galanta

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod lila.claire » Sob 29.10.2011 23:37

Offtopic: a moja drahá pinčica si urobila zábavu z toho, že na okoloidúceho vyštekne :ach: ten sa samozrejme zľakne a pes má radosť :ach: mame to urobila keď prechádzali okolo ľudí, bola na vodítku takže žiadne vybiehanie, len BAF..
It´s not a bug; it´s a feature.
lila.claire
Big Dog
 
Príspevky: 1255
Bydlisko: Košice

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Dženisky » Str 02.11.2011 10:12

Psoch držať od seba nie je riešenie a ani to problém nevyrieši. Psy si na seba musia zvyknúť ak inú možnosť nemajú a svorku treba spojiť ak už sú pokope a musia byť. Najlepšie je na spoločných prechádzkach. Jednej v jednej ruke na vodítku a druhý v druhej alebo zohratá dvojka v druhej ruke. Ak by si šli po krku hneď by som opravila toho čo to vyvolal a pokračovala by som na prechádzke. Samozrejme nie prechádzať sa tak aby mali voľnosť a robili si čo chceli. Všetko pod ľudskou kontrolou, teda najprv na krátko aby si zvykli chodiť pri sebe. Skúšať spoločné aktivity. Samozrejme nebiť pri tom napätý alebo nervózny a už vôbec nič si z toho nerobiť keď na seba zavrčia ale rovno to riešiť ako správny majiteľ. Nenechať zatiaľ psy bez dozoru a už pri prvých náznakoch netolerancie či prejavoch agresie, či dominancie zasiahnuť. Ja som mala dvoch ale pri správnom konaní a predvídaním bitiek sa nakoniec scelili a vytvorili svorku, len som musela predvídať a dávať pozor na náznaky či začínajúce "očné provokácie". A hlavne som musela byť ich "vodcom" aby nehľadali medzi sebou kto bude šéfovať.
Dženisky
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 13
Bydlisko: Prešov

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Dženisky » Str 02.11.2011 10:34

Čo sa týka bojazlivých psov, tak s tým mám problém aj ja. Moja fenka je tiež bojazlivá, ale bohužiaľ mojou vinou pretože nemala možnosť byť s "normálnymi" psami. To znamená aby si ju očuchali a išli si po svojom, ona sa stretla s takými čo väčšinou do nej skočili lebo bola neistá a podriaďovala sa mi. Teda sklonila hlavu a stiahla chvost. Keď mala pri sebe svojho druha tak to bolo iné. Lebo brala si od neho príklad, ale teraz keď je sama je to iné. A podriaďuje sa im už z diaľky. No ja som začala stretávanie psov hľadať. Už nech boli akýkoľvek. Dala som si ju pekne k sebe, k nohe a tým ak náhodou druhý pes bol agresívny či snažil sa byť dominantný zasiahla som. A druhého psa som odohnala a tým som vyvolala reakciu u svojej fenky, že mi začala dôverovať a čím stretávame viac psou tak tým sa začína v tomto smere vyrovnávať. Samozrejme sa psom aj naďalej podriaďuje ale už nie je pri nich taká neistá a necerí zubami. Minule sa nám stalo, že sme prišli k jednej chate kde bol vlčiak a moja sa samozrejme bála. Vlčiak bol v pohode, ale svoju som dala pekne sadnúť aby bola pokorná a poddajná, keď začala ceriť zuby hneď som ju usmernila, teda dotkla som sa je (nie pohladkala, ale upozornila) a tým sa nič nestalo. Predišla som situácii. A potom už nebol problém.

