Samojed / Samoiedskaja Sabaka (FCI)

Plemená psov uznané a provizórne uznané FCI a organizáciami oficiálne spolupracujúcimi s FCI

Samojed / Samoiedskaja Sabaka (FCI)

Poslaťod vlciacik » Štv 30.08.2007 19:40

Samojed


Originálny názov plemena : Samojedskaja sabaka, Samoyede

Krajina pôvodu : Rusko

Doba vzniku : Starovek

Pôvodné využitie : Pastiersky, lovecký, saňový pes a cenený spoločník

Dnešné využitie : Spoločník, saňový pes, vhodný pre novodobé športy

Priemerná dĺžka života : 14 rokov

Hmotnosť : 23 - 30 kg

Výška : psy - 57 cm feny - 53 cm (tolerancia u obidvoch ±3 cm)

História
Toto jedno z najstarších plemien chovala etnická skupina Niencov - skôr nazývaná Samojedi. Títo ľudia žili a kočovali na rozsiahlom území medzi Bielym morom a riekou Jenisej. Ich psy boli všestranne využívaný: k loveniu, k stráženiu sobích stád a taktiež ich občas zapriahali. Pretože sa Nienci o svoje psy príkladne starali a samojedi neboli nikdy odkázaní sami na seba, zachovalo si toto plemeno svoju prítulnú povahu a dobrý vzťah k ľuďom. Svet sa od cestovateľov dozvedá o týchto psoch už od roku 1698. Aj tak, až do konca 19. storočia boli samojedi mimo svoju domovinu veľmi vzácni. Pre svoju spoľahlivú, pracovitú, vernú povahu a vytrvalosť, boli používaný cestovateľmi na dlhých polárnych výpravách. Jeho chov, ktorý viedol ku vzniku oficiálneho plemena, začal vo Veľkej Británii, pozdejšie sa stal taktiež veľmi populárny v USA. U nás prvého samojeda (Igor-nar. 1967) vlastnila známa gymnastka Eva Bosáková.

Typy
Plemeno ako také sa typovo nerozlišuje. Vzhľadovo sa však základné typy pri rozvoji plemena predsa len odlišovali. Americký - tzv. vlčí, ktorý bol v záprahu využívaný a šľachtený aj pre rýchlosť, aby mohol konkurovať iným plemenám. Anglický - viacej milý a kompaktný medvedík. V dnešnej dobe sa snažia chovatelia oboch spojiť do nielen krásneho, ale aj pracovného psa.

Všeobecný vzhľad
Tento stredne veľký arktický špic s charakteristickým úsmevom svojím atraktívnym vzhľadom vždy okolo seba budí veľkú pozornosť. Spojuje v sebe eleganciu, silu, ostražitosť, dôstojnosť aj vytrvalosť. Hlava je klinovitá a silná s dobre znateľným stopom. Nosní huba čierna - môže vykazovať tzv. sezónne zosvetlenie. Pysky čierne, mäsité a v kútikoch sa zodvihujú do typického úsmevu. Skus má mať úplný, nožnicový, ale povolený je aj kliešťový. Uši by mal mať malé, vzpriamené, trojuholníkového tvaru, mierne zaguľatené a primerane široko nasadené. Oči tmavo hnedé, ľahko šikmo posadené s inteligentným a živým výrazom. Trup je o niečo dlhší než výška v kohútiku, kompaktný, hrudník hlboký a široký. Bedrá krátke a silné. Zadok mierne spadajúci. Chvost vysoko nasadený stočený dopredu cez chrbát alebo po strane, v kľude visí dole. Hrudné končatiny má mať silné, dobre postavené so silným, ale pružným predlaktím. Panvové končatiny rovné, silné a dobre zauhlené. Labky pozdĺžne, pružné s nie veľmi zomknutými prstami. Pohyb by mal byť pružný, energický a plný sily. Je typickým klusákom.

