Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Sem píšte vaše rady a nápady.

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod Lindchen » Ned 20.02.2011 20:44

S rodičmi je to ťažké, človek si ich nevyberie. Lenže ak to budú podporovať (tým, že mu vyhovejú), sa pes neumúdri, ale bude štekať časom sústavne, kľudne aj v noci. A už sa neukľudní za 5 minút, ale za hodinu, sú psy, ktoré štekajú celodenne. Isto nechceš o psíka prísť (rodičia budú žiadať, aby išiel preč). Už teraz je to prehnaté, toto je cesta do pekla :ua: .
Navrhujem psa unaviť tak, že bude rád, že má od teba pokoj. Máš veľmi aktívne plemeno. Koľko času mu denne venuješ? Čo robíte?
"Everything you love will probably be lost, but in the end, love will return in another way." Franz Kafka
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8616
Bydlisko: Bratislava, Ružinov

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod usagi » Ned 20.02.2011 22:04

jeeej,toto mame aj my doma :joint: akonahle zasadnem tak sa pride mrknut,ci to myslim vazne a ked vidi,ze hej,tak si raz stekne a ja ho bud pustim vyskocit,alebo poviem "teraz nie" a je pokoj :lol: ale teda musim povedat ze zakladom je splnenie jeho podmienok na aktivitu,kebyze ho mam dlhodobo necinneho tak by sa ustekal k smrti a vyskrabal sa mi aj na hlavu.
usagi
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3165
Bydlisko: NR

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod Cathie » Ned 20.02.2011 22:47

Extazy byt tebou, skombinujem hned niekolko veci - pes ma zjavne vela energie, malo zamestnania, tak si ju vybija aj takymto sposobom. Dopraj mu dostatok aktivity, nielen fyzickej, ale aj psychickej. Behanie ci prechadzka po lese je super, ale treba ju doplnit vhodne tak, aby sa aj psychicky unavil - to dosiahnes tym, ze bude musiet makat aj kolieckami v hlave :no: Napr ucenie novych cvikov, hladanie pamlskov/hraciek schovanych, idealne vsetky taketo veci robit cez hru a pozitivnu motivaciu.. Skus si precitat aj temu kliker, to v tomto pripade moze byt tiez zaujimavy napad - ako na zabavenie psa, tak aj na odstranovanie stekania (navyse s nim mozes pri spravnej metode psa naucit istej trpezlivosti).

A na druhej strane byt tebou, tak pozorujem dobre jeho spravanie a snazim sa predist situacii, kedy pes zacne vystekavat - ja by som mu radsej dala jest 10 minut skor bez toho, aby si pytal stekanim - vzdy je to vychovne lepsie nez tych 10 minut pockat, potom 5 minut vzdorovat a nakoniec mu dat ustekanemu jest len preto, ze rodicia stekanie nevydrzia (v tomto pripade totiz vyhral on - dostal, co si pytal). Musis proste najst kompromis medzi tym odnaucenim vystekavania a tym, aby rodicov neporazilo no. :smile:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod ??Maria?? » Pon 21.02.2011 8:21

Súhlasím s Cathie s tým, že psa unav aj psychicky. Naučíš ho nové triky, budete si pomaly budovať v sebe dôveru, pes sa ti unaví.
Obrázok
??Maria??
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 878
Bydlisko: Bratislava- DNV

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod extazy » Str 23.02.2011 17:37

