Zákazové povely

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Zákazové povely

Poslaťod Silwuska » Štv 06.03.2008 13:15

Jasne...ono asi treba aj vediet vyhodnotit situaciu, kedy je ten zakaz fuj zbytocny...ja nefim...priklad ked som este nevedela, tak ked sa na mna peso liipal s blatovymi nochami tak som nanho vykrikovala fuj fuj...a chudak nevedel o com...teraz ho okriknem sadni a je pokoj...

Ale pri blivajzoch je fuj jednoznacne...
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Re: Hryzenie

Poslaťod Ivanka.P » Štv 06.03.2008 13:36

Hanka 1 píše:Je otázka, jestli se dá "Fuj" vysvětlovat jako povel. Pes dělá určitou činnost, kterou já si nepřeju. Fuj je slovo, které ho má zabrzdit. Nám se osvědčuje tyhle povely vůbec nepoužívat, protože říkají psovi, co dělat nemá. Používáme povely, které mu říkají, co dělat má a za co ho můžu chválit. Trošku mě zarazilo, že říkáš za povel Fuj jiný trest. Proč trest? Je to pro psa prázdné slovo, nejdřív mu musím vysvětlit, co to znamená. Trestat můžu až pak, kdy to spolehlivě chápe.


Ja "fuj" používam asi pri 5 činnostiach čo je fuj ako navždy /vychmatnúť z ruky / zo stola jedlo, brať topánky . . . /. A trest bolo myslené prerušenie tejto činnosti /cuknutie vodítkom . . . / Inak moju učím nesmieš. t.j teraz nesmieš, ale inokedy môžeš.

Moja otázka bola myslená na šteniatko. Zdá sa mi nevhodné ak pes /6mesačné šteňa/ niečo na zemi vyňucháva, tak mu tam streknúť ocot z flaštičky :oo: Ja iba poviem fuj! a privolám si ju pre pochvalu. Pri šteniatku by to bolo asi to isté až nato, že by som ho pritiahla pre tú pochvalu.
Ivanka.P
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2735
Bydlisko: Bratislava

Re: Hryzenie

Poslaťod Hanka 1 » Štv 06.03.2008 13:45

Mě připadá, že když pes očuchává, je to naprosto normální činnost a nechala bych ho, aby četl dál. Je to také pro jeho světonázor a rozvoj hlavy.... . Požádej přítelkyni o vysvětlení, proč ho odnaučuje číst a chovat se jako pes. Kde vůbec přišla na takovou...hloupost, slušně řečeno.... s tím octem?
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Hryzenie

Poslaťod Silwuska » Štv 06.03.2008 13:49

To nechapem ani ja preco nesmie cuchat na zemi :oo:
Silwuska
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6539
Bydlisko: Trnava

Re: Hryzenie

Poslaťod Ivanka.P » Štv 06.03.2008 14:11

Hanka 1 píše:Mě připadá, že když pes očuchává, je to naprosto normální činnost a nechala bych ho, aby četl dál. Je to také pro jeho světonázor a rozvoj hlavy.... . Požádej přítelkyni o vysvětlení, proč ho odnaučuje číst a chovat se jako pes. Kde vůbec přišla na takovou...hloupost, slušně řečeno.... s tím octem?


To im poradil jeden cvičitel. Radil im aj dobré veci, ale toto s octom ma velmi prekvapilo. Zaujímal ma teda názor viacerých. Pre mňa je uňuchávanie tiež samozrejmé. Vadí mi len ak namočí košík do :kak: lebo aj to sa mi už stalo :pac:
Ivanka.P
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2735
Bydlisko: Bratislava

Re: Hryzenie

Poslaťod Amaguk » Štv 06.03.2008 14:12

cuchanie ako take je normalne, cuch je najdolezitejsi psi zmysel :no:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Re: Hryzenie

