Chov a prínos pre plemeno

Poradňa pre začínajúcich chovateľov.

Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Fraga » Uto 03.06.2008 21:52

To isté je s chovateľmi u vás, na jednej strane sa dušujú za jedno ucho, alebo chvost, a na druhej kludne ufaklia psom prsty na nohách len aby boli v štandarde. Preto ma to zaujímalo. Lenže aj tak tvoj názor je "zbytočný" pretože ty nechováš podľa štandardu, neberú ťa výstavy, ako si napísala tvoje suky nebudú mať nikdy šteniatka, takže z toho mi vyplýva, že ani nemáš záujem, aby sa plemeno zkvalitnilo.

// Témy a príspevky rozdelené
/ Bibiana
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Hanka 1 » Uto 03.06.2008 21:53

Vynášíš trošku unáhlené soudy. To, že nechovám a chovat nechci, neznamená, že mi nezáleží na plemeni. Zkus se na to podívat i z jiného úhlu. Pro koho bych chovala? Kdo z pejskařů vůbec ví, co to je ČSV, jak myslí, jak reaguje, jak se s ním pracuje, co potřebuje a naopak - co by u nich mělo být možná i nějak zakázáno? Opravdu velmi málo kdo. Mám chovat pro lidi, kteří nevědí, jak důležitá je socializace psa, jak se psem komunikovat, jak získat VZÁJEMNOU důvěru a respekt? Pro lidi, kteří řeší jenom, jak psa nacpat do šablony standardu plemene, do šablony zkouškového řádu, na dvůr na hlídání a tak dál, pro lidi, kteří řeší pořád dokola "dominanci" psa, vědí přesně, co si pes smí a nesmí dovolit, ale nevědí a ani je nezajímá, co si můžou a mají dovolit oni? Pro tyhle lidi chovat nebudu, protože jsem přesvědčená o tom, že by žádné zvíře mít neměli. Až najdu tak 9 - 10 těch, o kterých si budu jistá, že budou psa respektovat jako živého tvora a dokážou k němu jako takovému mít trochu respektu, štěníky mít budem. Dřív ale ne. Já jsem totiž odpovědná za kvalitu života svých psů a těch potencionálních štěňat taky. Jsem to já, kdo jim vybírá majitele a kdo rozhoduje o jejich příštím životě. Pokud si já nebudu jistá, že vyberu správně, fenku nenechám nakrýt.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Silwuska » Uto 03.06.2008 21:53

Fraga píše:pretože ty nechováš podľa štandardu, neberú ťa výstavy, ako si napísala tvoje suky nebudú mať nikdy šteniatka, takže z toho mi vyplýva, že ani nemáš záujem, aby sa plemeno zkvalitnilo.


Nechapem ako si toto vyvodila?? :oo: to ze niekto neprodukuje stenata a netaha psov po vystavach znamena ze mu nezalezi na plemene??? ver ze v mnohych pripadoch to je uzplne naopak, a hanka to napisala krasne...keby boli taky chovatelia vsetci (moje zbozne prianie :ach: )
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod meggie26 » Uto 03.06.2008 21:54

Vynášíš trošku unáhlené soudy. To, že nechovám a chovat nechci, neznamená, že mi nezáleží na plemeni.

vysvetli mi ako ho tym skvalitnis ze sa budes na neho pozerat? asi tazko....

Silwuska skvalitnenie plemena je ze produkujes stale kvalitnejsie a kvalitnejsie odchovy zalezi ti na zdravotnom stave jedincov atd.... ale ked ze nebude mat nikdy nijake potomstvo ako jej zalezi na plemene a jeho zveladeniu???? Toto mi nejako nejde logicky do hlavy :nwm:
Každý úspech, ktorý dosiahneme, nám vytvorí nepriateľov.
Ak chceme byť obľúbení, musíme byť priemerní. (Eddie Murphy)
meggie26
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2362
Bydlisko: Nitra

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Fraga » Uto 03.06.2008 21:55

Hanka 1 píše:To, že nechovám a chovat nechci, neznamená, že mi nezáleží na plemeni.

Tak ako napísala Meggie a čo teda robíš pre zveladenie plemena? ked ti na ňom zálezí? to že ho máš doma? to tomu moc nepomôžeš. Lebo inak netuším ako sa dá ešte plemenu pomôcť ako tým, že robím cielený výber v šteniatkach, podľa kvalit ako exteriéru, tak povahových, pracovných, ktoré sú okrem iného zakotvené v štandarde, na čo bol pes šlachtený a myslím, že chovateľovi, by malo záležať na tom, aby tieto vlastnosti rozvíjal.

Hanka 1 píše:Zkus se na to podívat i z jiného úhlu. Pro koho bych chovala? Kdo z pejskařů vůbec ví, co to je ČSV, jak myslí, jak reaguje, jak se s ním pracuje, co potřebuje a naopak - co by u nich mělo být možná i nějak zakázáno? Opravdu velmi málo kdo. Mám chovat pro lidi, kteří nevědí, jak důležitá je socializace psa, jak se psem komunikovat, jak získat VZÁJEMNOU důvěru a respekt?

Tak toto sa ti teda Hanka čudujem. Je málo ľudí, ktorí pristupujú k chovu takýmto spôsobom, myslím zodpovednosť za vyprodukované šteniatka. Práve preto sa čudujem, že chovať nechceš. Podľa mňa vybrať správneho majiteľa pre moje šteniatko je veľmi dôležité. Prečo potom nepodáš svoje názory a vedomosti ďalej tým, že nových majiteľov budeš viesť k tomu aby šteniatko viedli správnym smerom? Veď servis po odpredaji šteniatok funguje v lepších chovkách a myslím, že to by malo byť povinnosťou každého chovateľa, aby sa o svoj odchov zaujímal aj po predaji. (ak to teda nie je množiteľ, ktorý vidí iba zisk).

Hanka 1 píše: Pro lidi, kteří řeší jenom, jak psa nacpat do šablony standardu plemene, do šablony zkouškového řádu, na dvůr na hlídání a tak dál, pro lidi, kteří řeší pořád dokola "dominanci" psa, vědí přesně, co si pes smí a nesmí dovolit, ale nevědí a ani je nezajímá, co si můžou a mají dovolit oni? Pro tyhle lidi chovat nebudu, protože jsem přesvědčená o tom, že by žádné zvíře mít neměli. Až najdu tak 9 - 10 těch, o kterých si budu jistá, že budou psa respektovat jako živého tvora a dokážou k němu jako takovému mít trochu respektu, štěníky mít budem. Dřív ale ne.

Tak tu sa ti Hanka čudujem druhý krát, pretože práve takýto ľudia by to potrebovali najviac! Ale tým, že nie si ochotná venovať trošku z tvojich vedomostí, napriek tomu, že si myslíš, že by takýto ľudia mať psa nemali, tomu nezabrániš. Skôr naopak. Tak či onak si psa zaobstarajú, ale z neho vyrastie iba to čo si popísala vyššie. Je to škoda. :ua: [/quote]

Hanka 1 píše: Já jsem totiž odpovědná za kvalitu života svých psů a těch potencionálních štěňat taky. Jsem to já, kdo jim vybírá majitele a kdo rozhoduje o jejich příštím životě.


Presne takto by sa mal chovať kadžý chovateľ. :jop:

Silwuska píše:Nechapem ako si toto vyvodila?? :oo: to ze niekto neprodukuje stenata a netaha psov po vystavach znamena ze mu nezalezi na plemene??? ver ze v mnohych pripadoch to je uzplne naopak.


Akým spôsobom mu na ňom teda záleží? že ho nechá v byte na gauči? ked havo by sa rád preháňal po poli a robil svoju robotu na ktorú bol vyšľachtený? alebo ako si to myslela?
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Hanka 1 » Uto 03.06.2008 21:56

Co dělám pro plemeno? Třeba to, že se je snažím pochopit, jak myslí, co a jak a proč dělají a spoustu dalšícch věcí. A snažím se k tomu nasměrovat další lidi.

To, co píšeš o tom, jak mám vybírat z kvalitních rodičů kvalitní štěňata, to je pravda a tak by se to opravdu mělo dělat. Realita je ale naprosto, ale naprosto o něčem jiném. Chová se a posuzuje se podle toho, čí ten pes je, kdo je majitel, kdo je chovatel, o dost zvlášním pohledu na to, co je zdravý pes (například posuzování DKK) nemluvě. Píšeš o teorii, ale praxe je bohužel jiná. O tom, jaká je situace v chovatelských klubech se raději ani zmiňovat nebudu.

Koukám se na to tak - nikomu to nevnucuju, ale budu se podle toho řídit dál - že když si pořídím pejska, mám za povinnost se mu postarat o co nejlepší život, stejně tak případným štěníkům. Pořizovat si psa na výstavy, na chov, na výcvik, koně na parkury... a tak, to mi zase tak moc neříká. Nejsem proti tomu dělat se psem aktivity, které ho baví a nestresují a nepoškozují jeho zdraví. Ale jen do té míry, dokud k tomu nepotřebuju chirurgické úpravy toho psa, donucovací prostředky používané k dopilování přesnosti nebo k donucení psa k nějaké aktivitě. Pak už to není společná zábava se psem, pak už toho psa používám jako nástroj k získání poháru, mašle, umístění. Pro sebe, ne pro něj. A to mi příjde o ničem. Pes mi dává všechno, co má, bez výhrad. Já to přijímám a snažím se to vracet. Nemám ráda žádné dluhy a tyhle už vůbec ne.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod meggie26 » Uto 03.06.2008 21:56

Hanka mne nemusis vysvetlovat o vystavach o chove ani o kluboch ja viem presne o com to je to by si skor mala vysvetlit niektorym ludom tu ktory este stale nosia ruzove okuliare a myslia si jak je vsetko dokonale a ze jeho pes vyhral preto ze na to ma....

ako mi co chodime so psami na vystavy alebo robime nejaku cinnost nasmu psovi nerozumieme? nesnazime sa ho pochopit a dat mu lasku???? To je teda dobry blud.
Každý úspech, ktorý dosiahneme, nám vytvorí nepriateľov.
Ak chceme byť obľúbení, musíme byť priemerní. (Eddie Murphy)
meggie26
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2362
Bydlisko: Nitra

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod rea » Uto 03.06.2008 21:57

Fraga píše:Tak ako napísala Meggie a čo teda robíš pre zveladenie plemena? ked ti na ňom zálezí? to že ho máš doma? to tomu moc nepomôžeš. Lebo inak netuším ako sa dá ešte plemenu pomôcť ako tým, že robím cielený výber v šteniatkach, podľa kvalit ako exteriéru, tak povahových, pracovných, ktoré sú okrem iného zakotvené v štandarde, na čo bol pes šlachtený a myslím, že chovateľovi, by malo záležať na tom, aby tieto vlastnosti rozvíjal.

Je málo ľudí, ktorí pristupujú k chovu takýmto spôsobom, myslím zodpovednosť za vyprodukované šteniatka. Práve preto sa čudujem, že chovať nechceš. Podľa mňa vybrať správneho majiteľa pre moje šteniatko je veľmi dôležité. Prečo potom nepodáš svoje názory a vedomosti ďalej tým, že nových majiteľov budeš viesť k tomu aby šteniatko viedli správnym smerom? Veď servis po odpredaji šteniatok funguje v lepších chovkách a myslím, že to by malo byť povinnosťou každého chovateľa, aby sa o svoj odchov zaujímal aj po predaji. (ak to teda nie je množiteľ, ktorý vidí iba zisk).

Ale tým, že nie si ochotná venovať trošku z tvojich vedomostí, napriek tomu, že si myslíš, že by takýto ľudia mať psa nemali, tomu nezabrániš. Skôr naopak. Tak či onak si psa zaobstarajú, ale z neho vyrastie iba to čo si popísala vyššie. Je to škoda. :ua:


Tak som si ten príspevok trošku skrátila, ale snažila som sa to skôr zhrnúť, ako vytrhnúť za kontextu, dúfam, že sa mi to podarilo. O kupirácii som sa tu už kedysi na začiatku tejto témy vyjadrila, nebudem to teda opakovať. Príspevok bol smerovaný Hanke a ja si práve myslím, že Hanka robí u plemien, ktoré má, osvetu a servis, ktorá by mala ísť od chovateľov, ale aj z vlastnej skúsenosti viem, ako tá osveta koľkokrát bohužiaľ vyzerá a preto si myslím, že to, čo Hanka robí, pre plemeno prospešné je. Ja k tomu pristupujem tak isto, stretla som sa totiž s príliš veľa majiteľmi psíkov môjho plemena, ktorí svojho psa nezvládajú kvôli špecifikám plemena, s ktorými nevedia pracovať a od samotných chovateľov dostanú odpoveď, že je to ok, alebo rady, nad ktorými sa rozum zastavuje. A to mám doma uchovnenú fenku, aj psíka. Šteniatka nebudú z viacerých dôvodov. Záujmcov by bolo. Najviac takých, ktorí obdivujú vzhľad plemena, potom tí, pre ktorých sú vlastnosti plemena výzvou, čo často nedopadá dobre. Takže aj toto je pre chov plemena prínosom a nie malým. Nemusí ním byť len produkcia kvalitných šteniat. Môže to byť aj to, že má človek psíka doma, nechová, ale psa má zvládnutého, vyrovnaného a spokojného a podelí sa o skúsenosti, ako sa to dá dosiahnuť. To naozaj nie je málo. Pre niektorých chovateľov je to ale bohužiaľ nepodstatné.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré aj zlé. Skôr ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ.
rea
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 425

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Hanka 1 » Uto 03.06.2008 21:57

Meggie,

nikde jsem netvrdila a ani netvrdím, že je špatné psa vystavovat nebo s ním cvičit a pracovat. To je jen a jen tvoje konstrukce. Jen tvrdím, že já sama bych nikdy u toho nešla k tomu, abych psa dala nějak chirurgicky upravit pro to, abych s ním měla větší úspěch na výstavě nebo pro to, aby se mi víc "líbil". Nic proti výcviku a sportu nemám. Mám něco jen proti různým pomůckám a praktikám, kterými je dnes běžné psa nutit k větší rychlosti, k vyššímu výkonu. Asi sama uznáš, že pokud tě někdo k něčemu nutý nevybíravým tlakem, je ti to nepříjemné a dost brzy ti to příšlušnou činnost zoškliví.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Fraga » Uto 03.06.2008 21:58

Hanka 1 píše: Co dělám pro plemeno? Třeba to, že snažím se k tomu nasměrovat další lidi.

Len tak cudzích ľudí? (alebo nechapem odpovedi, cvičíš psy?) opodstatnenie by to malo, keby si svoj chov usmerňovala a vyberala pre svoje štendulína tých správnych majiteľov. Prečo ti záleží viac na cudzom odchove ako na vlastnom?

Hanka 1 píše:To, co píšeš o tom, jak mám vybírat z kvalitních rodičů kvalitní štěňata, to je pravda a tak by se to opravdu mělo dělat. Realita je ale naprosto, ale naprosto o něčem jiném. Chová se a posuzuje se podle toho, čí ten pes je, kdo je majitel, kdo je chovatel, o dost zvlášním pohledu na to, co je zdravý pes (například posuzování DKK) nemluvě. Píšeš o teorii, ale praxe je bohužel jiná. O tom, jaká je situace v chovatelských klubech se raději ani zmiňovat nebudu.


