Maltézsky psík / Maltese (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Maltézsky psík / Maltese (FCI)

Poslaťod nellynka » Uto 03.06.2008 10:01

ahojte všetci, ešte som tu poriadne nič nečítala o tejto nádhernej rase...ja mám malé šteniatko už 6 dní u nás doma a uvítala by som nejaké rady aby som mohla spraviť Nellynku najšťastnejším havkom na svete :) Ďakujem...a pozdravujem vaše zlatinká :ahoj:
nellynka
Okoloidúci
 
Príspevky: 3
Bydlisko: detva

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Vikiki22 » Uto 03.06.2008 18:11

Vitaj! :smile: Tešíme sa, že si k nám privítala. Napíš nám, s čím kŕmiš tvojho hafa, či s ním dačo cvičíš a ako sa správa. Teda, čo o ňom už vieš. Potom budeme múdrejší. :no:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11057
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Maltézsky psík

Poslaťod nellynka » Str 04.06.2008 12:06

nelly bude mat zachvilku tri mesiace a krmim ju vylucne granulami..tusim eukanuba ci tak nejak sa volaju a a este royal canin ale tie jej taak nechutia...zatial je u nas tyzden a pomaly ju zvykam cikat a kakat na jedno miesto a uz robi pokroky..teda na cikanie sa stazovat nemozem to sa vycika vzdy len na tie noviny ale bobky nechava vsade :) nastastie mame plavajucu podlahu a po granulkach ich ma pekne tvrde :jop: dost ma trapia ocka..stale ich ma zaslzene a plne skamier a neznasa ked jej to vyberam, ale tak hadam si po case zvykne:) inac je uplne zlatucka..som sa chcela spytat ze odkedy ju mam ucit na voditko lebo zatial chodime vonku len tak ale pocuva na meno takze nikdy daleko neodbehne..kupili sme jej ten postroj XS ale aj to jej je velke :D
nellynka
Okoloidúci
 
Príspevky: 3
Bydlisko: detva

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Vikiki22 » Str 04.06.2008 13:39

Výborne! :smile: Teší ma, ako sa o psíka staráš! Ale dobrá rada: dobre, že ju kŕmiš granulkami, ale ešte kým je takéto šteňa, dávaj jej aj varené mäsko s ryžou a podobne. A nezabudni ani na ovocie a varenú alebo surovú zeleninu, napr. mrkvu! Vitamíny sú dôležité elementy v strave mladého psa. :smile:
A na vodítko ju môžeš zvykať aj teraz, nič sa jej nestane. Ale najprv daj obojok, až potom postroj, aby si na to zvykla. :no:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11057
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Maltézsky psík

Poslaťod nellynka » Str 04.06.2008 13:43

dakujem:) aké druhy ovocia myslis ? a este som sa chcela opytat ze co robit ked psik stale vonku papa spaky a kadejake smeti..je t ov tom ze mu chyba nieco v potrave??
nellynka
Okoloidúci
 
Príspevky: 3
Bydlisko: detva

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Vikiki22 » Str 04.06.2008 13:43

Maltézsky psík (pinč)


Originálny názov plemena : Maltese

Krajina pôvodu : Stredomorie

Doba vzniku : Stredovek

Pôvodné využitie : Spoločník

Dnešné využitie : Spoločník

Priemerná dĺžka života : 14-15 rokov

Hmotnosť : 3-4 kg

Výška : 20-25 cm

História
Maltézsky psík je jedno z najstarších plemien psov vôbec. Pravdepodobne pochádza z jadranského ostrova Mljet, z ktorého bolo tiež odvodené jeho meno. Niektoré zdroje však uvádzajú, že tento pes pochádza z ostrova Malta. Patronát nad týmto plemenom má však od roku 1989 Taliansko. V stredoveku býval spoločníkom vysokej šľachty, od antiky až po novovek bol obľúbeným spoločníkom vznešených dám. Maltezáčik patrí do skupiny bišónov, je však isté, že predkovia všetkých týchto, dnes už samostatných a vyšľachtených plemien, pochádzajú zo Stredomoria, kde si ich bohatá aristokracia držala len pre potešenie a pre zvýšenie spoločenskej prestíže.

Všeobecný vzhľad
Maltezáčik je malý, elegantný pes, s nízko posadeným, kompaktným telom s rovným chrbtom. Hlava je stredne veľká s tmavými očami a čiernym nosom. Uši sú nasadené vysoko, sú dlhé a priliehavé, bohato osrstené. Chvost je nasadený v línii chrbta a je nesený v oblúku nad chrbtom.

