Krivanie zadne labky mlady psik

Sem píšte vaše otázky o rôznych chorobách.
Pravidlá fóra
Kategórie Choroby a Úrazy slúžia na zdieľanie skúseností užívateľov DogFóra, prípadne na získanie doplňujúcich informácií o chorobe či úraze a spôsoboch ich prevencie, liečby, rekonvalescencie.
V žiadnom prípade nenahrádzajú odborné veterinárne ošetrenie.

Ak má vaše zvieratko zdravotné problémy, s ktorými si neviete poradit a vážne sa obávate o jeho zdravie či život, bezodkladne kontaktujte a navštívte veterinárneho lekára.

Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod Kristina » Str 11.04.2018 18:30

Ahojte, viem, ze tu uz boli viacere temy na krivanie, avsak mam stale pocit, ze nevieme najst riesenie pre nasu pudlicku Mimi. Pred dvoma mesiacmi sme si zobrali pudlicku toy fenku, trz ma 11 mesiacov. Od zaciatku jemne zvykla odlahcit pravu zadnu nozku, avsak posledne tyzdne zacala doslova trojnozkovat a paradoxne odlahcuje zadnu lavu. U nas nemala ziaden uraz, mozno vacsie fyzicke zatazenie v porovnani s predchadzajucou rodinou, avsak neda sa povedat, ze by sme ju pretazovali. Lahke hodinkove max, dvojhodinkove prechadzky 3 krat za tyzden. Isli sme s tymto problem za ortopedom, s tym, ze by sa mohlo jednat o predispoziciu alebo uz luxaciu pately, avsak po ortopedickom vysetreni a rontgene veterinar vylucil patelu a problemy s bedrovymi klbmi. Avsak rontgen ukazal, ze ma o jeden bedrovy stavec naviac tzv prechodovy stavec a poslal nas na neurologiu, ci prave to nebude zdrojom krivkania, ze jej to tlaci na miechu resp. nervy a vystreluje to bolest do nozicky. Dnes sme boli na kompletnom neurologickom vysetreni a magnetickej rezonancii, avsak vysledky nepotvrdili spominane obavy a pan veterinar povedal, ze co sa tyka miechy a nervov tak je absolutne vsetko v poriadku. Potesilo ma, ze to nie je nic s nervami avsak na druhej strane ma znepokojuje co tej nasej Mimi je. Je hrava, vonku lieta beha, na schodoch trosku ma prve schody problem a ide opatrne a ptm zvysok vyskoci. Pravidelne papa, je vesela, na dotyk ju nozky nebolia, nestahuje ich. Jedine co je zaujimave, je ze nevie vyskocit napr. na sedacku v normalnej vyske. Trapi nas to, lebo je mladunka ma cely zivot pred sebou a myslim si, ze je dolezite aby mala nozicky a celkovo zdravie v poriadku. Ak ste nahodou niekto boli niekedy v podobnej situacii, alebo vas napada nejake mozne riesenie, problem, velmi rada si ho vypocujem/precitam a budeme vdacni za kazdu cennu radu. Dakujem krasne :smile:
Kristina
Okoloidúci
 
Príspevky: 6

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod wer » Str 11.04.2018 20:37

Prechodovy stavec uz aj u pudlov? :oo:

Kde ste boli na vysetreniach, u koho?
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod Kristina » Str 11.04.2018 20:44

Anoo a vraj je to pomerne bezne coraz viac som citala :( A bola som u pana doktora Talajku v BA a v tomto ohlade mu velmi doverujem. Volala som s nim pred chvilou a budeme opakovat ortopedicke vysetrenie.

A neuro sme boli u doktora Palusa
Kristina
Okoloidúci
 
Príspevky: 6

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod wer » Str 11.04.2018 20:56

No, neviem poradit, akurat drzat palce mozem. :ua:
Moj pes mal prechodovy stavec, zacalo sa to prejavovat v 5 rokoch - nechcel.skakat do auta a v 9 ochrnul na zadne.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod Kristina » Str 11.04.2018 20:58

DAKUJEM :smile: a pomohli mu?
Kristina
Okoloidúci
 
Príspevky: 6

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod wer » Str 11.04.2018 21:03

Tam niet pomoci. :ua: rok bol na voziku...

