Zmena správania Border kólie

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Zmena správania Border kólie

Poslaťod kivi » Pia 09.08.2019 16:11

Dobrý deň, som tu nová a zavítala som sem s prosbou o radu. Mám 3 ročnú border kóliu, psíka Lakyho, ktorého zbožňujem. Je nesmierne inteligentný a veľmi poslušný, ako väčšina border kólií, s ktorými som sa doposiaľ stretla. Je na mňa dosť naviazaný, mám možnosť mať ho so sebou aj v práci takže spolu trávime skutočne veľmi veľa času. Pred vyše rokom som sa presťahovala k priateľovi. Je rovnako veľký psíčkár ako ja a s mojim psom boli zo začiatku najlepší kámoši. Obaja sa mu dosť venujeme, či už vonku alebo v byte, keďže Laky je blázon do aportovania. Asi pred 8 mesiacmi sa nám prvýkrát stalo, že Laky začal do môjho partnera vrčať, vo chvíli keď sa k nemu sklonil a chcel sa s ním akože maznať. Trvalo to vtedy asi 2 dni, potom bolo zase všetko po starom. Pred troma mesiacmi sa to zopakovalo, tiež to pretrvalo pár dní. V tom čase som už bola na začiatku tehotenstva. Posledný mesiac sa to však už výrazne zmenilo a posledné 2 týždne je to na dennom poriadku. Pokiaľ sa s ním partner iba hrá alebo mu dáva nejakú maškrtu, tak s ním nemá problém. Ale v okamihu, keď ako keby prekročí nejakú jeho intímnu zónu a chce sa k nemu pritúliť tak pes cúvne a začne do neho vrčať. Skúšali sme to už na neho aj krikom, ignorovaním alebo naopak hrou ... žiadna zmena. Rozmýšľala som či to nesúvisí s tehotenstvom, ale udialo sa to už v čase, kedy som nebola ešte tehotná. Neviem si nijak jeho zmenu správania vysvetliť, partner je k nemu milý ... samozrejme keď urobí niečo nevhodné tak sa na neho zvýši hlas, ale takých prípadov je skutočne málo. Viem, že border kólie sú nesmierne citlivé a vnímavé a vždy sa nejaký problém snažím riešiť opatrne a nie hneď veľkým krikom. Nemáte náhodou niekto podobnú skúsenosť s takouto náhlou zmenou správania? Za každú radu budem vďačná lebo som už vážne v koncoch akú taktiku zvoliť, aby sa to vrátilo do starých koľají. Ďakujem
kivi
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Margita » Pia 09.08.2019 17:55

Nesklanat sa nad psa,neobjimat ho, to je pes nie dieta a myslím,ze žiadny problém nemáte :no:
"Dnes vím, že člověk, který má všech pět pohromadě a jen něco zná o psech, se foxteriérovi vyhýbá obloukem" Zdena Frýbová
"Neexistuje pes, který by měl vlastnosti foxteriéra"Zdena Frýbová

Všetko začína a končí v hlave
Margita
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5654
Bydlisko: Bratislava -Vereknye

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod kivi » Pia 09.08.2019 20:50

Nemám psa na maznanie a už vôbec nie ako náhradu za dieťa. Nevála sa mi po gauči, už vôbec nie v posteli a do obývačky má vstup zakázaný .... ale myslím, že každý normálny majiteľ svojho psa občas pohladká alebo sa k nemu zníži a milo sa mu prihovorí. Môj pes nie je vôbec maznoš, všetci to o ňom vieme a podľa toho sa k nemu správame. Určite ho nestískame ako nejaké malé dieťa, ale donedávna nemal problém s tým, že ho niekto pohladká alebo sa k nemu skloní a prihovára sa mu. Akceptuje to od všetkých okrem môjho partnera a tam smerovala moja otázka či náhodou niekto nemá podobnú skúsenosť. Rady typu, že nemám hladkať svojho psa lebo nie je na hranie popravde nepotrebujem
kivi
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Lindchen » Sob 10.08.2019 6:11

kivi píše:Rady typu, že nemám hladkať svojho psa lebo nie je na hranie popravde nepotrebujem

To predsa Margita nikde nepíše. :smile: Píše neskláňať sa nad psa - neviem, či je to rada vhodná zrovna pre vašeho psa - ale áno, všeobecne to psy môžu vnímať ako ohrozenie. Veľmi zle si si to vysvetlila. :nwm:
"Everything you love will probably be lost, but in the end, love will return in another way." Franz Kafka
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8616
Bydlisko: Bratislava, Ružinov

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod janajka » Sob 10.08.2019 13:00

