SOŠ - Kynológia

Sem píšte to čo neviete nikam zaradiť.
Pravidlá fóra
Pravidlá pre sekciu Ostatné :

1. Nezamieňajte si túto sekciu s voľnou diskusiou. Sekcia ostatné slúži ako poradňa pre vaše problémy. Nepridávajte sem príspevky typu ,,Aké psie mená sa vám páčia ??" to patrí do voľnej diskusie.

2. Zakladajte tu témy ktoré už neviete kam máte pridať tak ich dáte sem a ak sa hodia inam moderátori ich prenesú.

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod MisheliQ » Sob 06.07.2013 10:20

simaa uplatniť sa nemusíš ani s veterinou :no:
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod simaa » Sob 06.07.2013 10:44

Misheliq ano jasne,ja sa chcem hlavne naucit a poucit ohladom vycviku kedze sa chcem venovat psom a musim vediet ako na nich nejlepsie! :smile:
simaa
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 784
Bydlisko: Slovensko,Nitra

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod MisheliQ » Sob 06.07.2013 12:33

Ja by som teraz napr. šla na strednú veterinu (nie na gympel), z kt. by som ďalej pokračovala na VŠ veterinu.

Musíš si ale ujasniť čo ťa zaujíma, či liečenie všetkých zvierat (=veterina) alebo výcvik a chov psov (=kynológia). Na veterine sa budeš učiť o prežúvavcoch (krava, ovca, koza), koňoch, ošípaných, psoch, mačkách, králikoch, hlodavcoch, vtákoch, rybách, exotoch atď. na kynológii sa budeš učiť iba o psoch a všetko s nimi spojené.

Ja som na VŠ veterine a je to veľmi náročná škola hlavne na učenie. Zo strednej veteriny sa stále ľahšie dostaneš na VŠ veterinu ako zo strednej kynológie (aj keď aj to sa dá, na VŠ veterine boli aj sú študenti zo stredných škôl ako napr. z obchodnej ;)) a ešte z nej môžeš ísť stále aj na VŠ kynológiu, kdež to zo strednej kynológie bude náročnejšie dostať sa na VŠ veterinu (ale ako som písala, nie je to nemožné). Ak by som nevedela, kde sa chcem upriamiť, tak by som šla na tú veterinu.

A tiež si treba uvedomiť, ževýcvikára môžeš robiť aj bez VŠ kynológia, ale za to veterinára bez VŠ veteriny robiť nemôžeš.

Takže je to na Tebe čo si vyberieš. Držím palce
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod Vikiki22 » Sob 06.07.2013 13:07

simaa, ja by som ti poradila, aby si šla na strednú veterinu a potom uvidíš - buď VŠ veterina alebo kynológia. Na SŠ kynológii sa podľa mňa o psoch a ich výcviku nič nenaučíš, to z teba výcvikára vôbec nespraví. Takto budeš vedieť niečo viac o zvieratkách a budeš mať čas sa rozhodnúť, kade ďalej. :no:
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 11060
Bydlisko: Dubník, okr. NZ

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod kives » Sob 06.07.2013 13:54

Takto baby. Ak cheš ísť na výšku, asi najlepší bude gympel. Ja mám SPOŠ Barcu a nemenila by som, ale ako východisko pre VŠ ťa lepšie pripravia učiť sa na gympli. Takisto predmety na prijímačky ako biola a chémia sú tam obsiahlejšie preberané, na strednej sme mali len dva roky a chýbalo mi to, musela som to nadrieť inde. Vo vyšších ročníkoch som mala zase výhodu, ale treba tam dojsť :smile: .
kives
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2890
Bydlisko: Košice

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod simaa » Sob 06.07.2013 14:21

Dakujem Misheliq ako veterina ma tiez laka ale viac ma zaujimaju tie psy.A aj keby sa mi podarilo byt veterinarka tak len psov,maciak a to neviem ci je aj mozne...Mam panicky strach z pavukov..asi skusim tu kynologiu ale mne ide iba o to aby som sa naucilo ohladom toho vycviku ako vikki hovori ze sa nenaucim moc toho vycviku tak neviem :ua:
simaa
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 784
Bydlisko: Slovensko,Nitra

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod wer » Sob 06.07.2013 14:48

ked mate aspon trochu hlavu na ucenie, tak urcite gymnazium. co dalej, bude potom na vas a mozete sa rozhodnut naozaj pre cokolvek.. a ked sa vam ucit nechce, tak naozaj radsej nejake remeslo.
mne kynologia ako taka pride naozaj zbytocna. samotna skola este z nikoho kynologa neurobila... (ospravedlnujem sa tym, ktori tomu veria...) a pokial sa tomu chce niekto venovat, tak skolu nepotrebuje. na svk po oficialnej stranke patri vycvik psov pod volne zivnosti - tzn. ze pridete na zivnostensky a tu zivnost si polahky vybavite a nepotrebujete k tomu absolutne nic. keby niekto silno chcel mat nejaky papier v rukach - tak kurz vycvikara trva jeden den a skusky pozostavaju tak z 50 otazok... to je vsetko. vycvikara z vas spravia jedine skusenosti, nic ine.
dalsia vec je, ze z mojho pohladu je lepsie si psov nechat ako konicek. lebo ked sa z toho stava povinnost, tak nejak sa ta radost z toho vytraca a to je skoda...
ja robim vycvikarku. ale popri "normalnej" praci. bavi ma to, ale neviem si predstavit, ze by som robila len to. vecne spinava, vecne vonku, len so psami - mi chyba nejaky rozvoj (ci ako to nazvat) :nwm: som rada, ze sa mozem realizovat v praci, postupovat a psov mam ako relax - ci uz cudzich, alebo svojho na realizaciu v mojom konicku. :no:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod MisheliQ » Sob 06.07.2013 15:38

Tak ja úprimne závidím tie vedomosti, kt. majú študenti strednej veteriny z odborných predmetov. Mať výhodu iba v 2 predmetoch (biola, chémia z gympla) nie je teda žiadna výhra. Mám spolužiačku aj zo strednej, kde študovala za laboratórnu sestru, a na škole jej to ide rovnako ako mne.
Ja som si nevytvorila žiadne návyky na učenie na gymply. Dnes ma trochu mrzí, že som nešla na strednú veterinu. O čo jednoduchšie by bolo učenie odborných predmetov, z kt. by som mala aspoň nejaké základy. Nuž ale to je iba môj pohľad na vec....
A výhodu majú ešte aj tí, kt. chovajú viacero zvierat. To sa napr. na takú zootechniku učí potom parádne. :lol: ja som ani z tohto nemala vedomosti, jedine pri psoch, mačkách, hlodavcoch a králikoch. Kone, ošípané aj prežúvavce šli nejako mimo mňa taktiež hydina, holuby, takže čo i len tipovanie hmotnosti bolo v mojom prípade nemožné :D.

V tej kynológii vidím výhodu v tom, že sa človek naučí skutočne veľa o psoch. Okrem výcviku sa naučí o ich chorobách, odchove, reprodukcii atď atď, čo môže využiť taktiež ako chovateľ, ako striháč (groomer) majiteľ/predávač chovateľských potrieb a pod.
Ak ide však o uplatnenie, to žiadna VŠ nezaručí...
Priestor vidím vo cvičení psov pre poľovné využitie (aj nepoľovne používaných plemien psov ako napr. whwt). Pociťujem silný deficit ľudí, kt. by toto napr. robili :lol:
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod wer » Sob 06.07.2013 15:58

tak existuju knizky, plus v dnesnej dobe internetu nie je problem si dohladat info naozaj o hoccom. :nwm: staci, ked to cloveka bavi, hned sa to lahsie uci a nepotrebujem na to skolu. radsej si rozsirit vedomosti aj v inej oblasti. tot moj nazor.

co sa tyka polovneho vycviku - na to ti skola absolutne nepomoze, to chce len a len prax a dlhodobe sa venovanie tomu s vlastnym psom. a ze nie su taki ludia, co to robia? su. problemom je, ze ludia chcu vsetko zadarmo a nevedia ich zaplatit... a to sa tym ludom neoplati s tym zaoberat - radsej sa budu venovat svojim psom. to plati aj pre ine oblasti tykajuce sa kynologie - myslite, ze sa tym da uzivit? co sa tyka napr. cvicakov - ludia su zvyknuti zaplatit si clenske 50 € / rok a cakaju, ze sa im bude niekto 100 % venovat. z toho chcete vyzit..? zobrat si psa do vycviku - este oka. len to chce minimalne priestory. a nonstop venovanie sa - urcite musite mat viacej psov naraz... a vacsinou takto nechavaju psov za ucelom uchovnenia - tam je nutnost napriklad pomoci minimalne jedneho dalsieho cloveka - figuranta. :nwm:

no neviem. vzdy je lepsie aj mat nieco ine v rukach (iny odbor) a k tomuto sa dostat casom, skusenostami. nie je problem uz teraz pomahat na cvicakoch, vzdelavat sa, navstevovat preteky, seminare. to da omnoho, omnoho viac ako samotna skola. :no:

samozrejme, veterinu beriem ako nieco ine. ale to tiez by som skor odporucala ako strednu gympel a potom sa rozhodnut, co dalej. predsalen v tych 15-tich clovek nema uplne jasno, tak aby si zbytocne nezatvaral dvere...
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod meraja » Sob 06.07.2013 16:36

Ale ak aj nie je fakt rozhodnutá či isť na výšku alebo nie a nemá veľmi záujem o učenie tak ten gympel je k ničomu (viac-menej)
Keď som vychádzala zo základky bola som si istá že pôjdem na výšku veterinu a mala som aj priestor kde by som mala ambulanciu atď, všetko som mala v hlave rozplánované a teda som išla na gympel :lol:
a na gympli som zistila, že veď mne sa vôbec nechce učiť (učila som sa v škole cez prestávky :lol:),nebaví ma to a nechcem ísť ani na výšku, ale už som nechcela prestupovať na inú školu a znova od začiatku. Takže teraz bojujem sama so sebou ako sa dokopať na nejakú výšku a spraviť si "aspoň" Bc. lebo s gymplom možem isť tak vykladať tovar do tesca (aj keď ani samotná výška mi peknu budúcnosť nemusi zabezpečiť).
Kynologia v KE ma láka to je fakt, ale tá vzdialenosť :ua: (chcela som byť každý víkend doma), tiež mám záložný plán ísť si niekam do zahraničia zarobiť a potom skúsiť externe.
Offtopic: Láka ma aj úplne nezvieraci odbor na Trenčianskej univerzite, ale keďže je Trenčianska tak ma každý odrádza
wer - ten výcvikársky kurz to kde sa dá spraviť,ako :angel:
meraja
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2554
Bydlisko: Slovensko

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod MisheliQ » Sob 06.07.2013 17:14

wer súdim podľa seba - ja by som sa nedokázala prinútiť učiť sa anatku, choroby atď., potrebujem na to prinútenie "z vyššej moci", kynológia mne nepríde ako úplne zbytočný odbor, kľudne by som na ňu šla. Ono samozrejme platí, že sa treba vzdelávať aj pomimo, ale to sa netýka len kynológie (ako odboru). V každom odbore musí človek naberať prax, skúsenosti, nielen to, čo sa naučí na škole. Teda aspoň mne príde logické, že sa vzdelávam aj úplne inak ako len na škole.

Offtopic: podľa mňa to má potenciál (poľovný výcvik psov), mne sa zdá, že čoraz viac ľudí sa so svojimi teriérmi snaží robiť to, na čo boli šľachtené (min. s nimi porobiť aspoň skúšky) - možno sa mýlim
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod kives » Sob 06.07.2013 20:13

Ale kynológia nie je o výcviku, tam z teba výcvikára neurobia. Je to ako píše wer. Skúsenosti, to sa na škole nenaučíš. V podstate kynológia bola primárne vytvorená pre ozbrojené zložky, aby si mohli zvýšiť vzdelanie, to je ako fyzioterapia pre zdravotné sestry. Len sa to ujalo a je o to záujem. V oboch prípadoch.
Ťažko sa radí, je to na simme. Aj ja som mala na výške spoluziakov cca v 90% z gympla a niektorí boli s učením vyslovene nieže iné kafe, ale iná dimenzia.
kives
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2890
Bydlisko: Košice

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod MisheliQ » Sob 06.07.2013 20:39

No čo ja viem, tak ino-dimenzových tu máme asi 5-10 z ročníka (zo 100 ľudí)

Záleží na tom aký bol primárny dôvod vytvorenia toho či oného odboru?
Takisto canisterapia a hipoterapia na VŠ je pre niektorých možno zbytočný odbor - no pre mňa nie je :-))
grace over perfection
MisheliQ
Multišampión
 
Príspevky: 7844

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod kives » Sob 06.07.2013 21:07

Miši nie, myslela som to tak, že do nich dostávali skôr teoretické veci, lebo prax vedeli lepšie ako vyučujúci :no: .
kives
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2890
Bydlisko: Košice

Re: SOŠ - Kynológia

Poslaťod wer » Sob 06.07.2013 21:21

meraja, a co chces robit, ked sa ti nechce ucit? :joint: lebo ono z gympla mozes robit naozaj hocico. staci si spravit barsaky kurz stvrtrocny a mozes robit skutocne vsetko - od kadernicky, po uctovnicku.... aj vycvikarku - a to aj bez akehokolvek kurzu... kdezto keby si si dala taku kynologiu strednu, tak mas zviazane ruky a na vyber moc nemas.

a kurzy pre vycvikarov robievali v polytane (v malom lapasi). primarne islo o skolenie figurantov, popritom ako druhorade bolo aj skolenie vycvikarov. ziskava sa preukaz zsk. ale neviem, kde by si to akoze ukazovala... :ha:

misheliq, vsak vravim - potencial by malo, len ludia ta nezaplatia... :no:
wer
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12693
Bydlisko: Záhorská Bystrica

PredchádzajúciĎalší

Späť na Ostatné