Protištekací obojok - elektronický, ultrazvukový

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Obojok proti stekaniu

Poslaťod Jano21 » Pia 06.03.2009 10:39

Ja si svojho štekavca (resp. babu štekavicu) zatváram dovnútra, nechcem ju odnaučiť štekať, lebo mi nebude štekať na cvičáku. Druhý pes zasa moc nešteká.
Ľudia používajú veľa pomôcok... (link na konkretny vyrobok vymazany. A.)

(Edit Jano: len aby zostala zachovana linia diskusie, bavime sa dalej o elektrickom obojku proti stekaniu)

Viem že je tu zas otázka humánnosti a nehumánnosti takéhoto prostriedku, to je na dlhšiu diskusiu. Poznám pár ľudí čo majú psa v byte a musia ho odnaučiť štekať, ak sa nechcú presťahovať alebo súdiť, takže v takej situácii to trochu chápem... Keď je ale pes na dvore tak to hádam nie je až také kritické, stačí ho zamestnať niečim iným.
Naposledy upravil Jano21 dňa Pia 06.03.2009 14:41, celkovo upravené 1
Prosím reagujte na moje príspevky vecne. Na vyložené sprostosti, útoky a záhradky emotikonov neodpovedám.
Jano21
Šteniatko
 
Príspevky: 62

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod vavrena » Pia 06.03.2009 11:03

Jano, obojok proti štekaniu je hlúposť. Priemerný pes sa odnaučí zbytočne štekať aj bez obojka. Ak pes nemá štekať nikdy, to je ako chcieť mačku bez pazúrov alebo zajaca bez zubov!!! Nieže je ten obojok nehumánny, on je skrátka NEPSAČÍ. Prečo? Pes, ak šteká, má dôvod. Je nesamostatný, chce sa hrať, vynucuje si pozornosť, oznamuje niečo, proste komunikuje. Komunikácii treba najprv porozumieť, potom ju eliminovať, inak nevieš, čo máš eliminovať. Smiech? Plač? Krik? To nemá vydávať žiadne zvuky? Kto by chcel takého psa? Ja tiež bojujem proti zbytočnému štekaniu. Mám jedného "normálneho" a jedného uštekaného psa, ktorý má potrebu všetko okomentovať pekne nahlas. Bývame v paneláku, nie je to nič príjemné. A lezie to veľakrát na nervy.

ALE: môj pes je uštekaný. Je uštekaný od svojich ôsmich týždňov, narodil sa s takýmto "komunikačným defektom". Ako veľa psov. Chcem, aby na povel Ticho bol naozaj ticho, ale chcieť si nejakým obojkom vynucovať potláčanie jeho prirodzenosti "rozprávať", mi príde pekne uletené. Potom už nebude štekať vôbec, teda to bude úplne iný pes!

Ak pes šteká v byte počas neprítomnosti pána, je to o nesamostatnosti, na to je tu téma. Ak pes šteká v panike, a štekať prestane kvôli nejakému obojku, tak či tak zostane v panike aj bez štekania, to je aké riešenie?? Taký pes si veľmi jednoducho nájde inú činnosť (deštrukcia nábytku, narážanie hlavou do dverí...) Ak šteká pri hre, tiež je tu niekde metóda ako na to, aj dogdancingové psy majú byť ticho a dá sa to naučiť.

Ak pes neželane šteká pri hre, nepochopí trest obojkom za štekanie, ale za RADOSŤ. Je to ako zbiť decko za to, že sa nahlas smeje.
Naposledy upravil vavrena dňa Pia 06.03.2009 11:13, celkovo upravené 1
vavrena
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2958
Bydlisko: Galanta

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Jano21 » Pia 06.03.2009 11:09

JJ, teoreticky máš úplnú pravdu, to sa musí uznať. Trestať za štekanie (vlastnosť, ktorá bola psovi došľachtená človekom) je samo o sebe strašne nelogické konanie - určite z pohľadu psa. Sú plemená (jedince) uštekanejšie a menej uštekané, ale aj tie najuštekanejšie štekajú z nejakého určitého dôvodu. Väčšinou je to upozornenie zvyšku svorky na niečo. Iné dôvody sú zanedbateľné (hra, dohadovanie sa s iným psom o hračku...), lebo to upozornenie je dôvod, prečo je štekot u psa žiadaný.