Moze/ mohol sa ten pes citit diskomfortne a dal to najavo zavrcanim. A kedze to pomohlo, urobil to znovu v rovnakej situacii. Moze posunut i cas, ze nepocka az sa to stane, ale uz vtedy, ked sa ta situacia blizi.
Poznam presne pol na pol borderiek, co taketo dotyky mozu a naopak vobec nemusia.
janajka
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3529
Bydlisko: Vysoke Tatry - Smokovec

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Liana » Sob 10.08.2019 13:13

Hm no neviem si predstavit život so psom, nad ktorého ked sa zohnem po mne bude vrcat pripadne časom štartovať.nepride mi to normálne. Ano každý pes ma nejaké svoje hranice ale rodinný pes žijúci v byte a este v budúcnosti aj s deťmi by to takto vyhrotené nemal mat :ua:

Nemal s priateľom nejaký negatívny zazitok? Z toho co píšeš to začal robiť cca v 2 rokoch krátko po tom co ste spolu začali byvat - cca v čase ked dospel. Ako často je v takom istom blízkom kontakte aj s inými ludmi? Robí to len v tvojej prítomnosti alebo aj ked su sami?

Nie som odborník ale skúsila by som psa "odmotat" od teba a vybudovať lepši vzťah s priatelom. Nech ho kŕmi, venci, hra sa s nim, pocvici s nim poslusnost namiesto teba. A nech sa s nim nepokúša maznat ked si v blízkosti psa ty - moze byt ze ta chrani/ziarli.

Tažko ale radiť cez net, ideálne by bolo keby to videl niekto v praxi aby vedel posúdiť presnú pricinu, my mozeme len hádať.
Liana
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1331
Bydlisko: Bratislava, Ružinov

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod janajka » Ned 11.08.2019 13:37

Moja Gaia takto reaguje na cudzich. Ona si ludi vobec nevsima, nejde za nimi, ani pred nimi neuteka ale ak ju niekto obijme alebo sa nad nu skloni sa ju pohladkat, zavrci, zaceri zuby i rafne. Mne to ale nikdy nespravila, mozem sa hociako maznat, priblizovat sa, manzel detto. Zvlast ma problem s detmi. Mala som aj obavy, ked sa mi narodil syn. Boli cerenice zubami, dokonca som asi rocneho Risa nacapala ako ju leziacu na fotele tvarou v tvar drzi za tie ceriace zuby. Ale nikdy mu nic nespravila. Teraz sa ani nebojim ich nechat samych. Vedia vedla seba bez problemov zit. Jej spravanie dokonale odhadnem.

Druhy borderak zas maznanie, ludi, uplne miluje. Ale zato sa vie velmi zvlastne spravat. Napr zavrci ked to necakas. Tam sama neviem niekedy odhadnut, co ma on v hlave. Urobil to sice iba dvakrat za 6 rokov ale mne to staci na pochybnosti.
janajka
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3529
Bydlisko: Vysoke Tatry - Smokovec

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod kivi » Pon 12.08.2019 15:35

Liana a Janajka ďakujem za odpoveď a podelenie sa so skúsenosťami. Myslím, že borderky sú veľmi špecifické. Mám laické skúsenosti s nemeckou dogou, retrievrom aj weimarom, ale borderka je úplne niekde inde. Aspoň tá moja ... na jednej strane je neprekonateľne inteligentná v porovnaní s ostatnými plemenami, na druhej strane je strašne vnímavá a miestami až prehnane citlivá. Skutočne na neho nemôžem ani zvýšiť hlas, lebo sa hneď stiahne ako keby som ho týrala. Na druhej strane takých situácií nie je ani veľa , pretože skutočne poslúcha na slovo. Tak isto ignoruje iných ľudí, sice na nich nevrčí, ale ani k nim nepribehne a hladkať sa nenechá, proste zdrhne. Jeho svet je hlavne hra.
Pokiaľ sa bláznime a hráme, tak aj s priateľom je v pohode, aj keď sa hrajú iba oni a ja tam nie som ... len jednoducho v momente, kedy by ho chcel pohladkať alebo pritúliť, tak veľmi pozitívne nereaguje. Všimla som si, že pokiaľ je okolo nás väčšia skupina ľudí, tak má voči nemu správanie normálne. Ale napríklad vo výťahu alebo v aute sa na neho odmieta čo i len pozrieť. Možno je to len prechodný stav, neviem lebo skutočne doteraz sa k nikomu inému takto nesprával. Tiež mám mierne obavy čo bude keď sa nám narodí bábo a ako bude naň reagovať. Najmä fakt, že už nebude stredobodom pozornosti. No snáď to nejak rozchodíme ...
kivi
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Margita » Pon 12.08.2019 16:20

