Niečo s väzom

Sem píšte ako dávať prvú pomoc pre hafana.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Vikiki22 » Sob 10.07.2010 9:32

Ak má tvoj bígl len skrížený kĺbový väz, tak sa teš! :heh: Ono to je predsa normálne, to má každý normálny cicavec! Nie je to choroba! V kolennom kĺbe sa nachádza tento väz, ktorý drží kosti dokopy. Iné by bolo, keby bol ten väz pretrhnutý, to by už problém bol.
Obrázok
Naposledy upravil Vikiki22 dňa Sob 10.07.2010 16:17, celkovo upravené 1
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Katka2641997 » Sob 10.07.2010 14:37

Áno ,len, že veterinár mi povedal ,že to je choroba,lebo je už stará.že sa to nedá vyliečiť,tak určite to nie je dobre a stále na tú nohu kríva.
Katka2641997
Nováčik
 
Príspevky: 34

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Vikiki22 » Sob 10.07.2010 16:14

No, neviem, čo to je za veterinára, ale ak ti toto povedal... :ach: Skôr tam ide možno o pretrhnutie, natiahnutie alebo zaseknutie... Skús sa ho spýtať konkrétne. Je pravda, že sa to liečiť nedá, max. to spraviť operáciou, čo si myslím, že ak je pes veľmi starý, sa neoplatí.
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Rehssi » Sob 10.07.2010 19:54

jaaj, kolenne vazy. Skrizenie - to sa teda nezda ani mne :nwm: . Mozu sa natrhnut alebo pretrhnt uplne, co sa stalo aj mojmu psovi. Pred Vianocami mu to operovali, uspesne a napriek tomu sme dnes sme boli na injekciu a lieky proti bolesti, lebo ho ta prekliata noha stale boli :ach:
inak tema je tu viewtopic.php?f=26&t=7173&hilit=vaz
Rehssi
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1032
Bydlisko: Bratislava

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Vikiki22 » Sob 10.07.2010 20:43

Rehssi píše:jaaj, kolenne vazy. Skrizenie - to sa teda nezda ani mne :nwm: .


Čo sa na tom nezdá? Väzy sú vo všetkých kĺboch, ale v kolennom je prekrížený (skrížený), čo je úplne normálne. Ak som vetu zle pochopila, ospravedlňujem sa. :nwm:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Rehssi » Ned 11.07.2010 9:36

nezda sa mi presne to co Tebe, ze skrizenie nie je choroba :no: Tie vazy v kolene sa naozaj volaju skrizene, lebo sa tam krizia aby koleno drzalo pokope. Ak sa pretrhnu, nastava tzv. suflik- kedy sa kosticky v klbe vedia posuvat do stran. Koleno je labilne, pri pohybe to tam vsetko lieta cim sa strasne nicia menisky, nastava artroza a podobne "radosti".
Pri pretrhnutm kolennom vaze zviera vyrazne kriva, alebo na nohu vobec nadoslapuje. Ak sa vazy nezoperuju, krivanie postupne ustupi az sa zviera moze zdat zdrave. Avsak- ako som pisala- koleno nedrzi pokope ako by malo a velmi rychlo sa opotrebovava a to uz ziadna operacia nezachrani.
A k zadavatelke- mne 8 rocny pes nepride stary. Toboz, ked ide o male plemeno, ktore sa dozivaju pomerne vela. Ak by naozaj slo o pretrhnutie, volila by som operaciu. A ak mozem doporucit- sama som hladala veterinara, ktory po zakroku koncatinu nedava do sadry.
Verim, ze vam to dopadne lepsie ako nam :ua: Havino mi neprestal krivat ani po analgetikach a to sa mi nechce pacit :plac:
Rehssi
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1032
Bydlisko: Bratislava

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Vikiki22 » Ned 11.07.2010 12:09

Rehssi píše:nezda sa mi presne to co Tebe, ze skrizenie nie je choroba Tie vazy v kolene sa naozaj volaju skrizene, lebo sa tam krizia aby koleno drzalo pokope.

Asi si nerozumieme... Alebo píšeš za sebou dve vety, ktoré sú paradoxné. :heh: (Bez urážky. :no: ) Ja viem, že sú tam tie skrížené väzy, ale choroba to rozhodne NIE JE! Choroba (vhodnejšie - úraz) je, keď sa pretrhnú.
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Rehssi » Ned 11.07.2010 13:19

:heh: precitala som si to po sebe a ani neviem ako by som to napisala inak :nwm: My dve mame na vec rovnaky nazor a myslim, ze ini to pochopia :smile: Nad slovom choroba som sa pozastavila aj ja, jasne, ze je to uraz, ale prislo mi zbytocne vytahovat taketo slovickarenie. podla mna je zadavatelka aj tak dost popletena z vykladu jej veterinara. Jedine, co som sa snazila ju opravit, tak ako ty je, ze skrizenie vazu nie je problem ale prirodzeny stav a vysvetlit jej, co sa s kolenom stane, ak sa skrizene vazy pretrhnu.
Ohladne operacie sa nase nazory uz rozchadzaju, ja som jednoznacne za.