Lenže teória je jedna vec, a reálny život je vec druhá, a nie vždy ideálna... Ja s tým problém nemám, keď som doma stačí mi zakričať Ticho a je tam ako v hrobe, a keď doma nie som, tak mi je to jedno, čo blbnú. Ale zas viem pochopiť ľudí, čo majú doma dvoch-troch malých psíkov, bývajú v byte, majú netolerantných susedov, atd, atd, vieš si predstaviť... čo s tým? Takí psíci keď sú doma tak štekajú, lebo medzi sebou komunikujú. Ale takého dôchodcu vo vedľajšom byte, čo zo dňa 20 hodín prespí, to môže rušiť. Ja priznávam, že by som si asi nevedel poradiť.
Prosím reagujte na moje príspevky vecne. Na vyložené sprostosti, útoky a záhradky emotikonov neodpovedám.
Jano21
Šteniatko
 
Príspevky: 62

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod vavrena » Pia 06.03.2009 11:27

Áno, tiež to chápeš, tak by si to nemal radiť. Fakticky keby títo ľudia, čo majú doma dvoch čoklov, ktorí medzi sebou hlasno komunikujú, a susedovi to vadí, nasadili elektrické obojky, psy by sa prestali hrať. Prestali by po sebe vrčať, mumlať, brblať a všetko to, čo uštekané psy robia. Bolo by im úplne znemožnené akokoľvek sa prejaviť. Stali by sa apatickými, zakríknutými, ktovie. U nás bol tento problém, susedia mali malinké bábätko, ktoré sa na štekot s plačom budilo. Vyriešili sme to tak, že so psíkom som zostávala doma a učil sa na samotu postupne (vtedy ešte neboli dvaja).

Ďalším susedom štekot takisto vadil, neskôr si tiež kúpili psa a šteká sa aj u nich. A hlasnejšie ako u nás :lol: . Ak sa situácia nedá riešiť inak, nech sa ľudia odsťahujú alebo vybláznia psy vonku.

No a hlavne som teraz chcela napísať, že neraď ľuďom niečo, o čom si sám nemyslíš, že je to ok. Ak majú ľudia netolerantných susedov, už to väčšinou vedia predtým, ako si obstarajú psa, alebo ak sa niekam idem nasťahovať so psom, predsa sa opýtam na susedov, zoznámim sa s nimi...
vavrena
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2958
Bydlisko: Galanta

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Jano21 » Pia 06.03.2009 15:13

jj chápem, len je ešte stále otázka či to bola principiálna chyba toho obojka ako nástroja, alebo toho blbca, čo ho nesprávne používal...

napríklad tie obojky obsahujú viacero stupňov nastavenia. Pričom tie nižšie úrovne sa označujú ako statická korekcia, sú to také šľahy asi ako od svetra. Proste nič, len taký malý puk. To ani nie je trest, je to také upozornenie. Ideálny postup by bol asi ten že naučím psa, že správanie za ktoré dostáva ten malý puk nie je dobré. Samotný puk však nemusí byť zrovna bolestivý, len upozorňujúci.

Ale zneužiť sa dá všetko, hocijaká pomôcka, resp. zo psa môžeš spraviť magora aj bez umelých pomôcok. Už som zopár takých videl.