ok, ďakujem za rady, ja s ním chodím momentálne večer na dlhšie prechádzky, na lúky poprípade si s ním zabehám po meste, naobed bohužial nemám moc času a musím chodiť na doučovanie tak chudákovi musí stačiť vychádzka kaurát na vykonanie potreby (tak 10-15min.). Cez víkendy chodím samozrejme na každú prechádzku trochu inde, no aspoň tak na hodinu nech si poočucháva čo mu treba a nech spraví čo treba. A mám tu další problémik, všimol som si že chodí po byte s "mierne" stiahnutým chovstom, skrátka ním nevrtí ako keď bol menší, ale nemá ho zase ani medzi polkami úplne stiahnutý, vyzerá to tak akoby sa doma netešil, a už keď vidím že ide skákať napr. na stôl a poviem mu Fuj to! alebo nesmieš! tak naňoh neskáče, a to isté platí pritom aj keď ho pristihnem, zlezie a počká, ja rýchlo knemu podídem a mierne ho potiahnem za kožu na krku dúfam že robím dobre, no pokial ho nepristihnem ale žaluje mi dakto doma že tam bol pred 5min, alebo tak neja tak ho netrestám. A nevedeli by ste čosi poradiť aj na to keď robí sadni/lahni automaticky? Snažím sa mu nedať pamosok dokedy si nesadne keď mu poviem sadni, nebudem mu hádam dávať pamosok keď spraví to čo som odneho nechcel, a skrátka stále skúša čo som odneho chcel, a stále mi doma pozerá na ruky keď ho volám, no pokial nanho zavolam takým radostným tónm že Hunter pod ku mne, ideme sa pohrať, tak príde v pohode a nepoerá sa na ruky. A ak by ste vedeli poradiť, prezatial asi posledny problem ktorý tento týždeń by som chcel vyriešiť je to, že vonku akoby omna nejavil záujem, popri nohe ide v pohode (občas potiahne keďže je na kožennom obojku) keď zastanem tka si sadne tiež, ale vonku sa namňa nepozrie, pokial intenzívne nanho nevolam jeho menom, skrátka dáva pozor na všetko možné okolo (ludia, psy, autá) len na mňa nie
// a bol som dať psovi večeru a predtýn som zobral granule a privolal ho na povel "ku mne", a pekne si predomňa sadol ale nahneval ma, že sa posúva prednými packami smerom dozadu,, čiže aj keď mu nedám pamosok je odomna dalej, neviete ako to napraviť? celkovo sa kolkorázi pri sedení posúva packami dozadu
extazy
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 38
Bydlisko: Dubnica n/V - okolie Trenčína

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod ??Maria?? » Str 23.02.2011 17:57

Ak som správne pochopila tak ty povieš psovi fuj a on zlezie a počká a ty prídeš k nemu a vyťaháš ho za kožu?? :hmm: Predstav si, že tebe niekto povie, že nemáš niečo robiť ty prestaneš a on ťa ešte vyhreší. Vedel by si čo od teba chce?? Skús mu prestať všetko zakazovať a nauč ho napríklad povel dole. Daj mu doma na krk obojok plus vodítko a nech si ho pekne ťahá za sebou. Vždy keď vylezie na stôl alebo tak tak mu povedz dole, potiahni s vodítkom, on zlezie a pochvál ho.
K tomu sadni tak tiež mu musíš najprv ukázať čo od neho chceš. On ti nerozumie, nechápe čo po ňom žiadaš tak skúša. Povedz psovi sadni a zatlač mu zadok k zemi a ruku s pamlskom daj hore, mal by si automaticky sadnúť. Vtedy ho vychvál a daj mu pamlsok. Viac krát keď to budeš skúšať on to pochopí. (ale zas nie často aby sa pes nenudil).
A s tým že ťa vonku ignoruje, tak musíš psovi proste ukázať, že ty si zaujímavejší než ostatní ĺudia a psi. Rád psík aportuje? preťahuje sa s uzlom? Alebo niečo také, tak to využi, zober si von niaku hračku a hádž mu je, preťahuj sa s ním, rob niečo čo ho bude baviť a on si bude všímať teba nie ostatných. A s chodením pri nohe skús ho nalákať na pamlsok alebo na hračku.

Prepáčte za OT, ale...
Obrázok
??Maria??
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 878
Bydlisko: Bratislava- DNV

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod extazy » Str 23.02.2011 19:58

nie, ak som dalko od neho tak poviem fuj! ked som niekde prinom tak na meter podidem knemu a za kožu nakrku ho dam dole a poviem fuj!
// ďakujem za radu s tým sadnutím a ako ho teda potrestať za to keď vyskočí na stôl, a vonku nejde to s hračkou, síce má rád uzol a doma sa preťahujeme ale vonku su mu prvoradé pachy. Dnes som musel nečakane zmeniť trasu prechádzky keďže pred nami šiel vlčiak a on strašne chcel čuchať jeho stopu a nehorázne ťahal, no predtým si ho už očuchal, ale môžem ho pre začiatok skúsiť zobrať na chatu cez víkend a skúsiť to s dákymi hračkami, napr. aj s tým uzlom, už som ho raz skúšal zaujať loptičkami, aj aportovanim no vonku o to zjeho strany velky nezajem, ked ho pustim užíva si volnosť a behá, čuchá, ide po stope ale ešte nikdy neušiel :smile:
extazy
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 38
Bydlisko: Dubnica n/V - okolie Trenčína

