Doprava zdarma na Barfer.sk MATTPHOTO fotograf Večerné venčenie na Hafshope

škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Sem píšte všetko ohľadne doplnkov čo pridávate do stravy.

Re: škorica

Poslaťod unicorn » Uto 08.04.2008 8:23

lucik píše:cibula (surova/dusena), cesnak, sladka paprika, curry korenie, listy pupavy a zihlavy (sparene), bazalka, rozmarin, rozdrveny kmin, skorica, zelerova vnat, ... pisala som jak cesky zandar, ale viac som nezachytila.. knihu este nemam precitanu, mozno tam toho bude viac..


Zistilo sa, že časté kŕmenie psov cibuľou (aj tepelne upravenou) spôsobuje hemolytickú anémiu a môže u šteniatok viesť až k úhynu. Rovnako pôsobí aj cesnak, o ktorom bude reč nabudúce.

KUCHYNSKÁ CIBULA
Pri konzumácii cibule môže u psa dôjst k rozpadu cervených krviniek, co je spôsobené zlúceninami síry, co môže poškodit bunecnú stenu cervených krviniek ( clovek má cervené krvinky vybavené inými enzýmami).Už 5 až 10 g surovej cibule na 1kg telesnej hmotnosti postací k otráveniu psa, ale toxická je aj varená cibula. Otrava zacína zvracaním a prehánaním, letargiou, neskôr chudnutím a anémiou spôsobenou krvácaním a sprevádzaná blednutím slizníc. Táto otrava sa dá diagnostikovat pomerne jednoznacne, pretože sa dajú v cervených krvinkách dokázat tzv. Heinzové telieska. Ak prísun cibule zastavíme, pes sa za pár dní rýchlo zotaví.

tot citacie z roznych clankov. takze ako je to s tou cibulou?
Obrázok
unicorn
Hafan
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 694
Bydlisko: KE

Barfer.sk

Re: škorica

Poslaťod rouba » Štv 11.09.2008 11:58

Moji škoricu nemaju radi :ua:
rastlinky sú super!!! :joint:
Zihlavu obcas davam aj ja, uvarim ju, necham vychladnut a ani nescedim. listy obsahuju vela zeleza. psici ju maju radi

Na cibulu pozor ja ju nepouživam vobec, ale moj dedko bol veterinar a bylinkar a psikom daval pri nachladení cibulku, ktoru nakrajal miešal s cukrom, potom tu šťavu daval psikom a perfrktne to zaberalo na sopliky a nadchu. mal ceskoslovenských vlciakov a papali to. :ach:

mojmu retrivrovi ked raz za cas urobim čaj z paliny tak strasne smiešne vykrúca hlavu okolo tej misky a vkuse to ovoniava. tvári sa ako by som na nom šiel urobiť nejaký pokus :haha:
Amaguk jablčný ocot je perfekný hlavne ked krmiš maskom, pretože pomaha pri traveni. samozrejme ak das lyžičku-čajovu do trojlitrovej misky tak ti to psik vypije. :smile:
Každý z nás je pro svého psa Napoleonem. Proto jsou psi tak oblíbení.

Aldous Huxley
rouba
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 205
Bydlisko: Humenné, Bratislava a niekde medzi tým

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod rouba » Uto 16.09.2008 23:23

To curry je kari a naco je to dobré? dnes som mojim trosku svacol do masa a uplne saleli :lol:
Každý z nás je pro svého psa Napoleonem. Proto jsou psi tak oblíbení.

Aldous Huxley
rouba
Junior
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 205
Bydlisko: Humenné, Bratislava a niekde medzi tým

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Amaguk » Uto 16.09.2008 23:32

kto dava curry?
ja obcas davam kurkumu (to je ta zlta faba z kari), lebo je to zdrava a nedrazdiva korenina, pribuzna k zazvoru :smile:
(http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=3089
http://bylinky.doktorka.cz/kurkuma-jako-lek/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkuma)
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12204
Bydlisko: Karpaty

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Whip it » Uto 16.09.2008 23:34

unicorn, tu zihlavu skus nabuduce len preplachnut ci obarit vriacou vodou, zachovas tym viacej zivin :no:
Whip it
Veterinár
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 1834

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Tobin » Sob 20.09.2008 13:15

