Hyperaktívny - priam praštený pes

Sem píšte vaše rady a nápady.

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod wer » Str 30.06.2010 16:58

ja ti mozem povedat moj priklad - moj predchadzajuci pes nebol sice ziadna hyperaktivka, ale pekne hlupo som ho naucila, ze ked niekde stojime/cakame - napriklad kedysi na mhd - tak treba nieco robit... tzn. ze bol nekludny a hladal si zabavku - stekal na mna, knucal, nosil mi palicky z okolia apod. ale to som si vytvorila sama. rovnako, ako ty teraz. prakticky robis to, co chce on... chapem, ze si mu chcela vyhoviet vo vsetkom, ale existuje odtial-potial. u tohoto mojho druheho psa, som si dala vyslovene zavazok, ze napriklad doma sa neblazni. jasne, so stencom som sa hravala aj uprostred noci, hocikedy, ale teraz ziadne take. ale samozrejme, vyblbnutia pomimo ma habadej, tiez robime vselijake aktivity, prakticky moj zivot je tiez prisposobeny psovi. :lol: ale zaroven, ja mam tiez nejake povinnosti a skutocne sa neda venovat psovi 24 hodin denne. moze pri mne odpocivat, ale nesmie v kuse otravovat. naucit psa byt "zmiereny so situaciou", je podla mna velmi dolezite, lebo sa moze lahko stat, ze proste jeden - dva - tri dni nebudes moct, z hocijakeho dovodu, no a potom to uz len bude obrovsky problem - pre toho, kto bude mat psa na starosti, ale zaroven aj pre psa....
a co sa tyka odlozenia, aj to by som dotiahla do konca. nemozes ho ospravedlnovat, ze on je taky... nauc ho ovladat tie jeho nervy.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod usagi » Str 30.06.2010 17:32

lenze mi sme rok fungovali tak ze sme mali kopu aktivit,pes posluchal ukazkovo (aj odlozenie,aj privolavacka),vzdy bol nesmierne rychly,mrstny a proste celkovo viac hyper ako ostatne hyperaktivne psiska v okoli.Ale nijak neg. ma to nezatazovalo,psa som vybehala,vyaportovala,pocvicila si snim,doma sa natahovala o hracku,aportovala,navstevovala agility a pod...stihala som skolu,pracu a dopriat potrebny pohyb psovi (tyto krpci maju sklon zvladat vacsiu zataz - dokonca ju vyzadaju,vacsinou TP vedeny ako "gaucak" konci s hysakmi z nic nerobenia :nwm: )...ked som chcela aby sme na MHD cvicili,tak sme cvicili,ked nie tak vydrzal stat pekne vedla nohy(rozhodne u nas nefungovalo take,ze robim vsetko,co po mne chce pes,ze ma vsetko dovolene a pod. :nie: ) :yes: Hej,take ze spolocensky zivot riadne zaostal,ale vobec mi to neprekaza. niektore plemena proste potrebuju viac pohybu a prace - a na to tiez netreba zabudat. Toto "preskocenie" prislo z nicoho nic tak dva-tri tyzdne dozadu a odvtedy sa to zhorsuje. Povely plni nesustredene,roztrasne,sustreduje sa na "povolenie" bezat ....Preto momentalne ani nepovelujem - len by sa to cele zhorsilo (teda okrem takych vzitych ako privolavacka - a ta zatial funguje:ved co ked budeme nieco robit?;"k nohe" a pod).

Dalsi fakt na ktory som zabudla a ktory je podla mna dolezity je jeho obnovena strachova reakcia (prevalenie sa na chrbat pri dotyku,alebo take prelaknutie sa),ktoru mal tesne po prineseni z utulku a s ktorou som sa u neho nestretla tiez min. rok . niezeby ju predvadzal kazdodenne,ale uz sa pra krat za posledne tyzdne "prelakol"...
usagi
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3165
Bydlisko: NR

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod wer » Str 30.06.2010 17:43

aha, uz mi je to jasne, takze zmena... :pac: no, tak skus hladat pricinu a nie riesit dosledky. co sa u vas zmenilo..?
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod usagi » Str 30.06.2010 17:56

ved to neviem - urcite nic vyrazne sa nezmenilo,ale mozno stacila malickost,ktora mne unikla ale psa zasiahla :nwm:

teraz toto pisem s malou dusickou - zrejme je to blbost -ale strachove reakcie sa nam vratili po stretnuti sa s paniou z utulku. Ale kludne to moze byt aj nahodny sled udalosti - teda ze pricina je inde (asi pravdepodobnejsie),kedze sme odtial brali uz takmer pred dvoma rokmi ( 5. 9. 2008)...aj tak zvysenie aktivity s tym nema mat aky suvis...
usagi
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3165
Bydlisko: NR