Este som zabudla na tie "vitaminy". prestuduj si tuto temu viewtopic.php?f=6&t=1375 Ja psovi s rovnakym problemom davam Colafit (krystalicky kolagen), Hyalgel (kyselina hyalurónová) a GELATINA PLUS 4 (Glukozamín sulfát 83,3 mg; chondroitínsulfát 33,3 mg; methylsulfonylmethan (MSM) 16,7 mg, koncentrát zo slávky morskej zelenoústej 16,7 mg, horčík 12,9 mg, vápnik 33,5 mg, železo 0,55 mg). Urcite sa o vhodnych doplnkoch stravy a hlavne davkovani porad s veterinarom :no:
Rehssi
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1032
Bydlisko: Bratislava

Re: Skrížený kĺbový väz

Poslaťod Katka2641997 » Ned 11.07.2010 16:48

Dakujem.
Katka2641997
Nováčik
 
Príspevky: 34

Re: Niečo s väzom

Poslaťod Rehssi » Štv 12.05.2011 18:01

Pred 4 dnami si Joffko odtrhol vaz aj na druhom kolene, rok a pol po tom prvom. Dnes mu to zoperovali, dufam, ze to dopadne dobre, tak ako minule a tesim sa, ze pes ma kolena len dve :pac:
Milacik este dospava anesteziu. Na noc ma aj obvaz, lebo mu sitie dost presakovalo. Na fotke to nie je, ale uz som mu ten zlty lepiaci obvaz poriadne nastrihla, nepaci sa mi... nejak puchol
Obrázok
Obrázok
Rehssi
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1032
Bydlisko: Bratislava

Re: Niečo s väzom

Poslaťod Tania » Štv 19.05.2011 20:40

...tak a máme problém :plac: nášmu Darkovi sa dnes niečo stalo s nožičkou...hral sa s o dosť väčším psíkom, ale priateľ dával pozor,...no nejakým štýlom ho ten psík asi pristupil alebo čo, lebo len zrazu začal strašne kňučať a zvalil sa na chrbát...priateľ sa mu na tú nôžku pozrel, a že ako keby bola "vypadnutá" z kĺbiku ...tak hneď bežal k vetovi...ten mu povedal, že zlomené to nie je, ale že máme prísť zajtra okolo tretej, zatim mu dal dve injekcie, nejaké antibiotiká..lebo že to môže byť pretrhnuté väzivo :plac: držte palce, nech je to len natiahnuté, lebo ak nie, tak ho bude čakať možno až operácia :plac: :plac: :plac:
“Climb the mountain so you can see the world, not so the world can see you."

Stafordširský bulteriér..."je úžitkem i potěšením pro rozumné, terčem pro hlupáky"...
Tania
Junior
 
Príspevky: 469

Re: Niečo s väzom

Poslaťod agitomy » Sob 14.04.2012 18:24

Ahojte,viem ze moja otazka moc do tohto fora nepatri,kedze sa netyka psa ale kozy ( :lol: ),ale mozno sa tu najde niekto kto by vedel pomoct. Pred casom nasa koza zacala krivat-nebolo to nic dramaticke,mysleli sme si ze asi niekde zle stupila a tak sme to nijak moc neriesili. Neskor sa jej stav ale zacal zhorsovat,noha (prava predna) sa jej zacala vykrucat smerom dovnutra a okrem toho zacala aj velmi chudnut. Nasi ju teda vzali k veterinarovi,kde jej spravili RTG a zistili,ze ma poskodene vazivo-ma tam vraj dost velku medzeru (neviem to blizsie popisat,kedze ja som tam nebola a nevidela som ten snimok). Okrem toho zistili,ze ma 3 druhy parazitov,takze ju hned aj odcervili,druhu davku dostala u nas doma po 2 tyzdnoch. Veterinar jej dal nejaku injekciu a na doma nam dal prasok NutriMix.Nohu jej obviazal a natrel nejakou mastou. Povedal,ze by to mohli operovat,ale operacia by vysla 500€ a kozy vraj zle znasaju narkozu,takze by to nemusela prezit. Zatial to teda riesime tak,ze jej nohu natierame,obvazujeme a davame jej tablety zo zralocej chrupavky.Jej stav sa bohuzial zatial nezlepsuje,casto meci od bolesti a kvoli tomu aj zle zerie a pomaly pribera.Zle sa jej vstava a nohu ma vykrutenu tak,ze prakticky chodi po clenku :plac: . Pokial sa jej nepolepsi,navsivime znovu veterinara. Nevedel by mi zatial niekto poradit,co by sa s tym este dalo robit? Existuje este nejake riesenie ako by sa jej alo pomoct okrem tej operacie? Dakujem za vsetky rady.
agitomy
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 44

Re: Niečo s väzom

Poslaťod zuzkabluzka » Uto 01.12.2015 21:07

Ahojte. Máte nejaké skúsenosti s opotrebuvávaním skrížených väzov? Niečo, čo by zabránilo roztrhnutiu v budúcnosti?
Koniec dobrý, všetko dobré. :)
zuzkabluzka
Big Dog
 
Príspevky: 1719

Predchádzajúci

Späť na Úrazy