Chodenie po schodoch

Sem píšte ohladne starostlivosťi o psa (srsť,chrup,...).

Chodenie po schodoch

Poslaťod border » Ned 05.04.2009 13:56

myslite ze je dobre aby 4 mesacny hafan chodil po schodoch nebude mat v neskorsom veku problemi s klbami :nwm: ?
Obrázok
border
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 295
Bydlisko: Stará Ľubovňa

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Renie1 » Pon 06.04.2009 18:38

podla mna zavisi aj od plemena, velkosti psika, strmosti schodov..

pocula som, ze napriklad jazveciky by vobec po schodoch chodit nemali..

a steniatka tiez nie, hlavne male plemena, kedze maju slabe brusko a mohli by dostat pruh...

:ahoj: :ahoj: :ahoj:
......You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else.....
Renie1
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 28
Bydlisko: Žilina / Mojš

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod border » Uto 07.04.2009 12:41

no ja mam BOC taakze neviem ci ho mam nechat alebo ho brat na ruky
Obrázok
border
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 295
Bydlisko: Stará Ľubovňa

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod calwen » Uto 07.04.2009 12:44

Na ruky :yes:
Ja som psa nosila do tych 6 mesiacov ked bolo tak viac ako 10 schodov, resp. som ho naucila chodit po tych srandach pre kociky :no: A vlastne ked sa nam pokazil vytah tak som ho nosila vzdy az do toho roka :ahoj:
Obrázok
calwen
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5556
Bydlisko: Bratislava

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Jannka » Uto 07.04.2009 12:46

Ja by som sa snazila prudke a dlhe schody obchadzat, alebo psika zobrat na ruky. Je to predsa len zataz na vyvijajuce sa klbiky mladeho psika. Ked su schody male, siroke, alebo ich je len par (2-3) tak psika po nich nechaj chodit, aby si nevytvoril strach zo schodov. My sme nosili do cca jedneho roku. Aj teraz sa obcas stane, ze ak su schody prilis strme alebo mrezovite, tak psika na ruky vezmem (lebo ona ma zvyk preletiet cez tie schody co najrychlejsie)
♥ Chovateľská stanica "YALESS BLUE" ...domov aktívnych kólií.
Tipy na turistiku so psom pre všetkých psíčkarov, odporúčané 16 z 16 labiek našich turistických kólií ;)
Jannka
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3152
Bydlisko: Košice

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Slawin » Uto 07.04.2009 14:06

my sme tiez nosili..a to mame 8 schodov a nie strme... teraz ked ho uz nezdvihnem a neni nikto doma kto by ho preniesol,aspon ho pridrziavam nech neleti jak dilino a nech nema na tie klby take narazy... pekne pomalicky a ak ide po nich skocit dolu tak ho istim aby dopadol makko a pomaly..
Nemůže pršet věčně
Slawin
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1978
Bydlisko: Trnava

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod quinty » Uto 07.04.2009 14:38

:hi: teraz si asi pomyslíte čo som to za človeka, ale ja som mojich po schodoch nikdy na ruky nebrala. Denne mi chodili, a aj chodia po schodoch do domu aj do garáže. Neviem si pedstaviť nosiť 40 kilového psa na rukách, veď keby som s ním spadla asi by som na ňom napáchala vačšiu škodu ako takto.
http://bielysvajciarskyovciak-quinty.wbl.sk

Najväčším sťastím človeka je, keď môže žiť preto, začo by bol ochotný zomrieť.
quinty
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 390
Bydlisko: Bajč

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Emily » Uto 07.04.2009 17:16

ja som Xsaru (samojed - sucka) nosila do 6-7 mesiacov, lebo to nebolo take strasne. Ale ked uz bola vacsia nechcelo sa mi.
Teraz pred Nitrou som ale dve poschodia nizsie (z inych dovodov) niesla psa asi 27kg. Skoro som umrela a spadla.
Takze si myslim, ze zalezi od plemena. Ale teda ked to nejde tak nejde :hi:
Obrázok
Emily
Junior
 
Príspevky: 452
Bydlisko: Hlohovec

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Mackie » Uto 07.04.2009 18:39

ked sme sli za stenuchmi (csv) a vypustili ich z voliery, prve co hura po schodoch hore k vchodovym dveram (asi 10 schodov), odtial sa nosilo jedlo, voda, tam vzdy zmizli panickovia.. a kym sa vsetko okolo porobilo, tak tie schody dali aj niekolkokrat..
ak by mal pes niekolkokrat denne slapat niekolko desiatok schodov, tak by som nad tym uvazovala, ze ho treba nosit, ale ak je to s mierou, nevidim to az tak tragicky
ta tu je tota tuja
Mackie
Multišampión
 
Príspevky: 10425
Bydlisko: PO/KE (mon)

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Khyi-mo » Uto 07.04.2009 19:54

psy vo vyvine by nemali chodit po schodoch. je to zataz pre klby a mohli by sa mu zdeformovat koncatiny. samozrejme myslim kazdodenne slapanie do schodov. prebehnut napr. pat schodov by nemal byt problem. vseobecne plati ze mlade psy do ukoncenia ich vyvynu nezatazovat.
Khyi-mo
Okoloidúci
 