Srsť a farba srsti
Srsť by mala byť bohatá, hustá a elastická. Krycia srsť je tvrdá, hladká a dlhšia než mäkká podsada. Na krku a na ramenách tvorí hrivu, ktorá je zvlášť u psov výrazná. Na zadnej strane stehien tvorí tzv. nohavičky. Vnútorná strana uší aj medzi prstami tlapiek je tiež pokrytá srsťou. Fenky mávajú často jemnejšiu a kratšiu srsť. Pre samojeda je typické jeho osrstenie, preto by mala jeho srsť byť primerane čistá až žiariaca. Nie je ľahké ju v našej klíme udržať žiariaco bielu. Ideálne je ho aspoň jeden krát za týždeň dôkladne vyčesať, pri lienení česať denne. Časté kúpanie znižuje kvalitu srsti. Jeho srsť je taktiež veľmi vhodná ku pradeniu - to poznali už i Nienci. Sfarbenie srsti samojedov môže byť biele, krémové alebo biele so znakmi piškótovej farby. Biela srsť je síce veľmi atraktívna, ale pre udržanie kvality srsti a tmavého pigmentu sú v chove žiadaní aj jedinci s krémovým či žltavým sfarbením.

Povaha
Aj cez svoj severský pôvod alebo práve preto má samojed predsa len trochu odlišnú povahu než ostatné severské plemená. Drží sa viacej v blízkosti svojej ľudskej svorky a taktiež ako jediný z týchto plemien šteká. Je to predsa len prírodné plemeno a tak jeho lovecký pud je stále ešte veľmi silný. Inak má milú priateľskú povahu, je vrúcny aj k cudzím ľuďom a psom. Nemal by byť ani agresívny ani bojazlivý. Bojovný či útočný nie je, ale má zdravé sebavedomie.

Spoločenská charakteristika
Samojed je veselým a oddaným spoločníkom pre celú rodinu. Preto je v dnešnej dobe stále viacej využívaný ako pes spoločenský - presnejšie rodinný.

Vzťah k deťom
Deti miluje a nevynechá žiadnu príležitosť sa s nimi hrať. Samozrejme pod dozorom dospelých.

Výchova
Je to temperamentný, ale jemný pes. Pri výchove a výcviku (vzhľadom k jeho loveckému pudu) je nutné postupovať dôsledne, ale nie hrubo. Ochotne sa učí všetkému novému, tvrdý dril však neznáša. Niekedy môže byť aj tvrdohlavý a je potrebné mu trpezlivo vysvetliť čo sa po ňom vôbec chce.

Držanie
Najvhodnejší je chov na dedine s častým kontaktom s pánom alebo mu zaobstarať druhého psieho kamaráta. Je možné ho držať aj v byte, pokiaľ mu jeho majiteľ častým venčením zaistí dostatok pohybu vonku. Tak je ale nutné počítať s všadeprítomnými dlhými chlpmi, hlavne v období lienenia.

Pracovné využitie
Pôvodné psy boli všestranne využívané, preto dnes nie sú takými špecialistami na ťah ako ostatné plemená. Nie sú taký silný ako aljašský malamut ani taký rýchli ako sibírsky hasky, ale sú viacej poslušní a veľmi vytrvalí. Prácu v záprahu milujú, ale aj iné činnosti im vyhovujú. Je možné s nimi prevádzať agility, pulling, canisterapii, ale najradšej majú výpravy po horách či lesoch. Pre svoju vrodenú priateľskú povahu nie sú vhodný ku služobnému výcviku.

Pohyb
Je to športový pes, a preto vyžaduje veľa pohybu a nemusí to byť len práca v záprahu. Záťaž musí byť úmerná veku psa a ročnému obdobiu.

Starostlivosť
Samojed vyžaduje bežnú starostlivosť ako ostatné severské plemená. Vzhľadom k druhu srsti je odolný aj voči chladnému počasiu. Rád leží aj za veľkých mrazov na snehu, pretože jeho srsť aj cez svoju dĺžku neprimŕza.

Strážne využitie
Pre svoju priateľskú povahu nie je vhodný k stráženiu. Rád síce hlasitým štekotom ohlási akúkoľvek návštevu, ale svoje územie brániť nebude.

