Doprava zdarma na Barfer.sk MATTPHOTO fotograf Večerné venčenie na Hafshope

Med

Sem píšte všetko ohľadne doplnkov čo pridávate do stravy.

Re: Med

Poslaťod Amaguk » Štv 07.01.2010 10:30

Renique, clovek ktory je alergicky na vcelie ustipnutie je alergicky na vcely - na isty komponent, ktory tie vcely v sebe maju...
ale skus mu vysvetlit, ze vlastne na vcely alergicky nie je :ha:
ja chapem, ze sa tymto slovickarenim snazich dokazat, ze pravdu mas ty a ostatni sa mylia, ale je to jalova debata, lebo ak ma niekto alergicku reakciu na med - a to je realita, tak tvoje presviedcanie, ze vlastne na med alergicky nereaguje, mu bude tak akurat na 2 veci. :joint:

btw, vyberas si len to co ti vyhovuje, lebo tu sa uvadza
Med

* alergia na med sa často vyskytuje u peľových alergikov a osôb alergických na uštipnutie včelou.


http://www.pneumoalergo.sk/index.php?op ... &Itemid=11

takze nejde len o pel! aj osoba, ktora nema pelovu alergiu moze mat alergicku reakciu na med a tam asi nejaka filtracia pelov moc nepomoze
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12204
Bydlisko: Karpaty

Barfer.sk

Re: Med

Poslaťod Rauke » Štv 07.01.2010 11:17

Nesnažím sa dokázať, že mám pravdu a ostatní sa mýlia, len sa snažím povedať, že čistý med nie je alergén a to je fakt. Čistý med, ktorý je zložený len z vody a cukru nemôže spôsobiť alergiu. to je všetko, čo sa snažím povedať.
A snažím sa povedať aj to, že aj peľový alergici môžu med, ale musia hľadať taký, ktorý ma na obale označenie "filtrovaný."
S tou alergiou na včely sme sa nepochopili, nevedela som, že máte na mysli alergiu na včelie uštipnutie. Či takíto ľudia môžu alebo nemôžu filtrovaný med, tak to netuším.
Čím viac poznávam ľudí okolo seba, tým viac si vážim svojho psa.
Rauke
Big Dog
 
Príspevky: 1212

Re: Med

Poslaťod Bella » Ned 21.03.2010 19:09

vies co Renique, komu niet rady, tomu niet pomci.. a ako sa vravi, mudrejsi ustupi... tak papaaa
Ernest Hemingway
"Čím viac spoznávam ľudí, tým mám radšej psy."

Eugen Drewermann
"Pokusným zvieratám sa prestrihujú hlasivky, aby nikoho nerušil ich nárek."

"Kúpiť psa je jediný spôsob, ako za peniaze získať lásku."
Bella
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 150
Bydlisko: Prešov-Sekčov

Re: Med

Poslaťod nono » Ned 21.03.2010 19:51

Renique píše:Nesnažím sa dokázať, že mám pravdu a ostatní sa mýlia, len sa snažím povedať, že čistý med nie je alergén a to je fakt. Čistý med, ktorý je zložený len z vody a cukru nemôže spôsobiť alergiu. to je všetko, čo sa snažím povedať. .

Smola nájdi si o tom články, dokonca med môže sposobiť alergickú reakciu aj pri obyčajnej masáži. A práve tam je chyba že med nie je "len voda a cukor"
nono
Snoopy
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 107
Bydlisko: Dunajská Streda

Re: Med

Poslaťod Jessy3522 » Sob 07.08.2010 21:57

Ja som zjedla med vo väčšom množstve a dostala som alergickú rekciu...takže asi tak
Jessy3522
Nováčik
 
Príspevky: 47

Re: Med

Poslaťod caco » Str 30.01.2013 11:30

Rauke píše:ano a taktiez je tam plno odkazov na to , ze med alergen nie je...

a peľ predsa nie je normalnou zložkou medu, normalne sa tam iste nevyskytuje. ale keby aj, stale je to len alergia na peľ, nie na med!

viem ze nie si alergologicka ci imunologicka, len som chcela odpoved na to ktora zlozka posobi ako alergen, ked si si taka iste ze to alergen je. ale ved v pohode. zistim blizsie a dam vediet ked na nieco pridem...