Robi to len jemu a len pri tych istých dotykoch?ak ano,tak to nevypocitatelne správanie nie je,a jednoducho ho len nerobit
Mne nepride normalne objimat psa ,plizit sa K nemu ,zazerat uprene nanho a takéto podobne reakcie,aj ja objimam psa ale keby Po mne chnapol považujem to za normalnu psiu reakciu
Hlavné keď K vám pribudne dieta,treba do vášho spoluzitia viac pravidiel,hranic a disciplíny a nie je za čoho obávať
"Dnes vím, že člověk, který má všech pět pohromadě a jen něco zná o psech, se foxteriérovi vyhýbá obloukem" Zdena Frýbová
"Neexistuje pes, který by měl vlastnosti foxteriéra"Zdena Frýbová

Všetko začína a končí v hlave
Margita
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5654
Bydlisko: Bratislava -Vereknye

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Ulf » Str 14.08.2019 6:09

Ja tiez bezne objimam psa a tiez bezne respektujem, ked da najavo ze s tym nie je ok. Co by som nebrala ako oka ked mi to da najavo zubami, to je rozhodne zla volba pre vsetkych.
Pes vsak ma xy moznosti, ako dat najavo ze sa mu to nelubi, prv nez pouzije aktivnu obranu - chnapne. Dam ruku do ohna za to, ze on priatelovi tie signaly dava - alebo daval, ale vy ich nevidite, a mozno su aj len nepatrne, ja neverim ze ide so 100% pohody do cvakania, medzi tym je od psa signal, ktory sa prehliada. A to je problem aj v tom, ze ho ucite, ze na to priatel nereaguje, takze ano, moze sa tak priamo ucit, ze rovno bude cvakat. Co vidim trochu problemovo vzhladom na dieta. Za mna velmi odporucam knihu Konejsive signaly od Turid Rugaas. A ked ju precitas, tak kludne v situacii priatel vs pes klikaj signaly co pes da ze nechce kontakt a priatel vtedy kontakt prerusi. Tak sa pes nauci ze mu staci dat vam miernejsi signal ako cvakanie a priatel sa nauci kedy kontakt vcas prerusit.
They say good-bye to their family, to supply the needs for your. Show some respect and thank to truck drivers.
Ulf
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 582
Bydlisko: Kalinkovo

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Bad » Str 14.08.2019 11:31

kivi píše:Je na mňa dosť naviazaný, mám možnosť mať ho so sebou aj v práci takže spolu trávime skutočne veľmi veľa času......... Skúšali sme to už na neho aj krikom, ignorovaním ... samozrejme keď urobí niečo nevhodné tak sa na neho zvýši hlas, ale takých prípadov je skutočne málo.


kivi píše:Ale napríklad vo výťahu alebo v aute sa na neho odmieta čo i len pozrieť


pes se ho bojí, je z něj nejistý, nemá jeho důvěru......
na to člověku, který není pro psa jedničkou, pro citlivého psa, stačí jedna blbá reakce,"krik", z pohledu psa nepochopitelný....
netrestejte psa za nevhodné chování, ale psa veďte=učte, jak se má v takové situaci chovat, aby to bylo, dle vás, správně
v klidu
Bad
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5691

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod kivi » Str 14.08.2019 12:46

Ulf píše:
Ja tiez bezne objimam psa a tiez bezne respektujem, ked da najavo ze s tym nie je ok. Co by som nebrala ako oka ked mi to da najavo zubami, to je rozhodne zla volba pre vsetkych.


On to doposiaľ nedával najavo zubami, to sa ešte nikdy nestalo. Skôr je to také "bručanie ako keby šomral", ale určite nie nejaký obranný prejav ako keď si nesadne s iným psom. Posledné dni je to opäť v normále, sám príde aj za priateľom, že sa chce hrať. Ja som priateľovi povedala, aby sa mu zbytočne nevnucoval keď má pocit, že odmieta na neho reagovať. Netrestáme ho ani bitkou ani krikom, to sa možno stalo 2-3 krát za 3 roky, že som použila krik. Skôr sme ho nejakú dobu ignorovali a spal za zatvorenými dverami spálne. Inokedy má dovolené spať pri nás na zemi. Posledné 4-5 dní sa správa v pohode, tak uvidíme ...
kivi
Okoloidúci
 
Príspevky: 4

Re: Zmena správania Border kólie

Poslaťod Margita » Str 14.08.2019 12:57

daval to najavo inak,odvratil pohlad,oblizoval sa,zival,vrcanie je uz reakcia na odignorovane tie ostatne upozornenia,inak ta kniha stoji za precitanie,co dala Ulf
"Dnes vím, že člověk, který má všech pět pohromadě a jen něco zná o psech, se foxteriérovi vyhýbá obloukem" Zdena Frýbová
"Neexistuje pes, který by měl vlastnosti foxteriéra"Zdena Frýbová

Všetko začína a končí v hlave
Margita
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5654
Bydlisko: Bratislava -Vereknye


Späť na Riešenie problémového správania sa psov