Slalom

Sem píšte všetko ohľadne agility.

Re: Slalom

Poslaťod kavalierkaNelinka » Ned 14.04.2013 10:58

my sme slalom začali trénovať pred dvoma dňami, celkom fajn to psiculi ide.. hneď to pochopila :jop:
kavalierkaNelinka
Nováčik
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 30
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto

Re: Slalom

Poslaťod zuzkabluzka » Štv 18.04.2013 18:42

Cca ako dlho môže trvať, kým sa pes naučí nábeh do slalomu za použitia klikra? Aspoň tie dve až štyri tyče.
Koniec dobrý, všetko dobré. :)
zuzkabluzka
Big Dog
 
Príspevky: 1719

Re: Slalom

Poslaťod Haleth » Pia 19.04.2013 9:19

To sa nedá povedať. Niekomu dva dni, niekomu dva mesiace, niekomu polroka.
"Some days you're the pigeon, some days you're the statue." David Brent
Haleth
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3553
Bydlisko: BA

Re: Slalom

Poslaťod Cathie » Uto 25.06.2013 12:50

Nadviazem na debatu o 2x2 tu, nech nie sme offtopic
viewtopic.php?f=8&t=20331&start=30#p1044156

Merri zaklad, ktory tam ja vidim, je to, ze sa pes uci prebiehat najprv jednou "brankou", potom dvoma po sebe a druha sa postupne zasuva za prvu + sa zacina vyrovnavat aj postavenie tyciek v oboch "brankach", az kym nestoja ako klasicky slalom. To je pre mna podstata (ak je to inak, kludne ma oprav), ale ja tam vidim aj dalsiu velku vyhodu - tym, ze sa pes uci vbiehat medzi dve tycky idealne nezavisle od toho, ci s nim clovek bezi alebo nie, uci psa samostatny nabeh do slalomu.
A k tomu shapingu - ja mam vseobecne problem s jednoduchsimi vecami, napr obyc touch na ruku alebo predmet a pritom je to taaaake jednoduche. A preco? Lebo moj pes nevie pochopit, ze to je CELE co po nom chcem :heh: Vzdy chce vymysliet cosi viac. Na taku jednoduchu vec ako prebehnut jednou a druhou brankou, by sa vedela sustredit mozno 3-4 opakovania, potom by uz kazila z nudy, pretoze by uz chapala, o co ide. Tzn musela by som to vytahovat casto a na 4-5 opakovani nieco spravit, potom to zabalit a vytiahnut na dalsi den. Nie ze by sa nedalo - ale som na to leniva :angel:
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Slalom

Poslaťod merri » Uto 25.06.2013 13:07

:yes:
Ale ja v tom teda urcite problem nevidim, ze by to pre psa bolo "prilis lahke". Ja som moju napr. neucila "len" prebiehat cez branky, lebo tiez sa mi to zdalo zbytocne zdrziavanie, ja som ju hned na jednej branke ucila prebiehat cez nu kolmo s prvou tyckou pri lavom ramene. A ak sa to pes nauci tak rychlo, ze po 3-4 opakovaniach by uz chcel daco zlozitejsie, tak mozem ist hned na dalsi level a pridat dalsie tycky, ved to je len pozitivne, preco by to mal byt problem, ved naco sa tyzden zakopavat na niecom, co uz pes po prvom treningu vie. :smile:
A 2x2 je HLAVNE o tom, ze pes sa uci slalom samostatne uplne nezavisle na tom, co zrovna robi panicek. A dokaze si vyhladat nabeh na jeden povel a na jeden povel cely slalom dokoncit, aj ked ho vysles od seba, kdezto pri klasickom navadzani ti pes vypadne, ked zastanes alebo prestanes opakovat sla-lom-sla-lom. Takisto pes hned vie slalom na obe ruky, co je pri navadzani casto problem, ak zacina clovek len lavou.
Skratka su tam vsetky vyhody shapingu ako pri akomkolvek inom cviku, pes naozaj vie co robi a rozmysla nad tym, a nie len mechanicky robi nejaky pohyb, lebo ho zopakoval milion krat, ale ani nevie preco.
Takisto velku vyhodu vnimam v tom, ze ked nastane nejaky problem, staci sa vratit o krok spat a upevnovat presne to, co potrebujes. Ak ale ucis slalom navadzanim, teda cely naraz, pes sa uci naraz milion veci a ked sa pomyli, treba opakovat CELY slalom, a pes vobec nevie, co presne sa upevnuje. A ked ti tu chybu robi znovu a znovu a ty ho musis stale vracat a vracat na zaciatok a behat cely slalom, tak sa psovi veelmi rychlo ta prekazka sprotivi, ale ina moznost tam nie je, nie je sa kam vratit na "nizsi stupen" a dat psovi moznost uspesne ho prejst.
Where there is a will, there is a way
merri
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1424
Bydlisko: Slovenský Grob

Re: Slalom

Poslaťod Cathie » Uto 25.06.2013 13:30

:jop: Vzbudila si u mna zaujem, normalne by ma zaujimalo, ci by to ta potvora bola ochotna trenovat :lol: Totiz, ja mam zakladny problem ten, ze jej je cosi prilis jednoduche - pretoze po jednom pokuse uz chape, o co robi a ide to uplne sebaisto. Lenze ked zdvihnem o nieco latku, zase si uvedomi, o co ide a beha to dobre. Problem je, ze to velakrat vlastne nema "zafixovane", vobec si neuvedomuje princip, na akom to funguje, iba beha tak, ako jej to prave poviem. Blbo sa to vysvetluje, treba vidiet. Ona vobec neriesi take veci, ze "tunel sa beha takto", "toto sa beha takto" .. prekona prekazku tak, ako jej to prave poviem/ukazem, nema tam vacsinou to "naucene", zafixovane.

Ja inak ucim slalom navadzanim, ale nikdy som napr nemohla ukazovat, musela som ju viest a vytlacat von telom. Do toho som jej opakovala "sla-lom" a teraz pohyb robi na povel, reaguje na slova, nemusim ist ani s nou.
Ale ucim postupne - 4-6 tyciek, najviac sme sli tusim 8, ale stale sa vraciam aj k tomu mensiemu poctu, plny pocet zatial nerobime. Takze ked robi chyby, proste stiahnem tycky na 4 a hotovo.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Slalom

Poslaťod merri » Uto 25.06.2013 13:40

Cathie píše:Problem je, ze to velakrat vlastne nema "zafixovane", vobec si neuvedomuje princip, na akom to funguje, iba beha tak, ako jej to prave poviem. Blbo sa to vysvetluje, treba vidiet. Ona vobec neriesi take veci, ze "tunel sa beha takto", "toto sa beha takto" .. prekona prekazku tak, ako jej to prave poviem/ukazem, nema tam vacsinou to "naucene", zafixovane.
:yes: Takto funguje vela psov, ze oni vlastne ani nefunguju na to, ze im zakricis "hop" alebo "tunel", oni sleduju len pohyb tvojho tela a podla toho beru prekazky ako im stoja v ceste. Kolko krat sa mi zo zaciatku stalo, ze som ju chcela poslat do tunela a zakricala som omylom "slalom" a samozrejme pes ani brvou nehol, ani len sa netvaril, ze by si uvedomil, ze tam nieco nesedelo. :heh: Ale ved vela ludi tak beha, ze casto ani nedavaju povely ale psovi len ukazuju, kam ma ist. Mne sa ale paci, ked mozem psa aj vyslat dopredu, poviem mu povel a on si vie prekazku aj vyhladat. Proste taka kombinacia, nechcem aby sa pes ani odomna nepohol, ale ani aby som bola len navigator, chcem aby mal v rovnovahe focus na prekazky aj na psovoda. Preto ju chcem co najviac veci ucit shapingom a samostatne. Aj kvoli tomu, ze som leniva a pomala a nestiham jej. :heh: Ale to uz je cisto o tom, co komu viac vyhovuje. :yes:
U Roxy chcem vyskusat este samostatnejsiu pracu psa, budem ju vela veci ucit inak ako u Berry, tak som zvedava, ako to bude vyzerat. Chcem ju najprv naucit samostatne prekonavanie prekazok len na povel, az potom ju vezmem na cvicak behat nejake sekvencie.
Where there is a will, there is a way
merri
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1424
Bydlisko: Slovenský Grob

Re: Slalom

Poslaťod Cathie » Uto 25.06.2013 14:00

U nas je zaklad tohto v tom, ze ja som s nou zacala agilitit az teraz - v takmer 5tich rokoch, kedy uz veeeela veci z agi vlastne vie. Ma povel na skakanie, na obiehanie do oboch stran, na obiehanie mna, povel "hore" na kvazi zony, povel na tunel, takisto vysielanie.. navyse je vyborne ovladatelna telom, pohybom.. Lenze trenovali sme to na lavickach, stromoch, murikoch, preliezkach, comkolvek, co je vonku a na sidlisku k dispozicii. Takze ona nerozlisuje, co sa ma skakat, co preliezat, podliezat.. nevidi parkur tak, ako vacsina psov, ze by mala predstavu, ako sa co bude prechadzat. Iba caka, co jej bude zavelene. Casom sa to samozrejme meni, ale ked jej telom omylom ukazem, ze ma preskocit tunel ci skocit hore na latkac, tak to v okamihu spravi :lol:

Je to super v tom, ze predsalen mam "hotoveho" psa, ktoremu len treba vysvetlit, ako to chodi na agi parkure. A nie sme obmedzene tym, ako sa co robi/nerobi, ake su rozne sposoby prekonania urcitych prekazok/sekvencii.. pretoze ja o tom nemam ani potuchy.. :heh: Na druhej strane je tazke po tolkych rokoch psovi fixovat, ze nieco sa robi iba tak a tak. To iste je aj ten slalom, ona si takyto "fix" nevytvara alebo iba mimoriadne tazko.
Obrázok
Cathie
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3922
Bydlisko: BA - Ružinov

Re: Slalom

Poslaťod merri » Uto 25.06.2013 14:11

Offtopic:
Cathie píše:Casom sa to samozrejme meni, ale ked jej telom omylom ukazem, ze ma preskocit tunel ci skocit hore na latkac, tak to v okamihu spravi :lol:

Toto poznam tiez velmi dobre. :heh: Jej prvy kontakt s tunelom bol taky, ze na nho vyskocila a uz som myslela, ze je po nom. :heh: Na latkac mi vzdy vyskoci tiez ked ho dlhsiu dobu nebehame, a to ju ani nemusim zle naviest telom, ona veelmi dobre vie co ma robit, len skratka si rada veci prikrasluje podla svojej kreativnej predstavy. A ked videla prvy krat skocky s plnymi bocnicami, tak preskakovala samozrejme bocnice, lebo konecne nieco nove a zaujimave, nie len nudne tycky. :heh:
Where there is a will, there is a way
merri
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1424
Bydlisko: Slovenský Grob

Re: Slalom

Poslaťod Haleth » Uto 25.06.2013 19:31

merri píše:...kdezto pri klasickom navadzani ti pes vypadne, ked zastanes alebo prestanes opakovat sla-lom-sla-lom...

Toto podľa nie ani tak o tom, akou metódou učíš psa slalom. Slalom je podľa mňa najťažšia prekážka vôbec. V podstate je celý o psovi. Nielenže musí mať zafixované, že sa vbieha po ľavom pleci, ale aj to, kde sa končí. Nehovoriac o tom, že veľa psov nedokáže nájsť tú správnu techniku, ako ho prekonať. Vyžaduje neskutočný rytmus, ktorý práve podporuješ v psovi pravidelným slovným povelom. Niektorí "sla-lom", iní "sla-sla" alebo všelijaké citoslovcia typu "rrrrrr". Psovi to pomáha, najmä ak potrebuješ, aby pes dokončil slalom sám. A to ako pri nadbehnutí, kedy psa predbehneš a utekáš napred, aby si si spravila náskok (pes zbadá, že utekáš, má tendenciu vyjsť zo slalom a utekať za tebou), tak aj pri samostatnom dokončení, kedy ty zastavíš napr. pri tretej tyčke a pes má dokončiť 9 tyčiek sám. Tým, že si spravila protipohyb, dávaš psovi jasne najavo, že nebude pokračovať v tomto smere a keď ho aspoň zo začiatku nebudeš podporovať slovným povelom, môže zo slalomu vypadnúť.
A dokonca sme učinili na cvičáku malý objav: jeden nemenovaný ( :lol: ) pes mal pekný slalom, panička mu počas prekonávania dáko pravidelne nedávala povely, ale vedel ho, chápal ho. Len bol trochen pomalý. A raz, nikto nevie prečo, vydala panička pri slalome dáky šialený upišťaný pazvuk a ten pes TAK zrýchlil, že sme zostali oči pučiť. Nieže sa zľakol, proste ho to nakoplo tak, že presvišťal slalomom jak strela.
"Some days you're the pigeon, some days you're the statue." David Brent
Haleth
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3553
Bydlisko: BA

Re: Slalom

Poslaťod merri » Uto 25.06.2013 20:48

Tak ja som ju to ucila tak, ze aj ked som ticho, ona ten slalom vypracovava samostatne, nevypadne, ked ju prestanem povzbudzovat. Ale povzbudzujem pre rychlost, nie pre ten rytmus, ten ma aj bez toho, aj ked pomalsi, preto povzbudzujem. Ale nepotrebuje rytmicky zvuk, mozem na nu volat len pod, makaj, pridaj, alebo hocico, kdezto pri navadzanom slalome tam ten rytmicky zvuk byt musel, lebo to ani nebol tak povel, ako skor navadzanie hlasom, bez ktoreho by to pes nevedel alebo sa to musel bez toho postupne naucit.
Where there is a will, there is a way
merri
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1424
Bydlisko: Slovenský Grob

Re: Slalom

Poslaťod Haleth » Uto 25.06.2013 21:50

No ja som neučila navádzaním a aj tak mám povel. Ani jedno nevylučuje to druhé.
"Some days you're the pigeon, some days you're the statue." David Brent
Haleth
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3553
Bydlisko: BA

Re: Slalom

Poslaťod merri » Uto 25.06.2013 21:56

Ved aj ja mam povel samozrejme. :heh: Ale staci jej len povel, aj keby som ju nepovzbudzovala tak ten slalom dokonci, o to mi slo, ze ja som povel pridala az ked uz bol hotovy slalom a znamena to pre nu celu prekazku, uz nepotrebuje "pripominat" ze ma pokracovat, len ju treba popohanat aby sa neflakala.
(Aj ked ona furt daco ma s tymi desiatimi tyckami, zase mi posledne po odpocitani desiatich vybiehala. :pac: Musime sa zase vratit k slalomu aj mimo parkur.)
Where there is a will, there is a way
merri
Big Dog
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1424
Bydlisko: Slovenský Grob

Re: Slalom

Poslaťod Haleth » Uto 25.06.2013 22:37

Ja som myslela povel počas celého prekonávania slalomu.
"Some days you're the pigeon, some days you're the statue." David Brent
Haleth
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3553
Bydlisko: BA

Re: Slalom

Poslaťod AlicaGGG » Str 03.07.2013 16:11

ja som ucila navadzanim, vacsinou hovorim psovi pocas celeho slalomovania "sssss", ale kludne mozem opakovat napr. len "makaj", "davaj", "sup-sup"... ked uz nevladzem naraz behat a hovorit tak poviem "ssss" len na nabeh a necham psicu slalom vypracovat samu... pre istotou jej poviem kratke "sss" aj na konci aby nevybehla skor, hlavne ked bezim inym smerom ako ona slalomuje, ale ked ideme rovnakym smerom tak vacsinou no problem, poviem povel pre nabeh a spravi mi cely slalom (teda, uz sme dllllho neboli na treningu, a neviem co by robila teraz a na preteku je istota gulomet, a tak radsej ked vladzem hovorim "sssss" stale :lol: )
je to hlavne o tom, ako si clovek nauci... su psy, ktorych agility bavi, ale tak sa drzia majitela, ze ked ich vyslovene nenatlaci na prekazku tak ju obidu, a to iste v slalome - majitel moze hovorit stale "sla-sla", ale ked nejde vedla psa a poprip. mu este aj neukazuje tak to ten pes neda, pritom slalom vie, ale ako pisala cathie, nemaju to tak nejak zafixovane

ja som bola rozhodnuta, ze dalsieho psa budem ucit slalom shapingom, nie 2x2, ale normalne si postavim 4 tycky a budeme shapingovat, ale strasne sa mi zapacil slalom ulickou, pes sa uci makat v slalome, byt samostatny, tiez podla mna nabehy su fajn, len kym uvidim, ze sa posuvame niekam dalej v slalome to chvilu trva, a nie som moc trpezlivy clovek, takze uvidime :smile:
AlicaGGG
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 3765
Bydlisko: Nové Mesto nad Váhom

PredchádzajúciĎalší

Späť na Agility