Psy bez PP a ich šírenie

Poradňa pre začínajúcich chovateľov.

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Shel-chan » Ned 16.10.2016 16:07

príhovor pred parlamentom aj na safku. ale na zamockej sa asi hodinu čakalo, či sa ešte niekto nepridá :ua: média žiadne. ja s tebou v tomto súhlasím.
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5360
Bydlisko: Bratislava – Lamač

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Zenei » Ned 16.10.2016 20:33

A neviete náhodou niekto bližšie niečo o tom, čo znamená vznik tých registrovaných chovov? Aké budú podmienky toho, aby niekto mohol chov zaregistrovať? Budú to len chovy PP psov? Alebo je tam nejaká iná podmienka?

Snáď to už teda prejde teraz.

Hm tak ja nepozerám TV, nečítam žiadne správy ani na nete, na FB veľmi nechodím, takže ja ani neviem, odkiaľ by som sa to mohla dozvedieť :D Asi naozaj jedine tu z DF.
Zenei
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 378
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Shel-chan » Ned 16.10.2016 22:08

ja som to iba na FB videla, doslova nikde inde.

a netuším, ale presné znenie návrhu zákona by som si tiež prečítala...
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5360
Bydlisko: Bratislava – Lamač

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Zenei » Pon 17.10.2016 9:02

gandalf píše:no, pochod bol v Bratislave, Prešove, Košiciach a Banskej Bystrici, každé mesto malo svoj vlastný event na FB, medializáciu nemôže nikto očakávať - veci sú pre naše bulvári dlhodobo nepodstatné :plac:

Tiež by som si to nemyslela, ale aj túto tému je možné bulvarizovať tak, aby zaujala masy. Pred pár mesiacmi som sa dozvedela, že existuje pojem "youtuber" :D a odvtedy som si sem-tam nejaké videá pozerala a dostala som sa k tomuto, nie až tak vhodnému a možno ani šťastnému, aj keď z veľkej časti pravdivému, vyjadreniu jednej youtuberky: https://www.youtube.com/watch?v=-htmmXbecT8

A potom sa to začalo šíriť naprieč celým youtubom a každý o tom začal točiť videá (aj Gogo s miliónom a pol odoberateľov). Síce si tá myšlienka kvôli prehnanej škandalizácii získala aj množstvo odporcov, ale zase možno keby tá téma nebola tak "škandalizovaná", tak by po tom videu ani "pes neštekol". Takto sa to aspoň dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí, síce najmä detí, ale aj to je niečo :)
Naposledy upravil Zenei dňa Pon 17.10.2016 20:14, celkovo upravené 1
Zenei
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 378
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod MisheliQ » Pon 17.10.2016 13:25

Offtopic:
gandalf píše:MisheliQ, dík za odkaz na Zviera nie je vec! snáď to konečne prejde v tom parlamente!

Mám podozrenie, že ty si o pochodoch vedel skôr a nie ani tak odo mňa :))) tu si to asi v podpise nik nevšimol, a preto som vytvorila príslušnú tému, nech na to očkom hodí viacero ľudí a nech sa to teda tu nestratí :hi:
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod snusmumrik » Str 26.10.2016 15:04

Zenei píše:
snusmumrik píše:Napríklad ja mám bastarda - otec čierny Labrador a matka Zlatý retríver. O čo je ten pes horší od akéhokoľvek čistokrvného? A to som mal papierakov, ktoré neboli hodné za fajku dymu.
Mimo to ja mám na seba papiere od roku 1000. Aké máte vy? A myslíte si že ste kvôli tomu oproti mne menejcennejší? :smile:

snusmumrik píše:Takže podľa mňa, kto chce, nech si konzervuje plemená. Ale nehaňte tých, ktorí to robiť nechcú a majú svojho bastarda, ktorý je inteligentný a netrpí množstvom dedičných chorôb.

Ale veď predsa ani nikto netvrdí, že psy bez PP sú menejcenné. A už vôbec tu nikto nehaní niekoho za to, že má bastarda. Práve naopak, je úžasné, keď si niekto vezme psíka z útulku.

snusmumrik píše:Áno. Snusmumrik je nórsky troll. :ach:

A zjavne aj internetový troll, ktorý iba zámerne provokuje, aj keď vlastne nemá žiadne zmysluplné argumenty. Viď. môj komentár vyššie.

snusmumrik píše:A o vzniku plemien viem dosť, lenže v minulosti sa až na malé výnimky šľachtili pracovné psi a šteňatá, ktoré nespĺňali dané kritéria sa nemilosrdne utracovali. Voľakedy ľudia neboli takí útlocitní, ako dnes.

