Elis, keď si vezmeš definíciu mäsa podľa medzinárodnej normy ISO, potom : mäso je definované ako JEDLÁ časť jatočných zvierat. V užšom význame je to : kostrová svalovina s tukom (bez vnútorností). K etikete Bodreeka, na ktorej je : čerstvé mäso z králika - porovnaj si s definíciou, hlavne keď majiteľ značky neskôr priznal, ž z králika sú tam kvôli Ca aj kosti, kde asi bude pravda. Ale analýzu treba čítať aj medzi riadkami... Ďalej majiteľ značky hovorí, že : vykostené mäso nepochádza z bitúnkov, ale... No môže v takom prípade pochádzať jedine z výrobní. Tak sa znovu musím opýtať na zdravý rozum : ide o rozrábku, alebo výrobňu. Nože nech mi niekto triezvo uvažujúci povie, či pri spracovaní mäsa do výrobkov je hlavný produkt kosť a mäso ide do granúl, alebo aký vlastne MASOVÝ odpad je pri spracovaní do výrobkov? Lebo toto mi neberie rozum. Z môjho pohľadu viem, prečo som sa pýtal na definíciu mäsa na etikete. A áno, majiteľ značky má pravdu v tom, že za technologický proces, suroviny, atď zodpovedá výrobca. Pri schvaľovacom procese musí byť priložená aj etiketa s podrobnými údajmi, vrátane EAN kódu. Od začiatku divné. Ak by si niekedy na Slovensku skúsila uviesť do predaja povedzme výživový doplnok pre psa, zistila by si, že predpisy, nároky a povolenia sú nepomerne prísnejšie, ako pri doplnkoch pre ľudí. A aj tu za gro zodpovedá výrobca. Pri granuliach to inak nebude. A úplne posledná vec k tomuto : na Slovensku máme špičkové technológie a státisíce ton mäsa k dispozícii - podľa majiteľa značky. Žeby sa nenašli ďalší skvelí výrobcovia?
(A nepomôže "zahmlievanie a odvolávanie sa na výrobné tajomstvo". dnes je povinnosť poskytnúť dostupné údaje pre informovanosť verejnosti. Čiže stačí ti jeden, dva telefonáty a každá "tajnosť" padne. Ubezpečujem výrobcu, že mojim cieľom nie je "objavovať" jeho tajnosti a prísť ako konkurencia, len je zbytočné tu hovoriť polopravdy). A vieš ako to v reále je? Výrobcov bolo viac. Všetci padli na hubu, pokiaľ sa pokúšali vyrábať niečo kvalitnejšie. A zaujímavé je, že tu ostali fungovať jedine výrobcovia shitov v predajnej cene na pulte za kg granúl za 1 - 1,50. Bodreeku prajem úspech, len počkám tri roky, ako to dopadne. Pretože vyrobiť dnes v súčasnosti 10 -20 ton kvalitnejšieho krmiva sa bezpochyby dá. Ale vyrobiť 100 - 120 ton bude problém, lebo ja tvrdím, že tu niet suroviny... Počkáme, uvidíme, kde je pravda.