Borderská kolia

Krmenie Border kolie

Poslaťod anetulik » Pia 20.12.2013 20:01

Ahoj, v obsahu som nevidela nič takéto a dúfam že som sa dívala dobre ale aj tak ... pýtam sa konkrétnu otázku :smile: chcela by som sa spýtať aké granule by ste mi odporučili pre moju budúcu BOC. Labradorku kŕmim Eminentmi a sme spokojný. Lenže pre BOC budem potrebovať niečo kde je toho viac. Prvé 2 mesiace budeme mať Taste of Wild a čo potom? Taste of Wild budem objednávať cez internet a zdajú sa mi dosť drahé. Rozmýšľala som potom aj nad Eminent Active ale tie stoja tak isto ako Fitmin alebo Brit. Napíšte aké by ste mi odporučili (hociaké). Ďakujem :smile:
anetulik
 

Re: Borderská kolia

Poslaťod Akami » Sob 21.12.2013 3:11

Otázku by kľudne zodpovedali aj v téme BOC.

Prvé ma napadá spýtať sa, prečo si myslíš, že borderka potrebuje niečo viac? a teda čo "viac"? Energie? Vyššiu kvalitu?
Borderka je rovnako pes ako iné psy, nepotrebuje špeciálne krmivo. Ak budeš kŕmiť granulami, vyberaj z tých kvalitných značiek, typ krmiva podľa aktuálnych požiadaviek Tvojho psa. Pre šteniatko samozrejme šteňacie krmivo pre stredne veľké plemená, pre dospelú bocku typ podľa aktuálnych potrieb. Neraz aj pre vyššie aktívnych jedincov stačí krmivo pre psy v bežnej záťaži.

Konkrétnu značku si musíš vybrať sama, aj keď určite každý kto kŕmi granulami, má tie svoje obľúbené. Mnoho majiteľov uprednostňuje domácu stravu alebo BARF. Treba si o tom naštudovať čo najviac a podľa toho sa rozhodnúť. každopádne teraz ťažko povedať, čo bude vhodné pre tvojho psa.
Akami
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1464
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: Borderská kolia

Poslaťod Connie » Sob 21.12.2013 4:25

Ja len tak, ale...to si vážne kvôli tejto otázke vytvorila už tretiu tému ??? :oo: Stačilo sa spýtať v téme BOC, nemusela si robiť moderátorom robotu s ďalším vymazávaním ....
'"Dogs never bite me - just humans" - Marylin Monroe
„Live fast, love hard, die young.“ - Janis Joplin
Connie
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1725
Bydlisko: Pezinok

Re: Borderská kolia

Poslaťod Exor » Sob 21.12.2013 9:35

Nie, do témy BOC to nepatrí. V témach plemien sa granule a strava rozoberať nemajú. Nedá sa k ním potom spätne tak ľahko dostať a častokrát sa rovnaké otázky opakujú. Kvôli sprehľadneniu a zušlachteniu fóra, je tu práve táto sekcia, kam som to presunul. V témach o plemene pokojne rozoberajte špecifiká starostlivosti o plemeno, dohadujte si stretká, alebo len kecajte čo máte nové, ale strava má už dlho sekciu zvlášť.
Exor
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 923
Bydlisko: Nitra

Re: Borderská kolia

Poslaťod Cathie » Ned 22.12.2013 23:58

Offtopic: Nuz, jedna vec je vec fora a moderatorska - druha ta, kde sa viac dozvie. :no: Do temy o borderkach vlezie kazdy, kto je na DF a ma borderu. Do temy o vyzive borderky vlezie len ten, kto ma prave nejaky aktualny problem so stravovanim psa.. Preco by clovek len za to, ze ma borderu, si chodil z pasie citat temu o jej vyzivovych narokoch? :lol:

Anetulik borderka je pes ako kazdy iny - kazdy pes ma individualne potreby, co sa tyka stravovania, nezalezi to az tak od plemena. A myslis stravu bohatsiu energeticky, tak si osobne myslim, ze to bordere vobec netreba. Ver, ze energie bude mat na rozdavanie aj bez toho.. :heh:
Preco chces pre borderu nejake "specialne" granule? :nwm: Aky ma byt akoze rozdiel medzi krmenim labradora a bordery?
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Borderská kolia

Poslaťod Exor » Pon 23.12.2013 10:47

Už len taký, že labrador má oveľa väčšie sklony k obaľovaniu sa tukom a následnej predispozícii na problémy s kĺbami. Je treba viac sledovať tuky a ich zdroj v strave. Tiež ako jeden z mála vylučuje kožný olej. U borderky (pokiaľ viem), je nadváha skôr výnimka potvrdzujúca pravidlo, hoc by bola zatvorená len na záhrade, bez pravidelnej aktivity. Ona si aktivitu urobí sama. Kólie podľa nejakej štúdie (musel by som to nájsť), potrebujú údajne 10x viac vitamínu D, ako ostatné plemená.

