Štv 07.01.2010 11:30
Med
* alergia na med sa často vyskytuje u peľových alergikov a osôb alergických na uštipnutie včelou.
http://www.pneumoalergo.sk/index.php?op ... &Itemid=11
Štv 07.01.2010 12:17
Ned 21.03.2010 20:09
Ned 21.03.2010 20:51
Renique píše:Nesnažím sa dokázať, že mám pravdu a ostatní sa mýlia, len sa snažím povedať, že čistý med nie je alergén a to je fakt. Čistý med, ktorý je zložený len z vody a cukru nemôže spôsobiť alergiu. to je všetko, čo sa snažím povedať. .
Sob 07.08.2010 22:57
Str 30.01.2013 12:30
Rauke píše:ano a taktiez je tam plno odkazov na to , ze med alergen nie je...
a peľ predsa nie je normalnou zložkou medu, normalne sa tam iste nevyskytuje. ale keby aj, stale je to len alergia na peľ, nie na med!
viem ze nie si alergologicka ci imunologicka, len som chcela odpoved na to ktora zlozka posobi ako alergen, ked si si taka iste ze to alergen je. ale ved v pohode. zistim blizsie a dam vediet ked na nieco pridem...
Str 30.01.2013 16:02
Uto 26.03.2013 15:12
caco píše:Rauke píše:ano a taktiez je tam plno odkazov na to , ze med alergen nie je...
a peľ predsa nie je normalnou zložkou medu, normalne sa tam iste nevyskytuje. ale keby aj, stale je to len alergia na peľ, nie na med!
viem ze nie si alergologicka ci imunologicka, len som chcela odpoved na to ktora zlozka posobi ako alergen, ked si si taka iste ze to alergen je. ale ved v pohode. zistim blizsie a dam vediet ked na nieco pridem...
ty brdo tu sa človek dočíta pekne veľa konín.Peľ je normálnou súčasťou medu a nie naopak.Med patrí medzi alergény. aj lesný med-medovica obsahuje peľ,kedže ho tam včely pridávajú pri spracovaní ako do každého medu.
Nie!!!! včela nieje inteligentná!!!!!! a ked zoberie peľ a nektár z otráveného kvetu,tak ostane mimo úľa a radšej tam zdochne.bud zdochne cestou do úľa,alebo pekne prinesie nektár aj peľ priamo na spracovanie.takýto postrek sa potom nachádza v mede a pri chamtivom včelárovi sa takýto medík dostane do predaja.
čistý med z cukru a vody neexistuje!!!!!! to je cukrový roztok a nie med!
alergia na včely neexistuje,jedine že by si objavila novú alergiu!!!
Sob 25.05.2013 14:49
Deria píše:Ja peciem nasim hafanom keksy a do nich davam aj med, viac nie. Mne je napriklad med tazky na zaludok. Existuju ludia, ktori su alergicki na med, neviem, ci sa to nevztahuje aj na psikov. Treba to asi odsledovat, ci vacsie mnozstvo medu psikovi nevyvolava nejake zle reakcie. Inac je med samozrejme super zdravy. Takisto cesnak. Ak ho psik znasa, je to dobra vec, ibaze zvieratka nevedia povedat, ci sa citia dobre.
Sob 21.06.2014 12:36
Sob 21.06.2014 15:31
Pia 18.07.2014 9:15
Pon 20.10.2014 23:09
doda8 píše:Myslíte že med pôsobí na psíka rovnako ako na človeka? pretože med je známy ako prírodné probiotikum.
basuu píše:Nechcem zakladat novu temu tak sa spytam tu. Nedavno sa mi konecne podarilo zohnat rastlinu steviu v prasku. Stevia je v EU zakazana, takze dostat kupit len take extrakty /balia to aku ustnu vodu / Konecne mam praskovu steviu, su to vysusene rastlinky, vraj to ma 100 nasobne vyssiu sladivost ako abycajny cukor, davam si to do citronady, caju, do kolacov. Teraz som to zacala krpatej davat do acidka a tvarohu, kedze neochutene odmieta a cukor jej nechcem davat. Chuti jej to, napraska sa ,ale chcela by som poznat vas nazor na tuto steviu, pripadne ci ma niekto skusenosti.
Amaguk píše:lucik píše:to si kde citala a preco by sa nemali davat?
hrozienka obsahuju bor, ktory spolu s fosforom pomaha vapniku vstrebavat sa.. ja myslim, ze raz za tyzden za hrst hrozienok uskodit nemoze.. teda velkemu psovi.. malemu je za hrst asi vela..
je to uvedene skorov kazdom americkom zozname potravin, ktore by sa nemali davat psovi.
http://www.google.sk/search?client=fire ... 5+v+Google
bolo to zmienovane pred casom aj tu na fore
drymarchon píše:no ja som silný alergik, na rôzne pele, kvety, trávy, ovocie .... a med môžem v pohode jesť, nič mi z neho nie je, takže
neviem ako je to s tou alergiou
Rauke píše:alergia na cisty med neexistuje. ako alergeny mozu posobit, len umelo pridane sladidla, farbiva... a neviem co vsetko...
cisty med je zlozeny len z cukrov:glukoza, fruktoza, sacharoza, dalej z vody a z mineralov. pochybujem ze existuje clovek, kt. je alergicky na cukor, vodu alebo mineraly... takze treba papkat, len "domace medy", nesladene, neochucovane.
inak med kt. po case krystalizuje je kvalitny med, nie ako tie hypermarketove medy, ktore vydrzia tekute neskutocne dlho
Označovanie medu upravuje Potravinový kódex Slovenskej republiky, predovšetkým v druhej hlave druhej časti a v deviatej hlave tretej časti. (...) Pri mede na rozdiel od väčšiny potravín nie je potrebné uvádzať Návod na použitie potraviny, to je povinné len vtedy, ak by bez tohto návodu bolo možné pripraviť alebo použiť potravinu nesprávnym spôsobom. Rovnako nie je potrebné uvádzať Označovanie zložiek potraviny, keďže legislatíva jasne hovorí že do medu uvádzaného do obehu alebo do medu použitého v akomkoľvek výrobku určenom na ľudskú spotrebu nemožno pridávať žiadne látky.
Chemické zloženie
[*] monosacharidy (glukóza a fruktóza spolu): 50 - 75%. Priemer fruktózy v slovenských medoch býva okolo 38%, glukózy 31%;
[*] voda: 16 - 20%, priemer 17,5%;
[*] disacharidy a vyššie cukry (maltóza, sacharóza a pod. spolu): okolo 7%;
[*] organické kyseliny: priemerne 0,6%;
[*] popoloviny: cca 0,1%;
[*] bielkoviny: cca 0,2%;
[*] vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbivá v stopových množstvách.
[*] pH medu býva okolo 3,9
pigie píše:Renique píše:pigie, tak to je potom fakt divne
Naozaj je Myslim, ze to spominal aj alergologovi a ten mu dal radu - tak to nejedzte, jedze len ten tmavy By ho to nenapadlo
Upravuje Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede. Fyzikálne a chemické požiadavky sú stanovené nasledovne (ide o krátený výber z normy zahŕňajúci len medy vyskytujúce sa na území Slovenska):
[*] obsah hmotnostného percenta vody: max. 20%;
[*] množstvo glukózy a fruktózy spolu: med kvetový min. 60 g/100g, med medovicový a zmiešaný min. 45 g/100g;
[*] množstvo sacharózy: všobecne max. 5g/100g, med agátový a lucernový max. 10g/100g;
[*] množstvo látok nerozpustných vo vode: max. 0,1%, med lisovaný max. 0,5%;
[*] kyslosť medu: max. 50 miliekvivalentov kyseliny na1000 g;
[*] elektrická vodivosť: všeobecne max. 0,8 mS/cm, viac ako 0,8 mS/cm dosahujú medy medovicové, gaštanové, lipové, vresové a manukové;
[*] množstvo HMF: max. 40 mg/kg;
[*] diastatická aktivita: min. 8 stupňov Schadeho.
[*] reziduá antibiotík a sulfonamidov: nulová tolerancia
(...) Držitelia ochrannej známky „Slovenský med“, ktorú udeľuje Slovenský zväz včelárov, sa popri pravidlách daných európskou legislatívou zaväzujú navyše doržiavať nasledovné požiadavky:
[*] med pochádza výlučne z územia Slovenska a výlučne od producenta uvedeného na obale;
[*] obsah vody max. 18%;
[*] obsah sacharózy u všetkých medov max. 5 g/100g;
[*] množstvo HMF: max. 20 mg/kg.
(...)
SPÔSOBY FALŠOVANIA
Med patrí k najčastejšie falšovaným potravinám. Objem výrobku možno zväčšiť prídavkom lacnejších roztokov cukrov alebo sirupov, prikrmovaním včiel takýmito roztokmi alebo tuhým cukrom, prípadne prípravou umelých medov. Za falšovaný považujeme med, ktorý:
[*] má zmenené organoleptické vlastnosti;
[*] bol získaný alebo upravený iným spôsobom, ako sa uvádza v označení;
[*] bol ošetrený nedovoleným spôsobom (najčastejšie teplom zničené alebo inaktivované enzýmy);
[*] na jeho výrobu sa použili iné zložky ako nektár a medovica;
[*] je označený nepravdivým spôsobom.
Najčastejším spôsobom falšovania medu je prídavok fruktózových sirupov, keďže je najťažšie detekovateľný a nedochádza pri ňom k tvorbe HMF. Menej používanými metódami sú prídavok glukózových sirupov (vyskytuje sa náchylnosť ku kryštalizácii), prídavok sacharózy a vody (obe látky sú limitované normou a výrazne sa prejavia na konzistencii výsledného produktu). Sirupy sa najčastejšie pripravujú z repného cukru, keďže prídavky trstinového cukru a kukuričného sirupu v mede môžu byť potvrdené analýzou pomeru izotopov uhlíka. Na trhu sa tiež objavili medy s prídavkom tmavých farbív imitujúcich obľúbené „lesné“ či medovicové medy. Väčšina falzifikátov vzniká pri spracovaní a plnení medu v špecializovaných firmách, na úrovni včelára môže dôjsť k nepovolenému prikrmovaniu včiel tuhým cukrom alebo sirupmi počas znáškového obdobia (na jar a v lete). Med vzniknutý týmto spôsobom je bledej farby a má nedefinovanú chuť. Uvedený med má hlavne deficitné minoritné komponenty, ktoré pochádzajú z rastlinných zdrojov, z ktorých včely med pripravujú.