Hanka, ale nemyslíš, že by sa to už konečne malo zmeniť? prečo sa stále niekomu vyhýbať? Prečo neskúsiť ovplyvňovať činnosť v klube od seba? Aj keď je to ťažké? Angažovať sa a snažiť sa presadiť svojim chovom ked viem, že ten pes na to má? (nehovorím o tom, ak na to nemá). Ja som tiež neraz pocítila v kruhu aj na poslednej výstave, že ešte stále nie som ten "správny dlhoročný a známy chovateľ" napriek tomu sa nevzdávam. Ja stále hovorím to isté to, že ak mal niekto pred 10rokmi dobrého psa neznamená, že ho bude mať aj 354 generácii - myslím exteriér a teda, že meno nerobí víťaza, alebo teda by aspoň nemalo robiť. A fakt by bolo vhodné, keby už začali posudzovať podľa psov a nie podľa majiteľov. Ale tým, že nepôjdem na výstavu sa to nespraví.

rea píše: Príspevok bol smerovaný Hanke a ja si práve myslím, že Hanka robí u plemien, ktoré má, osvetu a servis, ktorá by mala ísť od chovateľov, ale aj z vlastnej skúsenosti viem, ako tá osveta koľkokrát bohužiaľ vyzerá a preto si myslím, že to, čo Hanka robí, pre plemeno prospešné je. Ja k tomu pristupujem tak isto, stretla som sa totiž s príliš veľa majiteľmi psíkov môjho plemena, ktorí svojho psa nezvládajú kvôli špecifikám plemena, s ktorými nevedia pracovať a od samotných chovateľov dostanú odpoveď, že je to ok, alebo rady, nad ktorými sa rozum zastavuje.


Rea a nie je práve toto dôvod, aby som chovala a vyberala pre svoje šteniatka vhodných majiteľov? Veď práve preto, že veľa chovateľov osvetu, servis nerobí to vyzerá ako vyzerá. Mne to teraz pripadá, akoby ste sa vzdávali, hodili flintu do žita. Veď aj tak ich bude stále veľa. Ale takto sa to nezmení nikdy.

rea píše: A to mám doma uchovnenú fenku, aj psíka. Šteniatka nebudú z viacerých dôvodov. Záujmcov by bolo. Najviac takých, ktorí obdivujú vzhľad plemena, potom tí, pre ktorých sú vlastnosti plemena výzvou, čo často nedopadá dobre. Nemusí ním byť len produkcia kvalitných šteniat. Môže to byť aj to, že má človek psíka doma, nechová, ale psa má zvládnutého, vyrovnaného a spokojného a podelí sa o skúsenosti, ako sa to dá dosiahnuť. To naozaj nie je málo. Pre niektorých chovateľov je to ale bohužiaľ nepodstatné.

Rea ja ti neviem. Podľa mňa je toto prínos pre spoločnosť, ak so psom niekam ideš, že sa vie správať, že ťa poslúcha, vieš že ti nenapadne bez príčiny decko, prípadne nevyrobí niečo za čo by si sa musela hanbiť, alebo zodpovedať, ale prínos pre plemeno ako také to nie je. Pretože táto tvoja snaha vychovať správneho psa s vlastnosťami ako má mať ostane len v tvojom psovi a nepodá tuto informáciu v génoch ďalej. Tak isto nepodáš ty informácie o tom, ako si to so psom dosiahla novým majiteľom šteniat. Osveta sa stráca. O to viac je to smutné, ak sú ľudia, ktorí si vedia spraviť so psom "poriadok", vedú ich pracovne, psy sú psychicky vyrovnané, neprodukujú takéto kvalitné šteniatka ďalej. A tak viac príležitostí majú práve ľudia, ktorých si popísala vyššie. :ua:
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod raky » Uto 03.06.2008 21:58

Fraga píše:Akým spôsobom mu na ňom teda záleží? že ho nechá v byte na gauči? ked havo by sa rád preháňal po poli a robil svoju robotu na ktorú bol vyšľachtený? alebo ako si to myslela?


