Koľko stojí uživiť psa

Sem píšte to čo neviete nikam zaradiť.
Pravidlá fóra
Pravidlá pre sekciu Ostatné :

1. Nezamieňajte si túto sekciu s voľnou diskusiou. Sekcia ostatné slúži ako poradňa pre vaše problémy. Nepridávajte sem príspevky typu ,,Aké psie mená sa vám páčia ??" to patrí do voľnej diskusie.

2. Zakladajte tu témy ktoré už neviete kam máte pridať tak ich dáte sem a ak sa hodia inam moderátori ich prenesú.

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod raky » Ned 31.01.2010 20:56

Megi píše:Offtopic: Nemôžeš. To je tvoja chyba. Tvoj pes by určite šoféroval predpisovo. :no:

Offtopic: bojím sa, že ak by šoférovala ona - vyšlo by to drahšie, už od rána mi žrala nervy... :heh: :yes:
raky
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4149

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod Mackie » Ned 31.01.2010 21:33

Offtopic: a co tak vydavky, ktore by clovek bez psa nemal - napr. cesty "len tak" na vystavu (len ubytko pocas svetovky ma stalo 100 euro), platenie za psa v MHD, vlaku, rozne vylety, stretka, pripadne vycvikove tabory..
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión
 
Príspevky: 10425
Bydlisko: PO/KE (mon)

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod Megi » Ned 31.01.2010 21:43

Evika píše:Lidi a zratali ste do vydavkov aj benzin??? :lol:


Veru sme veľa krát išli pekných pár kilometrov, len aby sme mladému urobili zaujímavý program. :ach:
Bez psa by naša rodina nikdy nebola úplná.
Megi
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 437
Bydlisko: Topoľčany

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod saxxer » Ned 31.01.2010 22:55

Megi píše:Čo to je za psíka v tvojom avatare? :otaznik:


Bol jednej starsej pani, potom jej ho ukradli (tyzden-dva od fotky), bol totiez nejaky retriever, ale uz si nepamatam aky

a mhd a tak - nuz v teplejsich dnoch nieje problem ist do mesta aj peso, ale ked uz mam auto :lol:

ale najskor si nejakeho zaobstaram az po danovom obdobi, lebo no... pokuty a tak... :pac:

Obrázok
saxxer
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod raky » Ned 31.01.2010 23:28

saxxer píše:ale najskor si nejakeho zaobstaram az po danovom obdobi, lebo no... pokuty a tak... :pac:

Neber to zle :yes: , chcel som možno len ukázať, že náklady na uživenie psa sa môži veľmi líšiť od toho, či psa chceme naozaj len uživiť a to sa dá aj vo voliere, alebo si psa zaobstaráme ako spoločníka a potom s ním žijeme trocha inak...
a tam už môže byť aj ten benzín, ubytovanie, náklady na uchovnenie atď... Z tohto je ale vidieť aj jedna dôležitá vec a to, že náklady na kúpu psa /pre určité potreby je veľmi dôležitý výber/ sa oproti dalším nákladom za rok sa strácajú. A nakoniec si je treba uvedomiť, že si berieme spoločníka na dúfam iste viac, ako 10rokov... :joint:
raky
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4149

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod pigie » Pon 01.02.2010 8:42

Ja som sa odhodlala k vaznemu kroku a to k naozaj presnemu uctovnictvu domacich financii. Za prvy mesiac ma omylo vcera. Obavam sa, ze Hugovu kategoriu uz radsej nevylistujem nikdy. A to je pes momentalne zdravy, pol mesiaca poriadne nezral, lebo nema chut a aj tak naklady boli len za maso (ziadna zelenina, ziadne chondra, ziadne mlsky) 95 eur :rip: Ono je ine to odhadovat a verit, ze az tolko to nie je a je ine vidiet, ze to tak naozaj je :haha:
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod Ulfheiðr » Pon 01.02.2010 9:15

Dobré počty :smile:
treba si uvedomiť, že lacno kúpený pes nebude mať lacnejšie náklady na život, ako draho kúpený rovnako veľký pes.
Skôr by som povedala, že ak človek pôjde do lacno nadobudnutého psa (útulok,bPP) je veľká pravdepodobnosť, že preinvestuje dosť do veterinára (tým netvrdím, že z útulku odchádzajú výlučne choré psy samozrejme). Ale je treba s tým rátať, pretože o tom psovy prakticky netušíš nič.

Za Vigga som v útulku dala 650 sk a prvý rok do neho odyšlo asi 25 000.

čo sa týka stravy, 35 kilového barzoja som momentálne schopná prestravovať (surové) za cca 35 euro mesačne. Len to chce mať dobrý zdroj :ha: . Keby som ho mala pchať granulamy, tak amen tma. Strava pre menšieho ma stojí dosť, pretože má pošahané trávenie (stopy z mladosti a útulku), takže tam sme na kuracinke a podobne. Koľko ma stoja kuratá netuším (radšej), ale zie denne 400g kuraciny. Pes má 18 kilo.