Ale teda ak mozem poradit, ak teda vyriesite tento problem resp najdete pricinu, tak ako prevenciu proti problemom v suvislosti s prechodovym stavcom, navstivte dakeho odbornika, co sa venuje fyzioterapii. Naucte sa cvicit so psikom, posilnovat svaly, moze to pomoct preventivne.
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod Kristina » Str 11.04.2018 21:11

Naozaj? Ja som verila, ze na neurologii mu vedia pomoct. Ste velmi zlata, dakujem za radu, skusim si pozistovat, co najviac o tom. Ja som pocula, ze prechodovy stavec robi v mensine pripadov problemy a vidite vam zial sa to prihodilo. To ma este raz mrzi a dakujem, uvidim, ci nahodou niekto nebude mat inu skusenost, bola by som velmi vdacna za akykolvek tip
Kristina
Okoloidúci
 
Príspevky: 6

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod wer » Str 11.04.2018 21:20

Vo viacerych temach sme sa tejto teme venovali (zajtra skusim pohladat, kde), su tu viaceri, ktori s tym maju skusenosti - ako pisete, je to velmi rozsirene, zial. Ale teda vas terajsi problem s tym moze a nemusi suvisiet...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod halo » Str 11.04.2018 23:04

Na toto plemeno to celkovo sice nesedi ale co panostitida? Moj niko to mal ked bol maly. Prejavovalo sa to nahodnym jemnym odlahcovanim zadnej nohy. Niekedy nevedel ani poriadne dostupit na nohu. Vyrastol z toho za rok a pol. Ale toto by zrejme ortoped zistil zo spominanych vysetreni. My chodime do sibry k mvdr. Vatolikovy.
halo
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 62

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod majjuna25 » Štv 12.04.2018 7:43

Ahoj Kristina,

súhlasím s wer :yes:
Ak sa nepodarilo nič odhaliť ortopedickým a neurologickým vyšetrením, skúsila by som kontaktovať niekoho, kto sa venuje fyzioterapii.
Moja fenka má tiež prechodový stavec, zistené bolo pred necelými dvomi rokmi, keď mala veľké problémy (po záťaži; nekrívala na zadnú labku ako tvoja fenka). Výsledok vyšetrení (taktiež Talajka+Paluš): začínajúca spondylóza + degenerovaná medzistavcová platnička s miernou protrúziou, zatiaľ bez kompresie nervového tkaniva, avšak v podstate počiatok syndromu cauda equina. Taktiež má prechodový stavec. Doktor Talajka a neskôr fyzioterapeutka (vyštudovaná veterinárka) mi obaja potvrdili, že prechodový stavec môže byť jednou z príčin tohto stavu. Netuším, či to môže byť problém i tvojej pudličky: skôr si myslím, že problémy, ktoré môže prechodový stavec spôsobiť, sa prejavia až v trošku vyššom veku, nie u tak mladého psíka - ale neviem, k tomu by sa lepšie vyjadrili veti.

Nám fyzioterapia veľmi pomohla. Moja Ruby necelé dva roky takmer denne rehabilituje, posilňujeme hlavne brušné a chrbtové svaly. Fyzio nám okrem cvičení doporučila určitý pohybový režim, ktorý dodržiavame. Prakticky vôbec nemáva už bolesti (len výnimočne, napr. keď ideme náročnejším terénom a pod.) a i ďalšie problémy sa už dlho nevyskytli. Žije prakticky normálny život ako skoro zdravý pes a ja dúfam, že to tak bude ešte roky. Za to veľmi vďačím práve fyzioterapeutke, bola to ona, kto nám v tomto najviac pomohla (zaujímavé, ako sa rozchádzali názory ortopéda neurologa a fyzioterapeutky, čo sa týka pohybového režimu... :ach: )

Na tvojom mieste by som určite kontaktovala nejakého psieho fyzioterapeuta, či by nevedeli pomôcť :smile:

HALO: panostitida by sa poznala z rtg, nie? Nie osm si istá, ale mám pocit, že hej. A Talajka je v tomto skúsený veterinár, čo sa týka "čítania" rtg snímkov, myslím, že by som mu dosť dôverovala :yes: I keď Kristina by mohla zbehnúť ešte po iný názor k inému odborníkovi, nech má istotu :yes:

Každopádne moc držím palce, nech sa to rýchlo napraví a fenečka je skoro fit :smile:

EDIT: ešte dodám: asi by som na tvojom mieste fenke dala teraz kľudový režim - žiadne bláznenie a behanie, ale pohyb len na vodítku, žiadne schody a pod. - než zistíte, čo jej je a čo s tým :smile: Možno to pomôže, trebárs ide len o natiahnutú šľachu alebo niečo také... :smile:
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod Kristina » Štv 12.04.2018 8:31

Majjuna dakujem krasne za vsetky tipy. Ak sa mozem spytat kolko mala tvoja fenka, ked jej to diagnostikovali? Pozerala som si tie ochorenia, ale vacsinu som sa docitala, ze to postihuje psikov okolo 5-6 veku, tak preto rozmyslam, ci to moze mat tak skory prejav.