Srsť a farba srsti
Srsť je veľmi dlhá, hustá a lesklá, rovná a hodvábna, bez podsady. Na tele je dlhšia než výška v kohútiku a splýva k zemi ako prikrývka. Na hlave je srsť tiež veľmi dlhá, na chvoste splýva na jednu stranu trupu. Farba srsti je čisto biela, prípustný je odtieň bledej slonoviny.

Spoločenská charakteristika
Maltezáčik je príjemný pes, ktorý má rád ľudí a nevyhľadáva konflikty ani s ostatnými psami, ani s inými zvieratami. K cudzím ľuďom sa chová zdržanlivo, známu návštevu však priateľsky uvíta.

Vzťah k deťom
Je to veľmi prítulný a živý pes, ktorý deti miluje, a veľmi rád sa zúčastní ich hier.

Výchova
Maltézsky psík je inteligentný, vyrovnaný pes, ktorý sa dobre učí, preto jeho výchova nebýva náročná. Základný výcvik poslušnosti je však nutnosťou. Jeho výchova však nesmie byť príliš tvrdá ani prísna, pretože je veľmi citlivý.

Držanie
Maltezáčik je typický rodinný pes, ktorého je vhodné chovať v byte. Uspokojí sa s malým brlôžkom v kľudnej časti bytu, kde môže nerušene odpočívať. Pokiaľ je zavretý sám v miestnosti, chápe to ako trest, preto je treba zaistiť mu voľný pohyb po celom byte.

Pohyb
Maltezáčik potrebuje dostatok pohybu, ale nevyžaduje príliš dlhé vychádzky. Pokiaľ s ním však na nejaký výlet vyjdete, prispôsobí sa vám, a rád vás bude doprevádzať.

Starostlivosť
Pokiaľ chcete mať maltezáčika vo výstavnej kondícii, potrebuje jeho srsť mnoho starostlivosti a pozornosti. Každodennú starostlivosť uľahčí výber kvalitnej kozmetiky a pomôcok. Pokiaľ sa srsti tohoto psíka budete venovať denne, postačí vám k tomu pár minút. Veľmi dôležité je každodenné prečesávanie a kartáčovanie v období, keď sa mení srsť zo šteňacej na dospelú. Pes si v tomto období na pravidelné česanie navykne a prehĺbi sa tým aj váš vzájomný vzťah. Pokiaľ chcete mať maltezáčika iba na maznanie, stačí kúpanie asi raz za 1-2 mesiace s použitím kvalitného šampónu a kondicionéra. Denne je nutné čistiť oči a srsť pod očami, aby sa nevytvárali škaredé stopy po slzách, čomu možno predísť použitím špeciálneho roztoku. Keď je srsť vysušená, použite olej. Pokiaľ však chováte výstavného psa, kúpanie musí byť častejšie, asi raz za týždeň, až 14 dní. Starostlivosť o srsť výstavného psa nájdete nižšie v rubrike „Príprava na výstavu“.

Najčastejšie choroby
Epifora – výtok sĺz; trichofýcia; luxácia jabĺčka; stomatitída a zubný kameň; tracheálny kolaps

Príprava na výstavu
U tohoto plemena príprava na výstavu spočíva v úprave jeho dlhej, hodvábnej srsti. Výstavného psa je nutné kúpať raz za týždeň až 14 dní. Srsť sa natáča do špeciálnych hodvábnych alebo igelitových natáčok, v ktorých musí byť premastená olejom, aby sa chlpy nelámali. Natáčky sa prečesávajú asi dvakrát týždenne.

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11057
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Vikiki22 » Str 04.06.2008 13:45

nellynka píše:dakujem:) aké druhy ovocia myslis ? a este som sa chcela opytat ze co robit ked psik stale vonku papa spaky a kadejake smeti..je t ov tom ze mu chyba nieco v potrave??