Aha, takže celé je to o tom, že sme príliš útlocitní? A že chúďatá psy končia v preplnených útulkoch alebo sú utrácané je vlastne úplne v najlepšom poriadku, však? Kedysi sa ľudia zabávali ako v kine na tom, ako sa gladiátori navzájom vraždili. Upaľovali sa "čarodejnice", robili sa verejné popravy, ... Aj to bolo teda asi v úplnom poriadku, však?

snusmumrik píše:A wer ja som reagoval na zenei, len som sa viac rozpísal, chcel som poukázať na to, že všetky strany majú svoje temné tajomstvá.

Na mňa? To by ma zaujímalo, z akého dôvodu :D Ja sama vážne do budúcnosti uvažujem o zaopatrení si kríženca z útulku. Určite by som nad tým nerozmýšala, ak by som ich považovala za horších alebo menejcenných.

A áno, som za to, aby sa problém preplnených útulkov začal riešiť zákazom kšeftovania so psami bez PP. Za tým si stojím. Keď chce niekto silou mocou, aby jeho kríženka mala šteniatka, tak nech. Ja som ale písala len o predaji.


Konečne som na nete a nechce sa mi prepisovať odpovede, takže:

1. odstavec
Reagoval som na tvoju vetu "Ja vôbec nerozumiem tomu, prečo je vlastne ešte stále povolený predaj psov bez PP?" Evokovalo to vo mne, že nesúhlasíš s predajom krížencov, čiže niečo proti ním máš.

2. odstavec
Zmysluplnosť argumentov je subjektívna vec, ja si naopak myslím, že ty nevieš argumentovať a preto sa snažíš diskusiu odviesť iným smerom, používajúc pri tom negatívne adjektíva na moju osobu.

3. odstavec
Toto som uviedol ako odpoveď na priamu otázku od WER "snus, ty fakt netusis, na co vznikli plemena? :joint: a si myslis, ze aj kedysi daaaaaaaaavno si ludia NEVYBERALI? :no:" a zároveň na porovnanie historických skutočností ohľadom vzniku a vývoja jednotlivých plemien, na margo dnešnej praxe, ktorá často z titulu kvázi "útlocitnosti" (viem že to slovo nemáš rada) chovateľov vedie k prenosu negatívnych vlastností (či už povahových, alebo fyzických) na nasledujúce generácie. Tu je to lepšie ošetrené u uchovnených psov. A istotne si uvedomuješ, že gladiátori a čarodejnice boli historickou súčasťou tej doby a táto téma vôbec nesúvisí s vývojom plemien psov. Tiež nesúhlasím s vývojom v Sýrii, ale to je tak všetko čo proti tomu môžem robiť, nakoľko sa mám príliš rád, aby som tam išiel umrieť v boji. Problém útulkov som nerozoberal.

4. odstavec
DTTO ako odstavec č.1. Asi si trochu odporuješ, ako si budeš môcť zaobstarať psa z útulku, keď bude zakázaný predaj psov bez PP?
A myslím si, že zákazom predaja psov bez PP sa naozaj vyrieši problém útulkov, lebo sa všetky nie PP psy bez majiteľa budú musieť utratiť, poprípade sa budú musiať zriadiť trvalé stanice na dochovanie psov bez dokladovaného pôvodu.

A Puk Nie len na Slovensku je služobná kynológia. Viem že u nás sa dodrbalo, čo sa dalo, ale košičania sa snažia. :aplause:
snusmumrik
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 13
Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Shel-chan » Str 26.10.2016 15:32

Košičania?? myslíš na pereši?? si tam bol niekedy??? lebo ja hej ale Snahu som nestretla, asi práve kupovala rožky
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5360
Bydlisko: Bratislava – Lamač

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Zenei » Str 26.10.2016 16:41

snusmumrik píše:Reagoval som na tvoju vetu "Ja vôbec nerozumiem tomu, prečo je vlastne ešte stále povolený predaj psov bez PP?" Evokovalo to vo mne, že nesúhlasíš s predajom krížencov, čiže niečo proti ním máš.