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod ??Maria?? » Str 23.02.2011 20:25

Offtopic: no ako som hovorila s tým stolom, tak mu povedz dole (dokým nebdue chápať čo ten povel znamená, tak potiahni vodítkom a on pôjde dole) a keď bude dole tak ho pochvál. Prečo sa stále pýtaš, že ako ho máš potrestať? Pýtaj sa ako ho to mám naučiť. Keď Hunter bude vedieť, že na stôl sa nesmie ísť (vtedy tam ani nebude chodiť) ale keby náhodou tak to rieš až potom ako ho potrestať. Ešte ma napadlo s tým, že sa stále za niečím ťahá, tak skús, že vždy keď začne ťahať za niečím, tak sa otoč a odíď (aj so psom). Proste vždy sa otoč a choď duhou stranou. No zatial je šteňa, ale treba to riešiť teraz, hlavne privolávačku aby neutekal hlavne za zverou.
Obrázok
??Maria??
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 878
Bydlisko: Bratislava- DNV

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod Lindchen » Str 23.02.2011 20:37

Prečo chceš stále návod ako trestať psa? No nijako. Keď ho uvidíš labami na stole alebo hlavou v koši, tak 1. ak si blízko, použi vodítko s povelom Dole (alebo aj iný, to je na tebe) ako to radi Maria, 2. ak si ďaleko, hoď po ňom niečo, čo si všimne, ale mu neublíži (sťahová, dobrá je aj plechovka s pár kamienkami vovnútri). Za zloženie láb zo stola pochvala, môže byť pamlsok alebo slovná pomocou správnej intonácie.
Ďalšia vec, pes ťa nehorázne ťahal? Prečo si mu to dovolil? U mňa by veru ťahal presne jednu sekundu, lebo by si chlapec týmto objednal letecký deň.
S tým, že pes ti robí rôzne povely, znamená, že ich neovláda, len tipuje. Máš pravdepodobne aj problém s načasovaním odmeny. Stáva sa to totiž aj psom, ktorým bol daný povel, ale odmenený boli, až keď svojvoľne menili polohu. Popracuj na jednoznačnosti tvojich povelov a správne načasovanie.
A ešte k tomu, že pes ťa nahneval, že posúva labky. Hnev je nepriateľ výcviku, uberá ti autoritu a tvoju jednoznačnosť. Tvoj pes skúša, čo by mohol urobiť, aby ťa uspokojil. Máš doma klikacieho psa a ani s klikerom nerobíš :heh: . Skús prelúskať tému Kliker, myslím, že tvoj pes sa na túto metódu mimoriadne hodí. Ak na sebe zapracuješ, aj ty si zlepšíš načasovanie povelov aj odmeny.
"Everything you love will probably be lost, but in the end, love will return in another way." Franz Kafka
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8616
Bydlisko: Bratislava, Ružinov

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod extazy » Str 23.02.2011 22:48

a ako to myslíš napr. s tým čo si minule písala že pes ťahá toho kto sa ťahať nechá, to sa skrátka nedá, on aj keď je pri nohe počas chôdze tak kolkorázi ťahá lebo sa chce ísť označkovať územie alebo tak, skrátka chodí strašne rýchlo a nemyslím si že robím dobre ak mu kolkorázi prispôsobím krok, a idem s ním rýchlou chôdzou, skúšam ho vonku že aj keď poviem k nohe tak keď astavím, musí si sadnúť, to mu už ide pekne, takisto aj automaticky si už sadá aj vo výťahu, pred výťahom (ak naň čakáme), a takisto aj pred dverami do bytu keď odomykám dvere pekne čaká, môžem ho mať aj bez vodítka a ani nezdrhne, a ako si písala určite nevie čo robiť, ale ak mu poviem keď sedí "zostaň" čo mu hovorím napr. keď idem sám preč, tak takto pekne zostane sedieť aj keď som pri ňom a až potom mu dám pamosok keď chvílku pekne sedí, ale určite ho treba naučiť na ten povel sadni, a lahni pekne :-) on to aj vie čo odneho chcem, len to kolkorázi spraví s nevôľou a štekotom že napr. leží a keď poviem vstaň si štekne, to isté občas aj s lahnutím ale kolkorázi mu to ide aj tak že príde zamnou s hračkou, zoberiem ju a poviem mu lahni, pekne lahne a už sa s ním potom hrám, doma mu začína asportovaniee ísť len musím ešte dotrénovať povel "pusť"