Príspevky: 13
Bydlisko: BA

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod border » Uto 07.04.2009 20:11

No tak asi ho zacnem brat na ruky lebo tomu mojmu dilinovy sa schody velmi velmi pacia a chodi po nich ako tornado a ked ho zoberem na ruky tak knuci brese jak saleny a nieje to velmi prijemne ked o 6:30 rano zacne pes na celu bytovku stekat a skuvinat :pac:
Obrázok
border
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 295
Bydlisko: Stará Ľubovňa

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Rehssi » Pia 05.06.2009 10:02

Ahojte. Nacala som to uz v inej teme. Mam takyto problem- byvam na 3. poschodi bez vytahu. Je to konkretne 52 schodov :smile: Mam konecne moznost kupit si druheho psa. Ibaze havino, co mi sedi 100% povahou, temperamentom, narokmi na pohyb a potrebou cvicit, ma v dospelosti okolo tych 40 kg. Sli by ste do toho?
Priatelia psickari ma odhovaraju zo strachu z DBK. Co som si zistovala, sama unesiem bez ujmy na zdravi havina do tych 30kg. Skusala som to :lol: neviem, ci take hebedo vytrepem hore, ale dolu - co je pre psa narocnejsie, by nebol problem. S dospelym psom - aj teraz s pudlikom, chodim von dva az tri krat denne. Potom by sa to upravilo trvalo na dve prechadzky denne. Zda sa to malo, ale tie prechadzky su samozrejme dlhe- rano hodina, a poobede cca od 16tej do 19tej. takze odkedy vzdrzi s vencenim by schody absolvoval len dva krat denne, maximalne tri. Problem by nastal kedy havino ochorel, ale to by sa snad dako zariadilo, sla by som k rodicom, cokolvek. Trvalo sa prestahovat dalsich 5 rokov nebudem moct.
Co vy na to? Poznate velke psy co denne zdolavaju schody?
Rehssi
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1032
Bydlisko: Bratislava

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod Van » Pia 05.06.2009 10:31

Rehssi píše:Van a vies ho vyriesit? ty by si sa nebala? jo a prosim odpovedy tu, nech nie sme off topic viewtopic.php?f=11&t=5309


Rehssi, kedze byvam na 11p. a neraz nam vypadla elektrina alebo sa pokazili vytah, mam odskusane, ze to ide. A dokonca v uplnej tme so svetlom len z mobilu :ha: Nie len na svojom psikovi, ale aj drobcoch velkych plemien, ktore som strazila :)

Sama pises, ze nemas problem uniest 30kg, minimalne smerom dole. To je velke plus, lebo smerom dole je to pre psika narocnejsie. Ja by som to riesila tak, ze kym by som vladala, nosila by som steniatko a odrastene steniatko na rukach oboma smermi. Neskor, aj rezim vencenia by sa upravil, interval predlzil a smerom ho re pomalicky to psik uz zvladne aj sam. Smerom dole ak by som nevladala (ale to sa potom samozrejme da pouzit aj smerom hore) by som mu kupila popruh, ktorym by som ho mohla odlahcovat, pripadne spomalovat beh po schodoch.

Podla mna je dobre predchadzat poskodeniu klbov, na druhu stranu, prilisne "ofukovanie" steniatka moze viest k tomu, ze umelo potlacis to co by sa normalne prejavilo a sice psik bude mat povedzme nulkove klby, ale na svoje potomstvo bude nachylnost na dysplazku predavat. Podla mna, pokial psik nelieta po schodoch tak, ze si moze ublizit, 3-4 x za den par schodov mu neublizi. Najma ak bude mat vonku dostatok vhodneho pohybu a bude na svoj vek patricne osvalneny, klby tak budu tiez chranene.

Podla mna, ak naozaj tuzis po bosikovi, nevzdavala by som to len kvoli tomu 3p. ten jeden rok, alebo rok a pol sa vydrzat da a potom psik uz s tym problem nema na niekolko rokov a kym budete spolu riesit starobu, mozno uz budes byvat niekde uplne inde :ahoj:
Naposledy upravil Van dňa Pia 05.06.2009 13:36, celkovo upravené 1
Van
Hafan
 
Príspevky: 920
Bydlisko: ZM / PP / HE

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod vavrena » Pia 05.06.2009 10:46

Rehssi, dvakrát denne so psom je podľa mňa strašne málo ,aj keď by mala prechajda číslo 2 trvať tri hodiny... ale potom musí koľko vydržať? 12 hodín? Malého šteňúcha nosiť môžeš, možno aj do polroka, ale pochybujem že 52 schodov ublíži mladému zdravému psovi. Cesta hore určite nie. A dole ho budeš môcť brzdiť, tak ako Slawin.
vavrena
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2958
Bydlisko: Galanta

Re: chodenie po schodoch

Poslaťod pigie » Pia 05.06.2009 11:05

dva krat denne je pre mna tiez malo... Kolko drzi ten pes maximalne hodin?
Inak, netreba sa zaoberat len tym, ze co ked bude stena. Ja som sa zaoberala aj tym, ze co ked ten pes uz bude stary... Preto moja podmienka bola byt na max. druhom poschodi... Ale mam inu vahovu kategoriu doma
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Ďalší

Späť na Starostlivosť