Poslaťod Ivanka.P » Štv 06.03.2008 14:18

Uvediem príklad, idú so psom, on niečo ňuchá a nechce ísť tak to miesto ostriekajú octom :nwm: Možno nie, že by vadilo to ňuchanie, keby poslúchol, tak ho nechajú, vytvárajú v ňom len chaos, ktorý nechápem ani ja. Miesto toho aby ho naučili privolanie, vytvárajú pocit, že vyňuchávanie je zlé. Som zmätená :ha:
Ivanka.P
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2735
Bydlisko: Bratislava

Re: Hryzenie

Poslaťod lusy » Štv 06.03.2008 14:19

ale je podla mna rozdiel ked pes cucha ked je viac menej na volno ako ked nechcem aby cuchal ked s nim robim poslusnost. ale to asi nie je ich pripad to s tou poslusnostou, co?
lusy
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3706
Bydlisko: Taliansko

Re: Hryzenie

Poslaťod Ulfheiðr » Štv 06.03.2008 17:29

Alebo je rozdiel, keď mi čuchá len tak, napríklad čururu po psoch, alebo len tak ležérne. alebo čuchá za účelom stopovať srny a zdrhnúť. To mu proste zarážam skôr, než by sa mal dostať do tranzu a už by som pre neho proste nebola (teda ak sa mi to podarí načasovať :smile: ) A to ide rozpoznať, či si čuchá len tak ležérne, alebo štartuje tranzovú výpravu za zvieratkami.
“The scuba diver dives to look around. The freediver dives to look inside.
Ulfheiðr
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6089
Bydlisko: riečny kilometer 1852

Re: Hryzenie

Poslaťod Hanka 1 » Štv 06.03.2008 18:17

Jo, to je třeba rozlišit. Ale v obou případech je mi ten ocet na dvě věci. V tom prvním ho nepotřebuju a v druhém to nemám šanci stihnout, pokud pes není na vodítku. A jestli na vodítku je, nepotřebuju také ten ocet. Nějak tomu nerozumím.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

zakazove povely

Poslaťod Mackie » Pia 11.07.2008 11:01

nadviazem na uz spominane rady a nazory
Paci sa mi metoda Hanky 1 nezakazovat ale odviest pozornost na nieco ine.. skusam to a vidim, ze to zabera, ALE
ako psa naucit, aby nerobil to, od coho mu odvadzam pozornost, vobec? Nie vzdy som pri psovi a sledujem kazdy jeho pohyb, aby som hned reagovala, a tato metoda si podla mna vyzaduje predvidanie a oci na stopkach 100%.
Priklady:
1. Nemoze ist do kuchyne, aby neliezla do kosa. Ma naucene (ked sme doma), ze tam nejde, zastavi sa pred prahom a tam caka. Ak nieco zavetri, natahuje hlavu dnu, ale som tam, takze mozem pokyvat hlavou alebo ju poslat prec. A ked nie som doma? Ma v pazi. Potrebujem jej vsugerovat nejaky "zakaz".
2. Zranie vonku. Ked som tam a vidim "to", nie je problem ju odvolat od toho, aby nezrala co nema, alebo ist na voditku dalej.. ALE co ked nevidim co lezi v trave alebo niekde kam prave odbehne? Ako bude pes vediet, ze je to zakazane jest zo zeme, ked sme to stale obchadzali a nebolo mu to zakazane?
A ine, napr. hrabe jamu na zahrade, obhryza topanku, co ja viem co..
Ja mam pocit, ze ked sa "problem" stale len obchadza inym povelom, raz na to musi dojst, ze sa to nestihne. Alebo sa pes nauci "idem nieco zjest zo zeme.. aha.. nie.. teraz mam niekam prist ako na zavolanie, lebo stale to tak robim"?
Dakujem za odpovede.
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión
 
Príspevky: 10425
Bydlisko: PO/KE (mon)

