Pôrod

Poradňa pre začínajúcich chovateľov.

Re: Pôrod

Poslaťod katkariinka » Pia 04.11.2011 22:48

Sisa, TA, obom gratulujem a drzim palce, nech sa steniatkam dobre dari.
Nazory vyjadrene v prispevkoch vychadzaju z mojich skusenosti s vlastnymi psami a zo studia literatury. Nemam zlozene ziadne skusky. Som uplny laik. Kazda rada je bez zaruky a pouzitie na vlastne riziko. Ak mate pochybnosti, vyhladajte odbornu pomoc.
katkariinka
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3567
Bydlisko: Žilina

Re: Pôrod

Poslaťod jasumat » Štv 10.11.2011 9:04

Ahojte, sme tu noví a od dnes nás je o 7 viac:-)
Naša zlatá retrieverka Cathley do rána porodila 7 krásnych zdravých šteniatok a bohužial jedno sa nám už nepodarilo zachrániť. Takže u nás vedú baby 4:3 :-)
jasumat
Okoloidúci
 
Príspevky: 1

Pôrod

Poslaťod Lujzlu » Ned 03.01.2016 18:57

Dobrý večer :) potrebovala by som poradiť od chovateľa, prípadne od majiteľa, ktorému už rodila fena :) moja fenka má asi 60.deň od nechceného nakrytia. Problém je ale v tom, že je to náš prvý psík a aj prvý pôrod. Na internete som sa toho o pôrodoch v posledných dňoch načítala veľa ale aj tak by som potrebovala vedieť do detailov, ako bude pôrod prebiehať, čo všetko si treba pripraviť a ako sa správať...veterinár ma len s úsmevom upokojoval, že sučka vie, čo má robiť....ale bola som v takom strese keď sme boli prvýkrát na sone, že som ho moc nevnímala.. :D som vďačná za každú radu ;) :)
Lujzlu
Okoloidúci
 
Príspevky: 1

Re: Pôrod

Poslaťod Elis » Ned 03.01.2016 19:27

v prvni rade -mej domluveneho veta na telefonu/ v pohotovosti.
aby o vas nekdo vedel.

a to vsechno ostani -to je na hodne dlouho tu vsechno vypsat :ua: Offtopic: a klidne muze uz dneska rodit...
popsat vsechny faze porodu neni na dva radky -googluj a pak se zeptej na to, co ti neni jasne.

odkazu je vsude hafo.
treba:

http://www.stene.cz/cz-clanek-347.html
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6377
Bydlisko: Praha

Re: Pôrod

Poslaťod Anavi » Ned 07.02.2016 12:41

Aj nám sa to už blíži, dnes 53 deň. Ale ma tak napadlo,kedy môže začať rodiť? Môže to byť aj v 60ty deň? 59? 58?
Aaa ešte neviem či to sem patrí,ale strihal niekto pupočnú šnúru? Dopočula som sa aj také,že sučka môže zle odhryznúť a šteňa môže vykrvácať. Máte niekto s tým skúsenosti? Ak je to reálne, ako tomu zabrániť,poprípadenčo robiť?
Ďakujem
Sny sú na to , aby sa splnili .
Anavi
Hafan
 
Príspevky: 583

Re: Pôrod

Poslaťod Vikiki22 » Ned 07.02.2016 13:51

Nás naučil veterinárny gynekológ jeden vzorec, ktorý platí vždy na termín pôrodu : 63 dní, +/- 7 dní. Takže v tomto okruhu by som sa určite chystala.
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ


Re: Pôrod

Poslaťod Anavi » Ned 07.02.2016 19:49

Júúj baby,ste ma postrašili..tak podľa toho počítadla je dnes 54.deň aj keď ktovie "kedy sa chytilo"lebo sme kryli dva dni po sebe. Nooo, tak ja som teplotu ešte nemerala,zajtra pôjdem kúpiť rýchlobežku a začnem hneď.
Inak pupočnú šnúru treba podviazať či ako? Ak áno,tak čím?
Asi z toho robím hroznú vedu,ale je to fakt tak ja viem,som hrozná :angel:
Sny sú na to , aby sa splnili .
Anavi
Hafan
 
Príspevky: 583

Re: Pôrod

Poslaťod Elis » Ned 07.02.2016 20:11

Anavi píše:Asi z toho robím hroznú vedu,


na me si byla teda spis az moz dlouho v klidu....
54 den brezosti se zajimat o to, co se bude dit? :nwm:
drzim palce at vse probehne v poradku - a z vlastni zkusennosti doporucuju -mej na telefonu nekoho, kdo se vyzna. me to zachranilo fenku...
Elis
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 6377
Bydlisko: Praha

Re: Pôrod

Poslaťod ivana1 » Ned 07.02.2016 20:51

Anavi píše:Inak pupočnú šnúru treba podviazať či ako? Ak áno,tak čím?
Stačí bežná niť, alebo zubná - ale len keď odtiaľ kvapká krv, inak netreba. Hlavne pupočnú šnúru nestrihaj, pretrhni (pri brušku pridrž), alebo nechtami predeľ (mne sa to nedarilo nechtami) - nie blízko bruška (môže mať popučníkový pruh - prietrž potom) - aspoň dva tri cm, aj 4. Treba sledovať. Najlepšie je, keď to urobí fena, len ak je moc aktívna, tak striehnuť, aby to neodhryzla blízko brucha (už sa stalo, že žrala a žrala a zožrala i šteňa). Prvorodičku treba sledovať, prípadne pomôcť - pretrhnúť plodový obal a pod. Ja som bola šťastná, že naša zvládala všetko sama, prvú šnúru som ja delila - ale lepšie to bolo, keď ona prežváchala - vtedy sú rozstrapkanejšie konce = rozdrvené, nekrváca to.