A ďakujem vám zatial za rady :no:
extazy
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 38
Bydlisko: Dubnica n/V - okolie Trenčína

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod Lindchen » Str 23.02.2011 22:57

extazy píše:a ako to myslíš napr. s tým čo si minule písala že pes ťahá toho kto sa ťahať nechá, to sa skrátka nedá, on aj keď je pri nohe počas chôdze tak kolkorázi ťahá lebo sa chce ísť označkovať územie alebo tak, skrátka chodí strašne rýchlo a nemyslím si že robím dobre ak mu kolkorázi prispôsobím krok, a idem s ním rýchlou chôdzou, (...)

Extazy, keď sa to nedá, nuž tak bohužiaľ, bude ťa ťahať do smrti :pac: . Komu nie je rady, tomu nie je pomoci. Škoda, že si nikdy nevidel ťahať na vodítku môjho psa, keď mal tak 9 mesiacov. O kĺby na ramene som skoro prišla. A dnes? Neťahá vôbec (teda tak v 99,9% prípadov neťahá).
Čo to znamená, že ide značkovať? Základom každého výcviku je vyvenčený, nenakŕmený pes. Áno, aj učenie neťahania je výcvik. Takže si psa na stopovačke vyvenči, vyblázni ho a potom, môžeš začať s neťahaním. To, čo som písala, že pes ťahá len toho, kto sa nechá, som myslela tak, ako je to napísané. Ty sa vláčiť necháš a ospravedlňuješ to tým, že sa to nedá. Naozaj sa zamysli nad tým, či nebudeš mať cestu okolo BA a ukážem ti, ako sa na vodítku neťahá. No jo, chce to trpezlivosť a dôslednosť, ale keď si budeš myslieť, že sa niečo nedá, tak sa to naozaj nebude dať.
"Everything you love will probably be lost, but in the end, love will return in another way." Franz Kafka
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8616
Bydlisko: Bratislava, Ružinov

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod extazy » Str 23.02.2011 23:14

on neťahá jako úplne že mám ísť kade chce on, ale kolkorázi ide rýchlejšie odomna a tak začne tak stredne ťahať, na stopovačke akurát tak mal pár krát také výpadovky cez víkend že som mu dal voľno a rozbehol sa a vodítko som mu už dalej nepustil tak to trochu potiahlo, no na stopovačke sa dokáže dokonale vyšanťiť, len teraz sa kvôli počasiu nejak moc nedá chodiť so stopovačkou, keďže už po 10mintach mi aj na krátkom mrznú ruky, a ešte držať v ruke namotané 10m vodítko pri tom extra studenom vetre fúú. Sorry, ale asi to vypadá skôr ako výhovorky prečo nemôžem to a to, ale skutočne po tom čo som mal predvčerom voku stopovačku nestojím o to aby som si polhodinu necítil ruky, a ked potom náhodou ťahá tka to aj bolí na zmrznutých rukách, no dosť OT, musím sa ešte učiť o tie 2týždne už budem mať volno a nebudem as musieť tolko učiť tak potom bude nanho chudáka určite viac času, a hádam aj lepšie počasie nech sa vyšantí na stopovačke :smile:
extazy
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 38
Bydlisko: Dubnica n/V - okolie Trenčína

Re: Pes sa pýta na ruky, povoliť alebo zakázať?

Poslaťod ??Maria?? » Štv 24.02.2011 8:52

K tej stopovačke, je pravda, že mrznú ruky, ale ja to robím tak, že si dám hrubé rukavice a stopovačku pustím na zem a Tina si tých 10 metrov ťahá za sebou. Je jedno či je blato či je zima alebo čo. Proste nepustím ju na tom poly keď viem, že za zverou by mi utiekla. A keď vidím, že sa za niekym ťahá kam ja nechcem ísť, stupim na tú stopovačku, ona sa pozrie, že čo sa deje, zavolám si ju a ideme inakadial.
Obrázok
??Maria??
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 878
Bydlisko: Bratislava- DNV

Predchádzajúci

Späť na Výchova a výcvik