Edit Jano: ešte upozorním že len špekulujem, ja tie výrobky nepoužívam, lebo chcem aby moje psy štekali, nemám s tým problém. Videl som ich v predajni, aj som si to pustil do ruky, čiže viem o tom aké majú úrovne nastavenia, to ostatné je číra špekulácia...
Prosím reagujte na moje príspevky vecne. Na vyložené sprostosti, útoky a záhradky emotikonov neodpovedám.
Jano21
Šteniatko
 
Príspevky: 62

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Amaguk » Pia 06.03.2009 15:29

mne sa javi ako pomysleny cely princip takehoto obojka - namiesto toho, aby sa riesila pricina stekania, riesi sa len (prirodzeny) prejav ako taky
pripada mi to ako keby som napr. dietat trestala za to, ze place a ani sa nesnazila zistit, preco vlastne place a zacat s napravou tam...
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Jano21 » Pia 06.03.2009 15:38

ano, to je fakt, je to taká nesystémová skratka... také hraničné riešenie, keď hrozí
a) presťahovanie
b) súdny spor
c) utratenie psa
d) zabránenie štekaniu
a musíš to vyriešiť obrazne "do hodiny"
aj keď ja by som to asi riešil tak, že psa vezmem do práce, síce by ohluchol od rachotu, ale čo už - dal by som mu sluchátka :)
Prosím reagujte na moje príspevky vecne. Na vyložené sprostosti, útoky a záhradky emotikonov neodpovedám.
Jano21
Šteniatko
 
Príspevky: 62

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod štaflik » Pia 06.03.2009 19:32

Počuli ste o akejsi "statickej jednotke" proti štekaniu?? Má to byť nejaká skrinka, ktorá je zastrčená v zásuvke a reaguje na psí štekot na vzdialenosť asi 8mich metrov, údajne začne vydávať ultrazvuk, ktorý pomôže odnaučiť psa štekať :nwm:
mám aj link, ale nejak teraz neviem, či ho tu môžem dať, keď sa tu tie predtým vymazali...

Ja to nepotrebujem, ani nezháňam, ale aj tak by som o tom rada vedela viac, najlepšie osobné skúsenosti. Ja som pri takýchto veciach trošku paranoidná a rozmýšľam nad tým, keďže je to ultrazvuk a ja to nepočujem, ako môžem vedieť, že to tomu psovi nevreští celý čas? Alebo že to nezačne vrešťať napríklad pri vysávaní alebo niečom hlasnejšom? :nwm:
There is a pleasure in the pathless woods.
There is a rapture on the lonely shore.
There is society, where none introduces.
By the deep sea, and music in its roar.
I love not man the less, but Nature more...
(Lord Byron)
štaflik
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 57

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Amaguk » Pia 06.03.2009 19:33

hod sem foto :no:

tak som nasla info, ale teda, ten popis mi zneje dost odstrasujuco
Ako to funguje?

- jednotka sa aktivuje keď zabudovaný mikrofón zachytí neustály psí štekot v dosahu 6-8 metrov

- zariadenie vyšle dvoj-sekundový ultrazvukový signál, ktorý môže počuť iba pes

- pes, zaskočený nepríjemným zvukom, by mal prestať štekať * :nwm:

Zariadenie je najvhodnejšie pre domácnosť a malo by byť umiestnené čo najbližšie ku štekajúcemu psovi (napr. pri dverách). Je tiež vhodnejšie pre mladšie alebo menej tvrdohlavé psy. *

*Statická jednotka je jemnejšie zariadenie, ktoré napomáha k odnaučeniu nadmerného štekania. Je vhodná pre väčšinu psíkov avšak nie pre všetkých. Najlepšie je zvážiť citlivosť psíka na vonkajšie podnety.
*Ak máte doma psa, ktorý neustále a nekontrolovateľne šteká, odporúčame Vám zakúpiť si samostatný obojok, najlepšie taký, ktorý využíva statickú korekciu (napr. obojok Sonic, obojok Deluxe) alebo si môžete zakúpiť veľmi osvedčený obojok so sprejom.
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod štaflik » Pia 06.03.2009 19:44

Obrázok

a takýto je k tomu text:

Ako to funguje?

