Demolovanie vlastného pelechu

Sem píšte vaše rady a nápady.

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Cathie » Uto 29.09.2009 22:49

Hlavne si ludia velakrat zamienaju to, ze vytazenie = fyzicke vytazenie. Zoberu psa na turu, pridu domov a divia sa, ked pes neodpadne, ale este sa chvilu hra.
A pritom praveze velka vacsina psov sa podla mna rychlejsie unavi psychicky. Aj na mojej bordere to vidim dokonale - poldenna tura v prirode s nou nic nerobi, za to poldenna akcia medzi psami a ludmi spojene so sutazami a hrami, to uz je nieco ine a pritom tam vela casu len stala a pozorovala dianie.

A este uplne dokonaly priklad - ked som s nou navstivila Reu/Vlcicu a v ramci riesenia vychovneho problemu sa na nu trochu zatlacilo (psychicky samozrejme a primerane situacii), po par minutach si pri tlaku lahla a bolo vidiet, ze uz sa nevladze sustredit.. cestou domov som ju prvykrat po 3/4 roku videla ozaj prekonanu unavou a to to tam fakt po fyzickej stranke nijak narocne nebolo, kratsia prechadzka a inak iba so psami na zahrade.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod johny5 » Str 30.09.2009 8:13

Ano je to pravda.Sportaci by vedeli o tom hovorit.Taka stopa psa unavi a vysili omnoho viacej ako 100 zakusov na obrane.Proste tam musi zapajat nos hlavu aj telo celkovo.
johny5
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1542
Bydlisko: Martin / Vrutky

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Silvuch » Str 30.09.2009 8:43

etencross, jednoznacne, ak chces, aby pes pokojne doma spal, musis ho trosku pocvicit (zapojit do "rozmyslania"), nie nechat vonku vybehat, nech si robi co chce. Ja si pomaham loptickou (rano, ked potrebujem rychlo utekat do roboty) a nezastavim sa s nou, nenecham mu ju hrizkat si, ale mu ju zoberiem a hram sa s nim na "lov lopticky" dalej. ak mas viac casu, tie stopy su dobra, avsak narocna vec, tak treba postupovat pomaly.

moj pes, ak ho jeden den len vyvencim a rychlo domov, tak na druhy den mam doma hotoveho A JE TO.

toto obdobie mavaju stenata a mlade psy, ono to casom ustane, ak sa z toho nestane psychicky problem, ked pes nechce byt sam alebo sa nudi
JSUT*

Dont panic
Silvuch
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6333
Bydlisko: Petržalka, vs srdco Malych Karpát

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod gwen66 » Str 30.09.2009 9:38

Ja celkom nesuhlasim s tym,ze pes nevie za co ho karhame,mam doma dve dogy a z casu na cas,ked odideme na dlhsie ako na hodinu za nakupmi,nechavam ich same doma,inak vsade chodia s nami okrem samozrejme do potravin nas nepustia,teda k veci:2 krat sa mi stalo,ze sme prisli domov a Dan,ma 2 roky sa samozrejme nasou vinnou dostal k odpadkom alebo vacsinou to je kelimok od jogurtu,ked som prisla domov vzala som ten kelimok do ruky a spytala sa kto to bol? jasne som vedela,ze ktory,pretoze ci uz to bol Dan,alebo Sally,vinnik okamzite zaujal polohu,prikrcenia na posteli a nevinnych oci,ja psa nijak fyzicky netrestam,davam slovne najavo,ze nie som nadsena,takze si myslim,ze to nie je az take iste ze si to nepamataju
gwen66
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 214
Bydlisko: Bratislava-Nebojsa

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Hanka 1 » Str 30.09.2009 9:42

To je ale jen tvoje iluze. Změníš výraz obličeje, intonaci hlasu, ten submisivnější zaujme pro jistotu podřízenou a usmiřovací polohu.., co kdyby náhodou... . Není to o tom, že by on byl ten, kdo vysypal ten koš. Tohle bych svým psům nikdy nedělala, je to zbytečné stresování a s výchovou to nemá nic společného.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod gwen66 » Str 30.09.2009 9:50

Myslela som na teba Hanka ze sa k tomu vyjadris,ja nemusim nic hovorit a spravi to iste a vacsinou ten ktory to spravil ma na nose aj ten yvzsok jogurtu a ako som pisala netrestam ich a musim este dodat,ze prave Dan,ktoreho nemame od mala,vzali sme ho od majitelky,ktora ho drzala v prasacom chlieve cez den a v noci volne pusteny na dvore,tak prave on nie je ten ktory by sa bal
gwen66
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 214
Bydlisko: Bratislava-Nebojsa

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Hanka 1 » Str 30.09.2009 10:06

Dobře, a čeho tím dosáhneš? On se přikrčí, má na nose jogurt - kdyby byl suverén, nekrčil by se - ty ho podle svých slove netrestáš. A co je podle tebe to, jak promluvíš, jak se tváříš? To podle tebe není trest? Proč se teda on krčí? A příště si pro ten kelímek dojde zase, tak k čemu je to dobré.
Měla jsem doma bělouše, kterého jsem si zvala v 5 měsících, když ho majitelka chtěla nechat utratit pro agresivitu, on opravdu byl agresivní ze strachu, ona ho týrala. Po několika dnech u nás to byl zrovna on, kdo se pokoušel ukrást cokoli k jídlu, co bylo v dosahu. Přitom to suverén opravdu nebyl. Když zjistil, že se o jídlo bát nemusí a že je ho pořád dost, přestal to dělat. Ale to je na okraj. Když jsem vešla domů a našla vytahané odpadky, když jsem nezavřela do kuchyně, netvářil se nijak provinile.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod gwen66 » Str 30.09.2009 10:15

Ved ale mne nejde o to aby som niecoho dosiahla,iba som v tom prispevku napisala ze si nemyslim,ze nevedia co urobili a napriek tomu,ze sa spytam svojich psov kto to urobil nezvysujem hlas,lebo to nie je aj tak k nicomu,hlavne ak je to nasa vina,ze sme tie odpadky zabudli dat z dosahu...a v danej chvili ked prideme domov je to aj tak jedno lebo tak ako sa tesi on tak sa tesim aj ja len mam pocit,ze ma traumu z niecoho co zazil ked bol stenatom a mimochodom robi to aj Sally ,tiez ND a tu mame tiez z ulice a okrem toho citam aj tvoje a Binove prispevky a teda aj tie ostatne,nasla som vela poucneho...tak diky za to a som len tiez clovek a ucim sa a robim aj chyby...
gwen66
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 214
Bydlisko: Bratislava-Nebojsa

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Cathie » Str 30.09.2009 10:33

Gwen ono ide hlavne o to, ze aj ked mozno ty v svojom hlase ziaden prisny ci "vychovny" ton nebadas, tvoje myslienky a pocity ho aj tak ovplyvnuju a psy to citia.
Takisto ako moj pes vie, kedy k nemu idem preto, aby som pripla voditko/chytila ho a kedy preto, aby sme sa hrali (vtedy sa chce nahanat, takze zdrha).. Psy vnimaju ovela viac take veci ako rec tela, mimiku, gesta, ton, intenzitu hlasu, vedia zamery ludi citat bez toho, aby poznali slova a z takych drobnosti, akych si clovek ani nie je vedomy.

Napriklad ja viem, ze keby som pouzila urcity ton, fena sa prikrcena pomaly az priplazi ku mne, bude uhybat pohladom, oblizovat sa (pripadne aj mna) a bude sa pred mnou hadzat o zem. A absolutne nic by nemusela urobit - reagovala by len na moj hlas.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Amaguk » Str 30.09.2009 10:41

ja mam tiez par prikladov, ktore ilustruju, ze pes vedel, ze to co robil, nebolo s kostolnym riadom, a pritom nikto nic nehovoril, negestikuloval, nemenil mimiku, len proste bud psa pozoroval alebo len prave vosiel do bytu a vysledok cinnosti este ani nestihol zbadat. Ale to len tak na margo, ked uz ty bola nadskrtnuta aj tato otazka, inac by som to ani nevytahovala, lebo viem, ze v istych kruhoch sa to povazuje za neodborny nazor ludi neznalych psieho spravania. (A nebudem sa predsa strapnovat) :no: :lol:

inou vecou a inou otazkou vsak je ucinnost trestu za neziaducu cinnost, pri ktorej pes nebol prichyteny - kde sa ukazuje, ze efektivita takeho trestu je minimalna :no:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod gwen66 » Str 30.09.2009 10:47

Ak budem mat moznost natocim na video a potom poviete svoj nazor,je lepsie raz vidiet ako 10 krat pocut, a inak za posledny mesiac to neurobil ani raz
gwen66
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 214
Bydlisko: Bratislava-Nebojsa

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Mackie » Str 30.09.2009 10:53

suhlasim s tym poslednym, co napisala Amaguk - osobne mam tiez skusenost, ze pes vie, ze nerobi dobre (pes ma zakaz chodit do kuchyne - nevedela som, ze je tam - pocula moje kroky - preletela okolo mna pritlacena k zemi - stale som nevedela preco - nasla som v kuchyni stiahnute nieco z drezu)
ale naco preco potom trestat? pes sa krci, dava najavo, ze sa boji alebo je neisty alebo nieco (ako si to kto vysvetluje) a ja mu este idem ublizit?
oblubena veta mojho otca je "ona vie, za co to je"
tak sa pytam.. su psy az take dementne, ze dostanu trest a napriek tomu tu zakazanu cinnost opakuju? :nwm:
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión
 
Príspevky: 10425
Bydlisko: PO/KE (mon)

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Amaguk » Str 30.09.2009 11:06

Mackie, ja mam uplne najlepsi priklad, ako nas Robino raboval chladnicku. Ideme so synom tusim nieco odniest do pivnice a Robino lezi na pelechu. Vratime sa po dlhsej chvili z pivnice a Robino stale lezi na pelechu, presne v tej iste polohe, ako ked sme odchadzali (co nam bolo trochu divne, lebo bezne skor prisiel kuknut do predsiene, ale tak dobre, vravime si, neboli sme prec dlho, nema asi dovod vitat nas) a tvari sa ako panna Orleanska (co nam bolo este divnejsie). No,a potom sme zbadali dokoran rozdavenu chladnicku a prostred kuchyne na zemi vyvlecenu klobasu. Ten hnusiak ju zjavne pustil, ked pocul, ze otvarame dvere a rychlo sa zaplestil naspat na pelech, ze ved on nic, ta klobasa tam asi napochodovala sama a on ju cely cas z toho jedneho miesta bez pohnutia pozoroval :haha:

tak sa pytam.. su psy az take dementne, ze dostanu trest a napriek tomu tu zakazanu cinnost opakuju? :nwm:

nemyslim, ze dementne. Skor si myslim, ze spokojnost z danej cinnosti u neho prevazi, proste dosiahol svoje tak ci tak, ale to je len taka moja laicka uvaha :lol:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Hanka 1 » Str 30.09.2009 11:14

Popsali jste tu chyby, proč ten trest, jak píšete, nefunguje. Pes byl zkuchyně vyhazován, asi ne zdrovna pozitivní intonací nebo pozitivním způsobem. Byl z ná vyhazován tehdy, kdy u toho byl viděn, tedy ve vaší přítomnosti. Z toho vyplývá, že pes není dementní, ale zjistil si, že přítomni nejste a šel do kuchyně. Pak vás uslyšel a věděl, že bude vyhozen, tak raději vypadl sám. Nevysvětlili jste mu to, že do kuchně nemůže nikdy, ale že tam nemůže jen tehdy, kdy je u toho viděn.

Takže když už chcete trestat, tak je dobré to dělat tak, aby to bylo pro psa pochopitelné, jinak je to o ničem. Pokud mu tu klobásu nevytáhneš z huby, máš prostě smůlu, podle mého názoru.

Psi nejsou dementní určitě, jen chápou trošku jinak, než si my myslíme a pak z nich ty dementy mnohdy děláme sami, abychom si jako dementi nemuseli připadat my lidi. Používám slovo my, protože se do toho také zahrnuju. Jen se snažím tu chybu hledat nedřív u sebe a pak teprve v psovi.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: Demolovanie vlastného pelechu

Poslaťod Amaguk » Str 30.09.2009 11:17

Hanka, ale ja som nevravela o ziadnom vyhadzovani z kuchyne, ani o ziadnom trestani. :heh: Moj pes nikdy z kuchyne vyhadzovany nebol, mal tam uplne bezny pristup. Vkladas tam nieco, co tam vobec nie je. Neviem, ako si prisla na tuto dedukciu
Cisto som len skonstatovala, ze ten pes vedel, ze robil nieco, co nemal (v nadvaznosti na tvrdenie, uvedene vyssie, ze si to ten pes akoze len odcita z nasho zmeneneho spravania, ked sa zacneme tvarit nahnevane a pod., inak nevie, ze robi "zle", to ten my to tak mylne interpretujeme).
Nic viac a nic menej som tym nechcela povedat... :no: :joint:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

PredchádzajúciĎalší

Späť na Výchova a výcvik