Bravcove koze

Sem píšte všetko ohľadne varenej stravy.

Re: Bravcove koze

Poslaťod Tobin » Str 25.02.2009 11:44

Takze predbezne, kym sa nepotvrdi opak, Tobin bude dostavat surovu kozu a huspeninku si budem varit sam - mojim vraskam uz nepomoze aj tak nic :ach:
Obrázok
Tobin
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1992
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Bravcove koze

Poslaťod Tobin » Str 25.02.2009 12:26

No axa teda varom nici, tak povodna otazka je zbytocna :))) Z uvareneho vyuzitelnost 0.0, bo nie je :smile:
Obrázok
Tobin
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1992
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Bravcove koze

Poslaťod pigie » Str 25.02.2009 12:28

ibaze travenie bielkovin je taka vec, ze tebe stacia len jej frakcie, telo si z nich postavi spravnu bielkovinu, ktoru potrebuje. No a ktore z toho je to pre telo lahsie vyuzitelnejsie na vystavanie svojho kolagenu....
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Bravcove koze

Poslaťod Tobin » Str 25.02.2009 12:39

No to je na mna privysoka biochemia... Ja s mojim sellackym rozumom som pochopil tak, ze z prirodneho kolagenu sa varenim stava iba zmes aminokyselin, a ta 'sroubovica', kt. robi kolagen kolagenom uz neni; ci si ju z tych aminokyselin dokaze telicko vyskladat spatky - nwm, pochybujem. Radsej Tobin ostane na surovych koziach a ja si s z nich budem robit masku :ach:
EDIT: Vekom straca ludska koza pruznost (vraj) nie preto, ze kolagen sa straca, ale preto, lebo sa kolagenove vlakna cimsi, nejakou substanciou, pospajaju a stracaju pruznost. A tie spoje vraj rozpustaju enzymy, Wobenzym to ma. Docital som sa v knizke o enzymoch. A pes kolagen na vrasky nepotrebuje, anobrz na klby a chrupavky...
Obrázok
Tobin
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1992
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Bravcove koze

Poslaťod shirae » Str 25.02.2009 16:37

Ja teda nejdem varit kože. totiz dostala som od masiara plnu igelitku, myslela som si ze to pomeliem a budem pridavat do žradla v nejakych rozumnych množstvách, pri tom som si znicila mlyncek na maso ktory inac pomlel aj trupy a kridla, tak fajn. z varených koží je doma smrad, takže pekne rozkusujú surové, len sa tlčú potom medzi sebou ak niektorá zje rýchlejšie :smile: Podla :kak: co po kožiach boli mám dojem že využitelnosť je vysoká, čo sa stane s tým kompletným surovým kolagénom v tele neviem, skúšku z biochémie som mala asi pred 11 rokmi, aj tam sa pojednávalo o ludskom trávení, čo je dosť rozdiel :nwm:
shirae
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 897
Bydlisko: Potvorice

Re: Bravcove koze

Poslaťod Jannka » Str 25.02.2009 16:45

no moji rodicia sa mimo ineho zaoberali distribuciou kolagenu - avsak z kozmetickeho hladicka. Slo o bioaktivny kolagen, - zo sladkovodnych ryb získaný čistý kolagén, ktorý spomaľuje proces starnutia pokozky a zaisťuje jej pružnosť, pevnosť a ziarivy vzhľad. Inak skvele sa nam osvedcil aj u nasej Jasky - na hojenie ran, jazvicky, rast srsti a podobne. No a tento kolagen musi byt uchovavany v chladnicke, ak je vystaveny izbovej teplote (pripadnej vyssej) dlhsie nez par hodin, z husteho gelu sa stane riedky a to je znamenie, ze kolagen je znehodnoteny, mrtvy - mozete to rovno zahodit....takze ja si myslim, ze tam bude velky rozdiel, ci davat koze surove, alebo varene. Ja si myslim, ze varenim sa kolagen znehodnoti a huspenina je len nejaky slaby odvar....ale moznoze sa mylim, len nahlas uvazujem...
♥ Chovateľská stanica "YALESS BLUE" ...domov aktívnych kólií.
Tipy na turistiku so psom pre všetkých psíčkarov, odporúčané 16 z 16 labiek našich turistických kólií ;)
Jannka
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3152
Bydlisko: Košice

