max píše:a by som davala prevazne kuracie a morcacie maso a ryby. Z hovadzieho mozno hovadzi jazyk, co je ciste a lahke masko a obcas srdce. Vyhybala by som sa bravcovemu. Ako prilohu ryzu a vlocky na podporu travenia, psenicne klicky, pohanku, ktora je dobra na srdce a obcas jacmenne krupy. Cestoviny by som vynechala lebo tie su take "hladne". Ak cestoviny tak hnede.
S tymto sa da suhlasit, len tu morcacinu - sak je draha! - by som zamenil za hovadzie - jazyk, srdce je hodnotna svalovina, obcas rebro s kostou. Bravcovym kostiam by som sa nevyhybal, masu pokial mozno ano. Taktiez by som na cas uplne vylucil obilie a obilniny, teda prilohy. Normalne je pomer masa a prilohy 5:1 (20% z vahy masa), ten sa da dodrzat, ak prilohu bude tvorit iba zelenina. Na par tyzdnov by som ryzu, vlocky uplne vylucil, daju sa skvele nahradit salatovou uhorkou, ktora je dobrym objemovym krmivom (pes nemoze byt hladny ani pri diete) a plnu podobnu funkciu. Cestoviny vobec. No a samozrejme je dobre si uvedomit, ze takyto stravny rezim treba dodrziavat dosledne az do nadobudnutia idealnej (?) vahy, lebo akakolvek vynimka proces "chudnutia" na par dni pozastavi. A k tomu uz len - zvysit vydaj energie, ale postupovat opatrne a trpezlivo - ide zima, pes bude mat zvysenu potrebu energie na vyrobu tepla. Ak nie je problem obezity akutny, pockal by som do jari. Ak to akutne je a treba zacat hned, pozorne by som psa sledoval, ci mu nie je zima, ci neodmieta alebo neskracuje pobyt vonku, ak by to bolo tak, riesil by som to pridanim bravcovej masti, tak za polievkovu lyzicu do vecernej davky (viem, viem, pisal som inde, ze bravcova mast ee; ale v tomto pripade sa docasne da akceptovat).
A otazka: Preco varit? Spapa aj surove.... a ma viac zivin a vitaminov