No a ešte danú vetu som citoval pre to, že si osobne myslím, že najvačšou reklamou pre akékoľvek plemeno je akýkoľvek styk a možnosť pozrieť na psa a zamyslieť sa, možno spôsobom - nikdy sme nemali psíka, nechceme práve takéhoto???
A tie možnosti sú aj výstavy, už menej asi skúšky, ale hlavne každodenný život zo psom/ vychádzky aj do centra na kávu, do reštiky na obed, do zahraničia k moru atď... Držím palce ľudom, čo to robia... Ak teraz čítate týchto pár riadkov, spomente si, akú radosť Vám spraví iný vychovaný psík a jeho majiteľ.... A pre iných to je tá najvačšia reklama!
Ja oobne v SR mám problém s akceptáciou psov napr. pri víkendoch /radšej chodíme pod stan/, ale napr v Nemecku skoro žiadny penzión problém nemá..., teraz ma napadá, že možno je u nás málo záujemcov o takéto služby....

:ahoj:
raky
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4149

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod rea » Uto 03.06.2008 21:59

Fraga to, čo píšeš, vyberať vhodných jedincov a potom majiteľov pre svoje šteniatka, to je svätá pravda, ale bohužiaľ len časť celku a je škoda, že práve väčšina chovateľov takto rozmýšľa, aj keď česť im, ak to robia. Možno ak máš jazvečíkov, nie je to tam tak vypuklý problém, ako u iných plemien, napríklad aj u toho beaucerona, že síce zoženieš šteniatko z kvalitného chovu, ale je ti to prd platné, ak nevieš, čo s tým. Vylúčia ti ho z výstavy, pretože útočí na psov, nestrpí prehliadnutie rozhodcoma tak ďalej. Stretla som sa bohužiaľ s toľkými prípadmi, kedy nie dispozície psa, ale nevedomosť majiteľa spôsobili, že pes sa do chovu nedostal. Ešte stále to nie je prínos do chovu? Možno je pre teba trochu okrajový, ale ak zlyhá majiteľ v tomto, pes má smolu a do chovu neprispeje. To, že budúci majiteľ zabezpečí, že tvoje šteniatko sa bude mať dobre a budú ho mať radi, nie je všetko. Poznám ľudí, ktorí majú radi svojho problémového psa. A poznám chovateľov, ktorých osveta je skôr na škodu. Konkrétne v tejto dobe napríklad tým, že mnohí tvrdia, že napríklad labrador je samovychovávací.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré aj zlé. Skôr ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ.
rea
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 425

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod raky » Uto 03.06.2008 22:00

Možno sa mýlim, ale u labradorov je to aj popularitou plemena a aj snahou za ziskom množitelov a aj niektorých chovatelov...
Rea, súhlasím s Tvojim príspevkom, ale človek, ktorý si kúpi samovychovávajúceho labradora /iné plemeno/, si asi iné ani nezaslúži...Viem, že je to škoda nakoniec pre toho psíka, ale ..... :ua: , on si tiež nezaslúži takého majiteľa.... :no:
raky
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4149

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod Tchor » Uto 03.06.2008 22:00

muj nazor je ze jen tak cca 10% lidi co ma psa by tohopsa opravdu mit melo. vetsina lidi neni schopna prizpusobit sve mysleni a zpusob zivota tomu ze ma psa ale chce po psovi aby sve mysleni a zpusob zivota prizpusobil lidem. Zaroven ovsem nejsou schopni to tomu psovi rozumne vysvetlit.
Tchor
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1644
Bydlisko: Svinarov ( u Slanyho) - Stredocesky kraj

Re: Chov a prínos pre plemeno

Poslaťod raky » Uto 03.06.2008 22:00

no musím súhlasiť a budem sa sanažiť dať maximum do tých 10%... :smile:
raky
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4149

Ďalší

Späť na Chovateľstvo