Proti krížencom nemám nič, iba proti kšeftovaniu s nimi. Preto som aj zámerne zvýraznila v tej vete slovko predaj.

snusmumrik píše:Zmysluplnosť argumentov je subjektívna vec, ja si naopak myslím, že ty nevieš argumentovať a preto sa snažíš diskusiu odviesť iným smerom, používajúc pri tom negatívne adjektíva na moju osobu.

Zmysluplnosť argumentov je objektívna vec, ak ich viem objektívne vyvrátiť. A tvoj najväčší argument, že tu niekto máme niečo proti bez PP psom, som ti predsa dávno vyvrátila.

snusmumrik píše:DTTO ako odstavec č.1. Asi si trochu odporuješ, ako si budeš môcť zaobstarať psa z útulku, keď bude zakázaný predaj psov bez PP?

Symbolický poplatok hradený v útulkoch snáď nikto nemôže považovať za predaj. Samozrejme, že som nemyslela útulky. Práve naopak, v útulkoch je množstvo skvelých a oddaných psíkov, ktoré hľadajú domov. A stále ich pribúda. Tak načo bezhlavo množiť ďalšie a ďalšie? Takto sa problém preplnených útulkov nikdy nevyrieši. Treba ho preto konečne začať riešiť systémovo.

snusmumrik píše:A myslím si, že zákazom predaja psov bez PP sa naozaj vyrieši problém útulkov, lebo sa všetky nie PP psy bez majiteľa budú musieť utratiť, poprípade sa budú musiať zriadiť trvalé stanice na dochovanie psov bez dokladovaného pôvodu

Vôbec som nepochopila, ako si to myslel. Prečo utratiť? Načo stanice? Ja som predsa nepísala nič o utrácaní, ale o zákaze predaja. Tak nech si tieto psíky majitelia nechajú, alebo ich niekomu podarujú.
Zenei
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 378
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod snusmumrik » Štv 27.10.2016 13:02

Ach jaj.
Nedá sa a nedá.
Problem útulkov - nadobúdanie zvieraťa z oficiálnej inštitúcie sa riadi obchodným zákonníkom; predaj, je len jedna časť zo spôsobu nadobudnutia, hypotetická právna úprava by riešila všetky spôsoby v zmysle uvedeného zákona, čiže keby došlo k zákazu predaja (čiže zmeny vlastníctva v zmysle OZ) bezPP psov (čo je samotné absurdné, lebo nikto nebude riešiť iba psov ale aj iné druhy mammalia, prípadne rozšírene vertebrata) došlo by k prirodzene k zákazu prevodu vlastníctva aj inými spôsobmi - napríklad darovanie s prísľubom sponzorského daru etc, etc.

A všetky podľa teba moje ďalšie výplody ohľadne útulkov ... vychádzali z vyššie uvedených skutočností.

Neriešil som nezákonné prevody vlastníctva. Tie zákon nemôže riešiť, lebo sa dejú mimo neho. Tie môžu riešiť iba správne orgány v rámci priestupkového, prípadne trestného zákona v spojení so zákonom o veterinárnej starostlivosti.
:jupi:

A už sa viac nevyjadrujem.
snusmumrik
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 13
Bydlisko: Trenčianske Teplice, Košice