Vhodné športy
Práca v záprahu, agility, výcvik pre spoločenské plemená, turistika


Najčastejšie nemoci
Aj keď je to prírodné plemeno, okrem dysplázia panvového kĺbu, netrpí žiadnymi vážnymi chorobami.

Zvláštnosti plemena
Zo všetkých severských plemien má najdlhšiu srsť - čo vyžaduje zvýšenú starostlivosť aj u tých, ktorý sú využívaný len v záprahu a nie k výstavám. Typický samojedí úsmev je spôsobený zdvihnutými kútikmi tlamy. Samojed-klub zaradil do svojich podmienok k uchovnění jedincov i skúšku v ťahu bremena v postroji - záťaž min. 10 kg na vzdialenosť aspoň 30 m.

Príprava na výstavu
Samojeda je potrebné cvičiť riadne vybehaného, musí však mať chuť ešte spolupracovať. Výstavný výcvik je dôležitý pre zvládnutie temperamentu psa, aby sa elegantne predviedol. Pred výstavou je dôležité ho vykúpať a použiť k tomu kvalitné prípravky pre biele psy. Samozrejmosťou sú čisté uši, zuby a zastrihnuté pazúriky.


Výživa šteňaťa
Pre dobrý rast a ďalší zdarný vývoj je nutné zaistiť kvalitnú stravu v podobe kompletnej granulovanej zmesi pre šteňatá. Ďalšou možnosťou je konzervovaná alebo varená strava, doplnená vhodnými vitamínovými a minerálnymi prípravkami v odpovedajúcom množstve.

Výživa dospelého psa
Kŕmenie je závislé na stupni záťaže psa, jeho temperamente a metabolizme. Kompletné granulované zmesi zaisťujú všetko čo potrebuje dospelý pes. U niektorých krmív je nutné dávať pozor na zvýšený obsah farbív, ktoré síce zlepšujú pigment, ale u bielych psov môžu spôsobiť žltnutie srsti. Možná je aj varená alebo konzervovaná strava. Zvláštne nároky majú aj závodný psy. Dôležité sú i vitamínové a minerálne prípravky pre výživu a kvalitu srsti.

Výživa starého psa
U starších psov záleží na stupni ich aktivity. Pokiaľ sú už na odpočinku, kŕmia sa niekoľko krát denne nízko kalorickým krmivom s nižším obsahom bielkovín. Vhodné sú vitamínové a minerálne prípravky.


Dôvetok pre budúcich majiteľov
Samojeda nerobí typickým len jeho krásna srsť (o ktorú je potrebná náležitá starostlivosť) a jeho krásny úsmev. Je to i skvelý a vytrvalý športovec. Ten, kto však vzhliadol len k jeho elegantnému zjavu a sám športového ducha veľa nemá, tak nech sa radšej poohliadne po inom vhodnejšom plemene.

Obrázok Obrázok
vlciacik
BANNED
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 132

Poslaťod Vikiki22 » Štv 30.08.2007 20:43

Moja kamaratka tiez mala samojeda menom Boran. Nadherny pes, len zomrel na infarkt srdca...ako to moze byt? To doteraz nechapem... :plac:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Poslaťod Jana 1 » Pia 31.08.2007 12:36

sú to krásne psy,keď sme boli na psích záprahoch na Donovaloch,tak ich tam jeden mal troch skoro ako raritu,každý si ich fotil,možno nájdem nejaké foto
Jana 1
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 138
Bydlisko: Plešivec

Poslaťod Sirík » Sob 01.09.2007 20:33

jukel píše:moji známy ,,mali" dvoch sučku a psa a keď išli na prechádzku na jednu polnu cestu pori hore tak tej pani odbehli lebo boli pustené z vodítka až keď ta pani začula výstrel rýchlo sa tam rozutekala a nevedela nájsť svojich psov a až keď ten pes k nej doskákal a na jednej nohe mal ranu od brokovnice a sučku už nenašla až o týždeň ju našla zastrelenú .. bola importovaná z česka a mala v tedy šteniatka :slzy: :slzy:


su to naherne psy...to su odporni ludia oni nie su normalny! :hmm:
Sirík
Junior
 
Príspevky: 298

Poslaťod vlciacik » Ned 02.09.2007 16:34

som sa raz pytala ze preco sa samojed vola samojed...ale povedali mi iba ze sa vola samojed lebo sa sam otravil ci zjedol ci co :ach:
vlciacik
BANNED
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 132