Nie, to určite nie. :smile: Ale tak, pes je pes. A pes je zvedavý tvor, ba dokonca v nich koluje krv vlka a vlci, ak nie sú úspešní v love, pojedia kadečo...Ale pre istotu nenechávaj, aby všetko zjedla. :lol:
Ovocie a zelenia: viewtopic.php?f=6&t=375
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11057
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Iwušenka » Štv 19.06.2008 14:28

no miesto yorkšira som dostala maltezáčika :D..je taká milunká.. juuuj .. :hi:
Iwušenka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 88
Bydlisko: Lučenec

Re: Maltézsky psík

Poslaťod mischell1992 » Pia 20.06.2008 15:25

ahoj ja mma doma tiež maltezáčika a je strašne zlatá.Máme z nej radosť je to taký náš maznáčik. :smile: A momentálne má 3mesiace a 3 týždne a chcela by som sa spýtať že kedy by som mala začať s výcvikom,lebo je strašne vrtká a dlho nevydrží na jednom mieste ale uz vie sadnúť ale aj to len keď sa jej chce.Ale cika na noviny to je uz od malička tak naučena...a doma ju máme uz od 2 mesiacov.... A ako by som mala začať s výcvikom?Už som sa aj trošku o to pokúšala ale ona si robi čo ona chce...tak neveim ako na ňu....pls poraď
mischell1992
Okoloidúci
 
Príspevky: 1

Re: Maltézsky psík

Poslaťod kiki123 » Pia 20.06.2008 19:53

Ahojte :ahoj: , aj ja mam maltezacku. Vola sa Sofia a o mesiac bude mat 4 roky. Je uzasna a neviem si predstavit krajsie stvorenie ako je ona. To dokaze povedat kazdy o svojom psikovy, bez rozdielu rasy.
Tato rasa mi uplne vyhovuje. Sofinka ma uz tak dobre pozna a ja ju, ze nam staci na seba pozriet a uz vieme co ktora chce. Je velmi rozumna, rychlo sa ucila a v podstate som ju k niektorym veciam ani viest nemusela, prislo to tak samo, jej inteligenciou.
Jedno co ma mrzi, je to, ze je casto chorlava. Aj doktori mi vraveli, ze tato rasa je uz asi moc preslachtena. Ale ved to nemusi byt kazdy psik, na tom tak zle. Ide o to, ze sofinke pred rokom vyskocila medzistavcova platnicka. Boli sme na operacii a bolo to v poriadku, ale vracia sa to.
Ide o to, ze tyto psikovia maju kratke nohy a nemali by chodit po schodoch a skakat na postel.... Tak dajte pozor aj na tych svojich milacikov! :vykricnik:
Ale je to krasne stvorenie. Ju si oblubili i ti, o ktorych by som to nikdy nepovedala.
Rada pokecam s niekym o skusenostiach.
PA a drzim palce s vycvikom :no:
sofinka
kiki123
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12

Maltézsky psík

Poslaťod Iwušenka » Sob 21.06.2008 8:39

moja Lilith má 2 mesiace takže ešte furt len spinká.. taká je miluká ako taká gulička :hi:
Iwušenka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 88
Bydlisko: Lučenec

Re: Maltézsky psík

Poslaťod miku » Sob 21.06.2008 18:12

hlavne treba dat psikovi veeeeeeeela lasky :smile: :smile: :smile:
pes nie je zviera, pes je priateľ ......A. Munthe
miku
BANNED
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 48
Bydlisko: Ba- okolie

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Vikiki22 » Sob 21.06.2008 18:40

mischell1992, hlavne treba veeeľa trpezlivosti! :smile: Možno sa daný povel naučí za týždeň, možno za 2 mesiace. To závisí len a len od jedinca psa. Ale nevzdávaj sa! A keď je taká vrtká, mohla by si s ňou neskôr vyskúšať aj nejaký šport. :no:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11057
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Maltézsky psík

Poslaťod Iwušenka » Sob 21.06.2008 22:30

no moju zatiaľ učíme len hygienické návyky, ale ešte veľa vody pretečie kým pochopí o čo mi ide :hafan:
Iwušenka
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 88
Bydlisko: Lučenec

Re: Maltézsky psík

Poslaťod kiki123 » Ned 22.06.2008 20:17

neboj, ja som si tiez myslela ze moju nenaucim cikat do travicky a prislo to potom nejak samo. Ja si myslim, ze s nim sa treba vela rozpravat. Moja Sofinka vie uz sama co je dobre a co zle. A chudatko, niekedy mi je jej luto, ked sa jej nieco podari pokaslat, tak dojde za mnou s previnilou tvarickou a s velkymi vycitkami.
No skus sa na tie smutne ocka hnevat... Nejde to.
Takze si myslim, ze vela trpezlivosti, komunikacie a casu a vsetko bude ok.
Drzim palce!
sofinka
kiki123
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI