Pôrod

Poradňa pre začínajúcich chovateľov.

Pôrod

Poslaťod MisheliQ » Pia 22.02.2008 18:35

Keďže je to kategória Chovateľstvo, patrične do toho spadá aj téma pôrod, ktorí mnohí z chovateľov už zažili, a tak by som bola rada, ak by boli ochotní sa podeliť o svoje skúsenosti s nami aké pocity ste z toho mali? Čo ste predtým museli zariadiť, urobiť, prichystať apod.? Ako ste na tom boli s veterinárom? Bol po ruke či? atď atd :smile: ďakujem
inak fajn článok: http://www.dogsk.sk/kynologia/revue/steniatka04_05.htm
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Pôrod

Poslaťod MACA » Pia 22.02.2008 18:48

MOJA FENKA LARKA(ROTWAJLER) BY MALA DNES,ALEBO ZAJTRA PORODIT.MAM Z TOHO TROCHU STRACH,ALE DUFAM,ZE POJDE VSETKO BEZ KOMPLIKACI.MA SPRAVENU VYSTELKU V GARAZI A JA TAM MAM NACHYSTANEHO ELEKTRONICKEHO STRAZCU DETI.
MACA
Okoloidúci
 
Príspevky: 1

Re: Pôrod

Poslaťod Fraga » Pia 22.02.2008 21:14

Najlepšie je fenečku kontrolovať v predpokladaný den pôrodu každú pol hodku...keď jej odíde voda buď ju mať pod stálym dohladom, alebo chodiť každých 10 min kontrolovať...
Jediný psík, ktorý má o sebe ešte vyššiu mienku, než jeho pyšný majiteľ, je jazvečíček ;o)
Obrázok
Keď ti život ponúka citrón, vypýtaj si tiež soľ a tequillu...
Fraga
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4437
Bydlisko: BA

Re: Pôrod

Poslaťod bassetka » Sob 23.02.2008 13:51

Vetocha treba mat nachystaneho na telefone.Over si ale,ci ti zdvihne telefon aj v noci.V dnesnej dobe je totiz vela "docentov",ktori robia len cez pracovnu dobu.Mne osobne rodili fenky vzdy v noci,ked bol vsade klud.
Nachysaj si hodne handriciek na osusenie steniatok,ak by bolo treba odblanit od plodovych obalov, aj noznice a hrubsiu nitku na podviazanie pupceka pri pripadom vacsom krvacani z neho.Pupik odporucam podvazovat aj preto,aby ti cez pupocnu snuru "nevosla " do steniatka infekcia.Podviazanie pre neskorsi vyskyt pupocneho pruhu nema vyznam,nakolko je to zalezitost brunej seny.Ak by bolo steniatok viac,je dobre si zapisovat,kedy sa ktore narodilo a ako dlho trvaju intenzivne tlaky,aby si to potom vedela povedat vetovi.Pod intenzivnymi tlakmi myslim tlacenie silne bruskom,ako keby sa nemohla vykaka.Tie by nemali trvat viac ako 1 hodinu,nakolko tieto sile tlaky vyvola steniatko ked je uz v panvy a mohlo by sa zadusit ak by tam bolo dlho.Ak fenka oddychuje medzi jednotlivymi steniatkami dlhsiu dobu a netlaci,kludne ju zoberte na kratucku prechadzku/handricku so sebou pre kazdy pripad/,nech sa vyprazdni,trosku sa to v nej "popremrva" a mozete pokracovat.Ak je porod skonceny je dobe sa o tom utvrdit u vetocha.Prve dni po porode sledujte teplotu,ak by fenka dostala horucku bleskovo k vetovi.
Zelam vela zdaru a pevne nervy.Ked mala nasa Ema 12 steniatok,rodili sme 24 hodin.Tak dlho nespat a davat na nu pozor bolo moc aj na mna.Tym ta nechcem strasit,niekedy je po vsetkom aj za hodinu. :ahoj:
bassetka
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 237

Re: Pôrod

Poslaťod MisheliQ » Ned 24.02.2008 15:15

Vetocha treba mat nachystaneho na telefone.Over si ale,ci ti zdvihne telefon aj v noci.V dnesnej dobe je totiz vela "docentov",ktori robia len cez pracovnu dobu.

A ako by som si to mala overiť? Asi by nebolo správne keby som mu volala bez príčiny nie?..
Nachysaj si hodne handriciek na osusenie steniatok

Osušenie šteniatok treba nejak špeciálne? Ako masírovanie, či stačí ak ich normálne poutieram?
aj noznice a hrubsiu nitku na podviazanie pupceka pri pripadom vacsom krvacani z neho.Pupik odporucam podvazovat aj preto,aby ti cez pupocnu snuru "nevosla " do steniatka infekcia.

Pokiaľ fenka neprehryzie pupočnú šnúru, musí tak urobiť opäť majiteľ, a to najlepšie pretrhnutím asi 4 cm od pupku. Pupočnú šnúru podviažte niťou a jej pahýľ vydezinfikujte http://www.dogspsy.estranky.cz/clanky/z ... zivot-suky
Tie 4 cm sú najideálnejšie? A čo sa myslí pod pojmom pretrhnúť? Je potrebné potom dezinfikovať ten pahýľ-pupok každý deň alebo to už netreba?
Ak by bolo steniatok viac,je dobre si zapisovat,kedy sa ktore narodilo a ako dlho trvaju intenzivne tlaky,aby si to potom vedela povedat vetovi.Pod intenzivnymi tlakmi myslim tlacenie silne bruskom,ako keby sa nemohla vykaka.Tie by nemali trvat viac ako 1 hodinu,nakolko tieto sile tlaky vyvola steniatko ked je uz v panvy a mohlo by sa zadusit ak by tam bolo dlho.

Tým trvaním intenzívnych tlakov myslíte doba medzi už narodením šteniatkom a prichádzajúcim šteniatkom?
Ak fenka oddychuje medzi jednotlivymi steniatkami dlhsiu dobu a netlaci,kludne ju zoberte na kratucku prechadzku/handricku so sebou pre kazdy pripad/,nech sa vyprazdni,trosku sa to v nej "popremrva" a mozete pokracovat.

A čo šteniatka? Môžem ich nechať samé? Veď tie budú cicať materské mlieko nie? Ak bývame v bytovke tak aj vtedy by som mala ísť? /schody vylúčime, to je jasné, a tak výťah by tu bol ešte/ a ak bývame v dome, vtedy je to dosť ideálne, tam len vyjdem na záhradu /v tomto prípade je ale asi lepšie ak fena rodí niekde na prízemí potom, že?/

a ešte, že kde by bolo najlepšie umiestniť pôrodnu debnu? Myslím miestnosť -obývačka, chodba, kuchyňa, moja izba alebo kde?
Ak by mala sučka vyhradené trebárs nejake miesto ešte pred tým než by bola gravidná, bolo by vhodné dať potom namiesto jej pelechu pôrodnu debnu tam? Ďakujem
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Pôrod

Poslaťod sybil » Pon 25.02.2008 21:18

MACA píše:MOJA FENKA LARKA(ROTWAJLER) BY MALA DNES,ALEBO ZAJTRA PORODIT.MAM Z TOHO TROCHU STRACH,ALE DUFAM,ZE POJDE VSETKO BEZ KOMPLIKACI.MA SPRAVENU VYSTELKU V GARAZI A JA TAM MAM NACHYSTANEHO ELEKTRONICKEHO STRAZCU DETI.

no nič nepíšeš! úúúúúž??
sybil
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 150

Re: Pôrod

Poslaťod Tatiana » Uto 26.02.2008 15:25

urcite by si mala sucka zvyknut na porodnu debnu aspon dva tyzdne pred porodom,a nenechat ju rodit bez dozoru
Obrázokwww.tanyastaffs.wbl.sk
www.lacnesteniatka.sk
Tatiana
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2051
Bydlisko: partizanska 89,95617 solcany

Re: Pôrod

Poslaťod bassetka » Uto 26.02.2008 19:57

Overit veta:zavolaj mu cez den a opytaj sa ,ci mozes volat aj v noci,ak by sa ti nieco nezdalo.
Ak sa fenka nepostara a stieniatka neoblize,musis ich vysusit sama.
Pupcek ak podviazes,dezinfikovat nemusis,i ked tym nic nepokazis.Do druheho dna uschne a neskor odpadne.
Intenzivne tlaky su take,ked tlaci fenka bruchom,ako keby sa nemohla vykakat.
Steniatka sa musia napit kazde 2hodiny.Ak pojdes s fenkou na 5 minut na prechadzku,vobec nic sa im nestane.
Trochu ma znepokojuje tvoja nevedomost pred porodom tvojej fenky.dufam ,ze to zvladne sama.
bassetka
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 237

Re: Pôrod

Poslaťod shishi » Uto 26.02.2008 20:05

moju cheme pripustit az o rok,ale tak velmi sa toho bojima a tak velmi sa na to tesim, ze vas priebezne budem citat a vzdelavat sa... je mozne mat veterinara doma? ze mu zavolam skocim po nho a odrodi to on s nou,ja by som sa sama asi bala :)
Je to váš přítel, váš společník, váš obránce, váš pes. Vy jste jeho život, jeho láska, jeho vůdce. Bude váš, věrný a oddaný, do posledního úderu srdce. Jste mu povinován zasloužit si takovou oddanost. N.N.

www.buonacasa.sk
shishi
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 507
Bydlisko: Kosice okolie

Re: Pôrod

Poslaťod bassetka » Str 27.02.2008 21:35

Cudzi clovek moze posobit rusivo.Fenka by mohla byt nervozna.
bassetka
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 237

Re: Pôrod

Poslaťod Tasha » Štv 28.02.2008 11:00

Napíšem moju skúsenosť. Moja stará fenka rtw čakala šteniatka. Veterinár odhadoval 3 až 5 na základe ultrazvuku a naozaj nevyzerala ani, že by tie šteniatka čakala. Ale to je tým, že ona bola obrovská. S veterinárom som bola dohodnutá, že v prípade potreby zavolám. Fenka začala rodiť skoro ráno, čiže keď som prišla boli už tri šteniatka. Jedno hneď odmietala, takže to zomrelo. Celý pôrod sa výrazne skomplikoval, lebo medzi šteniatkami bola dlhá doba ,,kľudu". Veterinárovi sme volali, ale vybil sa mu telefón a tak sme rýchlo znáňali ďalšieho. Ten prišiel, pichol ´fenke 3 injekcie a odišiel. Fenka bola slabá, apatická, vracala krv... Na opakované volanie znova prišiel a tvrdil, že to je všetko normálne. Posledné šteniatko sa v ej zaseklo a on sa ho rozhodol vyťahovať. Ešte v nej mu odtrhol nožičku a to už bolo priveľa. Vyhodila som ho a utekala do Trnavy,kde jej urobili cisársky. a fenku zachránili. 3teniatok sa narodilo 10. Prežilo 6. Bohužiaľ. Fenka stratila pri cisárskom mlieko, takže šteniatka sme každé 2 hodiny kŕmili. Nakoniec sa mlieko objavilo a fenka sa po donútení o ne začala starať. A veterinár? Ten sa mi vyhýba ako sa len dá. Vie že urobil chybu a bojí sa, že fenka alebo šteniatka umreli. tak sa ani nezdraví. radšej rýchlo utečie. Jeho klamstvá nás stáli 10.000,- a skoro sme prišli aj o fenku. Dúfam, že už sa nikdy nič také nezopakuje. :plac:
Tasha
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1920
Bydlisko: Galanta

Re: Pôrod

Poslaťod Tatiana » Štv 28.02.2008 19:00

tak to bol hororovy porod,ale sucka ak steniatko neprijme hned nemusi uhynut,treba ho zahriat a ak nedycha ozivit,neskor po porode vsetky steniatka prilozit k zdroju a ak nechcu pit potriet papulku vytlacenym mliekom,zivotaschopne a zdrave steniatko sa prisaje aj v priebehu porodu medzi rodenim dalsieho,odkladaju sa mimo sucky iba v pripade ak po nich sliape :no:
Obrázokwww.tanyastaffs.wbl.sk
www.lacnesteniatka.sk
Tatiana
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2051
Bydlisko: partizanska 89,95617 solcany

Re: Pôrod

Poslaťod mika » Štv 28.02.2008 19:15

Je mi luto fenky aj steniatok :plac: Nechapem toho veterinara.
Na zaklade ultrazvuku sa pocet steniatok nezisti, da sa to len podla RTG, tam sa malokedy clovek spletie.
Inak, u feny sa zive steniatka, ak su v zlej polohe, velke...atd. , rodia cisarom. Nevytahuju sa-ruku tam nikto neda a klieste to vacsinou len zhorsia, tie sa daju pouzit akurat tak u mrtvych.
Prajem tvojej aj vsetkym fenkam len bezproblemove porody :ahoj:
mika
Hafan
 
Príspevky: 602

Re: Pôrod

Poslaťod Tasha » Štv 28.02.2008 20:19

Tatiana píše:tak to bol hororovy porod,ale sucka ak steniatko neprijme hned nemusi uhynut,treba ho zahriat a ak nedycha ozivit,neskor po porode vsetky steniatka prilozit k zdroju a ak nechcu pit potriet papulku vytlacenym mliekom,zivotaschopne a zdrave steniatko sa prisaje aj v priebehu porodu medzi rodenim dalsieho,odkladaju sa mimo sucky iba v pripade ak po nich sliape :no:


šteniatko už bolo mŕtve. Tomu sa pomôcť bohužiaľ nedalo. Jedno šteniatko, ktoré sa narodilo, tak vôbec nedýchalo, ale mama ho asi 15 minút masírovala a šteniatko začalo kňučať a prežilo. Aj keď bolo najmenšie tak bolo krásne. To nakoniec išlo do Holandska. Mika ďakujem :jop:
Tasha
Chovateľ
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1920
Bydlisko: Galanta

Re: Pôrod

Poslaťod MisheliQ » Pia 29.02.2008 14:07

bassetka píše:Trochu ma znepokojuje tvoja nevedomost pred porodom tvojej fenky.dufam ,ze to zvladne sama.


Bassetka, ďakujem za odpoveď...a nič Ťa nemusí znepokojovať, žiadny pôrod mojej ani cudzej fenky sa nekoná, ja sa len priúčam aby som vedela, keď sa možno niekedy bude konať :no:
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Ďalší

Späť na Chovateľstvo