- jednotka sa aktivuje keď zabudovaný mikrofón zachytí neustály psí štekot v dosahu 6-8 metrov
- zariadenie vyšle dvoj-sekundový ultrazvukový signál, ktorý môže počuť iba pes
- pes, zaskočený nepríjemným zvukom, by mal prestať štekať *

Zariadenie je najvhodnejšie pre domácnosť a malo by byť umiestnené čo najbližšie ku štekajúcemu psovi (napr. pri dverách). Je tiež vhodnejšie pre mladšie alebo menej tvrdohlavé psy. *

*Statická jednotka je jemnejšie zariadenie, ktoré napomáha k odnaučeniu nadmerného štekania. Je vhodná pre väčšinu psíkov avšak nie pre všetkých. Najlepšie je zvážiť citlivosť psíka na vonkajšie podnety.


AA tak si ma predbehla :hi:

vidíš... to BY MAL prestať štekať je naozaj o ničom... toto je naozaj vec o ktorej vôbec netuším, čo si mám myslieť :nwm: ale možno to môže pomôcť v takých tých prípadoch, kedy sa už susedia vyhrážajú rôznymi úradmi...v čase keď je majiteľ v práci.......???
There is a pleasure in the pathless woods.
There is a rapture on the lonely shore.
There is society, where none introduces.
By the deep sea, and music in its roar.
I love not man the less, but Nature more...
(Lord Byron)
štaflik
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 57

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Jano21 » Pon 09.03.2009 10:48

štaflik píše:Obrázok


ano, to je tiež dosť používaná vec, existuje aj viacero typov

sú aj protištekacie obojky na báze ultrazvuku, prípadne aj na báze takého spreja (nepríjemného psovi), ktorý vystrekujú. Aj niektoré statické jednotky sú na ten sprej.

statická jednotka má výhodu v tom, že ju môžeš postaviť mimo dosah psa. Keď máš doma viac psov, obojky by si mohli postŕhať.

nevýhoda je zasa zrejmá - nižšia spoľahlivosť, nakoľko sa pes môže nachádzať v rôznych vzdialenostiach od jednotky.

inak sa ovšem na statické jednotky vzťahuje všetk to, čo sme tu rozoberali pri obojkoch, nevidím v tom zásadný rozdiel
Prosím reagujte na moje príspevky vecne. Na vyložené sprostosti, útoky a záhradky emotikonov neodpovedám.
Jano21
Šteniatko
 
Príspevky: 62

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Hanka 1 » Pon 09.03.2009 16:57

Štěkání je ventilací nějakého pocitu - strachu, nervozity, nudy, vynucování si, stresu... . Tenhle obojek může a nemusí utlumit projevy toho stresu, ale neodstraní podstatu. Pejsek nebude štěkat, ale rozcupuje byt v tom lepším případě, v tom horším svůj ocásek, packu, rozlíže si kožíšek do krve, prostě ten stres bude ventilovat jinou formou. Proto považuju za nejlepší řešení odstranit příčinu a vykašlat se na donucovací prostředky tohot typu.
Hanka 1
Šampión
 
Príspevky: 2991

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod johny5 » Pon 09.03.2009 18:55

V tomto suhlasim s Hankou.Z vlastnej skusenosti...
johny5
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1542
Bydlisko: Martin / Vrutky

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod Amaguk » Pon 09.03.2009 19:20

tak tak...a jednu taku dost blbu skusenost popisujem na predchadzajucej strane :no:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12115
Bydlisko: Karpaty

Re: odnaucenie od stekania

Poslaťod johny5 » Pon 09.03.2009 22:23

Offtopic: Nemozem tvrdit ze ako rychle a kratkodobe odlozenie problemu to vyznam nema ale Problem ako taky to nevyriesi.
johny5
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1542
Bydlisko: Martin / Vrutky

Ďalší

Späť na Výchovné a výcvikové metódy a pomôcky