Re: zakazove povely

Poslaťod Mishelka7 » Pia 11.07.2008 11:13

no ja moju neucim proti nechcenemu spravaniu odvolanim pozornosti, ale jej razne poviem fuj, ked sa mi nepaci co robi a ona si to nejak da do suvislosti, ze ked napr. dvakrat isla vonku nieco zobrat zo zeme a zakazdym som jej povedala fuj, tak sa toho nedotkla a nerobi to uz viac. asi jej to nejako prislo v tej malej hlavicke, ze ked sme vonku, tak niekedy v minulosti som jej to zakazala, tak to uz len obide.
skus si aj ty najst nejake slovicko, ktore ked vyslovis, bude vediet, ze to, co robi je zle a druhykrat si to uz zapamata aj sama, ze to nema robit, lebo si to tak zelas.
Mishelka7
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 663
Bydlisko: Nitra

Re: zakazove povely

Poslaťod schnauzee » Pia 11.07.2008 21:27

Mishelka, ale tu ide prave o to, aby sa taketo zakazove povely (fuj, nie, nesmies...) nepouzivali, pretoze pre psa vyznam nemaju, ale aby sa presmerovavala jeho cinnost na zelanu. Ak si precitas ine temy v tejto sekcii, mozno pochopis, na co sa tu Mackie pyta. Hanka, Rea a pod. uz nie raz pisali o tom, ze miesto zakazu je potrebne presmerovanie. Pohladaj, nieco sa mozno priucis :no:
schnauzee
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 414
Bydlisko: Košice

Re: zakazove povely

Poslaťod Mackie » Pia 11.07.2008 22:10

a prave preto sa pytam, co so situaciou, kedy psa nemozem presmerovat inam, lebo tam nie som
podla mna ho treba zakazom naucit, ze danu vec robit proste nema
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión
 
Príspevky: 10425
Bydlisko: PO/KE (mon)

Re: zakazove povely

Poslaťod rea » Sob 12.07.2008 0:12

Mackie je fajn, že ťa takét veci zaujímajú, naozaj. Myslím, že ako celok sa to nedá vysvetliť v pár príspevkoch, ale skôr v debate, aby sa vyjadrili prípadné pochybnosti a vysvetlili sa. Základom je buď prichytiť pri čine a konať - to je v tvojej prítomnosti. Preto, aby pes nerozlišoval, že v tvojej neprítomnosti je mžné robiť, čo si neželáš, je bežnou a najčastejšou radou zabrániť možnosti psovi konať neželané. Teda v tvojom prípade prístup do kuchyne znemožniť. Pre normálneho majiteľa psa je to najlepší postup.
Existuje istá možnosť urobiť o sebe psovi ten názor, že viem všade o všetkom, teda aj vtedy, keď nie som doma. Je to zdĺhavá metóda a chce to veľa citu a predvídania a skúseností. Taká možnosť je, ale je náročná a je podľa mňa blbosť ju len tak spakruky odporúčať. Pracuje sa na nej počas celého života psíka a základy sa robia úplne inde, ako je konkrétny problém, ako u teba napríklad ten vstup do kuchyne. Niekedy si to aj ľudia zbytočne komplikujú a psovi tiež. Keby mi pes liezol do koša, neriešila by som to tak, že by mal zákaz vstupu do kuchyne, ale tak, že by som mu zneprístupnila odpadkový kôš. Viem, ako sa dá naučiť, aby do tej kuchyne nešiel, ale ver, že za tú námahu to nestojí. Raz mala jedna rodina veľkú poradu kvôli tomu, že ich pes žral mačkám z misiek ich granule a oni ho to chceli odnaučiť a chceli sa poradiť, ako na to. Povedala som im, aby dali misku mačkám vyššie, tam, kam mačky vyskočia, ale pes nie. A bolo vyriešené. Ich to ale nenapadlo a potom sa tomu smiali, aké okolo toho mali porady... Niekedy je lepšie to naozaj nekomplikovať.
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré aj zlé. Skôr ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ.
rea
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 425

Ďalší

Späť na Výchovné a výcvikové metódy a pomôcky