Offtopic: To rozdelenie tém - to nie je len záležitosť moderovania. Niekoľko krát som v rôznych témach o plemenách videl, ako pri otázke na granule, boli užívatelia odkázaní do témy o granuliach. A to bolo aj správne, aby v FCI témach nebol bordel a neopakovali sa tie otázky dookola. Čiastočne ale vznikal potom bordel aj v granulových témach, preto sú tu teraz tieto témy podľa plemien.
Exor
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 923
Bydlisko: Nitra

Re: Borderská kolia

Poslaťod Cathie » Pon 23.12.2013 11:03

Offtopic: Rozumiem, chapem, iba vravim z praktickej stranky, kam chodi viac uzivatelov :smile:

Ano, toto je oblubeny mytus :lol: Ze by bola nadvaha u borderiek vynimka, si nemyslim. Prave naopak, na to, aku postavu by bordery mali mat - vacsina, co poznam, ma tak minimalne pol kila-kilo naviac oproti idealu. Do roka a pol-dvoch su vsetky ako spagetky, ale potom treba davat na vahu pozor. Neviem, ako je to u psov, ale co poznam feny - maju sklon priberat, ak im clovek malo strazi stravu a nedava im pravidelne dostatok spravnej aktivity (v zmysle - co sa tyka vahy, nespravia 3 agility treningy tolko, ako jedna tura). Nie ze by priberali tak ako labrador a boli vyslovene "obezne", ale nakolko su zvycajne dost sportovo zalozene a mali by mat fakt atleticku, lahku stavbu tela - aj kilo-dve naviac robia hrozne vela po zdravotnej stranke.

Ale vsetko treba riesit individualne. Moja 5 a pol rocna fena dostavala pri granuliach len polovicu predpisanej davky, aby si drzala vahu. Napriek tomu, ze aktivity zas tak malo nema :no:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Borderská kolia

Poslaťod Akami » Pon 23.12.2013 12:04

Mám iba dve borderky a každá má úplne iné nároky na stravovanie. Jedna má sklon rýchlo priberať (a zase aj rovnako rýchlo schudnúť), musím byť doslova flexibilná a kŕmnu dávku meniť vyslovene podľa konkrétnej záťaže v konkrétny deň (už som sa naučila, kedy koľko čoho, no aj tak nie vždy dokážem ustriehnuť ). Druhá má tendenciu byť stále vychudnutá, zase potrebuje individuálny prístup. A to sú iba 2 psy. Z rozhovorov zisťujem, že každý kŕmi inak. Takže akosi sa bránim zovšeobecneniu len na základe plemena, kŕmiť sa má jednoznačne podľa konkrétnych nárokov psa.

Súhlasím s tým, čo píše Cathie, na túto tému som narazila vyslovene náhodou a len tak s pasie určite nebudem hľadať, či sa niekto niekde zvlášť nepýta na kŕmenie borderky. Ak dá človek otázku do príslušnej témy o BOC, určite si to všimne viac ľudí a dostane sa teda záujemcovi skôr odpoveď a aj viac názorov. A mimochodom kŕmeniepre mňa nie je samostatná téma, rovnako súvisí so starostlivosťou, ako venčenie, česanie a všetko ostatné...
Akami
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1464
Bydlisko: Nova Dubnica

Re: Borderská kolia

Poslaťod janajka » Pon 23.12.2013 12:12

Vies co je zvlastne? Davam Gaii odvedy co je u nas Bak dva krat viac zradla ako predtym a ona schudla pol kila. Pripisujem to tomu, ze sa s nim stale hra, nespi. Asi to ma ovela lepsi efekt ako nejaka tura.
janajka
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3529
Bydlisko: Vysoke Tatry - Smokovec

Re: Borderská kolia

Poslaťod Cathie » Pon 23.12.2013 13:13

janajka píše:Vies co je zvlastne? Davam Gaii odvedy co je u nas Bak dva krat viac zradla ako predtym a ona schudla pol kila. Pripisujem to tomu, ze sa s nim stale hra, nespi. Asi to ma ovela lepsi efekt ako nejaka tura.

Jasne, ja nepovysujem turu na zazracny prostriedok chudnutia :lol: - iba niekto vytiahne borderu 3x do tyzdna na agi trening a divi sa, preco pribera. Ked co sa tyka fyzickej aktivity, robi jej tam v podstate malo, aj ked je na treningu 2-3 hodiny.

Akami presne :jop: U mna to funguje so Story takisto ako ty pises v jednom pripade - lahko priberie, lahko schudne, na nej je to vidiet v priebehu kludne aj 3-4 dni, ked jej uberiem/pridam stravy ci aktivity. Takze to presne riesim tak, ze ak ma cez den aktivity vela = ku krmeniu pridam, ak malo = uberiem.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Borderská kolia

Poslaťod Akami » Pon 23.12.2013 13:18

A niekedy si neuvedomím, že pribudla nová aktivita a pes mi schudne skôr ako by som si to všimla :D Toto leto ako sa vyliahli u nás prvé kuriatka, z Bree sa stala vychrtlá chudinka behom pár dní :heh: :heh: No čo, musí niekto predsa tú omladinu strážiť :heh:
Inak presne, uberám, pridávam na základe dennej aktivity a plus aj na základe spotreby pamlskov.
Akami
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1464
Bydlisko: Nova Dubnica


Späť na Výživové nároky podľa plemien