Proste nech sa na to pozriem z ktorejkoľvek strany, na tom psovy sa nedá šetriť, resp. nedá sa ísť zaručene lacnejšou cestou. Ak sa rozhodnem pre nejakého psa, či už pomôcť adopciou, alebo si konkrétne vyberiem, musím rátať s výdavkami. Nedá sa povedať, že čo ma zaručene bude stáť menej. A hlavne tie výdavky niesú dopredu predvídateľné. Pes sa mi zalergizuje a hupom šupom ma veterinárna diéta bude stáť toľko že ozeleniem. Alebo si zlomí nohu a môžem si brať rovno úver.
Skrátka kupovať si psa je o tom, že som finančne zabezpečený človek, ktorým neotrasie nečakaný výdavok, povedzme vo veľkosti 500 e (pretože toľkoto reálne odtečie do veterinára pri nejakom úraze typu zlomená noha). Preto ma vždy strasie, keď niekto bedáka nad tým, že si má kúpiť šteňa za povedzme 600 éčiek. Jak je to možné, čo potom, ak sa niečo stane.
Adopcia psa z útulku, ktorá je motivovaná čisto finančne, typu nemám na viac, je skutčne zlá cesta. Ešte raz teda opakujem, lacný pes nebude lacnejší aj počas života. Adoptovať psa treba preto, že chcem adoptovať a nie preto, že zrovna dnes mám vo vačku len 30 evri a nie 600. Proste buď na chov psa mám peniaze, alebo nemám. Ak mám, potom sa rozhodnem, čo chcem, či niečo konkrétne, či chcem pomáhať a podobne.
Naposledy upravil Ulfheiðr dňa Pon 01.02.2010 9:36, celkovo upravené 2
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod Megi » Pon 01.02.2010 9:20

pigie píše:Ja som sa odhodlala k vaznemu kroku a to k naozaj presnemu uctovnictvu domacich financii. Za prvy mesiac ma omylo vcera. Obavam sa, ze Hugovu kategoriu uz radsej nevylistujem nikdy. A to je pes momentalne zdravy, pol mesiaca poriadne nezral, lebo nema chut a aj tak naklady boli len za maso (ziadna zelenina, ziadne chondra, ziadne mlsky) 95 eur :rip: Ono je ine to odhadovat a verit, ze az tolko to nie je a je ine vidiet, ze to tak naozaj je :haha:


Najlepšie je vôbec to nerátať. Vždy, keď som sa pokúsila sledovať mesačný rodinný rozpočet, som sa nakoniec divila, kde sme vzali toľko peňazí. :lol:
Bez psa by naša rodina nikdy nebola úplná.
Megi
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 437
Bydlisko: Topoľčany

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod pigie » Pon 01.02.2010 9:30

Ulfheiðr - absolutny suhlas :yes: :jop:
Megi - mne to celkom pomaha, aspon zistujem, kde su rezervy a Hugo u nas urcite nie je najvacsou zatazou rodinneho rozpoctu a tam ani nechcem setrit, dostava to, co potrebuje (narozdiel od nas :haha: ). Okrem toho, aj som ho tak odhadovala, ale dufala, ze to tak nie je :joint:
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod renqa » Pon 01.02.2010 9:43

Pomaly už mi to pripadá tak, že ten kto nemá kopu peňazí by nemal vôbec mať psa. Akože nás by pálka 500 euro u veterinára určite finančne dosť zaťažila, ale keď to musí byť, tak musí... Ten kto chce mať psa a chce sa o neho postarať si tie peniaze v prípade núdze zoženie...
renqa
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3300

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod lavyrle » Pon 01.02.2010 9:57

Otázka znie ako uživiť psa....takže sem nepočítam prvotné náklady na kúpu psa. Taktiež sem nepočítam také tie jednorázové alebo teda naozaj občasné investície ako búda/koterec/pelech....misky na vodu, žrádlo, obojky, vodítka (ťažko povedať koľko ich minie, môj pes napríklad nikdy žiadne nezničil, takže obojkov bolo viac len kvôli rastu, potom už mal jeden)...
Ja mám v pláne odkladať mesačne tých 2000Sk na stravu pre psa + niekde bokom dávať cca 500Sk - z tých budem platiť nečakané výdavky - napr.bežné ošetrenie u vetoša...Zo začiatku počítam s väčšími pálkami - mám výhodu, že už nie som dieťa rodičov, ale rodič a tak mám v ruke peniaze :lol: ale tých 500Sk ako kvázi poistenie je podľa mna celkom fajn - však ak nepôjdem k vetovi polroka - budeme tam mať rezervu 3000Sk...