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod usagi » Str 30.06.2010 22:20

no prastenost samozrejme pokracuje a kulminuje - niekolkokrat som ho musela privalit,spacifikovat - vyslovene ako v kazajke,nasilu :ach: Ale potvrdilo sa mi ze vystekavanie ludi,bolo zviazane s tym aportom - dnes bez neho,si opat ludi nevsimal,ani ked nam jeden podnapity chlop skocil spomedzi aut pred nos :yes:
usagi
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3165
Bydlisko: NR

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 01.07.2010 8:31

Stretnutie s pani z útulku!!! to môže byť v pohode spúšťač. neviem, či tam tá pani ešte pracuje, ale ak áno, cítil z nej pachy a určite si ju proste priradil k prostrediu a zážitkom. Kľudne to môže byť ono. :yes:

Offtopic: Inak si myslím, že psík si môže gratulovať, že sa dostal práve k tebe :jop: :poklona:
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod usagi » Štv 01.07.2010 9:03

Ano pani v utulku stale pracuje :yes: Ale v podstate pre neho bol uz utulok vykupenim :nwm: sice je pravda,ze ho dali byvat do kontajnera k 60 mackam,smrdel jak das a pravdepodobne dostal aj par krat od miciek na bendžo,kedze sa ich potom sakramentsky bal - no mozno si to spojil cele dokopy...neviem,lebo 2 roky sa mi zda dlha doba na to aby reagoval opat strachovo....Ale zas je tiez pravda,ze on je pri stretnuti sa s ludmi,co sa mu prihovaraju vzdy uvolneny,ale pri nej stal ako stlp,ziadna zivotna reakcia :pac: A beztak si nemyslim ze by to malo mat suvis s tymto aktivnym preskocenim,skor tie jeho tyky...

Offtopic: Dakujem,ale neviem ci mozem z pohladu "spravneho pre psa" tvoje slova potvrdit...Isla som do toho bezhlavo,bez akychkolvek skusenosti som zobrala rovno zruteneho peska a napriek pokroku,sme v podstate mic svetoborne nedosiahli,kedze staci malo a hned je daky problem. Sebavedomie sa mu snazim zdravo dvihat uz od zaciatku,niekedy je to horsie,niekedy lepsie - ale v tom vidim hlavny problem. Nie je vyrovnany do hlbky,nema zdrave sebavedomie "vžite" a preto staci malo aby zneistel...Casto sa v poslednej dobe zamyslam nad tym,ako sa mohol mat a co dosiahnut (fakt sikovny peso) keby sa ho ujal niekto skuseny...Ale na druhej strane by taku moznost urcite nedostal,kedze ak nie my - brala by si ho babka na dedinu...Nie ze by to bolo zas tragicke,myslim ze je to v podstate stastny pes,ktoreho zboznuju vsetci slenovia nasej rodiny (este aj pred tym zaryta antipsickarka z nasej rodiny ho vola vzdy s nami k nej na navstevu :heh: ),ma vsetko co potrebuje a kedze som mu slubila,ze ho z toho vykopem - pracujeme na tom stale a nic nevzdavame :joint:
usagi
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3165
Bydlisko: NR

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 01.07.2010 11:15

Pozri, presne si myslím, že to je jedno z druhým, plus problémy, ktoré ste prekonali v nedávnej dobe, ak si pamätám tak tam bolo napadnutie psom, tiež mohli takto vystreliť.

Offtopic: Tak to sme na tom v podstate úplne rovnako :no: Na to, že sme neskúsení, sa za pokroky čo sme s nimi urobili nemôžeme hanbiť, my samé a naše blízke okolie vidíme aké sú to pokroky, hoci pre niekoho iného by nemali cenu. :jop: Pes nieje stroj, je to ako s ľuďmi. Ak má dieťa traumatický začiatok života, tak bude v dospelosti v pohode len čiastočne a to po tom, čo sa mu venovali školení lekári a bralo lieky. My vezmeme takéhoto psa a čakáme, že bude fungovať akoby bol od narodenia milovaný. To nejde. Sú takí akí sú a ako takým im treba pripraviť šťastný život a snažiť sa ich podporovať. Verím, že sa nám to podarilo.
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod gabrievamfim » Štv 01.07.2010 13:43