Čítaj
http://www.lovuzdar.sk/clanok-182/pomoc-pri-porode
http://www.psi-web.estranky.cz/clanky/r ... hnost.html
ivana1
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2176
Bydlisko: Bratislava - Dlhé Diely

Re: Pôrod

Poslaťod Anavi » Ned 07.02.2016 21:44

Offtopic: ELis tak to ty nemôžeš takto zhodnotiť, nežijem len cez toto fórum :no: už dlhšie som to riešila, potom ma napadlo, že keď sem prispejem, tak budem mať názor viacerých ľudí.

No a k téme,mne povedala aj chovateľka,aj iné chovateľky,že to sučka zvládne sama,aby som nezasahovala,lebo ju to znervózni.Ale potom som sa stretla napr s názorom, že tyčky, čo mám na kraji bedne mám dať preč, lebo by sa tam šteňa zaseklo aj s tým,že treba podviazať.t Takže, je to sprosto povedané, ale 100 ľudí 100 chutí? Taktiež keď ma napadlo,že koľko psov rodí vonku v búde a majiteľ ani nevie a nikto ich nepodviaže. Ale samozrejme, ak mi to príde,že je krvi "viac ako treba" tak podviažem, ale dúfa, že to moja pipi zvládne sama a všetko prebehne ako má. Budem mať určite na telefóne veterinára, ak by som si nebola istá. A ešte mi povedali baby,že pes skoro väčšinou rodí ten 63.deň, možno 62....uvididíme, meriame teplotu,tak to hádam zbadáme. Offtopic: Len asi by som bola "hrozne happy" keby si nájdem "nádielku" v posteli :heh: ale nie, dáme na všetko pozor. :no:

Ešte EDIT: Ďakujem za rady,určite mi pomôže, ak sa tu vyjadrí viac ľudí, svoje skúsenosti a tak. Určite ste/sme všetky boli nervózne/i keď naše psíčatká majú ten svoj deň "D" , musíte mať trpezlivosť aj s nami neskúsenými :au: :angel:
Sny sú na to , aby sa splnili .
Anavi
Hafan
 
Príspevky: 583

Re: Pôrod

Poslaťod ivana1 » Ned 07.02.2016 21:59

Neviem ako iné feny, ale naša Hoshiko noc pred pôrodom "hrabala brloh" celú noc. Takmer nonstop, vôbec sme sa nevyspali, lebo hrabala packami a hrabala až do rána. Rodila popoludní.
ivana1
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2176
Bydlisko: Bratislava - Dlhé Diely

Re: Pôrod

Poslaťod Vikiki22 » Ned 07.02.2016 22:52

Tiež som skôr toho názoru, že zasahovať len v nutných prípadoch. Veľká väčšina súk vie, čo robiť. Maj skúseného alebo veterinára na telefóne, keby niečo a hlavne ty buď pokojná. [emoji2]
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: Pôrod

Poslaťod Anavi » Pon 08.02.2016 7:24

Vikiki22 ja si myslím,že keby ide do tuhého,tak zobudím bárs koho...skúsim sa dohodnúť aj s chovateľkou :no:
U nás to vyzerá zatiaľ v pohode,Jeannie spí a je a sem tam chce ísť von,za chvíľu je zadýchaná :heh:
Sny sú na to , aby sa splnili .
Anavi
Hafan
 
Príspevky: 583

Re: Pôrod

Poslaťod Sunny » Pon 08.02.2016 16:08

Moja Foxa sa ešte ráno spokojne vyvenčila, nažrala a do hodiny na to sa vybrala do svojej bedničky a pred obedom už liezli drobci na svet :smile: Zvládla skoro všetko sama, len pri poslednom prckovi sa nejako pozabudla a tak čistila všetky plachty okolo, až zabudla pooblizovať samotné šteňa blbka :ach: Hodila som na tie špinavé plachty rýchlo čisté, strčila jej šteňa pod čumák a už sa pekne postarala, prcek začal pískať a odplazil sa piť. To som ešte netušila že zrovna to šteňa si nechám - asi preto je Maňásek taký blbý, že jej to tak dlho trvalo (just joke) :heh:
Tie stránky rr sú úplne super, krásne popísané a vysvetlené všetko :yes:
Sunny
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 8294
Bydlisko: Morava

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chovateľstvo