Čo sa týka štekania na ľudí, hlavne ktorým sa nepáči nejaký človek, nesnažila by som sa psa z diaľky volať. Lebo vtedy ako si písala s bradáčom nepočúva. Dávaš mu poznať iba to, že ho nemáš pod kontrolou. Skús ak vidíš, že sa začína viac zaujímať o človeka, ktorý ide oproti a začína byť napätý, skús odpútať jeho pozornosť. Nejakým voňavejším pamlskom alebo hraním sa s ním, či zmenením smeru prechádzky, aby si odpútala jeho pozornosť od daného človeka. Alebo mu dáš povel sadni pri nohe, ak počúva k tomu ostaň či zostaň a ak bude chcieť niečo robiť čo nemá máš ho pri sebe môžeš ho usmerniť, opäť zopakovať a zdôrazniť povel zostaň, ak počúvne obrovská pochvala. A ak ho máš náhodou na vodítku tak to máš ešte ľahšie lebo voditko je ako predlžená ruka a jemným trhnutím smerom do boku teda k tebe, nie dozadu lebo tým sa ešte viac podráždi, odpútaš jeho pozornosť a ak mu pak dáš povel a pekne čaká potom by som mu dala pamlsok odmenu. Ešte sa dá naučiť povel pozeraj na mňa a tým tiež môžeš upútaš pozornosť na seba a nie na okoloidúceho.
Dženisky
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 13
Bydlisko: Prešov

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Bellss » Štv 03.11.2011 10:07

Dženisky: ďakujem za rady :yes: Tak tiež viem, že delenie nie je najlepšie riešenie, ale Bellka tá malá fenka má teraz nejakú ranu na krku a tak pre istotu kým sa jej to nezacelí ju nepúšťame k našim psovm aby náhodou si to nezničila. Ale včera sa silou mocou domáhala ísť k psom, tak som ju pustila a pozerám ta mála potvora už zase začala podskakovať do Roka a chcela si ho podriadiť. Ale on len na ňu pozrel a hneď s tým prestala ako si ju oňuchával malá sa po ňom ohnala. Steffanie som mala pri nohe a mala aport, takže ju Bellka vôbec nezaujímala a neriešila čo robí malá Rokovi. Potom si ju aj Steff oňuchala ako som ich išla pustiť do sadu a neriešila ju. To som veľmi rada, že Steff ju ignoruje a už aj cez plot príde k nej a chce ju oňuchať zo záujmom a nemá žiadne známky agresivity voči nej. Len tá malá teraz stále šteká, keď ich vidí. Keď idem k nim a idem ich kŕmiť som s nimi a tak celý čas vyštekáva a keď sa k nej priblížia aby ju oňuchali začne zdrhávať. Na tie spoločné prechádzky určite pôjdeme, len sa musí tá rana na krku amlej zahojiť, lebo nemôže mať teraz tam obojok. Ale veríme, že si zvyknú na seba. Je možné, že malá nebude chcieť byť s nimi tak zohratá ako sú naši dvaja, ale kým nebude do nich skákať a zbytočne hysteričiť bude to fajn :)
DOG HAS ONLY ONE GOAL IN HIS LIFE: To give his heart.
Bellss
Big Dog
 
Príspevky: 1446
Bydlisko: Kladzany

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod BinLadin » Pia 04.11.2011 9:51

Problem ma dve roviny ovladatelnost a strach.Prvni je zvladnout dokonale privolani,druhe aby pes zjistil ze nema duvod se bat...toznamena aby se nedostal do situace o ktere vite ze je mu neprijemna nebo v ni ma ocividne strach.At je duvodem strachu neprijemna skusenost nebo male sebevedomi problem se resi pres zvysovani sebevedomi a dzveru psa v majitele ze jej dokaze vzdy ochranit coz obnasi ze vi budete resit systematicky vzdy vsechny problematicke situace za psa a nedovolite aby byl pes zatlacen do pomysleneho rohu.
BinLadin
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 574
Bydlisko: Brno

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod meridia » Pia 04.11.2011 10:07

toznamena aby se nedostal do situace o ktere vite ze je mu neprijemna nebo v ni ma ocividne strach

no tohle je dle mne velice neštastná formulace :lol: ..co uděláš s deprivantem,co se bojí naprosto všeho a všech??? zavřeš ho navěky do obýváčku aby mu nebylo nepříjemně a neměl strach?To asi nic nevyřeší..
meridia
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1031

Re: Bojazlivosť, strach zo psov a napádanie zo strachu

Poslaťod Bad » Pia 04.11.2011 10:25

No, já to pochopila tak, že nedovolím, aby pes řešil takovou situaci sám, ale budu ji za něj řešit já - a to tak, že mu budu říkat, co má dělat - což předpokládá ovladatelnost psa.
Bad
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5691

PredchádzajúciĎalší

Späť na Riešenie problémového správania sa psov