Nespavosť

Pravidlá fóra
Táto časť fóra je "vo výstavbe". Témy sem budú presunuté zo starého subfóra Výchova a výcvik. Bude to trvať nejaký čas, preto si prosím pred založením novej témy najprv pozrite, či už neexistuje v starej časti.

Zoznam tém vo fóre nájdete >> TU <<

Nespavosť

Poslaťod Jaja7778 » Sob 13.01.2018 3:11

Ahoj, prosím máte niekto skúsenosti s nočnou nespavosťou u vaších psíchov? Máme 8 ročného kríženca NKS ktorý sa pravidelne už týždeň budú o pol noci a robí šaškoviny ako napr. prechádza sa hore dole po byte, škrabe koberec, hrkoce s miskou s vodou kým vodu nevyleje - (už mu ju radšej odkladám). Týmto nedožičí spánok nie len nám ani susedom nakoľko bývame v činžáku. Pohybu má rovnako ako doteraz a normálne spal...už som s toho zúfalá a nervozna zároveň...
Jaja7778
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 51
Bydlisko: Rimavská sobota

Re: Nespavosť

Poslaťod majjuna25 » Sob 13.01.2018 9:06

Máme skúsenosti s mojim skoro 2 ročným australákom. Od šteniatka. Ako šteňa sa nevedel uložiť a spať nikde mimo ohrádku, klietku. Ak nebodaj ohrádka nebola rozložená, chodil po izbe, tam , nazad, tam.... celý sklesnutý. Evidentne unavený, ale neschopný si ľahnúť a spať. Ihneď ako som mu rozložila ohrádku/klietku, vletel dnu, pleskol sa o zem, odfúkol si ("panička, no konečne, diky") a spal.
Neskôr síce zaspal i mimo klietku či ohrádku, ale občas (tak dvakrát týždenne :lol: ) mal dáku krízu a v noci pochodoval, alebo stál na posteli a čumel z okna. A nespal. Bolo jedno, či ten deň mal veľa aktivity alebo gaučingový deň.

Občas sa mu to stáva i teraz, nevie sa uložiť a chodí. Stačí ho zavrieť na pár minút do klietky, on sa tam skľudní a spí. Klietku následne otvorím a buď sa presunie inam a zaspí, alebo ostane chrnieť v klietke.

Rovnako hotely, nové priestory - problém. Raz som klietku do hotela nevzala a totálna kríza, pochodoval celú noc, tam, nazad...čumel na mňa...a zas pochodoval... keď už som toho mala pokrk, nedalo sa zaspať - priviazala som ho vodítkom k stolu, mal tam deku, mohol ľahnúť a spať. Ale on nie. Akonáhle osm si ľahla, vyrazil za mnou aj so stolom :prd:


Ak to tvoj psík robí len posledný týždeň, pričom predtým spal normálne, skúsila by som sa zamyslieť, či to nemôže mať nejaký dôvod. Nezmenilo sa u vás niečo? Je zdravotne ok?
Riešila by som to jednoznačne klietkou, ale samozrejme, musí na ňu byť navyknutý a brať ju ako svoj odpočinkový priestor, do ktorého chodí rád.
Misku by som vymenila za ťažkú kameninovú, s tou trieskať nebude :lol:
Ešte ma napadlo, je zvyknutý večer jesť? Nemôže byť hladný alebo naopak, príliš najedený tesne pred spánkom?

U nás ešte pred spaním hodne pomohli rituály, keď bol šteniatko :smile:
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Nespavosť

Poslaťod Lindchen » Ned 14.01.2018 15:31

Nezmenil sa režim dňa u vás? Môj pes nevie spať, keď som ja hore, stále prešľapuje, čumí na mňa, sedí. Volá ma do postele a aby som zhasla :ha: . Musím mu "prikázať", aby si išiel ľahnúť, prikryť ho a potom spí.
"Everything you love will probably be lost, but in the end, love will return in another way." Franz Kafka
Lindchen
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8616
Bydlisko: Bratislava, Ružinov

Re: Nespavosť

Poslaťod Jaja7778 » Pia 26.01.2018 1:03

Ahoj ďakujem za reakcie :) nie, nemenil sa u nás režim. On ako štenistko práveže spával vždy na "svojom mieste" v peliešku alebo podložke občas sa prebehol po miestnosti ale nebolo nič hrozné :) zdravotné problémy nejaké závažnejšie nemá. Má dernatitídu od 3 rokov no.pred tým mi takto nešaškoval...u vet som si zatiaľ po radu nebola protože pred pár dňami s tým prestal to som myslela že už je to ok, no posledné dve noci znova ....
Jaja7778
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 51
Bydlisko: Rimavská sobota

Re: Nespavosť

Poslaťod Jaja7778 » Pia 26.01.2018 1:19

A som zabudla ešte že čo sa týka klietky v tej by isto spokojný nebol už ho vidím ako by kňučal v momente ked zostane sám. Počas dňa by problém nemal no v noci určite áno....
Jaja7778
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 51
Bydlisko: Rimavská sobota

Re: Nespavosť

Poslaťod majjuna25 » Pia 26.01.2018 7:03

Na klietku treba psa naučiť :smile: To neznamená hodiť ho tam a nechať ho tam zatvoreného. My sme krpatého od malého šteniatka učili klietku asi 2-3 týždne, než som ho tam prvýkrát vôbec zavrela (s veľkou kosťou) a mohla z izby odísť. Dnes klietku miluje. Dojdem do práce a on okamžite sám vlezie do klietky, žiadne prehováračky alebo násilnosti, žiadne kňučanie, že tam byť nechce :lol:
To chce čas, ale vyplatí sa to. Zvlášť ak príde nejaký zdrav.problém a podobne.
A ak by mi robil pes to čo tvoj, neváham ani chvíľu a okamžite zháňam klietku :lol: kvôli sebe aj susedom :lol: Môj, ak nespí, tak len tíško pochoduje, ale našťastie ničím netrieska a s ničím sa nehrá, nič neniči, to by ma porazilo :aaa:
majjuna25
Hafan
 
Príspevky: 974
Bydlisko: Bratislava

Re: Nespavosť

Poslaťod sovienka » Uto 12.06.2018 14:45

Nam pri prvom adoptakovi klietka velmi pomohla - prve noci sa v nej sice v kuse otacal, ale uz po par dnoch spal celu noc. Tejto nasej novej sme po troch dnoch museli klietku zrusit, a to napriek tomu, ze ako dostihovy chrt je na nu zvyknuta - proste dovtedy sa krutila, trieskala s nou, kym sme neprisli o nervy - pravdaze v nasom pripade to bolo novym prostredim, a tato nespavost netrvala dlhsie ako tyzden. Pomohli vecerne ritualy - pred spanim prechadzka, lahnut na peliesok, piskota, pusa a spat. Veceru dostavaju o piatej poobede.

Vlciacka mi v minulosti tiez v noci pila krv, dokonca v noci obcas nicila veci - ohradku som vtedy nemala ale mala som moznost ju "zabarikadovat" v priestore pod schodami v dome, kde mala pelech. Niekedy nepomoze, nez obmedzit priestor. Prinajhorsom ho naucte spat v kupelni - len sklapajte prkenko! Samozrejme ci klietka, ci iny obmedzeny priestor - na vsetko treba postupne navyknut, a jednoducho neustupit.
Once you go grey', you will never stray
sovienka
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 135


Späť na Riešenie problémového správania sa psov