trish píše:Ahoj Puk,
rozhodla som sa pre prispevok do tejto temy, tiez z dovodu, ze rozmyslam vyskusat jednu, pripadne dve receptury Taste of the Wild, ale najma inspirovala ma tvoja veta je momentálne v "móde" grain free krmivo.
V kratkosti, hladam, a planujem vyskusat na isty cas niektore z grain-free receptur granul, ci najdem tie spravne zatial netusim, zatial hladam Nechcem kvoli tomu zakladat novu temu a ani pisat do temy otazok Marca Varhola. Mam pocit, ze s tebou to bude prijemnejsia diskusia
Takze hladam grain-free granule, zemiaky v zlozeni akceptujem, ale v co mozno najmensom mnozstve. Mali by to byt granule pre psika s diagnozou exokrinna pankreaticka insufiencia, kvalitne proteiny z masa, pokial to nebude zrovna kura, neurazim sa idealne percento proteinov cca 25, moze byt kusok viac, co sa tyka tuku idealne okolo 15, najdolezitejsi je obsah vlakniny idealne do 3, maximalne 4.
Budem vdacna za tvoje tipy
Ďakujem za lichôtku, ale ja som všeobecne známy neokrôchanosťou typu : čo na srdci, to na jazyku...
Viem, čo chceš riešiť, ale musím trochu súhlasiť s Meggie v tom, že neviem, prečo hľadáš práve grain free, no ale budiž.
Len malá poznámka k uvedenému - EPI nie je len porucha v štiepení tukov! Ona sa rovnako týka aj proteínov a škrobu!
Nevieme, či sa jedná vlastne o znížené vylučovanie pankreatickej šťavy (a tým enzýmov v nej), alebo sú tie enzýmy z nejakého dôvodu predčasne deaktivované, alebo sú inaktivované v samornom čreva. Ale v podstate to ani nie je treba vedieť, lebo osobne si myslím, že bez podpornej liečby samotnými enzýmami (liekmi) sa s týmto psíkom ďalej nepohneš, nech by si kŕmila čímkoľvek. Vieš, ono nejde len o primárny problém, ale nastávajú aj druhotné problémy : nedostatok vitamínov rozpustných v tukoch pre samotný organizmus, minerálov, atď. Samozrejme, okrem liekov a samotnej diéty treba tento problém podporiť aj krmivom (tzv. nutričná podpora). Ale nemyslím, že práve grain free v tomto smere niečo vyliečia a vyriešia. Ale budiž...
Nechci odo mňa značku, tú Ti nepoviem. Existuje totiž niekoľko výrobcov, ale každá značka má (podľa mňa) aj klady, aj mínusy. Podľa mňa je dôležité, aby jednotlivé suroviny boli kvalitné a ľahko stráviteľné. Existujú na to isté "úpravy" počas výrobného procesu, ale toto je prvoradé. Čo sa týka samotného tuku, osobne by som preferoval živočíšny tuk, kvôli prirodzenosti, tých 15 % by mohlo byť (za podpory liekov). Sedí mi aj % bielkovín, ale chýba mi práve energetický potenciál, ktorý uhľohydráty majú a v grain free je nahradený metabolizmom z proteínov a tukov. Na našom trhu je v tomto smere Orijen, First mate a ešte jedno dve ďalšie. Ja osobne by som možno vyskúšal, ale s najväčšou pravdepodobnosťou touto cestou nešiel. Každopádne podporná liečba je nevyhnutná. Voľ jahňa, bielu rybu, králika, alebo biokurča. Tuky živočíšne, uhľohydráty povedzme ten zemiak. A tu sa už črtá viac možností a kombinácií... K jahňacine posledná poznámka : temer každá značka dnes vyrába "jahňa s ryžou". Toľko "jahňaciny" svet nevyrobí. A tak je spracovávaný čoraz väčší jahňací a iný odpad...