Bežné ošetrenie u nášho veterinára pre kocúra je do tých 20 eur (bežné vyšetrenie- odváženie, zmeranie TT, skontrolovanie uší, očí atd.) + odčervenie a očkovanie. Je menší ako pes, takže samozrejme suma je menšia
Pes má jediný životný cieľ. Venovať ti svoje srdce
lavyrle
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1430
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod saxxer » Pon 01.02.2010 10:38

renqa píše:Pomaly už mi to pripadá tak, že ten kto nemá kopu peňazí by nemal vôbec mať psa.

som podobneho nazoru, psov predsa nemaju len zazobani bohaci.

ja s kupou "znackoveho" psa otalam len z jedneho dovodu - naco mat a davat za PP, ked je ich vela takych, ktori nutne hladaju domov, noveho majitela a takpod. Tj. ja pomozem psikovi a on mne.

uz len ten priklad slepeckych psov, ktory niekto prispel o par stran dopredu - najdu sa aj taky. sice malo, ale najdu sa.
a neminute napriklad mozem minut na kvalitnejsiu stravu, viac hraciek... je to 15k, takze je z coho vyberat
Naposledy upravil saxxer dňa Pon 01.02.2010 10:40, celkovo upravené 1
saxxer
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod Lena » Pon 01.02.2010 10:39

renqa mne to tiež tak pripadá. ale prestáva sa mi to páčiť keď niekto povie niečo v štýle, keď na to nemáš, psa si nezadováž. :nie: Keby máme takto myslieť s priateľom tak nie že nemame itara,ale nemáme ani nič iné. Skôr by som povedala, ak nemáš na to gule, tak do toho nechoď. Nikdy sme neuvažovali čo by nás mohol pes stáť a išli sme do toho, dvaja študenti bez príjmu. Ale keď sa chce, tak sa dá aj tak a to môžem povedať že itar sa má lepšie ako my :ach: Ak by som mala rátať predtým čo by nás mal stáť pes tak do toho určite nejdeme. ak sme rozmýšlali: veď nejak bude a stále to nie sú naše hranice možností v rámci prežitia (napr.brigády, práca, úver a pod.) tak nevidím dôvod prečo do toho neísť. Akurát len ten, že človeku potom môžu byť tie peniaze prednejšie ako pes a zbaví sa ho :nie:

Čiže zadávateľ témy, ak sa na to cítiš, ak nie si už teraz zadĺžený po uši, ak máš kamarátov, známych ktorí by ti vedeli pomôcť v najhoršom a ak vieš že toho psa budeš milovať nadovšetko a psravíš preňho všetko čo bude v tvojich silách a nezbavíš sa ho pri prvom prúseri alebo probléme ktorý môže nastať, tak sa začni obzerať po vhodnom adeptovi :yes:
Lena
Big Dog
 
Príspevky: 1754

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod pigie » Pon 01.02.2010 10:45

saxxer - to je rozumny pristup. presne tak sme to mysleli. Ak clovek nema vyhranenu predstavu o vlastnostiach psa a nechce chovat, tak je to najlepsie rozhodnutie a neminute peniaze su bonus :lol: :jop:
Lena - ano, presne, kym nemas moznosti tie peniaze zohnat alebo inak poskytnut psovi dostatocnu starostlivost, tak je na uvazenie, ci si ho zadovazit. Ja stale hovorim, nemusis tie peniaze mat v sufliku, ale vzdy musi byt vola a moznost ich zohnat vtedy ked treba. Ja poznam uz privela psov, co dokorculovali na tom, ze majitelia nemali peniaze (a to je jedno, ci nebola vola alebo moznost, vysledok bol rovnaky, doplatil na to pes)
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Kolko stoji uzivit psa

Poslaťod skacenka » Pon 01.02.2010 11:02

No ja vám poviem, nemám odvahu spočítať ani len pol ročné výdavky :heh:
Žrádlo ma veľa nevyjde, aj napriek spoločnej váhe psov, ale výdavky na hračky, obojky, vodítka, postroje a proste tieto veci, plus ako vravela Mackie-výlety, ktoré by som bez psov neabsolvovala, cestovné pre psy ( a že u nás to je sakra veľa-každá cesta KE-NR cez 8€ na psa :hmm: )

No a veterinár amen tma- Adelka nás stála za posledné dva roky asi 80 000sk :oo: (bože, veď to som len od oka spočítala, a pritom sme nemali "vážnejší" problém...všetko v podstate prkotiny a chyby vetov :hmm: ), Honey ma stála polovicu prachov na kúpu noťasu, ktorý som nakoniec vzala na splátky :heh: hold, pes potreboval....
A Hart sa našťastie zatiaľ drží, aj keď kvapky do uší a očí za ten krátky čas čo je u nás, už tiež dosť požrali :ach:
Na svete sa môžete spoľahnúť iba na tri veci : na seba, na uvítanie svojho psa a na smrť. Inak už na nič.
skacenka
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1119
Bydlisko: Nitra

PredchádzajúciĎalší

Späť na Ostatné