Halo rozmyslala som aj nad tym, ale tam by som to malo prejavovat citlivostou dlhych kosti, co ona nema a ni rontgen neukazal, ziadne znaky a myslim si ze by si to doktor Talajka vsimol na tom. Kazdopadne skusim to dat este raz ako tip, ci nahodou.

A nemohla by som ta poprosit, ked vy mate fyzioterapeutku s ktorou cvicite a ste s nou spokojni, neposunula by si mi kontakt prosim? Za vyskusanie nic nedame a ked to ma Mimi pomoct, uz len tym ze budeme brat ohlad na jej prechodovy stavec, tak rada pojdem do toho.

Na trz sme sa dohodli s panom Talajkom, ze kludovy rezim, nemusime uplne ponechat, aby prave videl tie nozicky v stave ked su bezne zatazene, ale nemame ju premahat, tak vyskusame takto. Ach skoda, ze zvierata nerozpravaju ludskou recou, mozno by sme sa k tomu skor dopatrali :ach:

Ste velmi zlati a dakujem!!
Kristina
Okoloidúci
 
Príspevky: 6

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod wer » Štv 12.04.2018 8:55

s prechodovym stavcom sa pes narodi, to sa "nevyskytne" zrazu u starsieho psa. akurat teda zrasty vznikaju casom...

a tu su tie temy, mozno sa nieco dozvies viewtopic.php?f=11&t=7124&p=1393970&hilit=cauda#p1393970
viewtopic.php?f=11&t=7956&p=1390179&hilit=chrbtica#p1390179
moja tema bez ohlasu :ha: viewtopic.php?f=11&t=25870&p=1410772&hilit=prechodovy+stavec#p1410772
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod majjuna25 » Štv 12.04.2018 9:54

Kristina píše:Majjuna dakujem krasne za vsetky tipy. Ak sa mozem spytat kolko mala tvoja fenka, ked jej to diagnostikovali?

Ruby mala vtedy 7 rokov, teraz má 9 :smile:

Kristina píše: A nemohla by som ta poprosit, ked vy mate fyzioterapeutku s ktorou cvicite a ste s nou spokojni, neposunula by si mi kontakt prosim? Za vyskusanie nic nedame a ked to ma Mimi pomoct, uz len tym ze budeme brat ohlad na jej prechodovy stavec, tak rada pojdem do toho.


My chodíme k Veronike Gesierichovej do Brna - http://dogfitness.cz/ Je to síce trocha ďalej, ale stojí nám to zato, Verča nám dosŤ pomáha, vyštudovala veterinu, t.j má tie znalosti, špecializuje sa na pohybový aparát, vzdeláva sa :smile: Robí aj semináre (dogfitness, ako pripraviť psa na šport.výkon...). Cvičíme s Ruby na bednicke/bedničkách, na lopte :smile: a trápime sa s kavaletami :lol: (učí ju pomocou nich správne chodiť :lol: ).

Potom v Bratislave sa fyzioterapii venujú i na Sibre https://www.sibra.sk/fyzioterapia-rehabilitacie :smile: a v BA pôsobí ešte Nina Koleničová http://dogfit.sk/?page_id=81 - ale popravde, nepoznám ju, čiže neivem doporučiť. Môže však byť tiež fajn :yes:

Držte sa :ahoj:
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Krivanie zadne labky mlady psik

Poslaťod Kristina » Štv 12.04.2018 12:21

S prechodovym stavcom sa pes narodi, to sa "nevyskytne" zrazu u starsieho psa. akurat teda zrasty vznikaju casom...


Wer ja viem, ze to psik ma od narodenia, ale prave tie vyrastky a platnicky sa zvyknu vyskytnut az v neskorsom veku, preto si nemyslim, ze by to Mimi uz mala tak v skorom. Popozeram si aj tie diskusie.

A majjuna dakujem velmi pekne, skusim si popozerat a ked tak sa jej ozveme :no:
Kristina
Okoloidúci
 
Príspevky: 6


Späť na Choroby