ty brdo tu sa človek dočíta pekne veľa konín.Peľ je normálnou súčasťou medu a nie naopak.Med patrí medzi alergény. aj lesný med-medovica obsahuje peľ,kedže ho tam včely pridávajú pri spracovaní ako do každého medu.
Nie!!!! včela nieje inteligentná!!!!!! a ked zoberie peľ a nektár z otráveného kvetu,tak ostane mimo úľa a radšej tam zdochne.bud zdochne cestou do úľa,alebo pekne prinesie nektár aj peľ priamo na spracovanie.takýto postrek sa potom nachádza v mede a pri chamtivom včelárovi sa takýto medík dostane do predaja.
čistý med z cukru a vody neexistuje!!!!!! to je cukrový roztok a nie med!
alergia na včely neexistuje,jedine že by si objavila novú alergiu!!!
caco
Okoloidúci
 
Príspevky: 1

Re: Med

Poslaťod simaa » Str 30.01.2013 15:02

Ahoje vy ste sem dali rôzne názory na med tak kolko medu by ste odorucili na davky? Neni 1pl denne moc?Ja som mojej davala 1 tyzdenne mam na tom zostat? :)
Dakujem :))
simaa
Posthunter
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 787
Bydlisko: Slovensko,Nitra

Re: Med

Poslaťod Zarušík » Uto 26.03.2013 14:12

caco píše:
Rauke píše:ano a taktiez je tam plno odkazov na to , ze med alergen nie je...

a peľ predsa nie je normalnou zložkou medu, normalne sa tam iste nevyskytuje. ale keby aj, stale je to len alergia na peľ, nie na med!

viem ze nie si alergologicka ci imunologicka, len som chcela odpoved na to ktora zlozka posobi ako alergen, ked si si taka iste ze to alergen je. ale ved v pohode. zistim blizsie a dam vediet ked na nieco pridem...


ty brdo tu sa človek dočíta pekne veľa konín.Peľ je normálnou súčasťou medu a nie naopak.Med patrí medzi alergény. aj lesný med-medovica obsahuje peľ,kedže ho tam včely pridávajú pri spracovaní ako do každého medu.
Nie!!!! včela nieje inteligentná!!!!!! a ked zoberie peľ a nektár z otráveného kvetu,tak ostane mimo úľa a radšej tam zdochne.bud zdochne cestou do úľa,alebo pekne prinesie nektár aj peľ priamo na spracovanie.takýto postrek sa potom nachádza v mede a pri chamtivom včelárovi sa takýto medík dostane do predaja.
čistý med z cukru a vody neexistuje!!!!!! to je cukrový roztok a nie med!
alergia na včely neexistuje,jedine že by si objavila novú alergiu!!!


med je podľa mňa dosť vysoký alergén, napr. môj ex bol taký alergický na med v hociakom skupenstve, že v momente začal opúchať... no ale nemôžem súhlasiť s tým, že neexistuje alergia na včely - resp. skôr na včelie uštipnutie, pretože ju sama mám... :ua:

Pri mede ma napadlo, že čo hovoríte na trstinovú melasu? Obsahuje vápnik, železo a horčík. Pre mňa to bol jediný spôsob ako do seba dostať železo, keď som ho mala nedostatok. Myslíte, že by z času na čas mohol niečo takéto mať pes primiešané do stravy?
Zarušík
Šteniatko
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 64
Bydlisko: BA - Rača

Re: Med

Poslaťod Slausa » Sob 25.05.2013 13:49

Deria píše:Ja peciem nasim hafanom keksy a do nich davam aj med, viac nie. Mne je napriklad med tazky na zaludok. Existuju ludia, ktori su alergicki na med, neviem, ci sa to nevztahuje aj na psikov. Treba to asi odsledovat, ci vacsie mnozstvo medu psikovi nevyvolava nejake zle reakcie. Inac je med samozrejme super zdravy. Takisto cesnak. Ak ho psik znasa, je to dobra vec, ibaze zvieratka nevedia povedat, ci sa citia dobre.


jj aj ja a za tu odmenu by skočil do žumpy :ach: . inak ho veľmi ee
How many lightbulbs does it take to change people?

*kryčať *chémya *prýdem * oblyčky *robyť *rádyo *sanytka *ďyvá svyňa *
Slausa
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 461

Re: Med

Poslaťod doda8 » Sob 21.06.2014 11:36

Myslíte že med pôsobí na psíka rovnako ako na človeka? pretože med je známy ako prírodné probiotikum.
doda8
Okoloidúci
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12
Bydlisko: Ilava

Re: Med

Poslaťod Vikiki22 » Sob 21.06.2014 14:31

Určite.
Vikiki22
Moderátor
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 10251
Bydlisko: Dvory nad Žitavou

Re: Med

Poslaťod kika123123 » Pia 18.07.2014 8:15

Zdravím nechce sa mi všetko čítať a v niektorých veciach som este laik takže by som poprosili o stručný suhrn toho načo je med vlastne pre psíka dobrý :D dakujem
kika123123
Nováčik
 
Príspevky: 39

Re: Med

Poslaťod Shel-chan » Pon 20.10.2014 22:09

Kedze som prilis leniva na to, aby som pokracovala v uceni sa o mede na zajtrajsiu pisomku, a kedze tato debata je mozno stara, ale kratka, dovolim si uviest niektore veci na spravnu mieru:

doda8 píše:Myslíte že med pôsobí na psíka rovnako ako na človeka? pretože med je známy ako prírodné probiotikum.

Probiotikum asi tazko, probiotikami sa oznacuju pridavky mikroorganizmov urcene pre krmenie zvierat a ludi. Potencialne by ale med mohlo byt PREbiotikum - teda "zivna poda" pre mikroorganizmy (spominane probiotika), kedze tymito su niektore cukry (najcastejsie mannano- a frukto- oligosacharidy, ktore mozte najst v kvalitnejsich krmivach pod skratkou FOS a MOS). Ci ale v mede taketo oligosacharidy su som neskumala.

basuu píše:Nechcem zakladat novu temu tak sa spytam tu. Nedavno sa mi konecne podarilo zohnat rastlinu steviu v prasku. Stevia je v EU zakazana, takze dostat kupit len take extrakty /balia to aku ustnu vodu :haha: / Konecne mam praskovu steviu, su to vysusene rastlinky, vraj to ma 100 nasobne vyssiu sladivost ako abycajny cukor, davam si to do citronady, caju, do kolacov. Teraz som to zacala krpatej davat do acidka a tvarohu, kedze neochutene odmieta a cukor jej nechcem davat. Chuti jej to, napraska sa ,ale chcela by som poznat vas nazor na tuto steviu, pripadne ci ma niekto skusenosti.

Casy sa zmenili, dnes je uz stevia u nas bezne dostupna v podobe niekolkych pripravkov a dokonca sa da kupit aj samotna rastlina. (Mne osobne nechuti, ale je to vec nazoru a asi aj zvyku.)

Amaguk píše:
lucik píše:to si kde citala a preco by sa nemali davat?
hrozienka obsahuju bor, ktory spolu s fosforom pomaha vapniku vstrebavat sa.. ja myslim, ze raz za tyzden za hrst hrozienok uskodit nemoze.. teda velkemu psovi.. malemu je za hrst asi vela..

je to uvedene skorov kazdom americkom zozname potravin, ktore by sa nemali davat psovi.
http://www.google.sk/search?client=fire ... 5+v+Google
bolo to zmienovane pred casom aj tu na fore

Ak si dobre pamatam, jadierka hrozienok, tak ako kostky ostatnych ovocin, obsahuju kyanid v malom mnozstve, preto su jedovate... lenze internet ma nepodporil, vsade pisu, ze je to zahada, preco hrozienka sposobuju u psov akutne renalne zlyhanie... Na druhej strane v hroznovych jadierkach objavili vitamin B17, ktory ma vraj dokonca potencial liecit rakovinu, tak si vyber... :ach:

drymarchon píše:no ja som silný alergik, na rôzne pele, kvety, trávy, ovocie .... a med môžem v pohode jesť, nič mi z neho nie je, takže
neviem ako je to s tou alergiou :nwm:

Fascinujuce, ako su niektori ludia schopni (nevravim, ze zrovna Drymarchon) postavit svoju osobnu skusenost nad uroven skusenosti mnohych inych ludi, t.j. ze ked oni reakciu na med nemali, automaticky predpokladaju, ze to tak funguje u vsetkych ludi. Nefunguje. Ludia su rozni, jedni nemaju alergiu, druhi maju, a aj ti s alergiou mozu mat bud len soplavy nos v marci, alebo rovno astmu... moze im vadit pohyb po luke, alebo aj nemusi, a niekomu vadi aj v lete vetrat, ak nie je po dazdi, alebo trebars jest med.
Ak sa chceme dohadovat o osobnych skusenostiach, mna po mede skriabe v krku, a az tento ci minuly rok ma spasne napadlo prestat do seba liat bylinkove caje s medom, akonahle ma zacne boliet hrdlo, lebo som si uvedomila, ze mi to stav len zhorsuje... a hla, ako rychlo zrazu choroba presla... moja telo alergicke na pele, travy, stromy a vsetko mozne zaplesalo...

Rauke píše:alergia na cisty med neexistuje. ako alergeny mozu posobit, len umelo pridane sladidla, farbiva... a neviem co vsetko...
cisty med je zlozeny len z cukrov:glukoza, fruktoza, sacharoza, dalej z vody a z mineralov. pochybujem ze existuje clovek, kt. je alergicky na cukor, vodu alebo mineraly... takze treba papkat, len "domace medy", nesladene, neochucovane.
inak med kt. po case krystalizuje je kvalitny med, nie ako tie hypermarketove medy, ktore vydrzia tekute neskutocne dlho :ha:


Blbost jak mraky. Citujem skripta:
Označovanie medu upravuje Potravinový kódex Slovenskej republiky, predovšetkým v druhej hlave druhej časti a v deviatej hlave tretej časti. (...) Pri mede na rozdiel od väčšiny potravín nie je potrebné uvádzať Návod na použitie potraviny, to je povinné len vtedy, ak by bez tohto návodu bolo možné pripraviť alebo použiť potravinu nesprávnym spôsobom. Rovnako nie je potrebné uvádzať Označovanie zložiek potraviny, keďže legislatíva jasne hovorí že do medu uvádzaného do obehu alebo do medu použitého v akomkoľvek výrobku určenom na ľudskú spotrebu nemožno pridávať žiadne látky.


Cukor, voda a mineraly, vravis...
Chemické zloženie
[*] monosacharidy (glukóza a fruktóza spolu): 50 - 75%. Priemer fruktózy v slovenských medoch býva okolo 38%, glukózy 31%;
[*] voda: 16 - 20%, priemer 17,5%;
[*] disacharidy a vyššie cukry (maltóza, sacharóza a pod. spolu): okolo 7%;
[*] organické kyseliny: priemerne 0,6%;
[*] popoloviny: cca 0,1%;
[*] bielkoviny: cca 0,2%;
[*] vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbivá v stopových množstvách.
[*] pH medu býva okolo 3,9

Do specialnej pozornosti by som dala predposledny riadok: HORMONY, INHIBITORY, PEL, ORGANICKE FARBIVA.

Lebo nie, napriek tomu, co si tu ocividne mnohi myslia, med nie je "cisto prirodny vegetariansko vitariansko vegansky rastlinny produkt" - med je unikatny rovnako rastlinny a zivocisny produkt, lebo to nie je cisty nektar, ale vcela ho pred uskladnenim v plaste spracuje: odpari z neho prebytocnu vodu, aby sa nekazil, a obohati ho o vylucky svojich zliaz, cize v podstate predtravi, preto med obsahuje enzymy a ine zivocisne bielkoviny, a aj preto sa nesmie varit.

pigie píše:
Renique píše:pigie, tak to je potom fakt divne :nwm:

Naozaj je :yes: Myslim, ze to spominal aj alergologovi a ten mu dal radu - tak to nejedzte, jedze len ten tmavy :haha: By ho to nenapadlo :aaa:

Na tom sa netreba smiat - medy pozname kvetove, medovicove a zmiesane. Kvetove su svetle az tmave a su z nektaru kvetov, obsahuju teda pel... na vyrobu medovicoveho medu vsak vcely nevyuzivaju rastlinny pel, ale "cukor", ktory vylucuju vosky a ine rastlinne parazity ako odpad zo stravenej miazgy, ktoru cucaju z rastlinnych pletiv.
POZOR vsak - medovicove medy musia byt jasne oznacene na obale ako medovicove, nie len "lesne" alebo "tmave"... tieto budu pravdepodobne posledneho typu - tzv. zmiesane...

Ak by to niekoho zaujimalo, to je este dalsi vycuc, take technicke veci, ale zaujimave:
Upravuje Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede. Fyzikálne a chemické požiadavky sú stanovené nasledovne (ide o krátený výber z normy zahŕňajúci len medy vyskytujúce sa na území Slovenska):
[*] obsah hmotnostného percenta vody: max. 20%;
[*] množstvo glukózy a fruktózy spolu: med kvetový min. 60 g/100g, med medovicový a zmiešaný min. 45 g/100g;
[*] množstvo sacharózy: všobecne max. 5g/100g, med agátový a lucernový max. 10g/100g;
[*] množstvo látok nerozpustných vo vode: max. 0,1%, med lisovaný max. 0,5%;
[*] kyslosť medu: max. 50 miliekvivalentov kyseliny na1000 g;
[*] elektrická vodivosť: všeobecne max. 0,8 mS/cm, viac ako 0,8 mS/cm dosahujú medy medovicové, gaštanové, lipové, vresové a manukové;
[*] množstvo HMF: max. 40 mg/kg;
[*] diastatická aktivita: min. 8 stupňov Schadeho.
[*] reziduá antibiotík a sulfonamidov: nulová tolerancia
(...) Držitelia ochrannej známky „Slovenský med“, ktorú udeľuje Slovenský zväz včelárov, sa popri pravidlách daných európskou legislatívou zaväzujú navyše doržiavať nasledovné požiadavky:
[*] med pochádza výlučne z územia Slovenska a výlučne od producenta uvedeného na obale;
[*] obsah vody max. 18%;
[*] obsah sacharózy u všetkých medov max. 5 g/100g;
[*] množstvo HMF: max. 20 mg/kg.
(...)
SPÔSOBY FALŠOVANIA
Med patrí k najčastejšie falšovaným potravinám. Objem výrobku možno zväčšiť prídavkom lacnejších roztokov cukrov alebo sirupov, prikrmovaním včiel takýmito roztokmi alebo tuhým cukrom, prípadne prípravou umelých medov. Za falšovaný považujeme med, ktorý:
[*] má zmenené organoleptické vlastnosti;
[*] bol získaný alebo upravený iným spôsobom, ako sa uvádza v označení;
[*] bol ošetrený nedovoleným spôsobom (najčastejšie teplom zničené alebo inaktivované enzýmy);
[*] na jeho výrobu sa použili iné zložky ako nektár a medovica;
[*] je označený nepravdivým spôsobom.
Najčastejším spôsobom falšovania medu je prídavok fruktózových sirupov, keďže je najťažšie detekovateľný a nedochádza pri ňom k tvorbe HMF. Menej používanými metódami sú prídavok glukózových sirupov (vyskytuje sa náchylnosť ku kryštalizácii), prídavok sacharózy a vody (obe látky sú limitované normou a výrazne sa prejavia na konzistencii výsledného produktu). Sirupy sa najčastejšie pripravujú z repného cukru, keďže prídavky trstinového cukru a kukuričného sirupu v mede môžu byť potvrdené analýzou pomeru izotopov uhlíka. Na trhu sa tiež objavili medy s prídavkom tmavých farbív imitujúcich obľúbené „lesné“ či medovicové medy. Väčšina falzifikátov vzniká pri spracovaní a plnení medu v špecializovaných firmách, na úrovni včelára môže dôjsť k nepovolenému prikrmovaniu včiel tuhým cukrom alebo sirupmi počas znáškového obdobia (na jar a v lete). Med vzniknutý týmto spôsobom je bledej farby a má nedefinovanú chuť. Uvedený med má hlavne deficitné minoritné komponenty, ktoré pochádzajú z rastlinných zdrojov, z ktorých včely med pripravujú.


Ach no nic, idem ja naspat k tomu hlupemu medu, a budem dufat, ze mi do rana odpuchne pera, ktora mi (ako alergicke na pel) zahadne spuchla po konzumacii dvoch stipiek obnoskoveho pelu... :aaa:
only expect the worst, and you'll always be either right or nicely surprised
(and they say i'm not an optimist!)
-----------------------------------------------------
http://www.sheimi.sk
Shel-chan
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 4094
Bydlisko: Bratislava - Lamač

Predchádzajúci

Späť na Doplnky Stravy