Re: Bravcove koze

Poslaťod pigie » Str 25.02.2009 16:59

Ja by som koze nevarila teda - osobne si myslim, ze psovi varene netreba nic, len by ma to zaujimalo z takeho toho biochemickeho hladiska :smile: Ludia, ste ma uplne zdebilneli. Ponaram sa do problemu kolagenu stale viac a viac:

Kolagén sa stráca keď je narušené pH a je kyslé prostredie. Akonáhle neodhadneme možnosti trávenia v našom žalúdku, dochádza po 2 hodinách stagnácie potravy k rozmnožovaniu baktérií - dysbakterióze a chorobám. Vzniká nedostatok kvalitných aminokyselín na tvorbu telu vlastných AK, pretože kolagén sa tvorí za prítomnosti glycínu, prolínu a hydroxyprolínu, ale musí tam byť bezpodmienečne vitamín C a zinok - bez Zn nevznikne kvalitný kolagén = pac s herniami, striami, SM, roztiahnutými cievami - kŕčové žily, hemoroidy, riedke črevá, riedke cievy - poškodené, majú nedostatok vitamínu C a Zn. Vitamín C spôsobuje vytváranie kolagénu, ale má aj veľký antioxidačný účinok a potláča všetky voľné radikály, ktoré vzniknú. Bez vitamínu C nemôžeme byť zdraví, tvorí sa v orgánoch rastlín z glukózy - má podobnú chemickú stavbu ako glukóza, ale má o 2 H menej, má menšiu molekulu ako glukóza a dostane sa aj do mozgu. Ak roky je potrava poddimenzovaná liečebná dávka 50- 60 mg je nedostatočná, tu treba podávať 500- 3000 mg vitamínu C, aby sa organizmus zasaturoval a opäť spojil.

http://www.badatel.sk/index.php?option= ... &Itemid=42


A tiez toto: vlastne to som spominala, ked som hovorila, co je lepsie vyuzitelne: Podmienkou je však dostatok vitamínu C, pre syntézu vlastného kolagénu z aminokyselín želatíny.

Pretoze telo kazdu jednu bielkovinu rozlozi na aminokyseliny, ktore si nasledne spoji do vlastnej bielkoviny v tomto pripade kolagenu.

Ale z toho, co citam Tobin. Ak budes davat koze, pridaj hooodne vela zeleniny s obsahom vit. C :heh:
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Bravcove koze

Poslaťod pigie » Str 25.02.2009 17:33

A dalsi poznatok:
Keďže kolagén sa farmaceuticky vyrába z hovädzieho mäsa, je dôležité vyberať si produkty, ktoré má výrobca otestované proti chorobe šialených kráv. Kto sa spolieha na prírodné zdroje kolagénu, mal by dbať na prísun živočíšnych bielkovín.


Takze moj vlastny uzaver z niekolko hodinoveho studia zelatiny a kolagenu. Zelatina obsahuje vsetky aminokyseliny potrebne na tvorbu kolagenu. Kolagen sam o sebe ich samozrejme obsahuje tiez :heh: Kolagen ako taky je vsak organizmom vraj lahsie prijimany. :yes: Podstatne je hlavne to, aby tieto 4 aminokyseliny z ktorych je kolagen tvoreny boli neustale telu k dispozicii.
Obrázok
pigie
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10282
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Bravcove koze

Poslaťod Tobin » Str 25.02.2009 19:05

pigie píše:Ale z toho, co citam Tobin. Ak budes davat koze, pridaj hooodne vela zeleniny s obsahom vit. C

Jj, ja davam hodne cecka - aj som uz dade pisal - bo je potrebne aj na tvorbu klbneho mazu a ochranu chrupaviek, a aj ruzickovy kel (ma aj C aj Zn), prave kvoli synteze
Inac, Pigie, super recherche! :winner:
Obrázok
Tobin
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1992
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: Bravcove koze

Poslaťod shirae » Str 25.02.2009 19:17

Pigie, poklona aj odomna :winner:
shirae
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 897
Bydlisko: Potvorice

Re: Bravcove koze

Poslaťod 1r-o-m-a-n1 » Sob 01.12.2012 20:39

mam doma plne vedro bravčovej kože..tak co je obcas dobre podat psikovi? lepsia je varena ci surova?
1r-o-m-a-n1
Snoopy
 
Príspevky: 144

Predchádzajúci

Späť na Varená Strava