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Puk » Štv 27.10.2016 13:34

Milý nórsky troll. Nemci už dávno nevykupujú psov. Myslím Nemci ako takí. Ale zopár priekupníkov sa aj v Nemecku nájde, lenže tí psi neostávajú v Nemecku! Zároveň je to aj odpoveď pre Elis - všetko, čo donesie loptičku (a ani na RTG nezáleží) končí vo vojnových oblastiach, s funkciou a následkami, ako "hľadači mín". Je to z pohľadu kozojeb..ov najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie. i vzhľadom na vzťah Arabákov ku psom, ako nečistým zvieratám! (To tvrdia tí, čo sa umývajú ťavími šťankami... :pac: ). Iné zvieratá z Východu idú inde, alebo na konkrétnu zákazku...
Ale naspäť k snunsovi - akýže to konkrétne majú chovateľský program tie silové zložky? No daj... Chovateľský program ( :lol: ) môže mať jedine Polícia, lebo ako jediná má chovateľskú stanicu. Lenže od nežnej sa tam vo vedení vystriedala kopa civilných a polopolicajných vedúcich, chovateľský program ak nebol :kak: , tak neexistoval, resp. každý z nich si tam pchal svoje zvieratá od 1991 - 2011 (odvtedy tie úsmevné "epizódy nesledujem, tak možno sa to zmenilo,,,). Chovnička prežívala len vďaka Vladovi Ďurišinovi, ktorý si vedel obhájiť aj neobhájiteľné a ako jediný z riaditeľov 13 odborov PP PZ ostal vo funkcii niekoľko volebných období. To, že si to obhájil ma fascinovalo, pretože ekonomika vyprodukovaného jedného šteňaťa zaradeného do služby sa šplhala k 100 tisícom korún. Preto aj ostatné silové zložky radšej nakupovali "hotové" zvieratá z civilu. Takže ak myslíš to, že ich chovateľský program spočíval v nákupe z civilu, potom áno, taký "chovateľský program skutočne existoval! :heh: A áno, o Pereši viem tiež svoje, ešte z čias Ondra Šimčáka... vrátane pokusu o "vylepšenie" služobných psov kaukazákmi z Ukrajiny... :heh: Ale to už zachádzam do neželaných podrobností. PS. Všetci sa snažia v rámci svojich možností, záujmu a intelektu... :yes:
Puk
Big Dog
 
Príspevky: 1833

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Zenei » Štv 27.10.2016 14:58

snusmumrik: Prečo by sa zákazom predaja automaticky muselo zakázať aj darovanie? Veď aj ten nový zákon "zviera nie je vec", o ktorom sa malo teraz rokovať, tiež zakazuje len predaj z neregistrovaných chovov a nie darovanie.
Zenei
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 378
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod martin_s » Štv 27.10.2016 15:50

To o zakaze predaja z neregistrovanych chovov nie je "zviera nie je vec", ale dalsi navrh zakona, ktory ale bol aj schvaleny...
martin_s
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 594
Bydlisko: Bratislava

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Zenei » Štv 27.10.2016 15:55

Hej, ale podávalo sa to naraz a myslím, že aj v nejakých článkoch a tiež na FB som to videla pod jedným názvom.
A tu tiež :angel: viewtopic.php?f=49&t=25203 No však to je jedno, hlavne že sa chápeme :D
Zenei
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 378
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod sovienka » Pon 17.07.2017 12:59

Pri sireni osvety casto narazam na otazku, preco nedostanu preukaz povodu stenata, ktore sa narodili rodicom s PP. Vzdy na nu odpovedam, ze preukaz dovodu dostanu jedine stenata rodicov, ktori boli uchovneni, takisto vyratuvam, co je na to potrebne - neviem, ci je to u vsetkych plemien rovnako, takze ma prosim opravte, ak sa mylim - nechcem poskytovat mylne informacie.

2x vystava s vybornymi vysledkami
bonitacia
zakladne vysetrenia plus v zavislosti na plemene povinne doplnkove vysetrenia
u suciek zalozenie chovatelskej stanice
rozne administrativne poplatky
zvod mladych ?

Casto dostavam aj otazku, co odradza majitelov od uchovnenia. Cena, namaha, prekazky zo strany zvazu? Alebo je to tak, ze vacsina psov, hoci z kvalitneho spojenia, jednoducho nema predpoklady splnit podmienky na uchovnenie? Ake su priemerne naklady na uchovnenie sucky, a ake na uchovnenie psa? Rada by som vedela odpovedat na tieto otazky.

Veta, ze stenata bez PP po rodicoch s PP neexistuju, je teda nespravna. Uvedte ma prosim, na pravu mieru.
Once you go grey', you will never stray
sovienka
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 135

Re: Psy bez PP a ich šírenie

Poslaťod Elis » Pon 17.07.2017 13:34

sovienka píše:neviem, ci je to u vsetkych plemien rovnako


Ne, není to u všech plemen stejne a není to stejne ani ve všech statech.
( napr. "moje" plemeno ma naprosto rozdilne podmínky k uchovneni v CR , na Slovensku nebo v Italii, Spanelsku atd. )

sovienka píše:co odradza majitelov od uchovnenia


to peci musí vedet oni , ne? :nwm:
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6377
Bydlisko: Praha

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chovateľstvo