Pridám sa k tým, čo by odporúčali naučiť psíka "odpočívať na povel" najlepšie niekde v kennelke, ak nemá urobené odloženie, nezaťažovala by som ho teraz doťahovaním cvikov a aktivity by možno stálo za to zamerať na opakovanie nie až tak podstatných cvikov do mierneho útlmu, obmedziť motivačné cviky (pes bude na teba pozerať ako na najväčšieho blbca, tak si ho radšej nevšímaj, aby si sa nezačala červenať), spomaľ sa pri ňom aj ty sama a samozrejme treba dodržiavať časový harmonogram. Skúsila by som možno nejakú homeopatickú terapiu proti stresu, mám s tým dobré skúsenosti aj u seba aj u zvierat. A hlavne, aby si vylúčila nejaký neurologický problém, vyšetriť psa na veterine. Pevné nervy, skúsenosti od BO a číňanov mi dávajú plné právo zaželať ti práve tie zo všetkého najviac :ahoj:
"...to víte, s blbejma se nebavte, někdo si vás splete..." J. Werich
gabrievamfim
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 709
Bydlisko: niekde medzi Levicami a Novými Zámkami

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod choosse22 » Sob 03.07.2010 12:19

Zdravím všetkých, chcel by som a spýtať či vie niekto poradiť, ako naučiť 2 mesačne stena ,aby nehrýzlo keď sa z nim bavím,Chcem sa ešte spýtať či ho to prejde.Dakujem :no:
choosse22
Okoloidúci
 
Príspevky: 7

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod Cathie » Sob 03.07.2010 12:49

Choosse v prvom rade - je prirodzene, ze 2-mesacne steniatko hryzie, bolo by praveze divne, keby nie. Tiez bolo pre mna hryzenie problem, ked som mala doma steniatko zo zaciatku a stale som sa snazila najst nejaku radu ci riesenie, ako to odnaucit.. ale ono sa to spravi casom samo, pretoze ty sa naucis, ako s nim zaobchadzat.

Zaklad je pochopit, ze steniatko sa s tebou hra tak, ako bolo zvyknute s mamou a so surodencami, ono nechape, ze teba to boli - ze nemas taku silnu kozu a srst ako psy, s ktorymi sa hralo doteraz. HLAVNE mu to nezakazuj, nekric, ziadne fuj, ziadne nesmies - mozes mu tak znechutit hru s tebou a proste sa s tebou hrat prestane, pretoze ti nemusi rozumiet a bude si mysliet, ze vasa spolocna hra je neziaduca. Ked ti pojde po rukach, maj pri sebe hracku a nalakaj ho na nu.. Vyhni sa mu rukou, spomal svoj pohyb, pripadne nou uplne prestan hybat, ked ta hryzie, pretoze ho provokuje prave pohyb. Ak sa velmi rozblazni, je moznost jednoducho vstat a odist, ked velmi hryzie a vratit sa, ked sa ukludni.

Prejde ho to, neboj. Nesnaz sa s tym bojovat za kazdu cenu, daj tomu cas - patri to k zivotu stastneho, veseleho steniatka, ktore si buduje dobry vztah k svojmu majitelovi.
Ale ak mam pravdu povedat - ja sa s 2-rocnou fenkou doteraz hram tak, ze po mne pri hre chniape, hryzie ma a blazni sa, vobec mi to nevadi. Kde-tu utrzim skrabanec od zubu, obcas malu modrinu, ale stoji mi to za tu radost a za to, ze pes je ochotny sa so mnou hrat ako s partakom :smile:

(btw asi by to chcelo prehodit do inej temy, tu sme little bit mimo :angel: )
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod choosse22 » Sob 03.07.2010 12:57

dakujem za radu
choosse22
Okoloidúci
 
Príspevky: 7

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod Ema53 » Sob 03.07.2010 13:16

Cathie,moja bude mať 8rokov a blbneme úplne rovnako,ako vy. :heh:
Nie je hlúpy ten,kto nevie,ale ten,kto nevie a nespýta sa.
Ema53
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 315
Bydlisko: Bratislava-Rača

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod johny5 » Sob 03.07.2010 13:48

KDE JE MOJ PRISPEVOK???
johny5
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1542
Bydlisko: Martin / Vrutky

Re: Hyperaktívny - priam praštený pes

Poslaťod meridia » Sob 03.07.2010 15:47

Offtopic: To nevim,ale od včera odpoledne se nebylo možné připojit na forum,až ted to jde a i mne to automaticky odhlásilo a musela jsem se znovu přihlásit..tak předpokládám nějaká chyby v matrixu :nwm:
meridia
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1031

PredchádzajúciĎalší

Späť na Výchova a výcvik