Pokial viem, cibula nie je OK pre psa ani v mensich davkach, mozno ozaj len pri nechladeni, to moze byt dobry "liek". Cesnak skodit nemoze, sulfatove zluceniny (nie extra sira!) dezinfikuju, cistia cievy, cesnek posobi antiparazitarne, a to ako vnutorne tak aj na kozu a axa dava cesnak pravidelne, netreba odcervovat chemiou. Moj dostava kazdy den a vobec mu nesmrdi z huby - zaujimave, ze ani cesnek, ani "hniloba" z masa, fakt ma prijemny, neutralny dych. A dokonca aj ludia, citlivi na "psinu", taky ten typicky oder, ci skor fragrance :lol: psacej srsti/koze vobec u Toba necitia (napr. moja ex-priatelka je z psaciny cela hin a na tycku, ale Tob si k nej kludne smie lahnut, aj sa s nim mazna), ani plachta, na kt. spava, ani pelech, ani byt - nic po psine tu necitit. Ked pridem xusedovi, ma iba maltezaka, psina sa taha uz spod prahu dveri :ach:
Dobry tip: curry (kari). Obsahuje škoricu, kurkumu, koriander, galgan (simasky zazvor), aníz - secko goooooooooooooood. Skusime.
Hladal som zvlast skoricu, nikde som nenasiel nic proti, len dobre veci. Tak preco psikovi obcas neochutit tvaroh, jogurt???
Lucik - cierna kava???? Neeeeeeeeeeeee, kofein ne; kofein aj tein su pre psy toxicke a vobec to nepotrebuju. :nie: Kde a kto odporucal kavu??? A vlocky oprazit? Tak to teda nikdy, aj vlocky su znehodnotene, aj ten tuk prehriaty je na houby.... Ze by nasucho? Ale aj tak ta teplota vlocky znehodnoti. Ma napada - co tak kukuricne vlocky? Len tak primiesat do jogurtu. Ha?
Zuzupes - cukor? Psovi? Hoci aj hnedy (ved to je normalny cukor, len nie je 'rafinovany' - zbaveny zvyskov melasy); mono- ani bi- ani polysacharidy z repy, ani z trstiny by pes nemal.... Chuti mu to, navykne si, stlstne, pre vyzivu ziadny pozitivny prinos. Pretoze kazdy cukor sa v tele prvotne rozstiepi na glukozu (nie prirodnu dextrozu - ta je skoro vo vsetkych rastlinach a pes z nej ziskava co a kolko potrebuje) dokonca aj na skroby - tie pes nestravi. Takze nema najmensi vyznam cukor pridavat.
Obrázok
Tobin
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2002
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Amaguk » Sob 20.09.2008 14:03

K tomu cury - skoro kazda takato zmes obsahuje aj mlete chilli, na to bacha, treba najprv kuknut zlozenie

AD cierna kava: co som citala, tak cierna kava so odporuca podat ako prva pomoc pri poklese tlaku - napr. pri ustipnuti vretenicou

Takze nema najmensi vyznam cukor pridavat.

zeby radikalny obrat? ale ved ty Tobovi predsa cukor davas :no: :no: :no:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12204
Bydlisko: Karpaty

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod lucik » Sob 20.09.2008 16:45

s vlockami treba nieco robit, lebo z len takych samotnych si organizmus psa nevie zobrat nic - vyserie ich :smile:
asi aj to oprazenie nejako rozbije tu bunicinu ci co to je..

vsetko to, co som tam pisala, bolo z rozpravania p. Sehnerovej na seminari o krmeni - co som si stihla zapisat..
A million words would not bring you back. I know because I´ve tried.
Neither would a million tears. I know because I´ve cried.
I miss you, my black angel Gipsy!
lucik
Multišampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 5999
Bydlisko: Madunice

Re: škorica

Poslaťod Aris » Sob 20.09.2008 18:52

rouba píše:Moji škoricu nemaju radi :ua:
rastlinky sú super!!! :joint:
Zihlavu obcas davam aj ja, uvarim ju, necham vychladnut a ani nescedim. listy obsahuju vela zeleza. psici ju maju radi

Na cibulu pozor ja ju nepouživam vobec, ale moj dedko bol veterinar a bylinkar a psikom daval pri nachladení cibulku, ktoru nakrajal miešal s cukrom, potom tu šťavu daval psikom a perfrktne to zaberalo na sopliky a nadchu. mal ceskoslovenských vlciakov a papali to. :ach:

mojmu retrivrovi ked raz za cas urobim čaj z paliny tak strasne smiešne vykrúca hlavu okolo tej misky a vkuse to ovoniava. tvári sa ako by som na nom šiel urobiť nejaký pokus :haha:
Amaguk jablčný ocot je perfekný hlavne ked krmiš maskom, pretože pomaha pri traveni. samozrejme ak das lyžičku-čajovu do trojlitrovej misky tak ti to psik vypije. :smile:


Tých psov mal s PP?
Ja dávam škoricu aj žihlavu sme mali včera prvý jrát na moje prekvapenie zožral
Všichni se můžou přetrhnout, aby zachránili Hitlerův mozek, ale když ho člověk voperuje žraloku lidožravému, tak to najednou zašel příliš daleko!
Pazuzu, you ungrateful gargoyle!
Aris
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2512
Bydlisko: Omicron Persei 8

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Tobin » Sob 20.09.2008 19:36

Amaguk píše:zeby radikalny obrat? ale ved ty Tobovi predsa cukor davas

Ale neee, ako si na to dosla? To som niekde napisal? Davam mu med.
K tomu kari: Je to indicke korenie, resp. zmes koreni, kt. ma mat stabilne zlozenie. O tom chilli som nevedel, resp. zatial nepocul, naozaj ho tam davaju? Kuknem... kua, nemam doma, dam bacha, ked budem kupovat...
lucik píše:s vlockami treba nieco robit, lebo z len takych samotnych si organizmus psa nevie zobrat nic - vyserie ich asi aj to oprazenie nejako rozbije tu bunicinu ci co to je..

"Ovsené vločky | Výrobok získaný naparovaním a valcovaním olúpaného ovsa. Môže obsahovať malé množstvo ovsených pliev.". http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!DocNumber&type_doc=Directive&an_doc=1998&nu_doc=67&lg=sk Takze naparene su uz vo vyrobe.
"Ovsené vločky a obilný šrot je nutné pred podaním spariť, aby boli lepšie stráviteľné. Tieto prísady priaznivo ovplyvňujú konzistenciu výkalov, a takto znižujú riziká hnačky alebo zápchy" (http://www.mojretriver.estranky.sk/stranka/potraviny-vhodne-a-nevhodne-pre-psov.
A to je vsetko, na co su asi dobre, psisko si z nich aj tak nema co zobrat, co by nedostal v inych surovinach. A - obsahuju skrob. Ja vlocky vobec nedavam. Mal by som?
P. Sehnerova je tak trocha populistka a myslim, ze pise a hovori tak, aby nebola kontroverzna.
Obrázok
Tobin
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2002
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Amaguk » Sob 20.09.2008 19:38

Tobin, med je predsa cukor, len v trochu inom kabate :no:

kari je niekolko druhov a vacsina origos kari (ktore sa btw kari nevolaju, hovori sa im masala a zlozenie sa lisi podla oblasti) chilli obsahuje, tie nase mozno nie, treba pozriet zlozenie

Ja vlocky vobec nedavam

ja hej, aj z nich peciem pamlsky, vlocky su lahke a maju dost vysoky obsah proteinov a vitaminov skupiny B,
pes sa bez nich iste obide, ale nas ich lubi :no:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12204
Bydlisko: Karpaty

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Tobin » Sob 20.09.2008 23:05

Amaguk píše:Tobin, med je predsa cukor, len v trochu inom kabate

Ale, Amaguk... Teda poranne iny kabat :lol: Sladke sa nerovna vzdy cukor (sacharoza)!
Cukor vyrabany z repy, (v prirode sa nenachadza, je to biely jed, vymysleny clovekom) a cukor v mede nemozes porovnavat, v mede cukor (sacharoza, v repnom cukre 100%) je len 1%. Med obsahuje skoro 70% bezne sa vyskytujucej fruktozy a dextrozy (monosacharidy; aj v jablkach su, vo vsetkom ovoci!).
BTW, ked sa povie "cukor", vzdy sa mysli repny Obrázokhttp://www.klas.jagun.net/cukor.html
Co sa tyka curry, dam bacha; bohvie, preco tam to chilli miesaju, bo tam nepatri.
Obrázok
Tobin
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2002
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Amaguk » Sob 20.09.2008 23:13

Tobin, ty si taky exkatny clovek a vsetko rozoberas to detailu a zrazu tvrdis, ze med nie je cukor :ach:
ano, med je z 80 percent glukoza a fruktoza, ale aj to su cukry :no:
cukor nie je len sacahroza, hoci ludovo sa to asi tak chape, btw, sacharoza sa v prirode vyskytuje, ved z coho by asi tak ten cukor vyrabali? :no:
med je cukor, akurat ma inu strukturu nez sacharoza, plus je v mede samozrejme ta pridana hodnota, o ktorej sme tu viackrat hovorili
ano, med je cukor v ovela prirodzenejsej a zdravsej podobe nez rafinovany repny cukor, ale tvrdit, ze med nie je cukor je prinajlepsom velmi nepresne :no:
Obrázok http://www.vcelnicapiatok.sk/zlozenie.html
apropo, kabat je iny, ale zuby sa z neho kazia tiez :lol:

Co sa tyka curry, dam bacha; bohvie, preco tam to chilli miesaju, bo tam nepatri.

ty sa asi nevenujes vareniu inokrajskych jedal podla originalnych receptov, ze? :smile:
tych tzv. curry zmesi (zmesi typu masala) je mnozstvo a praveze vacsina chilli obsahuje
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12204
Bydlisko: Karpaty

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Tobin » Sob 20.09.2008 23:39

Ja a exaktny? No keby totok cital niekto, kto ma pozna... :lol: Ale kdepaaaaak, zdanie klame :joint:
Je to naopak - cukor=polysacharid=sacharoza. Z repy. Jed. Pre cloveka aj pre psa. Stiepi sa. Na glukozu, skroby, cojaviemco.
Praveze ludovo sa fruktoze, dextroze hovori cukor; len preto, lebo su sladke (dextroza ludovo=hroznovy cukor). Nerozklada sa, lebo je to monosacharid.
"glukoza a fruktoza, ale aj to su cukry" no ved ano, ako prelozis "sacharidy"? S cukrom (repnym) to nema semanticky nic spolocne predsaj... homonymum :joint:
Nejeduj sa. Wikipedia: "Most recipes and producers of curry powder usually include coriander, turmeric, cumin, and fenugreek in their blends. Depending on the recipe, additional ingredients such as ginger, garlic, fennel seed, cinnamon, clove, mustard seed, green cardamom, black cardamom, mace, nutmeg, red pepper, long pepper, and black pepper may also be added." http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_powder
Ale fakt je, ze na indicku kuchynu specialista nie som :hi: Garam masala chilli obsahuje. Curry masala nie.
Wiki: "Masala (also transliterated as "massala") (Hindi: मसाला; Urdu: مصالہ‏) is a term used in Indian cuisine and the cuisines of neighboring, culturally similar, regions like Pakistan and to describe a mixture of many spices, which are mixed into a sauce when used in a dish." Takze napr. aj steakove korenie od Kotani, alebo gulasove korenie a houbove koreni od Vitany su v Indii a azijskom okoli masala ... :no:
Naposledy upravil Tobin dňa Sob 20.09.2008 23:50, celkovo upravené 1
Obrázok
Tobin
Šampión
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 2002
Bydlisko: Bratislava - Petržalka

Re: škorica, bylinky a ďalšie pochutiny

Poslaťod Amaguk » Sob 20.09.2008 23:49

Z repy. Jed.

to je velmi prehnane... :no: taka americka formulacia
biely cukor nie je prave najzdravsia pozivatina, ale nazyvat ju jedom, hmmm, hmmm, hoci vzhladom na to, kolko ho ti amici pozeru a ako vyzeraju tak chapem, ze ich musia takto expresivne postrasit

inac, sacharoza sa v prirode vyskytuje bezne tiez, to nie je ziaden chemicky synteticky vynalez
ale to som uz hodne od toho co som chcela povedat a totiz, ze: med je tiez cukor, sice nie biely, repny, rafinovany, ale cukor to je, ci uz s tym suhlasis abo nie :no:
takze asi tolko
ono totiz sladke = cukor, lebo tu sladkost tam robia prave tie cukry. Ak nie cukry, tak co ine? :no: :lol:

ano kazda zmes koreni sa v Indii je masala, keby bolo v indii domorode gulasove korenie, co nie je, tak sa nazyva masala. . A co? nerozumiem, kam mieris, alebo co mi chces tymto dokazat :nwm:
"You must be the change you wish to see in the world." Mahatma Gandhi

"I've seen a look in dogs' eyes, a quickly vanishing look of amazed contempt, and I am convinced that dogs think humans are nuts." John Steinbeck
Amaguk
V.I.P.
Obrázok užívateľa
 
Príspevky: 12204
Bydlisko: Karpaty

PredchádzajúciĎalší

Späť na Doplnky Stravy