Poslaťod Bendy » Ned 02.09.2007 22:30

samojedskaja sabaka znamena po rusky sanovy pes vlciacik, takze prosim ta si najprv over ci je pravda a potom pis! :aplause:
Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáky, potápať pod vodou ako ryby. Zostáva len jediné. Naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.
G. B. Shaw
Bendy
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 418
Bydlisko: Bratislava

Poslaťod vlciacik » Pon 03.09.2007 12:29

ja vim ze si to mam najprv overit...ale nikdy som preto nebola ktory je ten pravy nazov...podla coho sa vola samojed :ach: :hi:
vlciacik
BANNED
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 132

Poslaťod Amaguk » Pon 03.09.2007 14:23

vlciacik píše:som sa raz pytala ze preco sa samojed vola samojed...ale povedali mi iba ze sa vola samojed lebo sa sam otravil ci zjedol ci co :ach:


samojedsky pes, (po rusky samojedskaja sobaka), znamena pes kmena Samojedov, ktorych nazyvali tiez Nenci alebo Nienci - bol to kocovny domorody kmen chovatelov sobov z arktickych oblasti vychodneho Sibiru (najsevernejsia cast Azie). mas to napisene v uvodnom prispevku v casti o historii plemena
:ahoj:
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Poslaťod petka_akim » Sob 05.01.2008 19:48

haha haluzný názov že samojed :D to je aj akim :D a pritom je to labradorský retriever :D ale nie akim nie je samojed :D on je milučký pritulný zakrpatený jazvečík :D ale nie hej on nie je ŽIADNY JAZVEČíK :D:D
Pes je váš priateľ, rád vás vidí, niet na ňom chýb, je samý klad, neklame ani nezávidí, môže vám slúžiť za príklad.
petka_akim
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 178

Poslaťod Aris » Ned 06.01.2008 16:57

Aj tento psík sa mi ľubí, ale neviem prečo, ale predtým názvom, Samojed, mám rešpekt :hi:
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2681
Bydlisko: Kysuce

samojed

Poslaťod Tatiana » Ned 06.01.2008 17:06

velmi krasne a mile plemeno,su to kontaktne psy,pouzivaju sa aj na canisterapiu,tolerantne k detom a mierumilovne,vzdy sa pristavim pri stanku Samojed Club Slovensko,paci sa mi ako sirokej verejnosti to svoje plemeno predstavuju
Tatiana
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2051
Bydlisko: partizanska 89,95617 solcany

Poslaťod katka » Ned 06.01.2008 19:57

samojedkovia sú zlatíčka, vždy usmiate a veeeľmi milé psíky....ja som najprv rozmýšľala nad samojedom, ale potom ma chytil za srdce malamut......
Obrázok
CH. ALASKA OF XAMBA YOSHI AND US.....úžasný pes, mala som tú česť ho na zopár výstavách vystavovať....je jednička :aplause:
katka
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 749
Bydlisko: Rajka

Poslaťod katarina » Ned 06.01.2008 20:52

teraz bolo aj v casaku Zivot so psom o samojedoch
nádherné psy
katarina
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 377
Bydlisko: Dechtice / Brno

Re: samojed

Poslaťod Aris » Ned 27.01.2008 10:34

Neviem či niekto bol na výstave v TN, ale tam bolo tolko takýchto milých psíčkov mama ich skoro spapala :heh:
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2681
Bydlisko: Kysuce

Re: samojed

Poslaťod lusy » Ned 27.01.2008 12:47

Aris píše:Neviem či niekto bol na výstave v TN, ale tam bolo tolko takýchto milých psíčkov mama ich skoro spapala :heh:


no skus pozriet temu Trencin a uvidis kolko ludi tam bolo. :no:
lusy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3706
Bydlisko: Taliansko

Ďalší

Späť na Plemená psov FCI